23/2/12

ΕΚΚΛΗΣΗ «Προστατέψτε την ιστορία της Πόλης»


Δεν πρόλαβε να δει ξανά το φως ένα τμήμα βυζαντινού παλατιού της Κωνσταντινούπολης, αφού ένα πενταώροφο ξενοδοχείο το βύθισε ξανά στο σκοτάδι. Το πολυτελές κτίριο κατασκευάστηκε στην περιοχή Σουλταναχμέτ πάνω σε τείχη που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες ανέγερσης και που ανήκουν στη βυζαντινή και προβυζαντινή περίοδο.
«Τα υπόγεια και υπέργεια μνημεία της ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου που βρίσκονται στην παλιά πόλη δεν ανήκουν μόνο στην Τουρκία. Είναι σημαντικά για όλο τον κόσμο» σημειώνουν δεκάδες ειδικοί της βυζαντινής ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογίας που συνυπογράφουν επιστολή - έκκληση προς τους υπευθύνους για την προστασία της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.
 
Η αναφορά κατεδάφισης δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο από τους ειδικούς επιστήμονες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης, καθώς διαπιστώθηκε ότι κατά τις εργασίες ανέγερσης ισοπεδώθηκαν τείχη που κατά πάσα πιθανότητα ήταν μέρος βυζαντινού παλατιού. Τον Ιανουάριο το θέμα πέρασε στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Προστασίας. Ακολούθησαν έλεγχοι στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σφραγιστεί το εργοτάξιο δύο φορές.Παρ' όλα αυτά οι εργασίες δεν σταμάτησαν.
 
«Αν και η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Φατίχ με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2012 για κατεδάφιση της νεοανεγειρόμενης οικοδομής είναι σωστή, παρ' όλα αυτά δεν θα επαναφέρει τα τείχη που καταστράφηκαν» σημειώνουν οι ειδικοί βυζαντινολόγοι της Τουρκίας. Και καταλήγουν: «Η ιστορική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης δεν πρέπει να πέσει θύμα της απληστίας των ανθρώπων και της αδιαφορίας των Αρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.