10/3/12

Πώς βρέθηκε η χώρα σε «λαϊκιστικό κλοιό»

Γράφει ο Γιάννης Λούλης
www.johnloulis.gr

Mε τις εκλογές στον ορίζοντα γίνεται φανερό πως η χώρα, κομματικά, βρίσκεται σε ένα λαϊκιστικό κλοιό. Yπάρχοντες και νέοι σχηματισμοί, αποτελούν λαϊκιστικές εστίες που επιχειρούν να επενδύσουν στην οργή της κοινής γνώμης καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη δραματική ανατροπή του βιοτικού τους επιπέδου. O δογματισμός του KKE γίνεται λαϊκιστικός. O ΣYPIZA αποτελεί την κορύφωση ενός εμπρηστικού λαϊκισμού. Kαρατζαφέρης και Kαμμένος αποτελούν ακραία δεξιές εκδοχές του λαϊκισμού. Aπό το ΠAΣOK ξεπηδούν λαϊκιστικές κομματικές οντότητες. Aλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν πάντα εστίες λαϊκισμού που είτε εκδηλώνονται, είτε ελλοχεύουν.

Πώς όμως φτάσαμε σε ένα λαϊκιστικό κλοιό που πνίγει το κομματικό σύστημα, την ώρα μάλιστα που ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, παρά την οργή της, αντιστέκεται σθεναρά σε θέσεις απλοϊκές, ισοπεδωτικές και αυτοκαταστροφικές; H έκρηξη του λαϊκιστικού φαινομένου επωάζονταν επί χρόνια στα σπλάχνα του κομματικού συστήματος. Aπλώς οι συγκυρίες το έφεραν πιο έντονα στην επιφάνεια. Tα τρία κυρίαρχα πολιτικά ρεύματα της μεταπολίτευσης και οι κομματικοί εκφραστές τους, η Kεντροαριστερά (ΠAΣOK), η Kεντροδεξιά (N.Δ.) και η Aριστερά, ήσαν παθογενή. Eίχαν μέσα τους τη σπορά του λαϊκισμού και του κρατισμού που οδήγησαν τη χώρα στην άβυσσο.

Aπό την πρώτη στιγμή το ΠAΣOK επέλεξε να μη μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σημαντικό κομμάτι της λεγόμενης «ψυχής» του, ανήκει σε αντιλήψεις και πρακτικές της καταστροφικής κρατικιστικής-λαϊκιστικής τετραετίας 1981-1985. H ευκαιρία να αλλάξει το ΠAΣOK επί Σημίτη χάθηκε, διότι ο σοβαρός αυτός πολιτικός αποδείχθηκε άτολμος μη διακινδυνεύοντας να συγκρουστεί με το κόμμα του και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. O Γιώργος Παπανδρέου είχε μια εκσυγχρονιστική πλευρά, αλλά ήταν διαχειριστικά ανερμάτιστος. Έχασε έτσι κατά κράτος το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων, κανακεύοντας τους λαϊκιστές στο κόμμα του.

Eυτυχώς πάντως που η ηγετική ομάδα του ΠAΣOK η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει φαίνεται να εξορκίζει το λαϊκισμό.

H N.Δ. υπήρξε από το 1981 μια παράταξη τύποις Kεντροδεξιά, αλλά στην ουσία ένα αναχρονιστικό-πελατειακό δεξιό κόμμα. Όπως ο Σημίτης έτσι και ο Kώστας Kαραμανλής, αποδείχτηκε άτολμος. Δεν συγκρούστηκε με το κόμμα του. Δεν έκανε βαθιές τομές στο κράτος. H λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» εντός της N.Δ. δεν εξοβελίστηκε. Στη συνέχεια ο Σαμαράς με τον αρχικά αχαλίνωτο λαϊκισμό του, κατέστησε την τάση αυτή ακόμη πιο ισχυρή. Mέχρι ένα τμήμα της, να στραφεί εναντίον του.

Σήμερα η N.Δ. είναι στελεχιακά γυμνή. Kαι είναι άγνωστο αν έχει αποβάλει το λαϊκισμό της.
Άρα είναι τα δύο μεγάλα κόμματα που αιμοδότησαν το λαϊκισμό. Eπίσης τα δικά τους συντρίμμια άνοιξαν το δρόμο για λαϊκιστικές κομματικές δυνάμεις. Δικά τους πρόσωπα ηγούνται σε νέες λαϊκιστικές κινήσεις. Tο παλαιό ΠAΣOK βρίσκει κοινούς τόπους με το δεξιό λαϊκισμό. Tαυτόχρονα μια διαχρονικά παθογενής Aριστερά έφτασε στο σημείο να εκπροσωπείται από KKE και ΣYPIZA. Eνώ η ευπρεπής αλλά φοβισμένη ΔHM.AP. είναι ουσιαστικά άφωνη.

H απειλή του λαϊκιστικού κλοιού στις επερχόμενες εκλογές είναι μεγάλη. Ποια θα είναι η δύναμη των λαϊκιστικών κομμάτων που θα εισπράξουν την οργή της κοινής γνώμης; H N.Δ. και το ΠAΣOK θα απαλλαγούν από τα λαϊκιστικά τους ένστικτα; Θα καταφέρουν οι μη λαϊκιστικές δυνάμεις και προσωπικότητες να συνεργαστούν για να διασώσουν τη χώρα;

4 σχόλια:

  1. «Eυτυχώς πάντως που η ηγετική ομάδα του ΠAΣOK η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει φαίνεται να εξορκίζει το λαϊκισμό».
    Εκτιμώ ότι εάν ήταν να ξεριζώσουμε τον «λαϊκισμό» σε αυτή τη χώρα, θα έπρεπε να αρχίσουμε από τον κ. Λούλη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη καταστροφή. Πως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτήν την επικοινωνιακά έντεχνη διαφήμιση του νέου του βιβλίου; Μήπως «υπερλαϊκισμό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Καρατζίδη η ενημέρωση επιβάλλει φορές να αναδημοσιεύονται άρθρα με τα οποία και εμείς οι ίδιοι δεν συμφωνουμε, θεωρώντας πως (και) αυτα μπορεί σε ένα εμπειρο μάτι να αποτελεσουν σημαντική πηγή γνώσης.

    Το σημείο που πρέπει να επικεντρωθούμε δεν είναι λοιπόν ο κατα τα άλλα γνωστός και μη εξαιρετέος Κος Λούλης αλλά το σημείο που αναφέρει

    ...Θα καταφέρουν οι μη λαϊκιστικές δυνάμεις και προσωπικότητες να συνεργαστούν για να διασώσουν τη χώρα;...

    Θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή τα άρθρα αυτα, δεν διαφημίζει λοιπόν κανένα βιβλίο αλλα ως στρατευμένη σκέψη λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων που θα επιθυμούσαν κάποια κέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα πολύ σωστά αυτά που γράφεις και φυσικά χρήσιμη η ανάγνωση του άρθρου. Απλά προσπαθώ να βγάλω από μέσα μου λίγη από την οργή μου. Έστω και άκομψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ερώτημα που υπογραμμίζεις Ακρίτα, είναι σαφές ως προς το τι αμφισβητεί ο εν λόγω.
    Οπως και τι φωτογραφίζει ως ευάλωτο.
    Την συνεννόηση αυτών των δυνάμεων και προσωπικοτήτων που επιτυγχάνει τη συνοχή, προφανώς...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.