30/3/12

Δεσμεύσεις από Σαμαρά, επίθεση από Βενιζέλο - Πρώτα βήματα για απεμπλοκή από το Μνημόνιο

Σοφία Βούλτεψη

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εγκατέλειψε το υπουργείο των Οικονομικών και να προσπαθεί τώρα να συσπειρώσει το κόμμα του, επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, οι συνέπειες της δικής του διαχείρισης εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Όπως έγινε γνωστό από τον ΟΔΔΗΧ, μόνο δύο ομάδες ομολογιούχων από τις δώδεκα που ψήφισαν επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε πέντε συνελεύσεις δεν υπήρξε απαρτία ενώ σε άλλες πέντε δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία για να ενεργοποιηθούν οι συλλογικές ρήτρες. Οι γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου, ενώ το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι τις 4 Απριλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία για την συμμετοχή στο PSI των ομολόγων που απομένουν, ύψους 8,2 δισ. ευρώ περίπου.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε την Νέα Δημοκρατία για «παροξυσμό λαϊκισμού», ιδίως, όπως είπε, μετά την 18η Μαρτίου, οπότε η ΝΔ ένιωσε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων – λόγω της δικής του εκλογής στην ηγεσία του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τόσο η παραδοσιακή Αριστερά όσο και η υπερσυντηρητική ακραία αντιπολίτευση δεν έχουν να προτείνουν καμία ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση εξόδου από την κρίση «και αυτό», υποστήριξε, «το αντιλαμβάνονται και όσοι τους ακολουθούν, είτε από επιλογή, είτε από αδράνεια».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο προεκλογικός αγώνας του κόμματος θα είναι λιτός, χωρίς αφισορρύπανση, εκλογικά κέντρα, πλαστικές σημαίες και τόνους χαρτιού, ενώ προανήγγειλε ανανέωση των ψηφοδελτίων κατά 60%, «με κριτήρια ενότητας, αξιοκρατίας, ανανέωσης και πίστης στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι με τα ίδια κριτήρια θα στελεχωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος, το οποίο «δεν μπορεί να είναι προνόμιο του προέδρου ή να αποτελεί "έκπληξη" για το κόμμα».

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε μεγάλη εκδήλωση του Κινήματος την ερχόμενη Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη, το κόμμα θα κινητοποιήσει επιστημονικές και πνευματικές δυνάμεις του Ελληνισμού για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θα κηρύξει επίσημα την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή 6 Απριλίου με την σύγκληση του Εθνικού του Συμβουλίου, με διευρυμένη σύνθεση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο διαγραμματειακό του κόμματος, προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους ακινήτων και την αντικατάστασή του, σε πρώτη φάση από φόρο τύπου ΕΤΑΚ.

«Στόχος μας», είπε, «είναι να το καταργήσουμε και να το αντικαταστήσουμε με έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα που θα είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός. Αυτό όμως προϋποθέτει ενιαίο περιουσιολόγιο, που δεν υπάρχει. Μέχρι τότε θα επιβληθεί ένας φόρος ακινήτων τύπου ΕΤΑΚ».

Όσο για τα μέτρα του Ιουνίου, ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από «περικοπές στις σπατάλες του κράτους και από ισοδύναμα μέτρα» και απέκλεισε οριζόντιες περικοπές που φέρνουν ύφεση και αντίθετα αποτελέσματα.

«Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτονται κυκλώματα που έκλεβαν το δημόσιο. Εμείς έχουμε, από το Ζάππειο ΙΙ, προτείνει περικοπές από σπατάλη ύψους 18,4 δισ. Κάποια έχουν υλοποιηθεί τα άλλα θα τα προωθήσουμε», ανέφερε.

Για τις συντάξεις, δήλωσε πως δεν υπάρχει δέσμευση για νέες μειώσεις και συμπλήρωσε λέγοντας πως η ΝΔ επεξεργάζεται ισοδύναμα μέτρα. Αντίθετα, τόνισε, «η μόνη δέσμευση που έχουμε αναλάβει, είναι ότι θα αποκαταστήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους». Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «χρειάζεται ειλικρίνεια, αλήθεια και σοβαρότητα για να βγούμε από την κρίση», ενώ συμφώνησε με τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.
http://www.elzoni.gr

2 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι πρόκειται για δεσμεύσεις τύπου Καραμανλή..."Και αυτό είναι δέσμευση".
    Δεσμευση Αντωνάκη ήταν και τα παρακάτω:"Δεν ψηφίζουμε κανένα μνημόνιο", "Δεν στηρίξουμε άλλες περικοπες" που έλεγες μέχρι και τον περασμένο Νοέμβρη.
    Καταλαβαίνεις ότι πρέπει πλέον να αφήσεις και κανέναν άλλον να δεσμευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που μού έρχεται στο μυαλό για τη Βούλτεψη είναι αυτό: "Τράτζικ".

    Έχει το θράσος να μιλάει για απεμπλοκή απ' το μνημόνιο όταν Βενιζέλος και Σαμαράς ψηφίσανε (μαζί με τα κοινοβουλευτικά φυτά τους) και υπογράψανε την υπαγωγή όλου τού χρέους στο βρεττανικό δίκαιο! Όταν αύξησαν το χρέος κουρεύοντάς το!!! Όταν δέσμευσαν τη Βουλή τών Ελλήνων να ψηφίσει ότι παραιτείται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε ασυλία (δηλαδή κυριαρχία). Όταν θεσμοθέτησαν (στα μουλωχτά) το ταμείο που πρώτα θα αποπληρώνει τούς τοκογλύφους και αν περισσεύει τίποτα θα πηγαίνει για τις εσωτερικές ανάγκες τής χώρας. Και βέβαια όταν υπέγραψαν δήλωση μετανοίας προς την τρόικα και αποδέχτηκαν μπάστακες πάνω απ' τα κεφάλια τους που θα τούς υπαγορεύουν επακριβώς τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν. Και όλα αυτά γιατί; Για να φτάσουν στην ιδανική περίπτωση το 2020 το χρέος να είναι 120% τού ΑΕΠ. Μα ξέρουν ήδη ότι δεν θα είναι, ότι δεν βγαίνει. Και έτσι έχουν αρχίσει από τώρα να κάνουν νύξεις και για τρίτο δάνειο - μνημόνιο... Και αυτά όλα η Βούλτεψη τα ονομάζει απεμπλοκή!

    Τελικά, όσο αδιόρθωτοι είναι οι πολιτικοί, άλλο τόσο αδιόρθωτα είναι και τα δημοσιογραφικά γιουσουφάκια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.