20/2/12

Η Αλ Κάιντα αναζητεί ενεργό ρόλο στη Συρία Ανησυχία ΗΠΑ για την ασφάλεια των χημικών όπλων και των πυραύλων της χώρας

The New York Times
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πίσω από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό στις 6 Ιανουαρίου και στο Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα κρύβονται σουνίτες εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Αλ Κάιντα από το γειτονικό Ιράκ. Καθώς η βία στη Συρία κλιμακώνεται, η Αλ Κάιντα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αναταραχή, ανακτώντας τμήμα της περιφερειακής της επιρροής, δεδομένου ότι δεν κατόρθωσε να διαδραματίσει ρόλο στις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης.
Ο ακριβής, βέβαια, ρόλος του ιρακινού βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος. Ορισμένοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως και διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι οι αιματηρές επιθέσεις στη Δαμασκό και στο Χαλέπι φέρουν τη σφραγίδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Οι ίδιοι, βέβαια, παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να αποδείξουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Αλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σουνίτες μαχητές, οι οποίοι συνδέονται μεν με την Αλ Κάιντα αλλά δεν λογοδοτούν σ’ αυτήν, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, πιθανότατα σε συνεργασία με φιλοδημοκρατικούς αντάρτες.

«Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει ένα περίπλοκο δίκτυο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και άτομα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που μάχεται ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του ιδρύματος RAND, Σεθ Τζόουνς. Μαζί του συμφωνούν και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν πως οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ιράκ διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας βομβιστικών επιθέσεων. «Υπάρχουν αρκετοί στη Συρία που γνωρίζουν πώς πραγματοποιούνται τέτοιες επιθέσεις», σχολίασε ο ερευνητής του Ινστιτούτου για την Πολιτική της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, Αντριου Τέιμπλερ.

 «Το καθεστώς Ασαντ ήταν εκείνο που συνέβαλε στην εφεύρεση των παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων, τα οποία μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής», υπενθύμισε ο κ. Τέιμπλερ. «Μπορεί να πρόκειται για την Αλ Κάιντα, μπορεί όμως να πρόκειται και για εκείνους που στο παρελθόν εξειδικεύτηκαν σε τέτοιες ενέργειες», ισχυρίστηκε.

 Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας: «Αυτοί που επιδιώκουν μια αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών –ξέρετε καλά σε ποιους αναφέρομαι– παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Συρία». Υπενθυμίζεται ότι η συριακή κυβέρνηση εξαρχής υποστήριζε ότι αντιμάχεται ξένους ενόπλους, αλλά ο ισχυρισμός της είχε απορριφθεί ως προπαγάνδα από την αντιπολίτευση.

«Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ προσπαθεί να καταστεί και πάλι επίκαιρη, εκμεταλλευόμενη την κρίση στη Συρία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους μουσουλμάνους της περιοχής και πιο συγκεκριμένα αυτούς στο Ιράκ να υποστηρίξουν την εξέγερση στη Συρία.

Η συζήτηση στις ΗΠΑ όσον αφορά τον ρόλο της Αλ Κάιντα στη Συρία άνοιξε με αφορμή την πρόταση του Λευκού Οίκου να βοηθήσει την κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει το καθεστώς Ασαντ να συγκεντρώσει και να κρατήσει μακριά από τους εξτρεμιστές τα χημικά όπλα και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους της χώρας. «Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε με την κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει το καθεστώς, για την εξασφάλιση και, στη συνέχεια, την καταστροφή των όπλων αυτών», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής, Τόμας Κάουντριμαν. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η Συρία διαθέτει δεκάδες χιλιάδες φορητούς εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων. «Δεν θα θέλαμε να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών», παραδέχτηκε ο κ. Κάουντριμαν. Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμα, ότι το Ιράν και η Ρωσία εξακολουθούν να προμηθεύουν τη Συρία με συμβατικά όπλα, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον των αντικαθεστωτικών. Ο κ. Κάουντριμαν απέφυγε να αποκαλύψει με τι τύπου όπλα εξοπλίζουν τη Συρία οι Ιρανοί και οι Ρώσοι.

Κινεζικό «όχι» σε διεθνή επέμβαση
Ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη Ρωσία, η κινεζική κυβέρνηση τάχθηκε ανοιχτά κατά όχι μόνο μιας διεθνούς στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία, αλλά και οποιασδήποτε ενέργειας στην κατεύθυνση της επιβολής μιας αλλαγής στην ηγεσία της χώρας από ξένους παράγοντες. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δαμασκό, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζάι Τζουν δήλωσε ότι «οι κυρώσεις ή ακόμα και η απειλή της επιβολής τους κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε μια δίκαιη διευθέτηση του συριακού ζητήματος». Ο κ. Τζουν, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στη Δαμασκό, είχε την περασμένη εβδομάδα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης στο Πεκίνο.

Οι θέσεις της Κίνας για τη συριακή κρίση διατυπώνονται ξεκάθαρα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας «Λαϊκή Ημερησία», η οποία παραδοσιακά εκφράζει τη γραμμή της κομμουνιστικής ηγεσίας. «Η πολιτική οικολογία στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, απόρροια χιλιάδων χρόνων εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων», τονίζεται στο άρθρο. «Οι διεθνείς δυνάμεις οφείλουν να προσεγγίζουν την αιματοχυσία στη Συρία με ρεαλισμό, δεδομένου ότι μια επέκταση των συγκρούσεων θα ανέβαζε στα ύψη την τιμή του αργού πετρελαίου, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία», επίσης, η Ουάσιγκτον είναι εκείνη που επιδιώκει την αποκαθήλωση του Μπασάρ Ασαντ προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα φιλοδυτικό καθεστώς με το οποίο ευελπιστεί να αντισταθμίσει την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή. «Από τη στιγμή που στη Συρία εγκαθιδρυθεί ένα φιλοδυτικό καθεστώς, το Ιράν θα χάσει σημαντικό μέρος της υποστήριξής του στην περιοχή», καταλήγει το άρθρο.
www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Με την Αλ Καιντα του ιδιωτικού καφαλαίου των ιδωτών τραπεζιτών τι γίνετε? Μέχρι ποτε θα είναι ανεξέλεγκτοι ιδιοκτήτες τραπεζών μιας χώρας όπως ΑΓΓΛΙΑ ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΡΑΗΛ, και θα προβοκάρουν και θα τρομοκρατούν την ανθρωπότητα? Άκου εκεί να παίζουν τζογαδόρικα στο χρηματηστήριο από την κερκόπορτα της τράπεζας ΤΟΥΣ στην Ελλάδα τη τυχη του ευρω!
    Αντί να λένε και ευχαριστώ και να υποκλείνονται στους Έλληνες, που πάνω στα σώματα των νεκρών αγωνιστών του 1821 απεξαρτοποιήθηκαν από τον οθωμανικό έλεγχο για το τοκογλυφικό και την αισχροκερδία τους, γλυτώνοντας και την κρεμάλα, καθώς έφτασε να είναι"..γενική .. η ἐξαχρείωσις (αργυραμοιβών) ἀρχόντων καί ἀρχομένων. (κοτζαμπάσηδων)", σκέψουν να δεις πόσω έχουν εξελίξει, επιστημονικά, από τότε το αλησφερίση της οικονομικο-πολιτικο-δικονομικής διαφθοράς, κι ο άλλος το παίζει τυφλός και άλαλος συνταγματολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.