4/3/12

Ένα-ένα μπαίνουν τα θεμέλια του εννιαίου Κουρδιστάν!

Διακόσιοι Κούρδοι φιλόλογοι από όλα τα υπόδουλα τμήματα του Κουρδιστάν, συζήτησαν στο Ντιγιαρμπακίρ για την κουρδική γλώσσα και για την ανάγκη υιοθέτησης κοινού κουρδικού αλφαβήτου
Kürtler 'ortak alfabe' arıyor
Το άρθρο αυτό καλό είναι να διαβαστεί σε συνδυασμό με τα άρθρα "Κατόπιν Εορτής 2 και Ανώτερος Στρατηγικός Σχεδιασμός για την ΑΟΖ" και "Η Πρώτη Κουρδική Εθνοσυνέλευση, η Κύπρος, το Καστελλόριζο και η ΑΟΖ"
Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους Κούρδους που επιδιώκουν την εθνική ενότητα του λαού τους, που ζει διασπασμένος και σκλαβωμένος στο Βόρειο, Ανατολικό, Νότιο και Μικρό Νότιο Κουρδιστάν (πρόκειται για τα τμήματα που κατέχουν η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία), είναι η ενοποίηση της γλώσσας μέσω εννιαίου αλφαβήτου, αφού μέχρι τώρα οι Κούρδοι χρησιμοποιούν το αλφάβητο του κράτους στο οποίο ζουν.
Ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την σύγκλιση της Πρώτης Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης, που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, διακόσιοι φιλόλογοι και ειδικοί της κουρδικής γλώσσας από όλες τις χώρες που ζουν οι Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο, 3 Μαρτίου, στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Βόρειο Κουρδιστάν, στα πλαίσια του "Συνεδρίου για την Εθνική Γλώσσα των Κούρδων". 
Στο Συνέδριο, που σημειωτέον άρχισε με τον εθνικό ύμνο των Κούρδων, θα συζητηθούν ζητήματα εννοποίησης της κουρδικής γλώσσας και υιοθέτησης ενός κοινούν αλφαβήτου, με στόχο τη δημιουργία κοινού μοντέλου εκπαίδευσης για όλους τους Κούρδους.
Το Συνέδριο, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi), του Κουρδικού Ινστιτούτου και του συλλόγου Kürdi-Der, θα λάβει αποφάσεις για θέματα που μελετήθηκαν από ειδικούς επί τέσσερις μήνες. 
Στην πολύ σημαντική εκδήλωση για την ενότητα του κουρδικού έθνους συμμετείχαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχμέτ Τουρκ, ορισμένοι Κούρδοι βουλευτές από την Τουρκία και διακόσιοι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, τον Καύκασο, τον Καναδά και την Τουρκία. 
Ο Αχμέτ Τουρκ, μιλώντας κατά το άνοιγμα του Συνεδρίου, είπε: Θέλουμε να γίνουν τα Κουρδικά η επίσημη γλώσσα παιδείας και πολιτικής για όλους τους Κούρδους. Θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα Κουρδικά σε κάθε τομέα της ζωής μας. Η νίκη επιτυγχάνεται με τη συμπόρευση και τη συμμαχία. Η συμμαχία στη γλώσσα και την πολιτική είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η σημερινή ημέρα δεν είναι πολύ σημαντική μόνο για τη γλώσσα, αλλά για την πολιτική".
Ο Ιζζεττίν Αμπντουλλάχ, που συμμετείχε στο συνέδριο ερχόμενος από τη Συρία, είπε ότι η Αραβική Άνοιξη επηρέασε και τους ίδιους, αφού άνοιξαν για πρώτη φορά σχολεία όπου διδάσκονται στα Κουρδικά, που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένη γλώσσα, μαθητές από 6 μέχρι 60 ετών.
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της κουρδικής γλώσσας, που αναμένεται να επηρεάσουν και τις πολιτικές διεργασίες που γίνονται για την ενοποίηση του κατακερματισμένου κουρδικού έθνους.

Πηγές: Πρακτορείο Ειδήσεων FIRAT, Εμερίδες Μιλλιέτ και Γενί Τσαγ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.