24/2/12

«Συμφωνία» Κοσόβου - Σερβίας για την κοινή διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων

«Καταλήξαμε σε συμφωνία που συμπίπτει πλήρως με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς μετά από τη λήξη του διαλόγου των δύο πλευρών με τη συμφωνία για την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές πρωτοβουλίες και την υιοθέτηση τεχνικού πρωτοκόλλου για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας.


Ο κ. Στεφάνοβιτς εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση των πολύωρων διαπραγματεύσεων και της πολυήμερης διπλωματικής μάχης και ανέφερε ότι τώρα εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. «Τώρα η ΕΕ και οι χώρες - μέλη θα λάβουν την απόφαση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» είπε ο κ. Στέφανοβιτς.

Η συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου προβλέπει ότι δίπλα στο όνομα του Κοσόβου θα βρίσκεται αστερίσκος που θα παραπέμπει σε υποσημείωση. Σε αυτή θα αναγράφεται: «Η ονομασία δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου και είναι σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη διακήρυξη για την ανεξαρτησία του Κοσόβου». «Το αίτημα της Πρίστινας να υπάρχει ειδική αναφορά και στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν εκπληρώθηκε», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.