2/3/12

Σπέρματα κοινωνικής έκρηξης πίσω από την ομηρία;

Το περιστατικό ομηρίας στην Κομοτηνή προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

Από τη μία αφορούσε σε ένα 12ωρο θρίλερ με αγωνία για τη ζωή των ομήρων, από την άλλη, όμως, (και όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ -ακόμα και στα μεγάλα- και στα σχόλια αναγνωστών) δεν διατυπώθηκε οργή για τον δράστη- αντιθέτως: Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για εικόνα βγαλμένη από (ένα ακραίο) μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τα καλπάζοντα ποσοστά της ανεργίας και την κοινωνικό-οικονομική δυσανεξία της χώρας.


Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο πρόεδρος της ΕΕ, βαν Ρομπάι, ή ακόμα και ο ΟΟΣΑ, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις λόγω της εφαρμογής του μοντέλου της ακραίας λιτότητας, που προκαλεί η φτωχοποίηση μεγάλων μαζών και περιθωριοποίηση κοινωνικών τάξεων.

Ο 52χρονος δράστης της ομηρίας στην Κομοτηνή ήταν απολυμένος- σε μία ηλικία που δύσκολα κάποιος "ξαναχτίζει" τη ζωή του, ειδικά σε μία περιφέρεια, η οποία μαστίζεται από την ανεργία. Και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει το μυαλό ενός ανθρώπου σε σκοτεινές ατραπούς (δείτε το "Τσεκούρι" του Γαβρά).

Είναι δε ενδεικτικά τα λόγια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο οποίος μίλησε με δημοσιογράφο της εφημερίδας "Το Βήμα": "Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχει κλίμα σύγκρουσης στην περιοχή. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες".Ο Π. Μαγαλιός, αναφερόμενος στον 52χρονο δράστη, σημειώνει: "Δεν πρόκειται για προβληματικό άτομο. Είναι ένας από τους πολλούς απελπισμένους συμπολίτες μας".Και προσθέτει με νόημα: "Ας μην διαβάσουν με λάθος τρόπο το περιστατικό. Υπάρχει αναβρασμός στην πόλη μας. Φοβάμαι ότι η βία θα πάρει γενικότερες διαστάσεις".Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή; Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και έχουν απομείνει επτά ή οκτώ σε λειτουργία.

"Τότε έμπαιναν καθημερινά στην ΒΙΠΕ για δουλειά 17.000 άνθρωποι και σήμερα μετά βίας φθάνουν τους 900 νοματαίους. Κι αυτοί κακοπληρωμένοι. Εργάζονται διήμερα και τριήμερα και πληρώνονται 280 και 300 ευρώ μηνιαίως. Κι αυτά όταν η επιχείρηση τους πληρώνει, αφού παγίως οι μισθοί καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων μηνών", υπογραμμίζει ο κ. Μαγαλιός.Η ανεργία στον νομό Ροδόπης φθάνει το 40%, με τους κατοίκους του νομού να βλέπουν το μέλλον τους με απελπισία."Έχουμε φθάσει να φθονούμε ο ένας τον άλλον. Αυτός έχει δουλειά, είναι βολεμένος, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι άνεργοι για τους λιγοστούς εργαζόμενους", τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.Και προσθέτει: "Είναι θέμα χρόνου η οργή να μετατραπεί σε έκρηξη. Όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, είναι χρεωμένος και πεινάνε τα παιδιά του, είναι ικανός για όλα".
 

Το χρονικό της ομηρίας

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της πολύωρης ομηρίας σε εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευής κάδων απορριμμάτων HELESI PLC, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.Ο δράστης, ένας 52χρονος άνδρας -πατέρας δύο παιδιών- που είχε απολυθεί από την εταιρεία, κρατούσε ομήρους με κυνηγετική καραμπίνα δύο οδηγούς της εταιρίας, αφού νωρίτερα τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη και άλλα δύο άτομα - έναν υπάλληλο και έναν αστυνομικό που έσπευσε επί τόπου.Λίγο πριν τη 1 τα μεσάνυχτα παραδόθηκε στην Αστυνομία, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο δράστης έθεσε δύο αιτήματα, προκειμένου να πειστεί να παραδοθεί.Το πρώτο αφορούσε στην καταβολή δεδουλευμένων ύψους 31.000 ευρώ, που όπως ισχυρίζεται του οφείλει η επιχείρηση.Το δεύτερο αίτημα αφορούσε στην επαναπρόσληψή του στην εταιρία, στην οποία εργαζόταν από τον Ιούλιο του 2000 έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και απολύθηκε.

Νωρίτερα, ο 52χρονος ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών φάρμακα, ψυχογενούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο αγωγής που λαμβάνει.Η περιοχή παρέμεινε επί ώρες αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ επί τόπου έσπευσαν  ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και πυροσβεστικά οχήματα για κάθε ενδεχόμενο. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, οι αστυνομικοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς που βρίσκονται εντός του εργοστασίου.Λίγο μετά τις 17.00, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφτεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.

Πως ξεκίνησε το περιστατικό


Ο δράστης έφθασε στο εργοστάσιο -νωρίς το μεσημέρι- και άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα, ζητώντας να επαναπροσληφθεί στην εταιρεία, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα είχε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον ιδιοκτήτη.Ανοίγοντας πυρ τραυμάτισε τον μεγαλομέτοχο της επιχείρησης που χτυπήθηκε στο στήθος και έναν βούλγαρο εργάτη που έχει τραύμα στο δεξιό μηρό.Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται, εκτός κινδύνου, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.Επίσης άνοιξε πυρ και εναντίον των αστυνομικών δυνάμενων που έφτασαν πρώτες στην περιοχή, τραυματίζοντας ελαφρώς έναν αστυνομικό.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.