14/2/12

Παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου: To Κατάρ αγοράζει την παραίτηση του Στρατηγού αλ-Ντάμπι, προέδρου της αποστολής

Ο Σουδανός Στρατηγός αλ-Ντάμπι, που θεωρούταν μέχρι πριν από λίγο ως ο διαπραγματευτής της ειρήνης στο Νταρφούρ, υπήρξε αντικείμενο μιας διεθνούς συκοφαντικής εκστρατείας μετά τις πρώτες καθημερινές αναφορές των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου που έδειξαν ότι η αποστολή του δεν επικύρωνε την αμερικανονατοϊκή εκδοχή των γεγονότων στη Συρία.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Αχμέτ Μουσταφά αλ-Ντάμπι κράτησε καλά ενώπιον των πολλών πιέσεων και, μετά από ένα μήνα ερευνών, εξέδωσε μια συνοπτική έκθεση σύμφωνα με την οποία οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας δεν άνοιξαν ποτέ πυρ κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.
Ενώ, προγραμματίζεται μια νέα αποστολή παρατηρητών, αυτή τη φορά από κοινού με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ πολλαπλασίασε τις πιέσεις προς τον Στρατηγό αλ-Ντάμπι για να παραιτηθεί και να αφήσει την θέση του σε μια πιο ελαστική προσωπικότητα.
Ο Σεΐχης Hamad Bin Jassem, Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, του πρότεινε πρώτα μια αποζημίωση για να αποχωρήσει. Ο στρατηγός αρνήθηκε. Ο Εμίρης του είπε στη συνέχεια από το τηλέφωνο ότι κάθε άνθρωπος έχει μια τιμή και ότι έπρεπε να καθορίσει την δικιά του, και του έστειλε μια λευκή επιταγή για να συμπληρώσει ο ίδιος το ποσό. Νέα άρνηση του Στρατηγού.
Τελικά, το Κατάρ απευθύνθηκε στο Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ. 
Ο Ουαχαμπίτις εμίρης επιχορήγησε το Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου  -σε αντάλλαγμα για την απόσυρση του Στρατηγού αλ-Ντάμπι. 
Μετά την καταβολή των 2 δισ. δολαρίων, ο Σουδανός Πρόεδρος έφερε πίσω τον Στρατηγό στο Χαρτούμ.
Ο Σύνδεσμος Αραβικών διαθέτει μια εκ περιτροπής προεδρία, που ασκείται εκ περιτροπής από το καθένα από τα 22 κράτη μέλη. Το 2011, το Κατάρ είχε πείσει την Παλαιστινιακή Αρχή να παραχωρήσει την Προεδρία της σε αντάλλαγμα για μια δωρεά ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.