15/2/12

Ο πραγματικός λόγος αναβολής του Eurogroup

Το πραγματικό «πάτημα» της αναβολής δόθηκε από την έκθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Assessment) που κατάρτισε το ΔΝΤ και που συζητήθηκε χθες στην EWG. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η έκθεση, μετά το κούρεμα του 50%, ανεβάζει τον πήχη του δημοσίου χρέους έως το 2020, στο 127-128% διαφωνώντας δηλαδή με την εκτίμηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ που το τοποθετούν στο 123-124%. Η Κομισιόν μάλιστα, στο eurogroup της περασμένης Πέμπτης, ζήτησε την αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω (από το 120% στο 124-5% δηλαδή) συναντώντας τα τρία συνήθη βέτο: της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας. 


Οι διαφωνίες και το «υπόλοιπο» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ξανανοίγουν τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελληνική πλευρά ώστε να καλυφθεί η τρύπα. 

Και βεβαίως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν ποια από τις δύο προβλέψεις θα υιοθετήσουν. Των Κομισιόν/ΕΚΤ ή του ΔΝΤ. 

Ηδη ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κινείται πλέον ανεξάρτητα από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, όχι μόνο συντάσσεται με το ΔΝΤ -για ευνόητους λόγους- αλλά επιδιώκει να παγώσει αποφάσεις για την δανειακή σύμβαση και στο τακτικό eurogroup της Δευτέρας. 

Στις 27 Φεβρουαρίου η γερμανική βουλή θα συζητήσει το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζεται να φωτογραφίσει και την προοπτική «σκληρής» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που ναυαγήσει το εθελοντικό PSI. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών (παρά τις αντιρρήσεις της κ. Μέρκελ) έχει ετοιμάσει σχετική έκθεση που αναφέρει τα οφέλη που μπορεί να έχει η Ελλάδα από μια συντεταγμένη χρεοκοπία με υποχρεωτικό κούρεμα άνω του 80% και που βεβαίως θα συνοδεύεται με ασφυκτική εποπτεία και προοπτική εξόδου από το ευρώ.Την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται διατεθειμένος να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς όρους του πακέτου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο ναυάγιο «αλά Ελλάδα», που προφανώς λειτούργησε ως πειραματόζωο. 

Προς το παρόν οι φιλοδοξίες του σκληρού πυρήνα του ευρώ, σκαλώνουν πάνω στο ανάχωμα Γιούνκερ-Γαλλίας που εργάζονται για την υλοποίηση του PSI και του νέου δανείου εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 

Με τις «πλάτες» του γάλλου υπουργού οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε χθες το βράδυ να μετατρέψει το eurogroup σε τηλεδιάσκεψη, αντί να το ακυρώσει εντελώς όπως ήταν η βούληση των σκληρών. 

Τις γερμανικές βλέψεις για μια σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γνωρίζουν πλέον και οι κκ Τσαρλς Νταλλάρα και Λουμιέρ που διαπραγματεύονται το PSI με τις Ελληνικές αρχές. Η ανησυχία στους κόλπους του IIF είναι έκδηλη. 

Χθες πίεσαν -και αυτοί - ώστε να πραγματοποιηθεί το eurogroup και να δινόταν το πράσινο φως στην εκταμίευση των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εβγαλαν μάλιστα ανακοίνωση ότι θα είναι στις Βρυξέλλες, έτοιμοι να ανακοινώσουν την συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από Ελληνικής πλευράς, τόσο στο EWG όσο και στο eurogroup, η διαπραγματευτική παρουσία και αξιοπιστία, χαρακτηρίζεται από ευρωπαίους διπλωμάτες ως «αδικαιολόγητα απούσα», στην πιο δύσκολη χρονικά στιγμή της Ελληνικής οικονομίας.

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.