12/2/12

Ισλαμικά πλοκάμια στα κατεχόμενα

>Φροντιστήρια κορανίου, θρησκευτικά βιβλία, θρησκευτικοί λειτουργοί από την Τουρκία
Δίπλα στα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Τουρκοκύπριοι, με κυριότερα αυτά της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας στο Κυπριακό, τελευταία προστέθηκε και αυτό του φανταμενταλισμού με κάποιους κύκλους να θέλουν να επιβάλουν στο κοινό τον ισλαμικό τρόπο ζωής. Κάποτε η τ/κ κοινότητα θεωρείτο το προπύργιο του κοσμικού κράτους. Ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησε και εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ, ενώ οι σχέσεις της με τη θρησκεία και τις επιταγές του κορανίου ήταν από ανύπαρκτες μέχρι πολύ περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την ανάληψη της εξουσίας της Τουρκίας από το φιλοϊσλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, πολλά έχουν αλλάξει.
Λειτουργεί μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων κορανίου, στους μαθητές διανέμονται βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, εισάγονται θρησκευτικοί λειτουργοί από την Τουρκία, ιδρύονται σχολές και κολέγια Θεολογίας, η κυκλοφορία γυναικών με μαντίλα είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, λειτουργούν θρησκευτικά Τάγματα που μπολιάζουν τη νεολαία με οπισθοδρομικές αντιλήψεις και κατηχήσεις, ενώ αλματώδης είναι η αύξηση των τζαμιών που ανεγείρονται σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό των κατεχομένων.
 
Διανέμονται φυλλάδια με τα οποία καλούνται τα κορίτσια και οι γυναίκες να μην παρασύρονται από την ακολασία και αμαρτωλή ζωή και γράφουν «οι μουσουλμάνες δεν πρέπει να βλέπουν ταινίες πορνό, να αποφεύγουν μουσική με σκανδαλιστικό ήχο και το φλερτ, να μην κάθονται στον ίδιο χώρο με άνδρες, να μην φορούν ρούχα που τονίζουν τις καμπύλες τους, τα ρούχα τους να μην είναι πολύχρωμα για να μην προκαλούν την προσοχή των ανδρών…»

Φανατικός διώκτης των οπισθοδρομικών ήταν ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος έφθασε μέχρι του σημείου να εξαναγκάσει τον γνωστό Σεΐχη της Λεύκας να εγκαταλείψει το νησί. Ο διάδοχός του Ραούφ Ντενκτάς όχι μόνο τον επαναπάτρισε αλλά είχε μαζί του και πολύ στενές επαφές, ειδικά μετά τον θάνατο του γιου του Ραϊφ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ραούφ είχε εγκολπωθεί το κοράνι και τους ισλαμιστές. Είχε την εντύπωση ότι η στάση του θα βοηθούσε πολιτικά και οικονομικά την τ/κ κοινότητα. Πολιτικά μεν, με το να έχει στο πλευρό του τον κόσμο του Ισλάμ, την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθούσε στο Κυπριακό και να εξασφαλίζει ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, οικονομικά δε με βοήθεια διαφόρων Ταμείων της Ισλαμικής, όπως της Ισλαμικής Τράπεζας Αναπτύξεως, της RΑΒΙΤΑ που διαχειρίζεται τα κονδύλια προς τις ισλαμικές χώρες και κοινότητες. Εκπρόσωπος της Ραμπιτά στα κατεχόμενα ήταν ο Ισιλάι Αρκάν, πρώην εκπαιδευτικός και νυν πρόεδρος του ΔΣ του Εβκάφ, ο οποίος ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της απόφασης για παραχώρηση της έκτασης των 200 στρεμμάτων στη Μια Μηλιά για ανέγερση τζαμιού, θεολογικών σχολείων κ.λπ.

Η οργάνωση Ραμπιτά (=δεσμός, σχέση, συνοχή) απασχόλησε τον διεθνή Τύπο μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ με τις μυστικές υπηρεσίες μεγάλων κρατών να συλλέγουν πληροφορίες για την ηγεσία, στελέχη και οπαδούς της, καθ’ ότι συνέδεαν την σαουδαραβική αυτή οργάνωση με την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΗΣ
Από την 1η Φεβρουαρίου, όταν η μεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η Κίπρις, αφιέρωσε το κύριο θέμα της στην παραχώρηση έκτασης 200 στρεμμάτων στη Μια Μηλιά σε θρησκευτικό ίδρυμα, το θέμα δεσπόζει στα τ/κ φύλλα, ενώ απασχόλησε και συνεδρία της ψευδοβουλής (2-2-12)
και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν με δριμύτητα την τ/κ ηγεσία με τον «υπουργό» Παι δείας Ντουρούστ να δηλώνει ότι το πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο.

Η έκταση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το «Διεθνές» Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση του Εβκάφ στο Ιδρυμα Επιστημονικής, Ηθικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύπρου έναντι του συμβολικού ενοικίου των 45 ευρώ ετησίως, για περίοδο 30 ετών. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο το ίδρυμα αυτό πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν, το κόμμα Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης και ιδρύθηκε μόλις πριν τρεις μήνες. Νεότερες πληροφορίες διαψεύδουν κάθε σχέση με τον Ερντογάν και αναφέρουν ότι πρόκειται για ίδρυμα του θρησκευτικού Τάγματος των Νουρτζίδων του θρησκευτικού ηγέτη Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Στο χώρο αυτό θα ανεγερθούν τζαμί, θεολογική σχολή και κολέγιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων, κολυμβητήριο. Για την παραχώρηση της γης, η διεύθυνση του Εβκάφ αποτάθηκε στο «Υπουργικό» (25-1-2012) από το οποίο εξασφάλισε την έγκριση/αστραπή σε διάστημα μόλις 5 ημερών. Πρόκειται για μια έκταση-φιλέτο. Μόνο για 76 στρέμματα της έκτασης αυτής το εμπορικό Κέντρο Τουρκμόλ Κύπρου πρόσφερε στο Εβκάφ 417.701 στερλίνες ως προκαταβολή και ένα σημαντικό ενοίκιο κατά έτος. Το Κέντρο επρόκειτο να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε για να ακολουθήσει αυτή του Ιδρύματος προκειμένου να αναγερθεί μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό συγκρότημα. Λόγω του σάλου που προκλήθηκε με την παραχώρηση της έκτασης, αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο της Κερύνειας και να παραχωρηθεί έκταση 10 εκταρίων στο εμπορικό κέντρο για ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, παιγνιδότοπων, εστιατορίων 40.000 τ.μ. προκειμένου να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά πάροδο 30 χρόνων το Ίδρυμα θα μεταβιβάσει τα ακίνητα στο «Υπουργείο» Παιδείας και το Εβκάφ. Εκτός από το εμπορικό κέντρο ενδιαφέρον για τον ίδιο χώρο υπήρξε και από το «Διεθνές» Πανεπιστήμιο Κύπρου, μάλιστα δε, τα τελευταία 15 χρόνια το Πανεπιστήμιο υπέβαλε πολλά προφορικά και γραπτά αιτήματα αλλά όλα απορρίπτονταν. Ο Κιουτσιούκ δηλώνει τώρα ότι δεν γνώριζε για το αίτημα αυτό του πανεπιστημίου. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στα «Δικαστήρια». Η μόνη δικαιολογία που προβάλλεται από το ΔΣ του Ιδρύματος για την απόρριψη του αιτήματος του Πανεπιστημίου είναι ότι δεν πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Η απόφαση του «υπουργικού» ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, με τον Κιουτσιούκ να δηλώνει ότι σε πολλά κράτη του κόσμου οι κυβερνήσεις παραχωρούν εκτάσεις γης με συμβολικό ενοίκιο για έργα κοινής ωφελείας, προσθέτοντας ότι στον ίδιο χώρο είναι δυνατόν να μεταφερθούν και διάφορα σχολεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπως το Παιδαγωγικό κολέγιο και το γυμνάσιο «Ρούσο». Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ο Κιουτσιούκ θυσιάζει τα πάντα για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Το σύνολο της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πεσκέσι προκειμένου να σταλούν τα απαιτούμενα μηνύματα στην κυβέρνηση της Αγκυρας. Κάποιοι εθνικιστές «βουλευτές» του ΚΕΕ, η συντεχνία των θρησκευτικών λειτουργών, η εφημερίδα Βολκάν… εξέφρασαν ικανοποίηση.

Το εκπαιδευτικό συγκρότημα θα ονομάζεται «Θεολογικό Κολέγιο Χαλά Σουλτάν» και εκτός από κολεγιακό τμήμα θα διαθέτει νηπιαγωγείο και προδημοτική, δημοτικό, γυμνάσιο, εστίες για αγόρια και κορίτσια. Αντιδράσεις υπήρξαν από το σύνολο των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης, από συντεχνίες και οργανωμένα σύνολα καθ’ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι με άμεσο και έμμεσο τρόπο καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής της Σαρία, εξ ου και έκταση τόσο μεγάλης αξίας παραχωρείται πεσκέσι σε ένα άγνωστο θρησκευτικό ίδρυμα χωρίς ιστορία και προσφορά.

Ο σάλος για τα έργα που προγραμματίζει το Ιδρυμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε η λειτουργία θεολογικού τμήματος στην Επαγγελματική Σχολή Μιας Μηλιάς, καθώς και η ίδρυση έδρας Θεολογίας σε Πανεπιστήμιο των κατεχομένων (Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής). Με την ίδρυση της σχολής και του Τμήματος Θεολογίας αποσκοπούν να εκπαιδεύουν στα κατεχόμενα ιμάμηδες και μουεζίνηδες.

Ξενοδοχείο με τις επιταγές του κορανίου
Η ΓΝΩΣΤΗστην Τουρκία εταιρεία ανάπτυξης γης «Μπουλούτ» προσφέρει σε Τούρκους από την Τουρκία (κυρίως φοιτητές και εργάτες) και Τ/κ διαμερίσματα στα κατεχόμενα προς 35.000 στερλίνες και με ευνοϊκότατους όρους εξόφλησης, κάτι που εξόργισε τους Τ/κ εργολάβους οικοδομών, αφού αντιλαμβάνονται ότι ο τομέας τους οδηγείται πλέον σε κατάρρευση. Η εταιρεία αυτή προτίθεται να ανεγείρει στα κατεχόμενα δύο ξενοδοχεία σύμφωνα με τους κανόνες της Σαρία, όπου δεν θα υπάρχει καζίνο και μπαρ, θα απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη, θα λειτουργούν χωριστές πλαζ για γυναίκες και άνδρες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Τεμέλ Μπουλούτ πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν και έχει στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης . Όπως δήλωσε «ο Τούρκος οικογενειάρχης δεν μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο λόγω του ότι δεν υπάρχουν “συντηρητικά ξενοδοχεία” .

Όπως το νησί το επισκέπτονται οι Ρώσοι θα πρέπει να υπάρχει η υποδομή για να το επισκέπτονται και οι Άραβες. Υπάρχουν πολλοί στη χώρα μας και στον κόσμο που θέλουν να ζουν σύμφωνα με τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Και στις διακοπές τους επιδιώκουν το ίδιο». Ένα από τα ξενοδοχεία θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και ένα στην Κερύνεια. Το ένα θα έχει εμβαδόν 96 στρεμμάτων και το άλλο 130 στρεμμάτων. Σε ανταπόδοση της επιλογής των κατεχομένων για μια επένδυση ύψους 500.000 εκατ. δολαρίων η ψευδοκυβέρνηση πρόσφερε -και μάλιστα εντός 24 ωρών- στον Τεμέλ την «ιθαγένεια». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ξενοδοχείο στην Κερύνεια θα ανεγερθεί στην περιοχή του Αγίου Αμβροσίου.

Πέρσι είχε δημοσιευτεί στον Τύπο της Τουρκίας (εφημερίδα Ζαμάν) ότι ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Βιομηχάνων -Επιχειρηματιών Τουρκίας σχεδίαζε να ανεγείρει ξενοδοχείο 500 δωματίων στα κατεχόμενα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ισλαμιστών, επιδιώκοντας πελάτες από τις γύρω αραβικές χώρες. Έκτοτε δεν υπήρξαν νεότερες πληροφορίες.

Αποστολή βιβλίων με οπισθοδρομικό περιεχόμενο
Προτού ξεσπάσει ο σάλος με την έκταση των 200 στρεμμάτων, η Κίπρισλι (27-1-2012) αφιέρωσε το κύριο θέμα της στην αποστολή και διανομή σε σχολεία των κατεχομένων βιβλίων στα οποία προπαγανδίζονταν θρησκευτικά τάγματα, ενώ σε διάφορες φωτογραφίες και σκίτσα όλα τα κορίτσια φέρουν μαντίλα. Οι ισλαμικοί εκδοτικοί οίκοι της Τουρκίας έχουν γεμίσει τις βιβλιοθήκες των σχολείων στα κατεχόμενα με τα βιβλία αυτά που αποσκοπούν στην πλύση εγκεφάλου των μαθητών. Πολλά από τα βιβλία έχουν παραποιήσει τη σύγχρονη, κεμαλιστική ιστορία της Τουρκίας, αναφέρονται στη νηστεία του ραμαζανιού, την ανάγκη για ναμάζι (προσευχή), τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ, την Ηθική, το Κοράνι κ.λπ. Οι συντεχνίες των δασκάλων και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν πορεία προς την «πρεσβεία» όπου διαμαρτυρήθηκαν και άφησαν τα βιβλία μπροστά στην είσοδο του κτηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρισλι (6-1-2012) στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας έχουν ενοικιαστεί πολυκατοικίες όπου προσφέρονται δωρεάν συσσίτιο και φιλοξενία σε άτομα που ακολουθούν τον ισλαμικό τρόπο ζώης.Τα έξοδα καλύπτονται από τον Ισλαμικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο και από «φιλάνθρωπους» από την Τουρκία, χωρίς να κατονομάζονται. Στα κτήρια αυτά, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στο Γκιόνελι και Ομορφίτα, παραδίδονται μαθήματα κορανίου, ενώ δίνονται και διαλέξεις θρησκευτικού περιεχομένου. (Από το σχολικό έτος 2012-13 στα δημοτικά της Τουρκίας εντάσσεται και μάθημα της αραβικής). Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις διαλέξεις παρακολουθούν και πολιτικοί, καθ’ ότι επενδύουν στις ψήφους των οπισθοδρομικών. Η διείσδυση των ισλαμιστών στα σχολεία κινητοποίησε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι με πορείες και συλλαλητήρια κάλεσαν το καθ’ ύλην αρμόδιο «Υπουργείο» να λάβει μέτρα, αφού οι τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων διδάσκονται, εκτός διδακτέας ύλης, τρεις ώρες αραβικά, τέσσερις ώρες κοράνι και δύο ώρες θρησκευτικά την εβδομάδα. Δημοσιογράφοι της Γενί Ντουζέν που θέλησαν να συνομιλήσουν με μαθητές δέχθηκαν πετροβολισμό.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.