23/2/12

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ διαψεύδει πληροφορία του WikiLeaks που τον εμφανίζει ως πληροφοριοδότη των ΗΠΑ


Ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ υποβάθμισε την πληροφορία ότι ο ιστότοπος WikiLeaks θα τον καταγγείλει ως μυστικό πληροφοριοδότη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε μια εκστρατεία για την αποτροπή της έκδοσης στην Ουάσινγκτον του ιδρυτή της, Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο Ασάνζ βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Βρετανία, και αγωνίζεται κατά της έκδοσης του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Έχει δηλώσει ότι φοβάται πως η Σουηδία θα τον απελάσει στις ΗΠΑ, που έχουν εξοργιστεί για τη δημοσίευση χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο.

Η εφημερίδα Expressen, αναφέρει ότι ο WikiLeaks έχει στην κατοχή του ένα μη δημοσιευμένο έγγραφο, το οποίο καταδεικνύει ότι ο Μπιλντ ήταν πληροφοριοδότης των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1970. Αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα για να πλήξει την κυβέρνηση και τον Μπιλντ, αν ο Ασάνζ αντιμετωπίσει έκδοση στις ΗΠΑ.

«Τώρα απλά πρέπει να περιμένουμε έως ότου ο WikiLeaks δημοσιεύσει αυτό το έγγραφο, το οποίο κατά τη γνώμη τους είναι εξαιρετικά σοβαρό», έγραψε στο ιστολόγιό του ο πρώην πρωθυπουργός και μεσολαβητής στο Γιουγκοσλαβικό.

«Όταν αυτό θα συμβεί, αυτό το τμήμα της "δυσφημιστικής τους εκστρατείας" γρήγορα θα καταρρεύσει», τονίζει.

Κανείς από το WikiLeaks δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ο Μπιλντ είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Σουηδίας. Είναι υπουργός Εξωτερικών από το 2006 και διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1991 έως το 1994. Είναι ευρέως γνωστός έξω από τη Σουηδία. Στη χώρα του το σχετικά υψηλό διεθνές προφίλ του εκτιμάται, αλλά επίσης μερικές φορές επικρίθηκε ως αλαζών.

Η Expressen επικαλείται μια πηγή του WikiLeaks που υποστηρίζει ότι το τηλεγράφημα δείχνει ότι ο Μπιλντ ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ από το 1973, και τονίζει τους δεσμούς του με τον Καρλ Ρόουβ, πρώην σύμβουλο του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.