17/2/12

EΛΙΑΜΕΠ: Το Ίδρυμα των Αποικιοκρατών


Toυ Κώστα Πικραμένου*
Έχουμε επανειλλημένως ασχοληθεί με το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής). Ξεκίνησε το 1988 μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή Ιστορίας (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Θάνου Βερέμη και μετεξελίχθη σε Νομικό Πρόσωπο τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν διατελέσει Πρόεδροι του Ιδρύματος είναι οι κ.κ Κουλουμπής Θεόδωρος, Θάνος Βερέμης, Γιάννης Βαλυνάκης και Λουκάς Τσούκαλης. Χορηγός επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι το συγκρότημα Αλαφούζου (ΣΚΑΙ, Καθημερινή) μέσω του Αλέξη Παπαχέλα.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει αξιοζήλευτο προυπολογισμό ο οποίος βασίζεται σε χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ, σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, σε συνεργασίες με εγχώρια Ιδρύματα αλλά και αλλοδαπά και διεθνείς οργανισμούς. Η εξάρτηση του από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ,Τράπεζες) είναι ευφανής καθιστώντας το άκρως μεροληπτικό όσον αφορά στα κείμενα πολιτικής που συντάσει (Σκοπιανό, Τουρκία, Σχέδιο Ανάν, Ατλαντικές Σχέσεις κα) και τις ημερίδες που διοργανώνει επί παντός επιστητού.
Το παράδοξο είναι ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ «τρέχει» ερευνητικά προγράμματα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα επιστημονικά αντικείμενα από τη γεωργική παραγωγή έως τη μετανάστευση και την ενέργεια. Γεγονός πρωτόγνωρο για κέντρο στρατηγικών μελετών όπως θέλει να τιτλοφορείται. Κατ’oυσίαν το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί το δίαυλο προκειμένου κάποιοι καθηγητές Πανεπιστημίων να συμπληρώνουν το μισθό τους (ειδικό μισθολόγιο θύμα της Τρόικας) με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (από έρευνα) ακόμα και αν χρειάζεται να προπαγανδίζουν θέσεις και απόψεις ενάντια στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδος.
Χτες το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξένησε το Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν σε ημερίδα (στο Μέγαρο Μουσικής) με αφορμή τα 60 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδος στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία. Δίπλα στο κ. Ράσμουσεν καθόταν ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής (του ΕΛΙΑΜΕΠ) ο οποίος θεωρείται «τοποτηρητής των Αμερικανικών – Νατοικών Συμφερόντων» στην Ελλάδα.
Αλήθεια υπήρξε κάποιος από τους Έλληνες καθηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα να «στριμώξουν» το κ. Ράσμουσεν για το ρόλο του στην απαγόρευση του κουρδικού δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού «ROJ TV” στη Δανία όπου διετέλεσε πρωθυπουργός; Όλοι γνωρίζουν τις πιέσεις που δέχτηκε ο Ράσμουσεν από τους Τούρκους προκειμένου να συγκαταθέσουν για την ανάδειξη του σε Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Πριν ένα μήνα έγινε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για την επιτυχημένη ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Την Ελληνική πραγματικότητα παρουσίασε ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος κ. Γκαζμέντ Καπλάνι!!! Την ημερίδα συνδιοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα όπου χαιρέτησε ο Ολλανδός Πρέσβης.
Βέβαια ξέχασε ο κ. Πρέσβης να μας πει ότι η χώρα του αποτελεί προπύργειο της άκρας δεξιάς του Geert Wilders (τρίτο κόμμα στη Βουλή με 15%) και ότι οι διάφορες εθνικο-θρησκευτικές κοινότητες ζουν αποκομμένες μεταξύ τους σε τεράστια γκετοποιημένα οικοδομικά συγκροτήματα. Άλλωστε η Αθήνα μετεξελίσσεται γοργά σε κακέκτυπο Βορειο-ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.
Σε λίγες ημέρες θα γίνει ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας» ελέω Μνημονίου. Φυσικά αυτοί που θα λάβουν μέρος κάθε άλλο παρά για το Δημόσιο Συμφέρον ενδιαφέρονται. Πρόκειται για τους κκ. Στέφανο Μάνο, Παναγή Βουρλούμη (του ΟΤΕ/ΕΛΙΑΜΕΠ), Καραμούζη (Eurobank/Λάτση) και το δικηγόρο Στρατή Στρατήγη, νομικό σύμβολο των ξένων πιστωτών της Ελλάδος. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του κ. Στρατήγη τονίζεται ότι:
«Το γραφείο διαθέτει εμπειρία σε ιδιωτικοποιήσεις και κυβερνητικά προγράμματα, έχοντας ενεργήσει ως νομικοί σύμβουλοι δημοσίων επιχειρήσεων και επενδυτών, εγχωρίων και ξένων, παρέχοντας υπηρεσίες και κατά την σύνταξη της σχετικής ειδικής νομοθεσίας(http://www.stratigis.gr/areas.html)
Το τραγελαφικό όλης της υπόθεσης είναι ότι στην πρόσφατη δημοσίευση του καταλόγου των καλύτερων think tanks στην Ευρώπη και το Κόσμο (http://www.gotothinktank.com) που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν βρίσκεται καν στα 50 καλύτερα της Δυτικής Ευρώπης αλλά ούτε και της Ανατολικής. Κατα τ’άλλα η ...έρευνα συνεχίζεται και οι ΕΛΙΑΜΕΠίτες προσκαλούνται σε τηλεπαράθυρα και εκπομπές για...να σώσουν την Ελλάδα.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφές του βιβλίου «Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com)

4 σχόλια:

  1. Οταν οι ίδιοι λένε τα πράγματα με το όνομα τους ισχύει η παροιμία "Τον λύκο τον βλέπεις τον ντορό του γυρεύγεις;"

    Το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί όλα τα χρόνια με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από τη σύναψη συμβάσεων για τη διεξαγωγή ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από χορηγίες ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων και οργανισμών. Το έργο του Ιδρύματος υποστηρίχθηκε σε σταθερή βάση μέχρι σήμερα από το Υπουργείο των Εξωτερικών, καθώς και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΕΛΙΑΜΕΠ τα τελευταία χρόνια διευκολύνθηκε σε σημαντικό βαθμό από την απόκτηση μιας μόνιμης, ιδιόκτητης στέγης, για την οποία καθοριστική υπήρξε η υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, ενώ διαχρονικά οι χορηγίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και της Εθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, όσο και για τη γενικότερη λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Πολύ σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος ήταν και η υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, του OTE A.E. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, και του Ομίλου Ευθυμιάδη στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης τα τελευταία χρόνια το ΕΛΙΑΜΕΠ δημιούργησε μια σειρά ερευνητικών θέσεων με επώνυμες χορηγίες όπως αυτή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Σαουδαραβικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC). Οι χορηγίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια του ΕΛΙΑΜΕΠ να αναδείξει νέους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, καθώς και να συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα προγράμματα ή δράσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν κατά το παρελθόν υποστηριχθεί από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως π.χ. τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο ΟΠΑΠ Α.Ε., οι εταιρίες INTRACOM Α.Ε και PriceWaterhouseCoopers, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το European Science Foundation, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και τα ιδρύματα Eleni Nakou Foundation, Ford Foundation, Friedrich Naumann Stiftung, Japan Foundation, German Marshall Fund of the United States, United States Institute of Peace και John D. and Catherine T. MacArthur Foundation.

    ΠΗΓΗ http://www.eliamep.gr/about-us/funding/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δίπλα στο κ. Ράσμουσεν καθόταν ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής"
    Και ποιος αλλος να καθοτανε? Ο μπιν Λαντεν?Το ΕΛΙΑΜΕΠ ειναι σφηκοφωλια που αναμασαει ο,τι του λενε προσαρμοσωντας αυτα στα "ελληνικα".Δενπαραγει τιποτα παρα μονο μεταφραση στα ελληνικα απο αλλη "γλωσσα".Και δεν ειναι το μονο στη Χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα, ξέρεις τι είναι όλοι αυτοί οι χορηγοί (εκλεκτοί εκπρόσωποι του "ελληνικού" κεφαλαίου) που εξέθεσες;

    Είναι
    Λεφτάδες και
    Ιδιοτελείς που
    Αβαντάρουν
    Μόνιμα τους
    Εχθρούς τής
    Πατρίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε-κλεκτοί
    Λ-αοκάπηλοι
    Ι-λουμινάτι
    Α-ποκιοκράτες
    Μ-ηχανικοί Κοινωνιών
    Ε-λληνοφθόνων
    Π-αγκοσμοιοποιητών

    Τους αφιερώνω την ληστεία της Αρχαίας Ολυμπίας στην μετά τον εμπρησμό της Νέα Εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.