28/2/12

Ο Νετανιάχου υιοθετεί το "μοντέλο" Μπέγκιν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι υιοθετεί το "μοντέλο" του προκατόχου του Μεναχέμ Μπέγκιν, του πρώτου επικεφαλής κυβέρνησης της Δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, με την ευκαιρία των εορτασμών για την 20ή επέτειο από το θάνατο του τελευταίου.


"Ως πρωθυπουργός, ο Μεναχέμ Μπέγκιν ήταν πρότυπο για μένα γιατί ήταν σε θέση να παίρνει αντιλαϊκές αποφάσεις οι οποίες με τον καιρό αποδείχθηκαν ότι ήταν οι σωστές", εξήγησε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας.

Το Ισραήλ τιμά εδώ και αρκετές ημέρες την 20ή επέτειο από το θάνατο του Μεναχέμ Μπέγκιν (1913-1992), ιδρυτή του Λικούντ--του κύριου κόμματος της ισραηλινής δεξιάς του οποίου τώρα ηγείται ο κ. Νετανιάχου--ο οποίος είχε υπογράψει την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο το 1979.

Γεννημένος στη Ρωσία, ο κ. Μπέγκιν ήταν διοικητής της Irgun, παράνομης στρατιωτικής οργάνωσης, η οποία συμμετείχε στις μάχες εναντίον της βρετανικής Διοίκησης την περίοδο 1931-1948.

"Το ότι το κράτος του Ισραήλ μπόρεσε να δημιουργηθεί, οφείλεται κυρίως στη συνεισφορά του Irgun, που ήταν ένας από τους παράγοντες της αποχώρησης των Βρετανών από την Παλαιστίνη", υπογράμμισε ο Νετανιάχου.
Σε μια σαφή αναφορά στην ιρανική πυρηνική κρίση, είπε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ "δεν εγγυώνται μόνον την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κνέσετ (Βουλή), Ρεουβέν Ριβλίν απέτισε φόρο τιμής "στην πραγματική επανάσταση που άρχισε ο Μπέγκιν, κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο", αναφερόμενος στην ένταξη των Σεφαραδιτών Εβραίων, που τότε έπεφταν συχνά θύματα διακρίσεων.

Στα αφιερώματα της η εφημερίδα Haaretz σημειώνει ότι "όταν ο Μπέγκιν ήταν στην εξουσία (1977-1983), ο εβραϊκός πληθυσμός στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε από 4.000 σε 23.000 άτομα", επιβάλλοντας το γεγονός του εποικισμού στην περιοχή.

Για τον Εμάνιουελ Νάβον, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Μεναχέμ Μπέγκιν "βοήθησε την αλλαγή της ισραηλινής κοινωνίας, καθιστώντας την λιγότερο μονολιθική, ενώ μπόρεσε να ενισχύσει το σεβασμό της δημοκρατίας σε όλες τις περιστάσεις", κάτι που και οι πρώην πολιτικοί του αντίπαλοι το αναγνωρίζουν σήμερα.
http://www.express.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό έλλειπε να υιοθετήση την πολιτική του ΓΙΤΖΑΚ ΡΑΒΠΙΝ.
    Θα περάσει κι αυτός στην αθανασία της δόξας, παρέα με τα άπλητων του Αριέλ Σαρόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.