13/2/12

Ρωσικό χέρι βοηθείας προς τη Συρία

>Στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δένουν τις δύο χώρες
ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ
Φωτογραφία
ΗΣυρία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο. Καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν μετά μανίας τη Χομς και άλλες περιοχές, σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο, το καθεστώς Αλ Άσαντ δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να το εννοεί. Με τη διεθνή κοινότητα να είναι χωρισμένη για το πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι στη Ρωσία, ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ απλά κερδίζει χρόνο για να συνεχίζει να σφάζει ανενόχλητος τους συμπολίτες του. Το ότι δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω φαίνεται και από το γεγονός ότι μόλις μια μέρα μετά την επίσκεψη του ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στη Δαμασκό και τις διαβεβαιώσεις του πως είναι ταγμένος στον τερματισμό της βίας, το σφυροκόπημα της πόλης Χομς όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά εντάθηκε με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους.

Η Συρία νιώθει πολύ σίγουρη έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας. Η Μόσχα θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και αυτό της υπαγορεύει να είναι σύμμαχος με τη Δαμασκό. Λίγο μετά που αποχώρησε από τη Συρία ο Σερκγέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι χώρες με επιρροή στη συριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στους αντιπάλους του προέδρου Αλ Άσαντ να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, το αποτέλεσμα των όποιων συνομιλιών για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία δεν θα πρέπει να είναι προκαθορισμένο. Δεν είναι όμως η αντιπολίτευση που βομβαρδίζει, δεν είναι η αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί κάθε μορφή βίας. Είναι το καθεστώς της Συρίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει με κάθε μέσο και τρόπο.
 
Η υποστήριξη φυσικά της Μόσχας δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Η Ρωσία έχει συμφέροντα και θέλει να τα διασφαλίσει, έστω και αν αυτό σημαίνει να παρέχει υποστήριξη σε έναν δικτάτορα που σφάζει το λαό του. Η Μόσχα έχει συμφέρον στη διατήρηση του καθεστώτος Αλ Άσαντ. Η Συρία για πολλά χρόνια εξαρτιόταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τόσο για το εμπόριο όσο και για την αγορά όπλων. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου η Ρωσία σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τη Συρία αλλά και για τα υπόλοιπα αραβικά καθεστώτα. Ωστόσο ο ερχομός του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολιτική ζωή της Ρωσίας, σηματοδότησε μία αντιδυτική πολιτική και παράλληλα την επιστροφή της Μόσχας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Πλέον η Συρία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία και επιπλέον κάθε φορά που χρειάζεται οποιοδήποτε όπλα ξέρει ότι η ρωσική αγορά θα είναι ανοικτή.
 
Επιπλέον το γεγονός ότι η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Συρία, της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στηΜέση Ανατολή και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Χάρη σε συμφωνία που έχει με τη Δαμασκό, μπορεί να χρησιμοποιεί ως ναυτική βάση το λιμάνι της Ταρτούς. Έτσι οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί έχει πλοία στη Μεσόγειο. Η Ρωσία προσπάθησε να συνεργαστεί με την Τεχεράνη αλλά το Ιράν είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση κράτους. Το έτος 2017 λήγει η ρωσική συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με το λιμάνι της Κριμαίας. Η τρέχουσα συμφωνία δεν μπορεί να ανανεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας. Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας βρίσκεται η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Ρωσίας, αλλιώς η σανίδα σωτηρίας της εξόδου προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση με την Ουκρανία σχετικά με τη ρωσική ναυτική βάση, η Ρωσία ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μία ηπειρωτική χώρα. Και για αυτό έχει μεγάλη ανάγκη το λιμάνι της Ταρτούς.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η Ρωσία υποστηρίζει τη Συρία, οφείλεται στην «αιώνια» αντιπαράθεσή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Δαμασκός είναι η μόνη χώρα σύμμαχος της Μόσχας στη Μέση Ανατολή. Οι υπόλοιπες είτε τα έχουν βρει με την Ουάσιγκτον, είτε κρατούν ουδέτερη στάση. Αλλαγή του καθεστώτος ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο επόμενος ηγέτης θα προέρχεται από τη σουνητική πλειοψηφία, και θεωρείται πιθανόν να θέλει να έχει καλές σχέσεις με τα άλλα σουνητικά κράτη της περιοχής και όχι με τη Ρωσία. Έτσι η Ρωσία θα χάσει το αποκούμπι της στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το πετρέλαιο, αλλά και για τη γεωγραφική της θέση.
Στη Μέση Ανατολή την τρέχουσα χρονική περίοδο θέλουν να έχουν θέση και οι Ρώσοι, όπως επίσης και στην Ανατολική Μεσόγειο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου. Καθώς όλες οι εξετάσεις που γίνονται δείχνουν να είναι σημαντικά κοιτάσματα, οι εταιρείες που θα τα εκμεταλλευτούν θα έχουν σοβαρά οικονομικά οφέλη. Οι ΗΠΑ προς το παρόν δείχνουν να είναι μέσα στο παιχνίδι και σίγουρα η Ρωσία, δεν θέλει να αφεθεί εκτός.

Τέλος, η υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στη Συρία, και εκφράζεται με την άσκηση βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ, οφείλεται στην προεκλογική στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποβλέπει στην επανεκλογή του στην προεδρία, εκτίμησε από την Όταβα ένας από τους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης.Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων κατά του Πούτιν στη Μόσχα, τόνισε πως ο νυν πρωθυπουργός επιχειρεί «να παίξει με τα αντιαμερικανικά αισθήματα», μία στάση πάντοτε δημοφιλή στη Ρωσία, ιδίως στις επαρχίες, ώστε να συσκοτίσει την εικόνα του ως «ηγέτη μίας διεφθαρμένης γραφειοκρατίας», ενόψει των εκλογών. 
 
Μήνυμα Πούτιν κατά της επέμβασης Για μια «αυξανόμενη λατρεία της βίας» που έρχεται στο προσκήνιο στις διεθνείς σχέσεις μίλησε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να μη συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» έναντι της Συρίας. 

«Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται», είπε ο Πούτιν, αλλά πρόσθεσε, υπεραμυνόμενος του ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος για την τύχη του και να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη. Ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα «μία αυξανόμενη λατρεία βίας που έχει έλθει στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία». 

«Καθήκον μας είναι να τους βοηθήσουμε χωρίς καμία μορφή ανάμιξης», τόνισε αναφερόμενος στις δυτικές χώρες που ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Δώστε τους βοήθεια, δώστε συμβουλές, περιορίστε για παράδειγμα την ικανότητα στη χρήση όπλων, αλλά μην αναμειχθείτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» είπε. 

«Πρέπει να αφήσουμε τη δυνατότητα στους λαούς αυτών των χωρών να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους» επανέλαβε αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Και στο σημείο αυτό κατήγγειλε τα «φοβερά εγκλήματα που διαπράττονται σε λιβυκές πόλεις που υποστήριξαν τον Μουαμάρ Καντάφι». 
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.