17/2/12

Κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία: Διώξτε αμέσως τους κηπουρούς, που ξεθεμελιώνουν ότι έμεινε όρθιο σ' αυτή τη χώρα!

Ενοπλη ληστεία στο παλαιό μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Π. Γερουλάνος
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού μετά την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού μετά την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο βρίσκεται εκτός αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο δημαρχείο.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η παραίτηση θα γίνει δεκτή. Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος συνοδεύεται από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, μεταβαίνει στην Ολυμπία.

Η ληστεία
Γύρω στις 7:30 το πρωί της Παρασκευής δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπα τους, υπό την απειλή όπλων εισέβαλαν στο Μουσείο και ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία.
Οι δράστες -πριν φιμώσουν και δέσουν τη φύλακα- της ζήτησαν να τους πει σε ποιο χώρο είναι φυλαγμένα τα χρυσά στεφάνια. Εκείνη τους ανέφερε ότι στο Μουσείο δεν βρίσκονται τέτοιου είδους αντικείμενα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έσπασαν τις γυάλινες προθήκες και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι, πριν τραπούν σε φυγή.
Περισσότερα από 60 αντικείμενα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ότι ήταν η λεία των ληστών, ενώ για την πλήρη αποτίμηση της αξίας των κλεμμένων αναμένεται να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή αρχαιολόγοι.

Αστυνομικές έρευνες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι ληστές, αλλά εκτιμάται ότι είχαν κάποιο όχημα κοντά στο Μουσείο. Ο ευρύτερος χώρος στον οποίο σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το γεγονός ότι αναζητούσαν χρυσά αντικείμενα σήμανε συναγερμό στα Μουσεία όλης της χώρας να εντείνουν τα μέτρα ασφάλειας.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία που σημειώνεται επί υπουργίας του Παύλου Γερουλάνου, μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από ένα μήνα.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση
Η ληστεία στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και η υποβολή παραίτησης του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Γαλλικό πρακτορείο
«Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του, όταν ένοπλοι ληστές έκλεψαν περισσότερα από 60 αρχαία αντικείμενα σε Μουσείο στην Ολυμπία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το περιστατικό σημειώθηκε στο δεύτερο Μουσείο της πόλης, στο οποίο βρίσκονται χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνταν από αρχαίους αθλητές στους Αγώνες».

Washington Post
«Οι ελληνικές Αρχές δηλώνουν ότι μεγάλη ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας» BBC «Ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία -τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων».

CNN
«Ληστές εισέβαλαν σε μουσείο στην Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα, κλέβοντας αντικείμενα»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
ΝΔ: Να μην επαναληφθεί παρόμοιο εγχείρημα
Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασυνταχθούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο εγχείρημα, να επιμεριστούν ευθύνες για το γεγονός και να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στο Μουσείο Ολυμπίας ζητεί η ΝΔ.
«Μετά την Εθνική Πινακοθήκη, με πικρία βλέπουμε να παίρνει σειρά η Ολυμπία σε μια θλιβερή ακολουθία αρπαγής των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το γεγονός θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα δώσει έντονα αρνητικό μήνυμα ότι η πολιτεία μας δεν είναι ικανή να διαφυλάξει τα μοναδικά αριστουργήματα που έχει το προνόμιο να φιλοξενεί για λογαριασμό της ανθρωπότητας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης.
Σημείωσε πάντως, πως «η υπουργική παραίτηση εκτονώνει σε ένα βαθμό την κατακραυγή και τα ερωτήματα για την τραγική αυτή αποτυχία και αποτελεί πράξη ευθιξίας σε περίοδο που τέτοιες σπανίζουν».

ΛΑ.Ο.Σ.: Στον Παρθενώνα το επόμενο κρούσμα;
«Ανοχύρωτο κράτος η Ελλάς... Οι ερασιτεχνισμοί σε όλο τους το μεγαλείο. Προφανώς το επόμενο κρούσμα θα είναι στον Παρθενώνα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Εγκληματικές οι ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων
«Λίγο καιρό μετά την κλοπή έργων από την Εθνική Πινακοθήκη, η ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη και την ελλιπή φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα», σχολίασε ο ΣΥΝ τονίζοντας ότι «το μνημόνιο και οι υποστηρικτές του είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν πριν παραδώσουν την ίδια τη χώρα».
Σύμφωνα με το ΣΥΝ, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η μηδαμινή χρηματοδότηση, η εφεδρεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ, συγκροτούν μια εικόνα παντελούς εγκατάλειψης και συστηματικής υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έργα ανεκτίμητης αξίας να είναι στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος.

Δημοκρατική Αριστερά: Βαρύ πλήγμα στην κληρονομιά του τόπου
Για βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό μας και την κληρονομιά του τόπου, μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
«Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη, τα βάρη στην ελληνική κοινωνία είναι επίσης δεδομένα, αλλά δεν θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν θα πρέπει όλα αυτά τα οποία σήμερα συγκροτούν την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για την χώρα και για την κοινωνία, να διαμορφώσουν στοιχεία και κρίση της λειτουργίας της δημοκρατίας», παρατήρησε ο κ. Κουβέλης.

ΔΗΣΥ: Εγκληματική αδιαφορία των αρχών
Εγκληματική χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία την αδιαφορία των αρχών και ειδικά του υπουργείου Πολιτισμού, για την προστασία των ιστορικών και πολιτισμικών μνημείων της χώρας.
Με διαφορά λίγων εβδομάδων, μετά το κρούσμα κλοπής έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη, ακολούθησε σήμερα η αρπαγή αντικειμένων ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥ ενώ όπως εκτιμά, τα κρούσματα κλοπής πολιτιστικών θησαυρών δεν καταδεικνύουν μόνον τα κενά της φύλαξής τους, αλλά είναι και αποτέλεσμα της εικόνας εγκατάλειψής τους που δίνει σήμερα το ελληνικό κράτος.
Η αντίληψη αυτή περί αδυναμίας του κράτους ενθαρρύνει, δυστυχώς, τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, προσθέτει το κόμμα της κ. Μπακογιάννη και αφού επισημαίνει πως είναι απαράδεκτο μια χώρα, που ξοδεύει 83 δισ. ευρώ για δαπάνες, να αδυνατεί να προστατέψει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας μας, καλεί τους αρμοδίους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τη σύλληψη των δραστών και για την επιστροφή των κλαπέντων έργων.
Πηγή

3 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΕΤΟΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ;;;;;;;

    ΜΑ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ;;;;;
    Η "ΖΙΝΑ" ;;;;;;;;;;;

    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΡΤΕΛ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ...

    ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ. Τ΄ ΑΚΟΥΣ;;;;;;;

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε παιδια, απλά αοι ληστες κανουν την κριση ευκαιρια!!! Το ιδιο δεν λενε και στα διαφορα φορα οι "ηγετες" μας???? Καντε την κριση ευκαιρια!!! Αρπαχτε τωρα που αρπαζουν ολοι. Ξερετε τι μου θυμιζει αυτο? Τη φοβερη εκεινη σκηνη που περιγραφει ο Καζαντζακης στον "Αλεξη Ζορμπα", λιγο πριν πεθανει η μανταμ Ορτανς (πχ Η ελλαδα-Κυριολεκτικα και μεταφορικά). Ορμουν οσο ειναι ζωντανη ακομη και αρπαζουν οτι βρουν οι μεχρι προτινος συμπολιτες της. ΦΟΒΕΡΗ ΣΚΗΝΗ!!!!!

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πεί κανείς. Εικόνα διάλυσης με εκκωφαντική υπόκρουση πάντως, υπάρχει.
    Λές και όλα φωνάζουν "εδώ είμαστε αφύλακτο κάστρο..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.