23/2/12

Τελικά οι πολιτικοί δεν αλλάζουν με τίποτα: Πάει για "κουκούλωμα" η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Εντονη αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Ν. Δένδια
Εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009
  Δεκτό έκανε κατά πλειοψηφία η Βουλή η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. O κ. Bενιζέλος τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.
Δεκτή έκανε κατά πλειοψηφία η Βουλή την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Σε σύνολο 256 ψηφισάντων, 168 βουλευτές ψήφισαν «ναι» (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ανεξάρτητοι της ΔΗΜ.ΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές), 76 ψήφισαν «όχι» (ΝΔ και ανεξάρτητοι) και «παρών» 12 βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανεξάρτητοι. Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου.

Εντονη αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου - Ν. Δένδια
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νικόλαο Δένδια.
O κ. Bενιζέλος τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ απαντώντας στον κ. Δένδια, ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή». Υποστήριξε πως μια τέτοια ενέργεια «υπονομεύει την πορεία της χώρας και δημιουργεί αμφισβήτηση αν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θέλετε μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μην γίνει εξεταστική ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια των αντεγκλήσεων ανάμεσα στους δύο, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και ταπείνωση. «Το γεγονός ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση μην το εκλαμβάνετε σαν στήριξη των έργων σας» σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Δένδια για απύθμενο πολιτικό θράσος που βλάπτει τη ΝΔ. «Δεν θα επιτρέψω το θράσος σας να βλάψει τη χώρα ... Λυπάμαι για τον τόπο μου αν η ΝΔ εξακολουθεί να εκπροσωπείται από αυτό το ύφος και από αυτήν την αντίληψη ... Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό» πρόσθεσε.
Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών. «Η ΝΔ επειδή έκανε στροφή και απώλεσε τα ουσιαστικά της επιχειρήματα αναζητεί την όξυνση. Η εξέλιξη θα είναι αρνητική αν εξελιχθεί έτσι μέχρι τις εκλογές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τροπολογία για την ΕΛΣΤΑΤ
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας αύριο Πέμπτη με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες. Όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και «συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει».
Κατά της τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ο Μανώλης Στρατάκης από το ΠΑΣΟΚζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα καταλήθει στο συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα, προκειμένου να μην αιωρούνται σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο. Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένη την εκπεφρασμένη θέση της ΝΔ να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως έτσι θα περάσει στην κοινωνία η αντίληψη ότι για άλλη μια φορά το Κοινοβούλιο δεν έπραξε το σωστό.
Από πλευράς ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του κόμματος χαρακτηρίζοντάς τη «άκαιρη». Αφού ο βουλευτής ανέφερε πως η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δικαιώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η ΝΔ, τόνισε πως η υπόθεση επιβάλλεται να διερευνηθεί, όχι όμως σε αυτή τη συγκυρία. «Θα πρέπει να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε ασφαλή ύδατα. Αυτή τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και οι πολίτες πένονται, τα πολιτικά παίγνια είναι περιττή πολυτέλεια. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται» σημείωσε.
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίου, ο οποίος το 2009 ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επέκρινε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες και αμφισβητούν τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής τα οποία, όπως είπε, επικύρωσε τότε και η Eurostat ενώ τόνισε την ανάγκη να παρατεθούν όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της Εξεταστικής για να διαπιστωθούν οι παραλείψεις, η αμεριμνησία και η εσκεμμένη απόκρυψη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως υποστήριξε, αλλά και το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009.
«Χαίρομαι που η ΝΔ αποδέχεται την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική συζήτηση για το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009. Δεν άκουσα από τον εισηγητή της να αμφισβητεί ότι ήταν 15,8%. Είναι μια μεγάλη πρόοδος», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παπακωνσταντίνου .
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου νωρίτερα, ο οποίος τόνισε πως γεννήθηκε πολιτικό θέμα στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τον τόπο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε με δόκιμο τρόπο με αποτέλεσμα να αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να θέσει ζήτημα τιμής για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως αποτελεί αποπροσανατολισμό ο ισχυρισμός ότι φταίει το μαγείρεμα των στοιχείων για την επιβολή του Μνημονίου και τόνισε πως ήταν μια στρατηγική επιλογή για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης. «Και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθώντας τις οδηγίες τη Eurostat χρησιμοποιεί μεθόδους για να εξαγνίσει την κυρίαρχη πολιτική» ανέφερε και πρόσθεσε πως και οι δύο είναι ιδεολογικά προσανατολισμένες στη διαστρέβλωση των στοιχείων με ιδιοτελή και ταξικά κριτήρια. «Αρα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τις αξιοποιούν σε άγονη αντιπαράθεση για κομματικό πατριωτισμό με στόχο τον αποπροασανατολισμό και την εξαπάτηση του λαού».
Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης είπε πως η Βουλή πρέπει να λάβει απόφαση για την σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής με εξαιρετική περίσκεψη διότι - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της επιτροπής.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι και για τη δημιουργία του ελλείμματος του 2009 και για το μαγείρεμα -όπως ανέφερε- των στατιστικών στοιχείων, η ΝΔ για τους πρώτους εννέα μήνες το δε ΠΑΣΟΚ για τους υπόλοιπους τρεις.
Αιτιολογώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών», ο βουλευτής είπε πως δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να μετατρέψει την Βουλή, όσο ακόμη έχει την πλειοψηφία, σε πλυντήριο των δικών του ευθυνών, κάτι που θα κάνει και για την «γαλάζια» πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέληξε στη Βουλή μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις από τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Το ΠΑΣΟΚ γι'ακόμη μια φορά τακτοποιεί τις εγκληματικές αμαρτίες του με κοινοβουλευτική μάλιστα διαδικασία, παλαιότερα χρησιμοποιούσε και άλλα κόλπα αν κινδύνευαν ύψιστα κομματικά συμφέροντα.
    Οποιοσδήποτε έντιμος θα δεχόταν να διερευνηθεί η υπόθεση οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε, αλλά ο διαφθορέας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της νεοελληνικής κοινωνίας μας γενικότερα, ξέρει ότι τώρα για τελευταία φορά έχει την πλειοψηφία στη βουλή, αργότερα μην την είδατε μην την απαντήσατε.
    Το εξοργιστικότερο της υποθέσεως είναι η λογική του ευτραφούς οσφυοκάμπτη ότι, τυχόν διερεύνηση του θέματος μετά τις εκλογές υπονομεύει την πορεία της χώρας,(ταυτίζει το τομάρι του με τη χώρα) έμαθε ο παχύσαρκος ψεύτης τόσα χρόνια να τρώνε οι χαχόλοι τις ψευτιές του, τις οποίες εκφράζει με πομπώδη τρόπο πάντα, και τώρα μας πουλάει πάλι τα ίδια, αλλά δε βαριέσαι αδερφέ από τη στιγμή που κάποιοι εξακολουθούν και να τον θαυμάζουν ακόμα, το θέλουν μάλιστα για αρχηγό, τι νόημα έχουν τα λόγια στο δύσμοιρο αυτό τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Καλεντερίδη,

    Οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για κουκούλωμα είναι γνωστές και δεν ξενίζουν κανένα.

    Δεν μπορώ όμως να μην υπογραμμίσω και τις τεράστιες ευθύνες της Ν.Δ σε αυτό το ζήτημα, η οποία πλέον δεν ξέρω που θα φτάσει στο να ακυρώνει αυτά που η ίδια είπε και δεσμεύθηκε δημοσίως να κάνει.

    Και μιλώ για το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού. Είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει ΜΟΝΟ τα πράγματα που συμφωνήθηκαν. Επομένως αυτό που πάει να γίνει με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν ανήκει στις εξουσιοδοτημένες ενέργειες της κυβέρνησης. Γιατί η ΝΔ το δέχεται? Γιατί δεν απειλεί να αποσύρει για αυτό το θέμα την υποστήριξή της άμεσα από την κυβέρνηση Παπαδήμου? Αρκείται μόνο στο να λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εξεταστική. Φοβερή αντίδραση!

    Γιατί στο ίδιο πλαίσιο αφήνει η ΝΔ τον κ. Παπαδήμο να κανονίζει συναντήσεις με τον κ. Γκρουέφσκι? Ήταν και το Σκοπιανό στις προβλέψεις της συγκυβέρνησης? Μήπως είναι βολική και για αυτήν ένα γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης (που ξέρουμε όλοι τι θα σημάνει) το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να κατηγορεί με την άνεσή της και εκ του σασφαλούς?

    Η αηδία και η απογοήτευση σε καθημερινή βάση μεγενθύνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ο Σαμαράς έχει απογοητεύσει πλήρως και πάει τώρα να μαζέψει τα κομμάτια του προσεγγίζοντας επικίνδυνους, αφερέγγυους και ταγμένες σε άλλα συμφέροντα, πιστεύοντας ότι θα του βγει.

    Είναι προσεγγίσεις αυτές για ένα σοβαρό κόμμα που έχει να κάνει με έναν λαό εξαγριωμένο σε μία χώρα καθημαγμένη?
    Μήπως κάποιοι και στα δύο κόμματα δεν έχουν αίσθηση του που βρίσκονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.