23/2/12

Τουρκία-Ε.Ε.: Στη σκιά του ενταξιακού αδιεξόδου

Αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η 68η Σύνοδος Τουρκίας - Ε.Ε.
Για άλλη μια φορά η ιστορία της «απομόνωσης» των Τ/κ αποτελεί εμπόδιο στις ομαλές σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης
TΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Αρχίζει σήμερα και τελειώνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη η 68η σύνοδος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, εάν λάβει κάποιος υπ’ όψιν δύο γεγονότα:
1) Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας βρίσκεται σε αδιέξοδο, επειδή η ίδια αφενός αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα σειρά κεφαλαίων που σχετίζονται με το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο να παραμένουν παγωμένα, κατόπιν αποφάσεων της Ε.Ε. 2)
Η Τουρκία προχωρεί με βραδείς ρυθμούς στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, κάτι που επισημαίνεται και από τους ίδιους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και συμβαίνει αυτό, παρά το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία παρουσιάζει υψηλούς αριθμούς ανάπτυξης, που φτάνουν ακόμη και το 8,3% επί του ΑΕΠ. Βεβαίως, είναι τέτοια τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν εντός της Τουρκίας, που η οικονομική κατάσταση στη χώρα παραμένει επισφαλής.

Τοποθετείται ο Μπαγίς
Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, ένας από τους κύριους ομιλητές, αν όχι ο κύριος, είναι ο επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς. Αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του και η ανάλυσή του σχετικά με την τουρκική ενταξιακή πορεία. Αγκάθι, βεβαίως, για τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. παραμένει το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα συζητά με την Κυπριακή Προεδρία, όταν αυτή θ' αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου του 2012.
Η Τουρκία, όμως, θα συνεχίσει να συζητά με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, εγείρεται ζήτημα αρχής, κατά πόσον αυτή η τουρκική πρακτική, θα γίνει δεκτή από την ίδια την Ε.Ε. Κατά πόσον, δηλαδή, η Τουρκία, ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος, θα τηρεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών σε σχέση με την Ε.Ε.

Δυο εισηγήσεις επί τάπητος
Αύριο Πέμπτη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση και η ψηφοφορία επί δύο recommendations (εισηγήσεων) των ευρωβουλευτών Μετίν Καζάκ και Άντριου Νταφ. Η μεν πρώτη αφορά στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. και η δεύτερη στα προενταξιακά κονδύλια, τα οποία απορροφά η Τουρκία από την Ε.Ε. Πρόβλημα υπάρχει στην εισήγηση Καζάκ, καθότι γίνεται αναφορά στην απόφαση της 26ης Απριλίου του 2004, περί άρσης της «απομόνωσης» των Τ/κ, ενώ προβλήματα που σχετίζονται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμμέσως υπάρχουν και σε ό,τι αφορά την εισήγηση Νταφ.
Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις αυτές δεν έχουν καμιά νομική ισχύ και συνιστούν περισσότερο αντικείμενο εργασίας και προβληματισμού, μεταξύ των Τούρκων βουλευτών από τη μια και των Ευρωπαίων συναδέλφων τους από την άλλη. Για την υπερψήφιση μιας εκάστης των εισηγήσεων, χρειάζονται διπλές απόλυτες πλειοψηφίες. Δηλαδή και η τουρκική αντιπροσωπία και η ευρωπαϊκή πρέπει να δώσουν θετική ψήφο, χωριστά η καθεμιά, κατά 50+1. Διαφορετικά, είτε η οποιαδήποτε τροπολογία επί των κειμένων ή μια εκάστη των εισηγήσεων καταρρίπτονται.

Επαφές στην Πόλη
Από κυπριακής πλευράς, στην Κωνσταντινούπολη για τις ανάγκες της συνόδου βρίσκονται οι ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους, Τάκης Χατζηγεωργίου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Ήδη, η κ. Θεοχάρους έχει προβεί σε σειρά επαφών με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, επικεντρωνόμενη σε δύο επίπεδα, σε αυτά που αφορούν την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και της Ε.Ε., καθώς και σε αυτά που αφορούν στις διεθνείς σχέσεις και δη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.