1/2/12

H Βενεζουέλα ολοκλήρωσε τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού της

 Η Βενεζουέλα ολοκλήρωσε τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού της που είχαν κατατεθεί στο εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας Nelson Merentes, αναφέρει το Bloomberg.
Η τελευταία παρτίδα του χρυσού που στάλθηκε στο Καράκας από την Ευρώπη ήταν 14 τόνοι. Συνολικά 160 τόνοι χρυσού αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων επαναπατρίστηκαν σε δύο μήνες, δήλωσε ο Nelson Merentes. Το 15% των αποθεμάτων σε χρυσό, ήτοι 25 τόνοι ωστόσο, θα παραμείνουν στο εξωτερικό για τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών. 
Τον Αύγουστο του 2011, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι όλα τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας που είχαν κατατεθεί σε χώρες του εξωτερικού έπρεπε να επαναπατριστούν. Μέρος του χρυσού θα μπορούσε να μεταφερθεί σε πολιτικά συγγενικές χώρες της Βενεζουέλας, όπως την Βραζιλία, την Κίνα ή την Ρωσία. 
Η μεταφορά αυτών των αποθεμάτων από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα βοηθήσει την «κάθαρση των πόρων της χώρας, πριν από οποιαδήποτε πιθανή παγκόσμια καπιταλιστική κρίση», δήλωσε ο Τσάβες. 
Ο επαναπατρισμός των αποθεμάτων ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2011 και χαρακτηρίστηκε ως «πράξη οικονομικής σοφίας και κυριαρχίας» από τον κ. Merentes
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, τα αποθέματα είχαν κατανεμηθεί μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας, της JPMorgan Chase & Co, της Barclays Plc και της Standard Chartered Plc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.