22/2/12

Καταγγελίες της HRW Αγόρια-πολεμιστές και κορίτσια-συζύγους χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές στη Σομαλία

Η χώρα εδώ και δεκαετίες σπαράσσεται από πολεμικές συγκρούσεις.
Η χώρα εδώ και δεκαετίες σπαράσσεται από πολεμικές συγκρούσεις.
Μογκαντίσου: Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ στη Σομαλία απαγάγουν αγόρια, τα εκπαιδεύουν ως πολεμιστές και τα στέλνουν στη μάχη όπου πεθαίνουν κατά δεκάδες όπως επίσης και κορίτσια που τα εξαναγκάζουν να είναι σύζυγοι των στρατιωτών καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch.

«Έπειτα από πολλές εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης, τα παιδιά που στρατολογούν οι Σεμπάμπ στέλνονται στο μέτωπο, όπου πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως "τροφή για κανόνια" ώστε να προστατεύουν τους ενήλικες μαχητές», επισημαίνει η οργάνωση.

Κάποια παιδιά που απήχθησαν ήταν μόλις 10 ετών -συνήθως είναι 14-17 ετών-, σε άλλες περιπτώσεις ολόκληρες τάξεις παιδιών στάλθηκαν στο μέτωπο.

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός 15χρονου εφήβου, που παραθέτει η οργάνωση, μόνο δύο παιδιά επέζησαν από τα περίπου 100 με τα οποία είχε εκπαιδευτεί.

Κατά την οργάνωση «οι οικογένειες που προσπαθούν να αποτρέψουν τη στρατολόγηση ή την απαγωγή των παιδιών τους από τους Σεμπάμπ, ή τα παιδιά που προσπαθούν να ξεφύγουν αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες, ακόμη και το θάνατο».

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «οι φρικτές ωμότητες των Σεμπάμπ δεν δικαιολογούν τη χρήση παιδιών ως στρατιώτες από την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας» και από τις παραστρατιωτικές ομάδες που την υποστηρίζουν.

Η υποδιευθύντρια του HRW για τα δικαιώματα των παιδιών Ζάμα Κούρσεν-Νεφ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κρατά παιδιά τα οποία φέρονται να είναι αντάρτες Σεμπάμπ και ζητά «η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να στρατολογεί παιδιά και να τα χρησιμοποιεί ως στρατιώτες, ενώ θα πρέπει να τιμωρεί όσους το κάνουν».

Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ ελέγχουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Σομαλίας, όμως τον Αύγουστο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Μογκαντίσου. Οι Σεμπάμπ δέχονται την πίεση των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης γύρω από το Μογκαντίσου, του στρατού της Κένυας στα νότια και της Αιθιοπίας στα δυτικά.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Γαλλικό
http://www.philenews.com

1 σχόλιο:

  1. Αυτο το ααρθρο θα επρεπε να σταλθει για αναγνωση σε κατι εξυπνακηδες στους TIMES οι οποιοι λενε και καλα οτι η κυβερνηση των Ισλαμικων δκαστηριων ηταν η μονη που εγερ σταθεροτητα σε εκεινη την χωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.