14/2/12

Προετοιμασίες για ανορθόδοξο πόλεμο στα στενά του Ορμούζ

hormuz_straitΤο Ιράν ενισχύει τις ναυτικές δυνάμεις του στον Κόλπο κι ετοιμάζει μικρά ταχύπλοα σκάφη τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπολυθούν επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά πάντως το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, υποστήριξε χθες ο επικεφαλής των αμερικάνικων ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσει τις διελεύσεις πλοίων στον Κόλπο ή να πλήξει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε αντίποινα εάν τρωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου που πραγματοποιεί ή εάν οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις δεχτούν επίθεση.«Έχουν αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων τους. . . έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιθετικών ταχυπλόων τους», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μαρκ Φοξ. «Ορισμένα από τα μικρά σκάφη έχουν εξοπλιστεί με μεγάλες [συμβατικές] κεφαλές. . . θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι Ιρανοί διαθέτουν ένα μεγάλο απόθεμα ναρκών».

«Έχουμε παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την ανάπτυξη από πλευράς τους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους και φυσικά…την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος», είπε ο Φοξ, επικεφαλής του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην διάρκεια ενημέρωσης στην έδρα του στόλου στο Μπαχρέιν.
Το Ιράν διαθέτει πλέον 10 μικρά υποβρύχια, τόνισε.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα σημειώνουν ότι ο Πέμπτος Στόλος, που περιπολεί στον Κόλπο -διαθέτοντας πάντα τουλάχιστον ένα γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη κι ένα στόλο συνοδείας αποτελούμενο από φρεγάτες και αντιτορπιλικά- είναι συντριπτικά ισχυρότερος από το πολεμικό ναυτικό του Ιράν.

Όμως μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έκαναν καμικάζι της αλ Κάιντα με ένα μικρό σκάφος σκοτώνοντας 17 άνδρες στο πλοίο USS Cole το 1996, το Πεντάγωνο ανησυχεί για το γεγονός ότι τα τεράστια πολεμικά της πλοία είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από μικρά πλεούμενα.

Ερωτηθείς εάν το ΠΝ των ΗΠΑ είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει επίθεση ή άλλα προβλήματα στον Κόλπο ο Φοξ απάντησε ότι «είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, έχουμε ένα μεγάλο φάσμα επιλογών να προτείνουμε στον πρόεδρο, κι είμαστε έτοιμοι. . . Κι αν συνέβαινε απόψε; Είμαστε έτοιμοι σήμερα».
Ερωτηθείς εάν παίρνει τις απειλές του Ιράν στα σοβαρά, ο Φοξ είπε: «Θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για εμάς; Ναι, θα μπορούσαν. Εάν δεν κάναμε τίποτε και μπορούσαν να δράσουν ανεμπόδιστοι, ναι, θα μπορούσαν να κλείσουν [τα Στενά του Χορμούζ], αλλά δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε να βρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση».

Ο Φοξ είπε ότι η διπλωματία πρέπει να αποκτήσει την προτεραιότητα για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Όταν ακούμε συζητήσεις για όλη αυτή την σκληρή ρητορική του Ιράν αληθινά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε [το θέμα] είναι με την διπλωματία. . . Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι η δουλειά μας να είμαστε έτοιμοι. Αγρυπνούμε».

Ο Φοξ -πέραν του Πέμπτου Στόλου- είναι επίσης επικεφαλής μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης, που έχει αποστολή να εγγυάται ότι οι θαλάσσιες οδοί στον Κόλπο παραμένουν ανοικτές. Αν και το μεγαλύτερος μέρος της ισχύος πυρός της δύναμης είναι αμερικανικό, η δύναμη συμπεριλαμβάνει σκάφη και άλλων δυτικών και αραβικών κρατών.
http://presscode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.