27/2/12

Για μυστικές συνομιλίες Κύπρου - Ισραήλ κάνει λόγο ο Ερογλου

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να δοθεί στο Τελ Αβίβ βάση στις ελεύθερες περιοχές, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.
Οπως αναφέρεται σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ερογλου μιλούσε χθες σε ομάδα δημοσιογράφων όπου και σχολίασε τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ. ''Το κρύβουν. Εάν δώσει η νότια Κύπρος στους Ισραηλινούς μια βάση εγώ δεν θα εκπλαγώ'', είπε.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη Χουριέτ, πρόσθεσε ότι οι Ε/κ, αυτό το χαρτί ''θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο στις διαπραγματεύσεις εναντίον μας''.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, συνέχισε, ήρθε στο νησί γιατί υπάρχουν πλέον αμοιβαία οφέλη, ισχυριζόμενος ότι ανοικτά πλέον η ε/κ πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ένταση που υπάρχει στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις προς όφελός της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
''Υπάρχει και επιπλέον από αυτό. Ο Νετανιάχου ήθελε να προσγειωθεί το αεροπλάνο του στην αεροπορική βάση της Πάφου, αλλά λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσε να το κάνει. Προσπάθησε, προσγειώνοντας το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε, σε μια στρατιωτική βάση να δώσει ένα μήνυμα'', ανέφερε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι περιορίζεται ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας και σε περίπτωση που μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας την 1η Ιουλίου δεν βρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση, η διαδικασία ειρήνευσης θα παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Για τον Τ/κ ηγέτη η 1η Ιουλίου θα είναι σημείο καμπής. ''Μέχρι την 1η Ιουλίου εάν μπορέσει να λυθεί, θα λυθεί, αλλιώς θα χαθούν τα επόμενα δύο χρόνια'', είπε. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ζαμάν ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι λόγω της εξάμηνης Προεδρίας της ΕΕ και τις Προεδρικές εκλογές που θα ακολουθήσουν το 2013, οι συνομιλίες δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνέχισε, για να μπορέσει να επανεκλεγεί θα χρειαστεί την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, ωστόσο αυτό το κόμμα δεν αποδέχεται την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, την εκ περιτροπής προεδρίας και την υπηκοότητα των Τούρκων εκ Τουρκίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε, έχουν συζητηθεί τα θέματα λέξη προς λέξη, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα κεφάλαια δεν θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Εάν, πρόσθεσε, μέχρι την 1η Ιουλίου δεν φτάσουμε σε μια συμφωνία, το ψευδοκράτος θα επικεντρωθεί, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου ''συντάγματος'', σε εργασίες που θα πηγάζουν από το γεγονός ότι είναι ''κράτος'', κατά την έκφρασή του.
Στις πάνω από 100 συναντήσεις του μέχρι τώρα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, συνέχισε, ως τ/κ πλευρά έχει επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στα τρία κύρια κεφάλαια, διακυβέρνηση, περιουσιακό και υπηκοότητες. Πρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, ο κ. Χριστόφιας είπε και στα τρία Οχι.
Σε περίπτωση, είπε, που η έκθεση του κ. Ντάουνερ στο τέλος Μαρτίου είναι θετική θα γίνει έκκληση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Από αυτή, ανέφερε, οι προσδοκίες της ε/κ και της τ/κ πλευράς είναι διαφορετικές όσον αφορά το θέμα των συμμετεχόντων. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, υπερασπίζεται την άποψη ότι η συμμετοχή πρέπει να είναι διευρυμένη και η τ/κ πλευρά θέλει τη συμμετοχή των δύο πλευρών στο νησί, των ΗΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας.
Εκτίμησε δε ότι έναντι του αρνητικού κλίματος από την ε/κ πλευρά, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ για να μην διακινδυνέψει τη δική του φήμη μπορεί και να μην συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη. Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη διαδικασία, πρόσθεσε.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.