10/3/12

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΕΛΛΗΝΑ

Αντώνης Βαλάκας

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Παλαιών Δικαστηρίων (Πανεπιστημίου & Σανταρόζα, έναντι ΡΕΞ) θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Αλέξανδρου Παναγούλη.Στην τελετή θα παραβρεθούν συναγωνιστές του Αλέξανδρου Παναγούλη που συμμετείχαν στην αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνική Αντίσταση» την περίοδο 1967-1974 καθώς και η οικογένειά του.Το άγαλμα που ξεπερνά τα δύο μέτρα, έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου.
Παριστάνει τον πρωταγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης σε νεαρή ηλικία, με στρατιωτική περιβολή, όπως εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο όπου παραπέμφθηκε για την απόπειρα εναντίον του  δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου του 1968.

«Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων αποτελεί το ιδανικότερο Μνημόσυνο για όλους εκείνους, τους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες, που έδωσαν με τους αγώνες τους, ψυχή και σώμα, για την εδραίωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας», σημειώνει ο αδερφός του Στάθης Παναγούλης.

«Η σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία συνηγορεί απόλυτα, ώστε το γεγονός αυτό, να αποτελέσει μια μεγάλη και λαϊκή γιορτή της Δημοκρατίας απέναντι, σε όσους επιζητούν να ζουν οι Έλληνες σκλαβωμένοι. Άλλωστε, αυτή ήταν και η βαθιά επιθυμία του Αλέκου μας, για την οποία αγωνίστηκε, πέρα και πάνω από κάθε εμπόδιο, αψηφώντας κάθε προσωπικό κόστος», προσθέτει.

10 σχόλια:

  1. ΝΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΕΙΣ

    Μη κλαις για μένα
    ας ξέρεις πως πεθαίνω
    να με βοηθήσεις δε μπορείς
    Μα δες εκείνο το λουλούδι
    για κείνο που μαραίνεται σου λέω.
    Να το ποτίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αιωνία του η μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη.
    Όμως τελικά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ποια πλατεία θα το βάλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ποίημα είναι του Αλέκου Παναγούλη και το έγραψε με το αίμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ενας ο Αλεκος στηθηκε στo "αψε σβησε". Ο Αλλος, παροτι ετοιμος, περιμενει για 18ο χρονο στις αποθηκες του Δημου. Ειχε την ατυχια να ειναι Μακεδονας, να ειναι ΜΕΓΑΣ, να μην ειναι αριστερος, ειχε την ατυχια να προσφερει στον Ελληνισμοκαι να τον κανει ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, και ως εκ τουτου, σε μια εχθρικη για τον ελληνισμο περιοχη, την νοτια Ελλαδα, δεν περναει η μπογια του. Ειχε επισης την ατυχια να ειναι φασιστας και αντιδημοκρατης, οπως τον ειπε ο μεγας δημοκρατης Μανωλης Γλεζος, που δεν λησμονησε αυτα που ελεγε στο Ραδιο Μοσχα το 1952. "Η Μακεδονια ανηκει στους Μακεδονες των Σκοπιων"!....
    Stefanos Sotiriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μου θύμισες Georgia..Οταν σκοτώθηκε ο Παναγούλης, ήμασταν στην αρχή του γυμνασίου και καθίσαμε όλη η τάξη να σκαρώσουμε ένα ποιήμα προς τιμή του, για να πάμε να το διαβάσουμε στην κηδεία του.
    Τελικά δεν το καταφέραμε γιατί ό,τι στίχους γράφαμε, τους νιώθαμε φτωχούς για να εκφράσουν αυτό που συμβόλιζε ο Παναγούλης.
    Τώρα που το σκέφτομαι ύστερα από τόσα χρόνια, λέω πώς "κάτι ήταν και αυτό.." να συνειδητοποιεί κανείς δηλαδή, ότι το μάτι του είναι μικρό για να συλλάβει κάτι μεγάλο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Italo το δίκηο σου χάθηκε στο κήρυγμα μισαλοδοξίας σου.

    Ξαναδιάβασε λοιπόν την αναρτηση και ξαναδιάβασε και το σχόλιο σου και θα ιδείς καθαρότερα τι παράγεται όταν το θυμικό κυριαρχεί στην ψυχή του ανθρώπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ακρίτα

    Διάβασα το άρθρο και δεν βλέπω πού κάνει λάθος ο Δημήτριος Καρατζίδης ή ο italo, του οποίου ψέγεις το θυμικό. Ειδικά ο δεύτερος γράφει κάποιες αλήθειες. Τι σε ενόχλησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελίνα πολύ μεγάλο. Τα παιδιά σήμερα δεν τον έχουν ούτε ακουστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .....σε μια εχθρικη για τον ελληνισμο περιοχη, την νοτια Ελλαδα, δεν περναει η μπογια του.
    Εσένα αυτό δεν σε ενοχλεί;;;;;

    Δεν καταλαβα nativist παει κατα περιοχή ο πατριωτισμός Βόρειοι και Νότιοι και το να είσαι Ελληνας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ italo
    -Πρίν χωρίσουμε την Ελλάδα σε Βόρειους και Νότιους ΘΥΜΙΣΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ που έστερξαν πρώτοι να πολεμήσουν στην Μακεδονία, όπως πάντα γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων, η Ελλάδα αναπνέει στον χώρο της, και μη διαίρει γιατί άλλοι θα βασιλεύσουν.

    -Για το άγαλμα του Αλεξάνδρου ρώτα τις κότες υπερπατριώτες.

    -Για τον Μανώλη Γλέζο θα σε παρακαλούσα να τεκμηριώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.