14/2/12

Παρά την αντίδαση του Βελιγραδίου Δημοψήφισμα στήνουν οι Σέρβοι του Κοσόβου ενάντια στην εξουσία της Πρίστινα

Κάλπες την Τρίτη στην εθνοτικά διαιρεμένη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
Κάλπες την Τρίτη στην εθνοτικά διαιρεμένη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.
Πρίστινα: Αφίσες που καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» έχουν κατακλύσει την εθνοτική διαιρεμένη Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου εν όψει του δημοψηφίσματος που θέτει το ερώτημα εάν αποδέχονται τους θεσμούς της Πρίστινα. Παρά της αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και της ίδιας της κυβέρνησης της Σερβίας, κάλπες θα στηθούν την Τρίτη σε τέσσερις δήμους με σερβικό πληθυσμό στο βορρά του Κοσόβου.

Το δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική ισχύ, υπογραμμίζει η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK). Ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Σαλγάδο επισημαίνει πως εφόσον το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου, η UNMIC δεν θα έχει κανένα ρόλο, δηλαδή δεν πρόκειται να επιτηρήσει τη διαδικασία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο βόρειο Κόσοβο δεν πρόκειται να έχει νομική ισχύ.

Ο περιφερειακός εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου Μπεσίμ Χότι δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι η αστυνομία δεν έχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις επόμενες μέρες στο βόρειο Κόσοβο και ότι για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ειρήνης δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα.

Υπάρχει ενδεχόμενο, σε περιοχές με μεικτό πληθυσμό, στις οποίες ζουν Σέρβοι και Αλβανοί, να ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας, ως μέτρο πρόληψης τυχόν επεισοδίων, προσέθεσε ο Μπεσίμ Χότι.

Παρά την αντίθεση του Βελιγραδίου και της διεθνούς κοινότητας σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο οι πολίτες κλήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα με ερώτημα αν αποδέχονται τους θεσμούς της Πρίστινα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Σερβίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι δεν είναι αναγκαίο και ότι θα επιβαρύνει τη θέση της Σερβίας στη μάχη για το Κόσοβο, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι το δημοψήφισμα θα διχάσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και τους Σέρβους που ζουν στο νότιο Κόσοβο.

Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς προειδοποίησε ότι η διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι δαπανηρή, αλλά θα έχει μεγάλο κόστος για τη Σερβία.

Ο δήμαρχος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμιρ Πάντιτς, αντιθέτως, δήλωσε στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 ότι μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα ελαττωθεί «η φοβερή πίεση που ασκείται στο βόρειο Κόσοβο και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της σερβικής αντιπροσωπείας και η θέση της κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στις μελλοντικές συνομιλίες για το Κόσοβο».

Το δημοψήφισμα στους δήμους με σερβικό πληθυσμό στο βορρά του Κοσόβου, Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, και στο δήμο Λεπόσαβιτς μόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης και τα τελικά θα δημοσιοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.