24/2/12

Κουρδιστάν. Η καταστολή της Άγκυρας κλείνει την πόρτα για ειρηνική επίλυση

γράφει ο Pierre Barbancey στη L’Humanité
Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταστέλλει  άγρια το κουρδικό κίνημα. Βάζει το στρατό εναντίον αμάχων. Χιλιάδες ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή καθώς και βουλευτές και δήμαρχοι. Μια αντιπροσωπεία του ΚΚΓ (PCF) και του Anecr έκανε επίσκεψη επιτόπου.
Ντιγιαρμπακίρ, Βαν (τουρκικό Κουρδιστάν), ειδικός απεσταλμένος. Ποιος νοιάζεται για το Κουρδιστάν; Σε αυτό το μέρος της Τουρκίας, ο στρατός λειτουργεί με κάθε ατιμωρησία. Ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν καταδικάζει τις αγριότητες που διεπράχθησαν εναντίον αμάχων στη Συρία, το στράτευμα του καταστέλλει σκληρά και αδιάκοπα, σκοτώνοντας και φυλακίζοντας όλους εκείνους που διεκδικούν τον σεβασμό των δικαιώματων του κουρδικού λαού. Το Ντιγιαρμπακίρ κάτι ξέρει. Ο βρυχηθμός των μαχητικών αεροσκαφών που πηγαίνουν προς τα ιρακινά σύνορα  ταρακουνούν την πόλη όλη την ημέρα. Η καταστολή είναι τρομερή. «Χρησιμοποιούν ακόμα και χημικά όπλα», καταγγέλλει μια υπεύθυνη του BDP, το κόμμα της ειρήνης και της δημοκρατίας, οργάνωση που υποστηρίζεται ευρέως από τον πληθυσμό. «Είναι σαν την Χαλάμπτζα», λέει, αναφερόμενη στη σφαγή που διαπράχτηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν σε αυτή την ιρακινή πόλη το 1988. Με μία διαφορά: η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εδώ, σε μια σιωπηλή στάση συνενοχής.
Από το 2009, περισσότερο από 6.200 Κούρδους συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά και σχεδόν 140 εκλεγμένους αξιωματούχους (δήμαρχοι, βουλευτές ...). Ένας αριθμός που πρέπει να ενημερωθεί κάθε εβδομάδα. Η τουρκική κυβέρνηση βάζει φωτιά σε όποιο ξύλο βλέπει, κατηγορώντας τους ότι ανήκουν στην KCK, μια παράνομη οργάνωση, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του ένοπλου κινήματος ΡΚΚ (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), που ιδρύθηκε από τον Άπο Οτσαλάν, που φυλακίζεται ισόβια .
Η τουρκική στρατηγική είναι φαύλη, όπως εξηγεί ο Αμπντουλάχ Ντεμιρμπάς, δήμαρχος BDP της Σουρ, φυλακισμένος ο ίδιος αρκετές φορές, πάντα σε δίκη και για τον οποίον υπάρχει απαγόρευση εξόδου από  τη χώρα, παρά την κακιά κατάσταση της υγείας του που θα απαιτούσε φροντίδα στο εξωτερικό. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καμία θέληση να λύσει το κουρδικό ζήτημα, ακόμη και αν αφήνει να πιστέψουν το αντίθετο στο εξωτερικό», είπε. «Οι Κούρδοι έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια δημοκρατική οικονομία σε ένα δημοκρατικό κράτος και την σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, το οποίο θα αναγνωρίζει, θα επιτρέπει να εκφράζονται ελεύθερα τις διαφορετικές κουλτούρες, τις διαφορετικές θρησκείες και θα θεσμοθετήσει την πολιτική και γλωσσική ελευθερία. Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης ήταν να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις καταστολής».
Πράγματι, όταν στις 13 Απριλίου 2009, το PKK κήρυξε την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, ακριβώς για να ευνοήσει την ανάδειξη μιας πολιτικής λύσης, η κυβέρνηση της Άγκυρας προέβη αμέσως στη σύλληψη εκατοντάδων δήμαρχων, βουλευτών, γενικών συμβούλων του BDP. «Με τον τρόπο αυτό, η εξουσία στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η πολιτική δεν θα εξυπηρετούσε τίποτα»,  λέει ο δήμαρχος της Σουρ. Και πετάει χιλιάδες νέοι στην αγκαλιά των ανταρτών, όπως ο γιος του δημάρχου της Σουρ, που βλέπει τη φυλάκιση και τη δίωξη του πατέρα του, όμως ειρηνικού ανθρώπου, ως απόδειξη ότι τίποτα δεν θα λυθεί χωρίς τα όπλα. Από το 2009, 2.000 από αυτούς θα ενώθηκαν με τα στρατόπεδα του PKK στα βουνά. «Σε αυτόν τον εικοστό πρώτο αιώνα, τα όπλα θα έπρεπε να αφήσουν την θέση τους για τον διάλογο, εκτιμά ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήμαρχος (BDP) του Ντιγιαρμπακίρ. Δυστυχώς, η τουρκική κυβέρνηση δεν το θέλει».


Τι καλύτερο παράδειγμα για αυτές τις παρατηρήσεις από την συνάντηση στην έδρα του Συλλόγου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD). Ο Γενικός Γραμματέας Raci Bilici μας δέχεται. Ο Πρόεδρος κωλύεται. Και έχει έναν καλό λόγο: είναι στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Πριν από δύο εβδομάδες, οι εγκαταστάσεις του συλλόγου δέχτηκαν επίθεση και κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι των δεκατριών υπολογιστών. «Από το 2005, η πίεση του κράτους ενισχύθηκε», λέει. Όσον αφορά την καταστολή των Κούρδων, μιλά για «παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή». Και πρόσθετει: «Τα βασανιστήρια συνεχίζονται. Εξακολουθεί να μην υπάρχει ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία». Παρά τις αγωγές που πέφτουν σαν βροχή, ο Bilici και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν εκθέσεις καταπέλτες για την τουρκική εξουσία. Εκθέσεις που αποστέλλονται στις ξένες πρεσβείες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας.

Αν διώκονται οι Κούρδοι ακτιβιστές, δεν είναι οι μόνοι.  Όλοι όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Ερντογάν διώκονται και φυλακίζονται. Αυτό ισχύει και για πολλούς δημοσιογράφους και συνδικαλιστές. «Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, και επομένως ο αγώνας μας είναι παρόμοιος με εκείνο των Κούρδων», λέει, στο Βαν, ο Γιλμάζ Μπερκίμ, πρόεδρος της Ένωσης Διδασκάλων (SES), γραμμένη στο KESK, ο οποίος περιγράφει τις μάχες για τον σεβασμό του δικαιώματος απεργίας ή για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Τούτο ειπωμένο σε μια αντιπροσωπεία από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Εθνική Ένωση των εκλεγμένων Ρεπουμπλικάνων και κομμουνιστών (Anecr), η οποία επισκέφθηκε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, για να ακούσει αλλά επίσης να δράσει. Η Sylvie Jan κατήγγειλε τον Ιανουάριο εξ ονόματος του συλλογικού οργάνου ΚΚΓ-Κουρδιστάν, τη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή μεταφράζεται στη Γαλλία με πολλές συλλήψεις Κούρδων ακτιβιστών». Επίσης, υπενθύμισε ότι ο Pierre Laurent, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, ήταν ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του κουρδικού καναλιού Roj TV.
«Μην κρατήσετε αυτά που είδατε εδώ για τον εαυτό σας!» παρακάλεσε ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ. Μια εισερχόμενη κλήση που έλαβε πέντε στα πέντε η αντιπροσωπεία. «Θα διασφαλίσουμε έτσι ώστε όλοι οι ακτιβιστές να αδράξουν αυτό το ζήτημα», απάντησαν η Danielle Lebail, εκτελεστικό μέλος του ΚΚΓ, και ο Joel Dutto, που εκλέγεται στην πόλη της Μασσαλίας. Ο Michel Billoux, γερουσιαστής, και η Marie-Christine Viergeat, ευρωβουλευτής, δήλωσαν την δέσμευση της Anecr να στηρίξει και να υποστηρίξει τους εκλεγμένους φυλακισμένους. Μια πρωτοβουλία που πάρθηκε ως ισχυρή πολιτική δέσμευση. «Τέτοιες αντιπροσωπείες βοηθούν να διαδοθεί ο αγώνας μας και αυτά που ζούμε», ευχαρίστησε ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ.
Pierre Barbancey

1 σχόλιο:

  1. Καλά και άγια τα λόγια του δημοσιογράφου. Απο'κει και πέρα τι γίνεται είναι το θέμα. Η Άγκυρα έτσι φερόταν τόσα χρόνια. τώρα θ'αλλάξει? Μπορούν ρεαλιστικά οι Κούρδοι να κερδίσουν την αυτονομία τους? Μάλλον όχι. Εκτός εάν Συρία και Ιράν μετά το πέρας της Συριακής κρίσης θελήσουν να εκδικηθούν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.