4/3/12

ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Με βίζα... τη Σούδα, η επίσκεψη στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Ενώ εκκρεμούσαν επισκέψεις σε Παρίσι και Μόσχα, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας «πετάει» αιφνιδιαστικά για Ουάσιγκτον εν όψει πιθανής διεξαγωγής νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράν

Με βίζα... τη Σούδα, η επίσκεψη στις ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί «άρπαξαν» μέσα από τα... χέρια των Ευρωπαίων και των Ρώσων τον Δ. Αβραμόπουλο! Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ενώ ετοίμαζε τις αποσκευές του για το Παρίσι, τη Μόσχα και το Τελ Αβίβ, ξαφνικά την περασμένη τετάρτη έφτασε στο γραφείο του η «βίζα» από την αμερικανική πρεσβεία για επίσκεψη εργασίας στο Πεντάγωνο από 2 έως και 4 Απριλίου...


Παρόμοια πρόσκληση δεν είχε αποσταλεί σε Ελληνα υπουργό Αμυνας τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που γεννά διάφορα ερωτήματα:

Θα προσκαλούσαν οι Αμερικανοί τον Δ. Αβραμόπουλο αν η χώρα άμεσα πήγαινε σε εκλογές ή αν δεν ήταν βέβαιοι για την παραμονή του στο υπουργείο Αμυνας;

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η Ελλάδα καθίσταται χώρα στρατηγικής σημασίας σε περιόδους κρίσης.
 
«Υπερόπλο»
Με βίζα... τη Σούδα, η επίσκεψη στις ΗΠΑ
Η βάση της Σούδας καθώς και τα στρατιωτικά αεροδρόμια αποτελούν το «υπερόπλο» της Ελλάδας. Αποδεικνύεται κάθε φορά που διεξάγονται επιχειρήσεις στον Αραβικό κόλπο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Κατά την άφιξη του κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να επαναλάβουν
την ευαρέσκειά τους προς την Ελλάδα για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η βάση της Σούδας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας κατά τις πρόσφατες αεροναυτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εν όψει πιθανής διεξαγωγής νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράν, η αμερικανική πλευρά εξετάζει την περίπτωση διάθεσης περαιτέρω κονδυλίων για νέα προγράμματα εκσυγχρονισμού της βάσης στη Σούδα?

Κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία και την πιθανή σύρραξη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να εκφράσει τους προβληματισμούς της Ελλάδας για τη στάση και τον ρόλο που θα αναλάβει η Τουρκία.

Στην Αθήνα επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ενεργοποίηση του χερσαίου στρατηγείου του ΝΑΤΟ που εδρεύει στην Τουρκία. Ενώ επικρατεί αγωνία για τα κύματα προσφύγων που θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν εντός του ελληνικού εδάφους μέσω Τουρκίας.
 
Οι προκλήσεις
Στις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και για τα περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας για την αξιοποίηση του ενεργειακού ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν θα σταθεί μόνο στην τετριμμένη ενημέρωση - διαμαρτυρία με το γνωστό «καρδιογράφημα» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο (παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου, πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά).

Επιπλέον, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο Καστελόριζο και στη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία οικονομική ζώνη προς όφελος όχι μόνο των δύο μερών (Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά και τρίτων χωρών όπως π.χ οι ΗνωμένεςΠολιτείες που θα συμμετάσχουν στα όποια επενδυτικά προγράμματα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2009
«Ανάβουν μηχανές» και πάλι οι γαλλικές φρεγάτες
«Φιλί ζωής» στην ελληνο-γαλλική διακρατική συμφωνία για την κατασκευή 6 φρεγατών τύπου FREMM, που υπογράφτηκε το 2009, επιχείρησε να δώσει ο Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Αμυνας, «κρατάμε ανοιχτό» το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποκάλυψε πως γι' αυτόν τον λόγο εκκρεμεί επίσκεψή του στο Παρίσι!

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών FREMM θα ακολουθήσει πέντε φάσεις και ήδη οι διαδικασίες βρίσκονται στην ολοκλήρωση της 1ης φάσης, όπου το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει πρόσθετες προσαρμογές πάνω στις φρεγάτες που να καλύπτουν επιχειρησιακά τις ειδικές ανάγκες στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τη 2η φάση, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Γαλλία) θα καθορίσουν τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής. Η 3η φάση αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των οικονομικών στοιχείων. Η 4η φάση θα αφορά την επικαιροποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, ώστε να καθοριστεί η χρηματοδότηση μέσα από ένα τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα. Με βάση τον καινούργιο Νόμο 3918 περί προμηθειών. Η 5η φάση προβλέπει την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Ο πτέραρχος Δ. Γεωργιόπουλος, γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, διευκρίνισε ότι στην παρούσα προμήθεια τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα θα ενσωματωθούν στα προγράμματα συμπαραγωγής.
 
Προβληματισμός
Ωστόσο, ο Π. Καμμένος, που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επωφελή» για την Ελλάδα τη συγκεκριμένη προμήθεια, υπογράμμισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί το λάθος των αρμάτων που αγοράστηκαν χωρίς τα πυρομαχικά. Ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε από το βασικό πρόγραμμα των φρεγατών FREMM να μην εξαιρεθεί η προμήθεια των πυραύλων CUT MARINE.?

Συγκρατημένος για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών ήταν ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανάγκη», είπε, «να γίνει τεκμηρίωση της ανάγκης για τη συγκεκριμένη αγορά. Μέχρι τώρα έχει διαφημιστεί ως μια συμφωνία αναβάθμισης των ελληνογαλλικών σχέσεων, η οποία δεν προκύπτει ότι στηρίζεται σ' έναν σχεδιασμό με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας».
 
Στο παιχνίδι και οι Ρώσοι
Η διαβεβαίωση του κ. Αβραμόπουλου ότι παραμένει εν ισχύ η διακρατική συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, αναπτερώνει την ελπίδα και της Ρωσίας που έχει υπογράψει μία παρόμοια διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για 450 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMB-3. Η Μόσχα όχι μόνο δεν έχει «ξεγράψει» τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά διαρκώς την επαναφέρει στις συνομιλίες που έχει με την Αθήνα.

Αλλωστε, όπως έχει διαμηνύσει το Κρεμλίνο, οι όποιες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα γίνουν μέσω συνεννόησης με τους μηχανισμούς του ΔΝΤ, που η Μόσχα συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στη Ρωσία εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ, μέσω του οποίου μπορούν να κατασκευαστούν τα BMB-3.

Παρότι το συγκεκριμένο ρωσικό πρόγραμμα έχει «τορπιλιστεί» από το διπλωματικό γραφείο του Πενταγώνου, ο Δ. Αβραμόπουλος σχεδιάζει να επισκεφτεί σύντομα τη Μόσχα, όπως και το Παρίσι?

ΑΦΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΒΙΛΕΣ ΣΤΟ ΑΣΠΕΝ
Επιδιώκουν το come back στην πίτα των εξοπλισμών
Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τις υποδείξεις της τρόικας για δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, οι εξοπλισμοί αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν στο προσκήνιο και κυρίως το παρασκήνιο των διήμερων επαφών που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Δ. Αβραμόπουλος.

Οι ΗΠΑ, ως ηγέτιδα δύναμη που διαχρονικά αποσπά τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών, στην παρούσα φάση εμφανίζονται ψύχραιμες και συναινετικές. Νοιάζονται για εξής βασικά πράγματα: Να εισπράττουν -έστω και με μικρή καθυστέρηση ολίγων μηνών- τις δόσεις που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο μέσω των FMS από παλαιότερες αγορές. Το τρέχον έτος έχουν να λαμβάνουν 130 εκατομμύρια ευρώ και το 2013 τα χρωστούμενα φτάνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ηδη περιμένουν να ολοκληρωθεί το PSI για να εισπράξουν την 1η δόση του 2012 που είναι 45 εκατομμύρια ευρώ. Να ολοκληρωθούν οι ανοιχτές συμβάσεις όπως αυτή της αγοράς των F-16 block 52+ του 2005. Πρόκειται για μια αγορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Ηδη έχει δοθεί το 1,7 δισ. και τώρα για την κάλυψη των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ενεργοποίησης της option που προβλέπει η αρχική σύμβαση για την προμήθεια άλλων τριών F-16 του ίδιου τύπου προς αντικατάσταση των ισάριθμων απολεσθέντων!

Να διατηρήσουν ανοιχτή τη «γραμμή» των αναλώσιμων υλικών, όπως ανταλλακτικά και κινητήρες, για τα F-16 και τα ελικόπτερα Απάτσι. Να «ανακαταλάβουν» τα απόρθητα... κάστρα που επί δεκαετίες διατηρούσαν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα οποία έχασαν την τελευταία εικοσαετία κυρίως λόγω των περιορισμών της αμερικανικής νομοθεσίας για χορήγηση μίζας εκτός συνόρων στις
αμυντικές προμήθειες.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίον τη «χρυσή δεκαετία» 1996-2006 η Ελλάδα είχε στραφεί στα ευρωπαϊκά αμυντικά προϊόντα, όπου οι μίζες είχαν στήσει τρελό χορό. Την ίδια χρονική περίοδο οι Ελληνες αντιπρόσωποι αμερικανικών πολεμικών υλικών από τις δουλειές που έκαναν στην Ελλάδα, έστω κι αν ήταν περιορισμένες, από τα μπόνους που έπαιρναν βρέθηκαν με τεράστια ακίνητη περιουσία εντός των ΗΠΑ (Ν. Υόρκη και στο πανάκριβο χειμερινό θέρετρο Ασπεν του Κολοράντο)! Τώρα, λοιπόν, μέσω? δωρεών επιχειρούν να διεισδύσουν και πάλι στα ελληνικά τεθωρακισμένα και το Πολεμικό Ναυτικό.
 
«Δωρεές»
Οι Αμερικανοί, για να σπάσουν το «κλαμπ» των Λέοπαρντ που επί τριάντα χρόνια κυριαρχεί στον Ελληνικό Στρατό, προσφέρουν «δωρεάν» άρματα «Abrams», που έχουν αποσυρθεί από τον Αμερικανικό Στρατό. Επίσης για να αποτρέψουν τη ρωσική παραγγελία των «ΒΜΒ-3» προσφέρουν «δωρεάν» 500 τεθωρακισμένα οχήματα Μ-133. Ενώ για να μπουν ξανά στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προσφέρουν τέσσερα ναρκαλιευτικά.

Παρ' όλα αυτά, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας δεν είναι έτοιμο να αποδεχτεί τις παραπάνω «δωρεές», διότι δεν τις έχει κοστολογήσει επακριβώς (ενεργοποίηση - μεταφορά και κόστος κύκλου ζωής) όπως απαιτεί η τρόικα!

Για παράδειγμα, για την αποδοχή των 500 Μ-113 καταρχάς θα απαιτηθούν 22 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά και την ενεργοποίησή τους, ενώ για τη «δωρεά» των ναρκαλιευτικών θα απαιτηθούν 58 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργοποίησή τους, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 52 εκατ. ευρώ για τη 15ετή συντήρησή τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.