25/2/12

Συρία: Οι Κούρδοι μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα και οικοδομούν την αυτονομία τους

Réseau d’informations libres de la Mésopotamie
Το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας PYD αποφάσισε να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα για το σχέδιο του νέου συντάγματος του καθεστώτος Μπάαθ στη Συρία, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής του PYD επιβεβαιώνει επίσης ότι οι Κούρδοι έχουν συστήσει επιτροπές και συμβούλια, άνοιξαν σχολεία και άλλαξαν τα αραβικά ονόματα των πόλεων, προσβλέποντας στη δημοκρατική αυτονομία τους.

Μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος

«Εμείς μποϊκοτάρουμε το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, διότι δεν υπάρχει τίποτα για τους Κούρδους», δήλωσε στην ActuKurde ο Σάλεχ Μοχάμαντ Μουσλίμ,  ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και Αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή (CCCND), που αποτελείται από τα αραβικά, κουρδικά, ασσυριακά,  σοσιαλιστικά και μαρξιστικά κόμματα, καθώς και από ανεξάρτητες προσωπικότητες.



Αυτή η αντιπολιτευόμενη επιτροπή που εδρεύει στη Συρία και που θεωρείται ως πραγματική εσωτερική αντιπολίτευση μποϊκοτάρει επίσης τη σύνοδο κορυφής της Τύνιδας, η οποία συγκέντρωσε 60 χώρες, στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς η διάσκεψη της Τύνιδας έδειξε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει από την αρχή το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (ΕΣΣ), ως τον  «νόμιμο» αντιπρόσωπο των Σύρων. Η CCCND κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή της ότι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Τύνιδας έχουν σκοπό να «αφήσουν ανοικτό το θέμα του οπλικού εξοπλισμού και να ανοίξουν το δρόμο για την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα για την ιδέα μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης» σε «σαφή και ευκρινή αντίθεση με τα συμφέροντα του συριακού λαού».
Το ΕΣΣ (NSC), με την υποστήριξη των μοναρχιών του Κόλπου, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει τους Κούρδους της Συρίας και άλλους, παρά την έντονη προπαγάνδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και του Al-Jazeera.   

Η υπόσχεση του ΕΣΣ (NSC) δεν είναι πειστική  

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας υποσχέθηκε, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Τύνιδας, αν ανατραπεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, να χορηγήσει στους Κούρδους μια αυτόνομη κυβέρνηση και την αναγνώριση της ταυτότητάς τους. «Η νέα Συρία θα έχει μια αποκεντρωμένη κυβέρνηση, επιτρέποντας στις τοπικές αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο των υποθέσεων τους», δήλωσε ο Μπουρχάν Γκαλιούν, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Συμβούλιου της Συρίας.

Για τον ηγέτη του PYD, η δήλωση αυτή δεν έχει καμία πειστική βάση, γιατί το ΕΣΣ (NSC) «δεν έχει σχέδια για τους Κούρδους» και ότι «πρόκειται επομένως μόνο για λόγια». 
Το ΕΣΣ (NSC), το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε δείξει μέχρι τώρα ότι είναι κατά όλων των αξιώσεων του κουρδικού λαού ως έθνους. 

Οι Κούρδοι θέλουν την πτώση του καθεστώτος Μπάαθ 

Επιβεβαιώνοντας ότι το ΕΣΣ (NSC) δεν είχε την παραμικρή επαφή με το CCCND και τα κουρδικά κόμματα πριν από μια τέτοια δήλωση, ο επικεφαλής των PYD είπε ότι οι 60 χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Γαλλίας δεν συγκεντρώθηκαν για τον συριακό και τον κουρδικό λαό. 

«Είμαστε για την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ στο σύνολο του», κόμμα στην εξουσία για 40 χρόνια, υπογράμμισε, ενώ επιβεβαίωσε την αντίθεση του σε κάθε στρατιωτική επέμβαση και εξοπλισμό ενόπλων ομάδων, αναφερόμενος στον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας. Ο τελευταίος λαμβάνει την υποστήριξη των δυτικών χωρών και εκπαιδεύεται στην Τουρκία. 

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι στους δρόμους

Μακριά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που αποφεύγουν να δουν το κουρδικό ζήτημα και ενεργούν σύμφωνα με τις εξωτερικές πολιτικές των χωρών τους, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά στο συριακό Κουρδιστάν (Δυτικό Κουρδιστάν), για μια δημοκρατική αυτονομία και την πτώση του καθεστώτος. 

Περίπου 30.000 Κούρδοι διαδήλωσαν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο Χαλεπί, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου ζει μια μεγάλη κουρδική κοινότητα υπέρ της πτώσης του καθεστώτος Μπάαθ. Φώναζαν συνθήματα όπως «ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος» και «δημοκρατική αυτονομία για τους Κούρδους», σύμφωνα με το Ελεύθερο Συμβούλιο του Λαού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του PYD. Άλλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Καμισλί, Afrin, Sere Kaniyê, Kobani και Derik, στην κουρδική περιοχή. 

Το καθεστώς φοβάται την αντιπαράθεση με τους Κούρδους

«Δεν είχαμε καμία επαφή με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα λύνεται με σφαγές», πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας ότι η κουρδική περιοχή είναι σχετικά ήσυχη σε σύγκριση με άλλους τόπους, ισχυρίστηκε ότι το συριακό καθεστώς δεν παρεμβαίνει κατά των διαδηλώσεων σε αυτή τη περιοχή, επειδή φοβάται την  αντιπαράθεση με τους Κούρδους. 

Για αυτόν τον λόγο το καθεστώς έχει αρχίσει να χορηγήσει την συριακή υπηκοότητα σε περίπου 300.000 Κούρδους της Συρίας που στερούνταν εγγράφων ταυτότητας για δεκαετίες, μετά την εξέγερση που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου 2011.  

Οι Κούρδοι έχουν το δικό τους σχέδιο: τη δημοκρατική αυτονομία 

Από τότε, οι Κούρδοι αρνούνται να κάτσουν δίπλα με το ΕΣΣ που φιλοξενείται στη Κωνσταντινούπολη κάτω από το έμβλημα του τουρκικού κατασταλτικού καθεστώτος και με τη συνένοχη υποστήριξη της Δύσης η οποία δεν προτείνει απολύτως τίποτα για τους Κούρδους. 

Οι Κούρδοι έχουν το δικό τους σχέδιο για το μέλλον τους: την δημοκρατική αυτονομία. Και για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, έχουν συστήσει επιτροπές σε κάθε χωριό, κάθε πόλη και γειτονιά, και Λαϊκά Συμβούλια, από το Καμισλί  μέχρι το Χαλέπι. 

Η διαδικασία οικοδόμησης της αυτονομίας 

«Σχολεία άνοιξαν για την διδασκαλία στην κουρδική γλώσσα και νομιμοποιημένες επιτροπές άμυνας έχουν οργανωθεί από τον λαό για να υπερασπιστεί», δήλωσε ο ηγέτης των PYD, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία οικοδόμησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το φεστιβάλ του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου, το κουρδικό νέο έτος το οποίο εκφράζει την αναγέννηση και την αντίσταση. 

Τα ονόματα των πόλεων ξαναέγιναν κουρδικά

Πρόσθεσε ότι «οι Κούρδοι αλλάζουν επίσης τα ονόματα των χωριών και των πόλεων που είχαν αραβοποιηθεί από το καθεστώς Μπάαθ», στο πλαίσιο της πολιτικής «αραβικής ζώνης», που εφαρμόστηκε το 1962 και η οποία προέβλεπε την απέλαση ολόκληρου του πληθυσμού της κουρδικής περιοχής Τζαζίρα (Cizre στην κουρδική γλώσσα) κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και την αντικατάσταση του με Άραβες. 

Επιπλέον, όλα τα κουρδικά κόμματα στη Συρία έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας για την εθνική ένωση των Κούρδων με πρωτοβουλία του PYD. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», είχε τονίσει πρόσφατα αυτό το κόμμα. 

Maxime Azadi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.