7/2/12

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ«Ασύμφορη η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία»


Το... όνειρο της εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία απέχει πολύ από
το να γίνει πραγματικότητα.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland το σενάριο κατά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει συστηματικά ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές της αλλά και εν γένει η ελληνική οικονομία μέσω επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια δεν είναι παρά ένας ευγενής πόθος, που δύσκολα όμως  μπορεί  να γίνει πραγματικότητα. 
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η όλη διαδικασία θα ήταν καταφανώς ασύμφορη για τη Γερμανία, ενώ η επιδότηση των αναγκαίων επενδύσεων από τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν πολιτικά αδύνατον να εφαρμοσθεί.

Η ιδέα έχει πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι, αφ’ ης  στιγμής  η Ελλάδα μπήκε στη μεγάλη περιπέτεια του δανεισμού από την τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ, και μάλιστα, δι’ επισήμων χειλέων, όπως του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το περασμένο φθινόπωρο είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο σενάριο με θετικά λόγια.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γερμανική έκδοση των Financial Times, οι ελπίδες αυτό το φιλόδοξο όραμα να αποτελέσει γεγονός για την Ελλάδα είναι, επί της ουσίας, μηδαμινές.  Και τούτο, για λόγους – τι άλλο -  οικονομικούς.

Κατ’ αρχάς, η γενική ιδέα προέβλεπε η Γερμανία να συνδράμει με σημαντικά κεφάλαια ώτσε η Ελλάδα να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για την παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας – που δυστυχώς δεν διαθέτει, όπως τεράστια ηλιακά πάρκα με ειδικές, ιδιαίτερα ακριβής τεχνολογίας εγκαταστάσεις.   

Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται η επέκταση του γερμανικού νόμου για την επιδότηση της πράσινης ενέργειας και σε εγκαταστάσεις εκτός Γερμανίας – δηλαδή στην Ελλάδα – μέσω ειδικής εισφοράς που θα καλούνταν να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι στο μηνιαίο λογαριασμό του ρεύματος – κάτι το οποίο κανείς πολιτικός δεν θα μπορούσε να περάσει από το Κοινοβούλιο, ιδίως από τη στιγμή που η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους είναι πολύ χαμηλή στα μάτια των Γερμανών.

Μάλιστα, την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση αρνείται μία τέτοια επέκταση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (…).

Πέραν όμως αυτού,  η εφημερίδα επικαλείται και πρακτικούς λόγους, που θα εκτόξευαν το κόστος της επένδυσης συνολικά, λόγω των δυσκολιών στη διαδικασία μεταφοράς του ηλιακού ρεύματος στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα,  θα έπρεπε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο δίκτυο ρεύματος, όχι μόνο εντός της  Ελλάδας, αλλά και στις βαλκανικές χώρες από τις οποίες θα διήρχετο το ρεύμα, οι οποίες μάλιστα θα  μπορούσαν να απαιτήσουν και έξοδα διέλευσης.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε και ο  αρμόδιος επί ενεργειακών ζητημάτων των Γερμανών Πρασίνων, Χανς Τζόζεφ Φελλ, η τελική τιμή του ελληνικού ηλιακού ρεύματος θα ήταν κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν του γερμανικού. 

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Ελλάδα ακόμη και αν είχε σήμερα όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και μετατροπές στο δίκτυό της, θα αδυνατούσε να εξαγάγει ηλιακό ρεύμα, αφού πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε η ίδια να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, που σήμερα ικανοποιούνται μέσω εισαγωγών μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου,  από τις οποίες θα πρέπει να απεξαρτηθεί, σε περίπτωση που βρει τα κεφάλαια ώστε  να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι η ιδέα της εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία δεν είναι μια ιδέα που διακινείται  μονάχα σε ελληνικά πολιτικά γραφεία, αλλά έχει κατ΄ επανάληψιν  τεθεί από Γερμανούς πολιτικούς όπως ο κ. Σόιμπλε, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ωστόσο, ως φαίνεται, για την ώρα απέχει πολύ από το να αποτελέσει έναν απτό στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα.    

Βεβαίως, να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή σημαντικών ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα, και μάλιστα από τη στιγμή που τα πρακτικά εμπόδια μπορούν να ξεπερασθούν, αν υπάρχει η πολιτική βούληση σε ΕΕ και Γερμανία για πραγματική και σε βάθος χρόνου διάθεση για επενδύσεις στην ελληνική πράσινη ενέργεια.
http://www.elzoni.gr/html/ent/435/ent.18435.asp 

3 σχόλια:

  1. μπα; Λες να με ...διαβάζουν; Και το βιβλίο φυσικής πρωτοετούς το λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα η μεταφορά κοστίζει.
    Επίσης η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται και αυτό σε συνδυασμό με τον ασυνεχή τρόπο παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά, τα καθιστά ιδανικά μόνο ως συμπληρωματική πηγή ενέργειας για τοπικές κοινωνίες.
    Αυτό επιτρέπει μερική απεξάρτηση από εισαγόμενο ηλεκτρικό, με την αξία του οποίου θα αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης.
    Η ιδέα της "πώλησης ρεύματος στη Γερμανία" θέτεται κατά τη γνώμη μου εκ του πονηρού, έτσι ώστε να συνδεθεί με αγορά γερμανικών φωτοβολταϊκών.
    Στην ουσία θα μπορούσαμε να διαλέξουμε φωτοβολταϊκά μα αντικειμενικά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια από οποιαδήποτε χώρα (υπάρχουν και Ελληνικές εταιρείες).
    Δεν είμαι ειδικός οπότε οποιαδήποτε διόρθωση είναι ευπρόσδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν κατά τη μεταφορά ενέργειας έχουμε μεγάλες απώλειες λόγω της αντίστασης των καλωδίων. Έχουμε απώλειες από Μεγαλόπλη Καλαμάτα ας φανταστούμε τι απώλειες θα έχουμε για Γερμανία! Αυτά είναι κόλπα των Γερμανών για στάχτη στα μάτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.