19/2/12

Οι σκοτεινές μπίζνες της Τσέρι Μπλερ >Παρότι δηλώνει προστάτιδα των αδυνάμων, εργάζεται στο πλευρό αυταρχικών καθεστώτων

Εάν υποθέσουμε ότι ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις», τότε η Τσέρι Μπλερ, σύζυγος του Βρετανού άλλοτε πρωθυπουργού -ηγέτη των Εργατικών και νυν διπλωμάτη- επιχειρηματικού συμβούλου και περιοδεύοντος φιλάνθρωπου Τόνι Μπλερ, είναι... υπερασπίστρια των αδυνάμων, αγωνίστρια υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αγνή φιλάνθρωπος.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που στο πρόσωπό της βλέπουν μια πανούργα μπίζνεσγουμαν, η οποία μάχεται για τα συμφέροντα καθεστώτων κάθε άλλο παρά δημοκρατικών. Για του λόγου το αληθές, εδώ και μερικούς μήνες η 57χρονη Βρετανίδα δικηγόρος προσφέρει υπηρεσίες νομικού-πολιτικού συμβούλου στον βασιλιά Χαμάντ του Μπαχρέιν, μέσω της εταιρείας της Οmnia Strategy.

Να σημειωθεί πως το Μπαχρέιν είναι μια μοναρχία του Περσικού Κόλπου η οποία πέρυσι κατέπνιξε στο αίμα την Αραβική Άνοιξη. Στις 14 Φεβρουαρίου 2011, πριν από έναν χρόνο, χιλιάδες πολίτες, σιίτες στην πλειονότητά τους, κατέβηκαν στους δρόμους του Μπαχρέιν, διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες και ζητώντας να μπει τέλος στη μοναρχία.

Από την πλευρά του, ο σουνίτης βασιλιάς Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα απάντησε με βία και βασανιστήρια. Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξουν το καθεστώς, στη χώρα κατέφθασαν και στρατιωτικές-αστυνομικές δυνάμεις από τις γειτονικές μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.), δηλαδή από εκείνες τις χώρες οι οποίες επί του παρόντος παρουσιάζονται να αγανακτούν με τις αγριότητες του Άσαντ στη Συρία.

Ο απολογισμός τραγικός. Τουλάχιστον 60 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις Αρχές, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.700 και οι συλληφθέντες τους 2.900. Όλα τα παραπάνω προφανώς δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν την Τσέρι Μπλερ να συνεργαστεί με το αιμοσταγές καθεστώς. Χαρακτηριστικά, την ώρα που πολίτες πέθαιναν στους δρόμους, αυτή συναντιόταν κατ’ ιδίαν με τη βασίλισσα και συζητούσε μαζί της θέματα όπως... η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον αραβικό κόσμο.

«Το καθεστώς χρησιμοποιεί την Τσέρι Μπλερ στο πλαίσιο μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων, για να μπορεί να λέει “κοιτάξτε, κάνουμε πρόοδο”, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολίτες, ακόμη και παιδιά, συνεχίζουν να φυλακίζονται», καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί.

 
Σύμβουλος σε δυνάστες και δικτάκτορες
Η «ναυαρχίδα» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Τόνι Μπλερ είναι η Τony Βlair Αssociatesπου παρέχει συμβουλές σε ιδιώτες και κράτη. Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που, όπως λέγεται, θα ήθελε να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, το εμιράτο του Κουβέιτ, η UΙ ΕnergyCorporation (μια νοτιοκορεατική πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται και στο Ιράκ) και ένα επενδυτικό ταμείο στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο έχει συμφέροντα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράκ.  
Είχε δοσοληψίες και με τον Μουαμάρ Καντάφι. Ταξίδεψε τρεις φορές στη Λιβύη για να του δώσει επενδυτικές συμβουλές, την περίοδο που το καθεστώς του απειλούσε να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο, εάν δεν απελευθερωνόταν ο βομβιστής του Λόκερμπι.  
Οι άλλες δύο εταιρείες του είναι η Windrush Venturesκαι η Firerush Ventures.  
Κανείς δεν ξέρει το ακριβές αντικείμενο των εργασιών, ούτε βέβαια τις πηγές εσόδων τους, ούτε και ο Τόνι Μπλερ έχει επιδείξει κάποια προθυμία να τις εξηγήσει.

Υποστήριξε και το ψευδοκράτος ΠΕΡΑαπό τους μονάρχες του Κόλπου, η Τσέρι Μπλερ έχει στο κοντινό παρελθόν υποστηρίξει νομικά και ένα άλλο αμφιλεγόμενο καθεστώς, αυτό του ψευδοκράτους στη χώρα μας. Το 2005 είχε αναλάβει την υπεράσπιση ενός ζεύγους Βρετανών (του Τσάρλι και της Λίντα Όραμς) οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για σφετερισμό ελληνοκυπριακής γης στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του εκτοπισμένου Ελληνοκύπριου πρόσφυγα Μελέτη Αποστολίδη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας είχε κρίνει παράνομη την επέμβαση του ζεύγους Όραμς σε ακίνητη περιουσία του Αποστολίδη και είχε διατάξει τους Βρετανούς να καταβάλουν αποζημίωση και να παραδώσουν το ακίνητο στον Ελληνοκύπριο. Η κυρία Μπλερ, αν και σύζυγος του πρωθυπουργού μιας χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, είχε τότε υπερασπιστεί τους Όραμς ενάντια στην απόφαση της κυπριακής Δικαιοσύνης.

Το γεγονός είχε μάλιστα προκαλέσει την αντίδραση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε αντεπιτεθεί με διαβήματα διαμαρτυρίας καθώς και με «πάγωμα» των βρετανοκυπριακών σχέσεων. Απτόητη, η Μπλερ αγνόησε προκλητικά όλες τις ελληνοκυπριακές αντιδράσεις και συνέχισε να παλεύει με πάθος υπέρ του ψευδοκράτους και των καταπατητών. Τελικώς, η Τσέρι Μπλερ έχασε την υπόθεση (με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη του 2009) αλλά από ό,τι φαίνεται μυαλό δεν έβαλε.
http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20120219&pn=1 

1 σχόλιο:

  1. Αυτό έλειπε να μη έχουν από κοινού και εναλάξ αντικαταστάτες στα κοινά κατοχικά τους συμφέροντα οι ιδιοκτήτες τραπεζίτες της Αγγλίας και Ισραήλ, ακόμα και η διένεξη με την Τουρκία και η ερωτοτροπία τους με Κύπρο και Ελλάδα είναι στάχτη στα μάτια, μέχρι να μετουσιώσουν σε είδος τις ακάλυπτες επιταγές, το "Σάββατο" έχουν το αυτόκλητο θεικό προνόμιο να πάρουν και πάλι πίσω μονομερώς το λόγο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.