16/2/12

To 30% που όλοι θέλουν να ξεχάσουν!

του Γ. Παπανικολάου


Κι όμως οι ξένοι μας το είχαν πει από την αρχή, πριν ακόμη υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο, με πρώτο και καλύτερο τον «φίλο της Ελλάδας», Στρος Κάν, τότε επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Τι είχε πει; 

Είχε πει το εξής απλό: ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, που δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση για να αυξηθεί- πρόσκαιρα έστω- η ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να γίνει «εσωτερική υποτίμηση». Δηλαδή να μειωθούν οι τιμές παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών αλλά και οι τιμές περιουσιακών στοιχείων, (assets) κατά ένα ποσοστό. Κι αυτό το ποσοστό, όπως όλοι θα έπρεπε να ξέρουν πλέον, υπολογίζεται στο 30%. 



Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει με… μαγικά. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της μείωσης ήταν η πολύ βαθιά ύφεση, που θεωρητικά θα κρατήσει έως ότου η οικονομία βρει νέα επίπεδα ισορροπίας και γίνει πιο εξωστρεφής. 

Όπως κι αν δούμε λοιπόν το «πρόβλημα» της Ελλάδας, είτε το δούμε σαν ζήτημα ανταγωνιστικότητας, είτε ως ζήτημα υπερβολικών δαπανών και μειωμένων εσόδων από την πλευρά του Δημοσίου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, σε μια οικονομία που επί δεκαετίες στηρίζεται στον κρατικό τομέα, στην εγχώρια κατανάλωση και στην παραοικονομία. 

Η σκληρή, σκληρότατη ύφεση. 

Που μειώνει-και θα συνεχίσει να μειώνει- εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. 

Ο φαύλος αυτός κύκλος θα συνεχιστεί έως ότου καταφέρουμε πράγματι να χτίσουμε ένα καλύτερο οικονομικό μοντέλο, περισσότερο «ανοικτό» στον υπόλοιπο κόσμο, μέσω του τουρισμού, των ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών. Κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε κι από τον ένα χρόνο στον άλλο. 

Όσο καθυστερούμε να κτίσουμε αυτό το μοντέλο, τόσο περισσότερο θα κρατήσει ο φαύλος κύκλος, τόσο θα ενισχύεται η άποψη των «σκληρών» της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα «ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει». 

Νομίζω ότι αυτή την σκληρή αλλά απλή αλήθεια, δεν την έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι. 

Όπως δεν έχουμε καταλάβει ότι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση απαιτεί ριζικές αλλαγές και στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική κοινωνία

Αν δεν θέλουμε να γίνουμε Βουλγαρία και Αλβανία, πρέπει να αλλάξουμε. Αν θέλουμε απολαβές ανεπτυγμένης χώρας, πρέπει να αποκτήσουμε δομές και νοοτροπίες με χαρακτηριστικά ανεπτυγμένης χώρας, από την πλευρά της αποτελεσματικότητας, της ισονομίας, της ευελιξίας και της καινοτομίας. 

Και μαζί, πρέπει να αποκτήσουμε δικαιότερη κατανομή του πλούτου, μια διαδικασία που σήμερα νοθεύεται απίστευτα, όχι τόσο από τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά από το εύρος και το μέγεθος της φοροδιαφυγής. 

Οι αλλαγές προς αυτές τις κατευθύνσεις, θα έπρεπε να γίνονται από τώρα, συγκροτημένα, παράλληλα με τα ποσοτικά μέτρα που λαμβάνονται-και με ιδιαίτερη συνέπεια. 

Τα συστήματα Παιδείας και Δικαιοσύνης, η αναδιοργάνωση του Χωροταξικού, η απλούστευση των νόμων, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η ορθολογική μείωση της γραφειοκρατίας και η ευρύτατη πάταξη της φοροδιαφυγής, όλα αυτά απαιτούν μελέτη και χρόνο. 

Δυστυχώς όμως ουδείς φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με τούτα τα θέματα, παρότι τελικά θα κρίνουν το μέλλον μας. 

Όσο λοιπόν διαρκεί αυτή η κατάσταση, με τους περισσότερους να επιδιώκουν τη διατήρηση προνομίων και κεκτημένων, ακόμη και εις βάρος των υπολοίπων, καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε αυτό το περίφημο 30%. 

Γιατί ακόμη και στο πιο καλό «σενάριο», ελάχιστοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν απ αυτό. 

Κι αν συνεχίσει η εξάπλωση της ύφεσης στην Ευρώπη, (βλέπε τα μέτρα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, όλες χώρους του ανταγωνιστικού μας Νότου), τότε ακόμη κι αυτό το 30%, ίσως να μην αποδειχτεί αρκετό! 

Euro2day

1 σχόλιο:

  1. Ενα τεραστιο θεμα που ανακυπτει πλεον στις ζοφερες ημερες μας ειναι οι αποδοχες των βουλευτων που δεν εχουνε μειωθει ενω πολλοι συνταξιουχοι των 300 ευρω δεινοπαθουνε και ενω αυτοι που εχουν την αμυνα της Χωρας μας στα χερια τους εχουνε φτασει στην οικονομικη εσχατια χωρις δικαιωμα να μιλησουν.Αυτο πρεπει ΑΜΕΣΑ να αλλαξει διοτι ειναι σκανδαλωδες και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ.
    ΟΙ συνολικες αποδοχες των βουλευτων=9.889,57 ευρω μηνιαιως
    Αποδοχες Αρχηγου ΓΕΕΘΑ με 35 χρονια=2.067
    -//- -//- ΓΕΣ =1829

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.