26/2/12

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Μείζον για Ελλάδα το θέμα ΑΟΖ

 Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Ηεπίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στη Λευκωσία, του έδωσε την ευκαιρία να τοποθετηθεί με περισσότερη σαφήνεια απ’ ό,τι προηγουμένως στο μείζον -για την ελληνική οικονομίαθέμα της ΑΟΖ. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1982 μέχρι σήμερα, απέφυγαν να το θίξουν, φοβούμενες την αντίδραση της Τουρκίας. Ηταν ένα εθνικό λάθος, το οποίο πληρώνει τώρα η Ελλάδα, καθώς τα νέα δεδομένα, η επιδείνωση δηλαδή της κατάστασης της οικονομίας και η αυξημένη επιθετικότητα της Αγκυρας, καθιστούν ακόμα πιό δύσκολη την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «στόχος και σκοπός για την Ελλάδα πρέπει να είναι η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του φυσικού πλούτου που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες. Πάση θυσία να τον εκμεταλλευτούμε, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές ώρες που περνάμε». Η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. δεν προδιαθέτει για το τι θα πράξει στην περίπτωση που αναλάβει να κυβερνήσει τη χώρα, αν και είναι προχωρημένη σε σχέση με τις θέσεις του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε φαίνεται συμφωνήσει με τον Ταγίπ Ερτογάν να μη θέσει το ζήτημα, με την αίολη δικαιολογία να μη διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τούς οικονομικούς πόρους, ούτε έχει την παραμικρή δυνατότητα να επιχειρήσει ακόμα και έρευνα στις περιοχές, όπου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ορυκτός πλούτος είναι σημαντικότατος, σε βαθμό που να λύνει την πλειονότητα των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, έπρεπε ήδη να προχωρήσει σε συνεργασίες με χώρες, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν τις δυνατότητες «να κάνουν θαύματα», όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Οσο και να το κρύβει η ελληνική Κυβέρνηση, παραμένει πάντα στο τραπέζι η πρόταση του Ισραήλ, που μετέφερε στο σημερινό διορισμένο πρωθυπουργό ο υφυπουργός Εξωτερικών Αγιαλόν, ο οποίος αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ. Για την πρόταση αυτή είχε ενημερωθεί ο κ. Σαμαράς από την ισραηλινή ηγεσία όταν επισκέφθηκε τη χώρα τον Δεκέμβριο. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο ισχυρίζονται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του εντοπισμού των κοιτασμάτων στη νότια Κρήτη, περιοχή οποία παρακολουθείται σε μόνιμη βάση από το άγρυπνο μάτι των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που συμμετέχει στην Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, θα έπρεπε να έχει θέσει τα ζητήματα της ΑΟΖκαι των πιθανών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας σωτηρίας της οικονομίας. Εχοντας ως δεδομένο το έμπρακτο ενδιαφέρον του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις αεροπορικές ασκήσεις πάνω από την Κρήτη και το Αιγαίο, θα ανέμενε κανείς ότι ο κ. Σαμαράς θα αναδείκνυε την οριοθέτηση της ΑΟΖσε εθνική υπόθεση, ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Αριστεράς. Κάθε άλλη καθυστέρηση αποβαίνει σε βάρος της Ελλάδας, σε μία κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό λαό, που οδηγήθηκε στη φτώχεια χωρίς να έχει ευθύνη και για να καλυφθούν τα λάθη των πολιτικών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην προνοητικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου να προχωρήσει στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάδειξη της Κύπρου σε ενεργειακή δύναμη. Βέβαια, ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδαξε και ένα άλλο μάθημα: ότι οι ηγέτες απαντούν με «όχι» όταν πιστεύουν πως οι θέσεις τους είναι ορθές...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν με εκπλήσσει η μετάλλαξη του προέδρου του ΔΗΣΥκαι είμαι βέβαιος πως όσο περνά ο καιρός ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα αποκηρύξει θέσεις τις οποίες στο παρελθόν υποστήριζε με πάθος. Προφανώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να απωλέσει τους λεγόμενους εθνικόφρονες, οι οποίοι -εδώ που τα λέμε- δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό ΔΗΣΥκαι τον αρχηγό του. Θα προβλέψω πως εάν τολμήσει να αποδεχθεί το λάθος του, την -με πρωτόγνωρο φανατισμόυποστήριξη του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, θα έχει πολλές πιθανότητες κατάκτησης της προεδρίας. Αλλά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να το πράξει. Και αυτό θα του κοστίσει την εκλογή...  
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: «Απαράδεκτος» ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος στεναχώρεσε την... καλύτερη υπουργό Εμπορίου που είχε ποτέ η Κύπρος! Μα είναι δυνατόν να εισηγηθείτε κύριέ μου πρόταση νόμου που να αφαιρεί από την κ. Πραξούλα την αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης για τα τεμάχια στην ΑΟΖτης Κύπρου; Η κ. Πραξούλα είναι θεσμός -άσχετα αν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τη «μαύρισε» ο σοφός λαός- και δεν μπορεί ο επόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥνα την ταπεινώνει!
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.