29/3/12

Βουλή: Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκλήθησαν να ενημερώσουν για το ζήτημα τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».
Πάντως, τόσο από την τοποθέτηση του κ. Δήμα, όσο και των άλλων υπουργών, προκύπτει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει μελετηθεί διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία στις λεπτομέρειές του, ενώ κατέστη σαφές ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα στην περίπτωση αξίωσης αποζημιώσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Τόνισε δε την σημασία «συντονισμένης προσπάθειας για συγκέντρωση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών». Και τόνισε ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα «πολυσχιδές ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, ιστορικές, νομικές, πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους», ενώ κατέστησε σαφές ότι «διατηρούμε πάντα τις δυνατότητες για τον χειρισμό του».

Όσον αφορά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε την γερμανική πλευρά έναντι της Ιταλίας, ο κ. Δήμας εξήγησε ότι «το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της ευθύνης του κράτους που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου».

Με αφορμή αυτά, εξάλλου, αναφέρθηκε και στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις λέγοντας: «Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη»!

Μ. Παπαϊωάννου: «Θέμα εθνικών διαστάσεων»
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως είπε είναι «δύσκολο και σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα», αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί άλλοθι».

Και δήλωσε ότι «για μας το θέμα είναι ανοιχτό» τονίζοντας ότι η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει με βάση την ρηματική διακοίνωση του 1995 του τότε Έλληνα πρέσβη μας στην Βόννη, ο οποίος με επίσημο διάβημά του προς την Γερμανία την καλούσε να προσέλθει σε συνομιλίες για το ζήτημα. Ξεκαθάρισε δε ο κ. Παπαϊωάννου ότι «δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

Φ. Σαχινίδης: «Δεν υπάρχουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών»
Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης σχετικά με την (μη) ύπαρξη στοιχείων σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον κατοχικό δάνειο. Όπως δήλωσε «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία».

Μάλιστα, όπως είπε, «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», ενημέρωσε τους βουλευτές.
Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών», όπως είχε πει. 
http://www.vimadonna.gr

4 σχόλια:

  1. Το άκρον άωτον της προδοσίας ; Σούπερ Απίστευτο ή Σούπερ Πιστευτό ; Αφού ασυστόλως συνεχίζουν να διοικούν οι 173 βουλευτές αμετάκλητα καταδικασμένοι για Εσχάτη Προδοσία που φτάσανε έως τώρα αισίως!!! τους 213. Ακατονόμαστα ΚΑΡΑ-ΜΠΙΠ....

    ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΆΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΟΡΓΊΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΉΘΙΚΟΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.

    ΤΟ ΒΛΑΚΟΔΈΣΤΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΗ ΄΄ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ΄΄...

    Στο http://www.defencenet.gr/defence/index.php κάνουν άλλη προσέγγιση στο θέμα

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φληναφήματα . Φλυαρίες ποικίλου περιεχομένου ΕΦΗΒΕ ο ανθρώπινος νους έστιν άλλο της τύχης είτε εστί τούτο πνεύμα Θείον της τύχης είτε νους
    Η πολεμική ιαχή ΄΄ΑΕΡΑ΄΄ ως ψυχή και του 40α που αντηχεί στην ιστορία των Ελλήνων έχει χαράξει και γράψει την ανατροπή πολλών ισχυρών προβλέψεων και δεδομένων σε μεγάλο βάθος χρόνου .
    Το Ευθυμον Ευ + θυμόν καλός θυμός είναι εν δυνάμει μέσα μας ανά πάσα στιγμή.
    Απλά σκέψου ότι όλα αυτά τα υποκείμενα είναι τόσο κατάπτυστα που γυρίζουν σπίτι τους κάθε βράδυ φορτωμένα μια πισίνα σε φτύσιμο.
    Βέβαια χαράμι στο σάλιο, η εύθυμη διάσταση οποιασδήποτε εποχής στο καθημερινό γλέντι έχει αθάνατη σημασία και είναι ίσως το μόνο που μας ξεχωρίζει σαφώς από τα ζώα.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φτερωτοί και Αόρατοι Φάκελοι με ιδιότητες Μυθικών Τεράτων!
    Κάτι σε Σφίγγα με Μέδουσα και όποιος τους δει Πετρώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα δεν είναι η μη παραγραφή, αλλά η υπόμνηση της δυνητικής του αιτήματος προς τη Γερμανία και όχι προς τους ...ψηφοφόρους προεκλογικά!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.