4/2/12

Ελπίδα προσφέρει η Ρωσία στην Ελλάδα, η τρόικα μόνο αγωνία

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της αυτοκτονικής πρόθεσης της πολιτικής της ΕΕ, είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε την πρόσφατη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του αρχηγού του ελληνικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, με τις τελευταίες απαιτήσεις της τρόικας (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ) από την Αθήνα.

Ο Σαμαράς δήλωσε, σύμφωνα με την  εφημερίδα Athens News ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν «έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εμβάθυναν όλα τα ζητήματα. Ο Πούτιν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία να θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε επίσης για τα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και συζητήσαμε τρόπους για την αντιμετώπισή τους».

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και στις ρώσικες επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά στα μεγάλα έργα υποδομής όπως λιμάνια, αεροδρόμια και, ενδεχομένως, τους σιδηρόδρομους, που θα ιδιωτικοποιηθούν μερικώς. Ο Πούτιν ενδιαφέρεται πολύ να χτιστεί το νότιο τμήμα του αγωγού South Stream, που θα ξεκινήσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ήτοι πριν από το τέλος του 2012.

Ο SEO της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, από την πλευρά του εξέφρασε ενδιαφέρον για επένδυσεις στα ενεργειακά του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας στα δυτικά της χώρας, οι οποίες θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από τον αγωγό South Stream. 

Ο Σαμαράς συναντήθηκε επίσης με τον επιτελάρχη του Κρεμλίνου Sergei Ivanov και με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο.

Την ίδια μέρα που ο Σαμαράς ήταν στην Μόσχα, η ανήθική τρόικα παρουσίασε τις νέες απαιτήσεις της στον Πρωθυπουργό μαριονέτα της Ελλάδα κ. Λουκά Παπαδήμο. 
Είναι κάτι περισσότερο από δρακόντειες: 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα έως το 2015, μείωση των στρατιωτικών δαπανών και της υγείας, την εξάλειψη κρατικών ιδρυμάτων. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Επίσης, απαιτούν την περικοπή των συντάξεων, μια πρόσθετη αύξηση των φόρων και την πρόσθετη οικονομία ύψους 2,2 δις ευρώ στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται για το τρέχον έτος, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 5%.
Κατά τη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ ανέβαλαν την συζήτηση για την υιοθέτηση μιας γερμανικής πρότασης που απαιτεί η Ελλάδα να παραδώσει  την κυριαρχία της επί φόρων και δαπανών σε ένα «επίτροπο του προϋπολογισμού» της ζώνης του ευρώ, πριν μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση των 130 δισ. ευρώ. 
Αυτός ο νέος επίτροπος θα διοριζόταν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και θα επέβλεπε «τα κυριότερα σημεία των εξόδων» της κυβέρνησης. 
«Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει να μεταβιβάσει την κυριαρχία της επί του προϋπολογισμού για έναν ορισμένο χρόνο», δηλώνει το έγγραφο. Και ακόμη: «Αν δεν καταβάλλεται μια μελλοντική δόση, η Ελλάδα δεν θα επιτρέπεται να απειλήσει τους πιστωτές της με παύση πληρωμών, αλλά, αντίθετα, θα πρέπει να δεχτεί περαιτέρω περικοπές των πρωτογενών δαπανών ως τη μόνη δυνατή συνέπεια μιας μη εκταμίευσης δόσης». 
Η Αθήνα, θα υποχρεωνόταν επίσης να ψηφίσει ένα νόμο που να υποχρεώνει με μόνιμο τρόπο  την χρήση των κρατικών εσόδων κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, οι ιστορίες τρόμου στον έδαφος μαρτυρούν την αυξανόμενη εξαθλίωση του ελληνικού πληθυσμού. Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης όπως και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας, υπέβαλαν μόλις μια έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τη δραματική αύξηση του αριθμού των «νέων αστέγων». Πρόκειται για  ανθρώπους από τη μεσαία τάξη, ανάμεσά τους και ολόκληρες οικογένειες, που βρίσκονται στο δρόμο. Οι περισσότεροι από εκείνους που ψάχνουν για προσωρινή διαμονή σε 52 θέσεις που προβλέπονται για το σκοπό αυτό σε όλη την πόλη δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, λόγω της αύξησης των φόρων. Άλλοι, μετά την απώλεια της εργασίας τους ή της πτώσης των μισθών, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ένσημα για την κοινωνική ασφάλιση τους, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απολάβουν γιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο της βαρβαρότητας που επιβάλλεται στους Έλληνες: ορισμένοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους. 
Η οργάνωση SOS Παιδιά, η οποία διοικεί τις εγκαταστάσεις για εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά, αναφέρει ότι έχει λάβει 700 - 800 αιτήματα για βοήθεια από οικογένειες από τις αρχές του 2011. 
Πριν από την οικονομική κρίση, η πιο κοινή αιτία για την τοποθέτηση παιδιών ήταν η κακοποίηση. Πέρυσι, σχεδόν το 100% των νέων τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκαν έγιναν μετά από μια οικονομική κρίση μέσα στην οικογένεια. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.