20/2/12

Άγγλοι πρεσβευτές στην Αθήνα σε ρόλο στυγνού αποικιοκράτη


Πώς  τους αντιμετώπισαν οι Πλαστήρας, Μεταξάς, Καραμανλής, Παττακός
Ο Θεμ. Σοφούλης  με  αμερικανό αξιωματούχο και πίσω του ο Καραμανλής  
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Από τότε που έγινε η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος, οι κυβερνήσεις μας αντιμετώπιζαν απαράδεκτη  αποικιοκρατική συμπεριφορά των Άγγλων πρεσβευτών στην Αθήνα, γιατί μας θεωρούσαν φέουδό τους και τους πολιτικούς υποτακτικούς τους.

Στον 19ο αιώνα οι άγγλοι διπλωμάτες καθόριζαν όπως ήθελαν τις τύχες μας. Μεταπολεμικά είχαμε ανάμιξη  σε ανάλογους ρόλους αμερικανούς, με προεξάρχοντα τον αλήστου μνήμης Πιουριφόϊ που αποφάσιζε ακόμα και για το εκλογικό σύστημα! ΄Εψαξα και βρήκα τέσσερα χτυπητά περιστατικά αντίστασης (πολλά έπνιξε το… πρωτόκολλο) και  συμπτωματικώς σε δύο εξ αυτών είναι δικτάτορες.
Ο πρέσβης στην Αθήνα Φράνσις Οσβαλντ Λίντλεϋ ζήτησε να κάνει υποδείξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στον στρατηγό Πλαστήρα. Το ύφος του γεμάτο έπαρση και ο λόγος του απαιτητικός, κουνούσε επιθετικά το δάκτυλό του. Αυτό εκνεύρισε  τον Πλαστήρα, που τον διέκοψε λέγοντας: «Η Ελλάς κ. πρεσβευτά, υπήρξε τιμία Σύμμαχος της Αγγλίας. Την εγκαταλείψατε αλλά εκείνη συνέχισε μόνη τον αγώνα. Είδε τους πληθυσμούς της να σφαγιάζονται, την ελληνική γή να ακρωτηριάζεται. Μπορεί να ζήσει και μόνη. Και αν καταρρεύσει θα στήσουμε στον κάβο Μαλέα μια πινακίδα που θα γράφει, πως εδώ ανθούσε κάποτε ένας πολιτισμός, που κατέστρεψαν οι δυτικές  δυνάμεις, με πρωταγωνίστρια την Αγγλία. Αυτό να διαβιβάσεις εις την  κυβέρνησιν σου. Τελειώσαμε κύριε. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε. Πηγαίνετε!»
Το 1948 έγινε έντονο επεισόδιο μεταξύ του υπουργού  Μεταφορών Κων. Καραμανλή και του Άγγλου πρέσβη Κλίφφορντ Νόρτον. «Να τηρήσετε τας υποχρεώσεις σας, να  εκσυγχρονίσετε την ηλεκτρική εταιρία «Πάουερ»,   η σύμβαση της οποίας είναι απαράδεκτη και εις βάρος της Ελλάδος. Έχει πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις, δεν παρέχουν ασφάλεια λειτουργίας, υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τους πολίτες». Ο Νόρτον απάντησε, ότι η Πάουερ δεν έχει χρήματα και τα έξοδα να καλυφθούν από την Αμερικανική βοήθεια, λέγοντας « Και μη λησμονείται οτι η αγγλική  κυβέρνησις συμπαρίσταται εις την Ελλάδα εις δυσκόλους στιγμάς…» Αγανάκτησε ο Καραμανλής, προσβεβλημένος σηκώθηκε απότομα  και του λέει. «Ετερματίσθη η συζήτησις. Ευρίσκεσθε εν πλάνη, εάν πιστεύετε οτι η χώρα σας ημπορεί να μεταχειρίζεται ως αποικίαν την Ελλάδα».  Ο πρωθυπουργός Σοφούλης, ενημερώθηκε πάραυτα από τον Νόρτον και κάλεσε τον Καραμανλή, που όταν  του  εξήγησε τι έγινε, είπε: « Μπράβο καλά του έκαμες!»
Λίγες μέρες μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών το 1967, ο άγγλος πρέσβης σερ Ράλφ Μάρεϊ, επισκέφθηκε τον Παττακό στο υπουργείο των Εσωτερικών που είχε υποδεχτεί την επομένη τον διερχόμενο εξ Αθηνών αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον (κατευθυνόταν από Τεχεράνη στις ΗΠΑ). Η εξιστόρηση ανήκει στον Στ. Παττακό:
 «Ο Μάρεϊ μόλις μπήκε στο γραφείο, είδε τον χάρτη της Ελλάδος και με αυστηρό ύφος, ρωτά στα Ελληνικά: «Τι ζητάει η Κύπρος στον ελληνικό χάρτη, αφού είναι άλλο κράτος;». «Μπορεί να είναι ανεξάρτητο κράτος, είπα, αλλά είναι ελληνικό. «Δηλαδή», μου λέει με υπεροπτικό ύφος, «θα την πάρετε και θα την ενώσετε;» Αυτό, του  είπα, θα το δούμε. «Το πρόβλημα», απαντά «είναι δύσκολον». Λέγω, ο,τι δεν λύνεται κόπτεται. «Δηλαδή πόλεμος;» μου είπε. Υπάρχουν και άλλα μέσα, τα διπλωματικά, του απάντησα. Ο Μάρεϊ παρεξηγήθη από τον διάλογο, περιφερόταν αγενέστατα στο γραφείο μου, και κοιτώντας στην Κλαυθμώνος μου λέει « ποιόν ενημερώσατε και καταλάβετε την εξουσία;». Είδα που το παρατραβούσε το σχοινί και τον διέκοψα.  Κύριε πρέσβη, η εποχή της αποικιοκρατίας παρήλθε… Νομίζω η επίσκεψίς σας έχει τελειώσει και τον οδήγησα στην έξοδο…» Μετά από 15 μέρες ο Μάρεϊ αντικαταστάθηκε από τον Στιούαρτ…
Όταν ο Μεταξάς  απέρριψε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, στον τρίτο που τηλεφώνησε ( πρώτα στο βασιλιά, μετά στον Παπάγο) ήταν ο Άγγλος πρέσβης Μάϊκ Πάλαιτερ. Όταν το πρωί της ιστορικής εκείνης ημέρας τελείωσε το υπουργικό συμβούλιο, τον συνάντησε ο Πάλαιρετ και με ύφος αφ’ υψηλού, έκανε μία ερώτηση που  εκνεύρισε τον Μεταξά: «Κύριε πρεσβευτά σας ενημέρωσα εγκαίρως περί των προθέσεων της κυβερνήσεως τας οποίας υλοποιεί ο αρχηγός του Επιτελείου. Σας επισημαίνω ότι εξεφύγατε των ορίων της δικαιοδοσίας σας…»
*Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News

11 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ η πένα του Τάσου Κοντογιαννίδη,μπράβο του.

    Ενώ τώρα,πετάει ο γάιδαρος; Αεροπλάνο γίνεται.

    Μπές στο μαγαζί και κλείστο.

    Ντόλλαρς και Γιούρο να ρέουν και όλα τ'άλλα.....

    Οικονομικά,πολιτικά,κοινωνικά η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αδύναμη,το μόνο που μένει λοιπόν είναι να δούμε πότε,πόσο και πως θα πληρώσουμε αυτή τη φορά την τραγική πορεία που ακολουθούμε.Κακά τα ψέματα,τα δύσκολα μπροστά μας είναι,τίποτα δεν τελείωσε.

    Βασίσαμε για άλλη μια φορά την τύχη της Ελλάδας σε ''άλλους''.

    Μυαλό δεν βάλαμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου, εκείνοι τη σακούλα την είχαν γεμάτη, σε αντίθεση με τους σημερινούς που έχουν γεμίσει το σακουλάκι τους με ΙΛΙΟΝ, για να μην τους βαραίνει, τι συγκρίνουμε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα σε πρέσβεις και εύγε τους

    Σε αλλα υψηλότερα κλιμάκια έπραξαν το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρίτα,η μετατροπή σε προτεκτοράτο ή ένα είδος αποικίας ξεκινά απο την Ελλάδα. Με το να ζητάμε συνεχώς κάτι.

    Εποχή με εποχή βέβαια διαφέρει.

    Αλλά όταν ζητάς απο άλλους να κάνουν πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις εσύ ο ίδιος,τότε είναι εγκληματικό.

    Πρέπει να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτάρκειας,σε μια σειρά απο τομείς που μπορούμε.Απο εκεί και πέρα,ότι δεν διαθέτουμε,μπορούμε να το ζητήσουμε.

    Είναι εξωφρενικό,εισάγουμε πράγματα που δεν τα χωράει ο νούς.

    Απο τον αγροτικό τομέα,τα ναυπηγεία,την αμυντική βιομηχανία μέχρι τα μανταλάκια,είμαστε για κλάματα.

    Και σχεδόν σε όλα απο αυτά,οι βιομηχανίες μας υπονομεύτηκαν απο το εσωτερικό. Κανένας άλλος παράγοντας δεν έκλεισε τόσα εργοστάσια παρά μόνο ο καταστροφικός κομματισμός τους.

    Έλεος δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιμελώς και "τυχαία" από το άρθρο αυτό λείπει ο σχολιασμός σχετικά με την μεταπολεμική περίοδο και τη περίοδο που ο Τσώρτσιλ φέρνει στην Αθήνα τον "γέρο της δημοκρατίας τον Παπανδρέου.
    Αυτή η "μαυρη " τρύπα της νεολληνικής ιστορίας δεν κολλάει με τα πρόσωπα που αναφέρονται...
    Για τις σχέσεις του γέρου με τον Σκόμπι ;
    Ούτε αυτές ήταν συμαντικές ;
    Ενώ ήταν συμαντικο ότι ο Μεταξάς τον τρίτο που ενημέρωσε ήταν ο άγγλος πρέσβης ?
    Αφού εξαιτίας τους μπήκαμε στον πόλεμο με την Ιταλία λόγω της βάσης τους στην Σούδα ...

    Αξιολύπητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.ina.fr/histoire-et-conflits/autres-conflits/video/AFE00000610/winston-churchill-a-athenes-a-noel-1944.fr.html

    και σχετικό βίντεο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη :
    ΄Εψαξα και βρήκα τέσσερα χτυπητά περιστατικά αντίστασης (πολλά έπνιξε το… πρωτόκολλο) και συμπτωματικώς σε δύο εξ αυτών είναι δικτάτορες.

    Αυτές τι περιπτώσεις έψαξε και βρήκε σαν πιο σημαντικές που δεν τις έπνιξε το πρωτόκωλο ;
    και έγω έψαξα και βρήκα ότι τέτοια αντικειμενικά ψαξίματα θα έκανε μόνο κάποιος που κάνει την ίδια "δουλειά" με τον πρετεντέρη, τον τσίμα και λοιπούς σαν αυτούς .

    ήταν δικτάτορες ?
    και ο "γερος" από ποιές εκλογές προέκυψε ;
    από την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου ;
    Ποιός την είχε αναγνωρίσει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρήστο εγκληματικό είναι να μην συζητήσουμε για τα όσα παρήγαγε η πολιτική τους .οταν λοιπόν υπήρξαν πιστοί εκτελεστές κια βραχίονες πολιτικών ξένων κρατών ποσώς με ενδιαφέρει τι είπαν στους πρέσβεις.

    Κάτω απο αυτή την οπτική λοιπόν κρίνω απο την μία τα δίκαια του Ελληνικού Λαού κα ιαπο την άλλη των Ξένων οι Βουλές

    Τι υπηρέτησαν και αυτό είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι παρήγαγαν και τι υπηρέτησαν;

    Ακρίτα,το διαίρει και βασίλευε υπηρετούσαν,υπηρετούν και θα υπηρετούν,μέσω των κομμάτων τους.

    Απο εκεί και πέρα,το έργο τους γίνεται πιο εύκολο.Όλοι κυνηγούν φαντάσματα.

    Ο ένας κατηγορεί τους μπλέ,ο άλλος τους πράσινους και άλλοι τους κόκκινους. Ο οπαδισμός σε όλο του το μεγαλείο.

    Μετά κάνουν και λίγο τις υπηρέτριες στους ντόπιους νταβατζήδες,βγάζουν κάτι και απο εκεί,και όλοι τους είναι ευχαριστημένοι.

    Και στο τέλος,ο ψηφοφόρος μένει είτε με τη χαρά της νίκης του κόμματος,είτε με την πίκρα ότι έχασε,αλλά με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξαναέρθει στην εξουσία.

    Δημιουργούμε και ένα σκασμό οργανισμούς για να χωρέσουν όλοι οι ''φίλοι'' του κόμματος μέσα,και έτοιμο το γλυκό.

    Απολαύστε ελεύθερα,κατεχόμενη Κύπρο,Ίμια,Θράκη,ορυκτός πλούτος,χρεοκοπία,Σκόπια,αγωγοί,ΑΟΖ,και συνεχίζει το μενού με μεγάλη ποικιλία.

    Αλλά πές μου σε παρακαλώ,ποιός χέστηκε,τα κόμματα να είναι καλά και οι αρχηγοί τους,Εθνικοί ευεργέτες.

    Η Ελλάδα βούλιαξε,και τα δύο κόμματα(μεγάλα δεν τα λές) έχουν ακόμη ποσοστά που τους βάζουν στη Βουλή.

    Έχουμε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη,που τον περνάνε μέχρι και ποντίκια.

    Απο τότε που έπεσε η χούντα και ήρθε η ''δημοκρατία'' τους,ΕΝΑΣ πολιτικός ΔΕΝ πήγε φυλακή,ούτε απ'έξω δεν πέρασαν.

    Τι να λέμε τώρα,όνειρο ζούν μη τους ξυπνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να γελάσουμε και λίγο,με τα χάλια μας...

    1 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - "Πρωθυπουργός" ΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΜΑΤΩΝ 1978: Παρουσιάστηκε στη Καλαμάτα. Εξαγόρασε 16 μήνες θητείας προς 19.000 δρχ. και απολύθηκε τον Αύγουστο του 1979.

    2 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ΝΑΥΤΗΣ 1976 Ιούλιο παρουσιάστηκε στο ΠΝ, τον Οκτώβριο απολύθηκε, πληρώνοντας 21.000 δρχ. με τις οποίες εξαγόρασε τους 21 μήνες. Το υπόλοιπο τρίμηνο της θητείας του το... έκανε το 1977.

    3 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Πρώην "πρωθυπουργός" ΝΑΥΤΗΣ ΜΕ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ 1977 παρουσιάστηκε και πήρε απολυτήριο το 1979. Ειδικότητα - προσέξτε - διαχειριστής.

    4 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΥΕΘΑ 1986 παρουσιάστηκε στη Κόρινθο. Οι γιατροί τον έβγαλαν Ι3 λόγω «παχυσαρκίας». Εξαγόρασε εννέα μήνες θητείας προς 27.000 δρχ.

    5 ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Πρώην ΥΕΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ Το 1968 κηρύχτηκε ανυπότακτος, το 1972 έχασε την ελληνική ιθαγένεια. Το 1975 με 29.000 δρχ. εξαγόρασε 29 μήνες θητείας.

    6 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑΣ 1959 παρουσιάστηκε στο ΠΝ και απολύθηκε το 1961. Σ' αυτό το διάστημα με την ειδικότητα του διαχειριστή φύλαγε ένα φάρο στον Πειραιά...

    7 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ - Υπηρέτησε σαν σμηνίτης στο λεκανοπέδιο Αττικής και ένα μέρος της θητείας του υπηρέτησε στο γραφείο δημοσίων σχέσεων της Αεροπορίας στην. Οδό Πανεπιστημίου!

    8 ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - Πρόεδρος Συνασπισμού, ΝΑΥΤΗΣ. Την άνοιξη του 2003 είχε επιλεγεί να υπηρετήσει στο Στρατό Ξηράς, όμως με "μέσο" στην τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να κάνει μετάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα στο Σκαραμαγκά. Εκεί, αφού πέρασε τη βασική εκπαίδευση διάρκειας 50 ημερών, ξανάβαλε "μέσο" για τη μονάδα του. τοποθετήθηκε στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στην "ακριτική" Λεωφόρο Μεσογείων, στο Πεντάγωνο, μέσα στην καρδιά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου για να υπηρετήσεις εκεί τη θητεία σου θα πρέπει να διαθέτεις τεράστιο βύσμα. Την άνοιξη του 2004 χρησιμοποίησε ένα νόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Έτσι λοιπόν απολύθηκε προσωρινά κατεβαίνοντας υποψήφιος και μετά τις εκλογές ξαναγύρισε στις τάξεις του Ναυτικού. Στο μεταξύ, η στρατιωτική θητεία είχε μειωθεί κατά τρεις μήνες και εκεί που χρωστούσε έξι (6) μήνες, υπηρέτησε τρεις (3)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλο θα ηταν να θυμομαστε τι εστι "βρετανικη πολιτικη" και για την Κυπρο αλλα απο την αλλη "βρεταινκη βαση" στην Σουδα προπολεμικα πολυ απλα ΔΕΝ υπηρξε..Μεχρι και ο τοτε Ιταλος πρεσβευτης στην Ελλαδα Εμανουελλε Γκρατσι δεν αναφερει τιποτα σχετικο Ανιθετα στην σελιδα 128 του βιβλιου του ' Η αρχη του τελους" ,εκδοσεις Εστια αναφερει ρητα "καμια αγγλικη βαση ουτε ναυτικη ουτε αεροπορικη δεν υπηρξε στην Ελλαδα πριν τις 28 Οκτωμβριου 1940"Αρα μαλλον η "βαση' ηταν της ιδιας κατηγοριας με "το αγγλικο καταδρομικο"- ακατοικητο νησακι συο Ναβαρινο (δια χειρος Ντε Βεκκι βλεπε την σελιδα 144 του πρπαναφερομενου βιλβιου)Ειναι "ενδιαφερον" παντως οτι "ελληνες πατριωτες" δινουν "συγχωροχαρτι" στον Μουυσολινι...
    Παντως για να ανεβαουμε το ηθικο θα ηταν καλη ιδεα να δημοσιευτει ενα ερθρο για το δουλεμα που ειχαμε ριξει στην Ιντελιζετς Σερβις στην δεκαετια του 50 σε μια περιπτωση με τον Αβερωφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.