16/2/12

Ετοιμο το κατηγορητήριο εναντίον Μπασμπούγ στην Τουρκία

Ως ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Εργκενεκόν που κατάφερε να ανελιχθεί στο στράτευμα κατηγορείται ο πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο ενώ ζητείται ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Μπασμπούγ προσπάθησε να σαμποτάρει τις έρευνες για την Εργκενεκόν υποβαθμίζοντας ευρήματα, αφού χαρακτήρισε «σωλήνες» τα σχετικά αντιαρματικά όπλα που ανευρέθηκαν και «ένα κομμάτι χαρτί» το σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπισθοδρομικότητας.

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι ο Μπασμπούγ ήταν επικεφαλής ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά του τουρκικού λαού και των συνταγματικών θεσμών την περίοδο 2008-2010.

Η Βατάν γράφει ότι ο Τούρκος στρατηγός συζήτησε με μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου την δυνατότητα διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προστίθεται, όταν ήταν Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, ο Μπασμπούγ σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση ωστόσο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα κατάλληλα μέσα για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι ο Μπασμπούγ διέταξε την προετοιμασία κειμένου με στόχο τη δημιουργία ιστοτόπων που θα στρέφονταν κατά της κυβέρνησης. Ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν του υπεβλήθη ποτέ προς υπογραφή τέτοιο κείμενο, το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι ο Μπασμπούγ ποτέ δεν ξεκίνησε οποιαδήποτε έρευνα εναντίον των εν λόγω ιστοτόπων και ουδέποτε προσπάθησε να τους κατεβάσει.

Η Τζουμχουριέτ γράφει πως το γεγονός ότι ο Μπασμπούγ συνομιλεί με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Μουσταφά Μπαλμπάϊ αποτελεί μέρος των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τον εισαγγελέα. Η εφημερίδα, που αντιπολιτεύεται το κυβερνών ΑΚΡ, διευκρινίζει ότι ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ζήτησε από τον Μπαλμπάϊ να του αποκαλύψει την πηγή του για μια αναφορά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το 2004. Ο Μπαλμπάϊ τότε αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή του και ο Μπασμπούγ απάντησε ότι δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, γράφει το ίδιο δημοσίευμα, η συνομιλία αυτή αποδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ Μπαλμπάϊ και Μπασμπούγ στο πλαίσιο του δικτύου της Εργκενεκόν. «Τι είδους στοιχεία είναι αυτά» διερωτάται πρωτοσέλιδα η Τζουμχουριέτ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το 10ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης που ερευνά την υπόθεση «Βαριοπούλα» αποφάσισε να καταθέσουν ως μάρτυρες ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής Μπεκίρ Καλιοντζού και οι πρώην Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγοί εν αποστρατεία Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.