20/3/14

Το Νεβρόζ και το φάσμα της διάλυσης που πλανάται πάνω από την Τουρκία (2012)

Του Σάββα Καλεντερίδη
Αν και το Νεβρόζ, που ταυτίζεται με την εαρινή ισημερία, είναι μια γιορτή που εορτάζεται από διάφορους λαούς σε μια ευρύτατη περιοχή από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή, ως η γιορτή της Άνοιξης και του Νέου Έτους, για τους Κούρδους έχει μια ιδιαίτερη σημασία και γιορτάζεται ως ημέρα ανεξαρτησίας, αγώνα και απελευθέρωσης. Γιατί;
Το έτος 612 π.Χ., όλα τα έθνη που έθνη που συνθλίβονταν κάτω από την κατοχή της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, συνασπίστηκαν υπό την ηγεσία των Μήδων, προγόνων των Κούρδων και με τη συμμετοχή των Βαβυλωνίων και των Σκυθών άρχισαν μια ιστορική αντίσταση, η οποία εξελίχθηκε σε έναν νικηφόρο πόλεμο. Οι δυνάμεις των Μήδων, υπό την ηγεσία του μυθικού ηγέτη Ντεμιρτζί Κάβα (Demirci Kawa),  κατέλαβαν την Νινεβί, πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, θέτοντας τέλος σε αυτή την μακρόχρονη καταπίεση και δουλεία. Η ημερομηνία αυτής της νίκης, που απάλλαξε όλους τους λαούς της Μεσοποταμίας από την καταπίεση και τη δουλεία των Ασσυρίων, ήταν η 21η Μαρτίου, που ταυτίζεται με την εαρινή ισημερία και το Νεβρόζ και γιορτάζεται από τους Κούρδους, που παραμένουν σκλαβωμένοι και τον 21ο αιώνα, ως ημέρα ανεξαρτησίας, αγώνα και απελευθέρωσης.
Ο εορτασμός του Νεβρόζ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν απαγορευμένος, αφού το τουρκικό κράτος, που ακολουθούσε πολιτική σκληρής άρνησης και καταπίεσης εναντίον του ιστορικού αυτού λαού, δεν επέτρεπε στους Κούρδους να ανάβουν τις ενοχλητικές φωτιές και να πηδούν πάνω από αυτές, αφού το όλο σκηνικό θύμιζε την επανάσταση, που ήδη είχε αρχίσει, από το 1978 σε πολιτικό και από το 1984, σε στρατιωτικό επίπεδο από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Η πρώτη φορά που οι Κούρδοι αψήφησαν την απαγόρευση του τουρκικού κράτους και γιόρτασαν μαζικά το Νεβρόζ, ήταν η 21η Μαρτίου 1992, όταν χιλιάδες εξεγερμένοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης Τζίζρε, κοντά στα σύνορα με το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), και γιόρτασαν πανηγυρικά την απαγορευμένη γιορτή της ανεξαρτησίας, του αγώνα και της απελευθέρωσης. Τότε, το τουρκικό κράτος, που δεν μπόρεσε να χωνέψει μια τέτοια αντίδραση, επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών και σκότωσε εν ψυχρώ 22 πολίτες. Οι άγριες αιματηρές επιθέσεις του κράτους, αντί να κάμψουν την αγωνιστικότητα και το ηθικό των εξεγερμένων, του χαλύβδωσε, ενώ η φωτιά της επανάστασης εξαπλώθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα σε ολόκληρο το Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία). Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν αιτία νέων εξεγέρσεων και έκτοτε, το Νεβρόζ, εκτός από τον παραδοσιακό ιστορικό, απέκτησε νέο συμβολισμό, συσχετιζόμενο με την επανάσταση και το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι κυβερνήσεις Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έδειχναν ανοχή και ο εκάστοτε υπουργός εσωτερικών έδινε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις και τις αρχές ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβρόζ να απουσιάζουν από τις περιοχές συγκέντρωσης των Κούρδων και να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν και διακριτικά τους εορτασμούς, αφού υπήρχε η πεποίθηση ότι η βία του κράτους φέρνει βία και αναζωπυρώνει το κουρδικό κίνημα. Στους εορτασμούς αυτούς τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν εκατομμύρια Κούρδων, ενώ το κουρδικό κίνημα έδινε μεγάλη σημασία στην εκδήλωση που πραγματοποιούνταν στο Αμέντ-Ντιγιαρμπακίρ, παραδοσιακή πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, και στην εκδήλωση της Κωνσταντινούπολης, που κατά τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη στον κόσμο, αφού οι Κούρδοι της Πόλης ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια.
Η τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εσωτερικών του Ιδρίς Ναΐμ Σαχίν (İdris Naim Şahin), στις 5 Ιουλίου 2011, μετά την πανηγυρική νίκη του ΑΚΡ στις γενικές εκλογές, ταυτίζεται με την αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούσαν μέχρι τότε οι κυβερνήσεις του Ερντογάν απέναντι στο κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Ο Σαχίν ενορχήστρωσε εκτεταμένες επιχειρήσεις, κατά τις οποίες οι τουρκικές αρχές ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις 650 στελεχών του νόμιμου Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΒDP) και οκτώ χιλιάδων στελεχών του ημιπαράνομου μηχανισμού KCK, που προετοίμαζε ένα παράλληλο μηχανισμό εξουσίας, με βάση τις συνομιλίες που διεξάγονταν μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα.
Άρα, αυτό σήμαινε και το τέλος των συνομιλιών, προφανώς γιατί ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι η πολιτική λύση που επεξεργάζονταν, θα οδηγούσε τελικά στην ίδρυση πρώτα ομόσπονδου και στη συνέχεια ανεξάρτητου κράτους και άρα στον διαμελισμό της Τουρκίας.
Έκτοτε, το τουρκικό κράτος, ακολουθεί πολιτική καταστολής του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, συνεπικουρούμενο από τις ΗΠΑ, οι οποίες από τη μια πλευρά στηρίζουν το αυτόνομο κουρδικό κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) και διατηρούν τους δικούς τους γενικούς σχεδιασμούς για το Κουρδικό και από την άλλη χρειάζονται την Τουρκία για τη Συρία και για το Ιράν.
Και να μην ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν θα επηρεάσουν το πότε και το πώς θα εξελιχθεί το Κουρδικό Ζήτημα και το πώς θα επηρεάσει αυτό την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδος.
 Το 2012 η κυβέρνηση Ερντογάν, φοβούμενη ότι το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στους εορτασμούς του Νεβρόζ θα κάνει πρόβα της Κουρδικής Άνοιξης, στα πρότυπα της Αραβικής, την οποία σημειωτέον από ένα σημείο και μετά στήριζε η Άγκυρα, προχώρησε στην απαγόρευση των εορτασμών που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν την Κυριακή, 18 Μαρτίου, στο Αμέντ-Ντιγιαρμπακίρ και στην Κωνσταντινούπολη. Η απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την τουρκική κυβέρνηση, αφού περισσότεροι από 500 χιλιάδες Κούρδοι αψήφησαν τις απαγορεύσεις, ανέτρεψαν τα οδοφράγματα και γέμισαν το χώρο του εορτασμού στο Αμέντ, ενώ στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
 Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές (21 Μαρτίου), σε εβδομήντα πόλεις και κωμοπόλεις της Τουρκίας συνεχίζονταν οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας και των Κούρδων διαδηλωτών, που επιχειρούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να γιορτάσουν το Νεβρόζ, τη γιορτή της ανεξαρτησίας, του αγώνα και της απελευθέρωσης. Μάλιστα, σε συμπλοκή που έγινε στο Τζίζρε έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός, ενώ σε ενέδρα του ΡΚΚ που έπεσαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αστυνομικοί και ένας μόνιμος στρατοχωροφύλακας των ειδικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.
Την ίδια ημέρα και ενώ το περιοδικό ΤΙΜΕ και η εφημερίδα New York Times έκαναν εκτενείς και με ιδιαίτερο «νόημα» αναφορές στο Νεβρόζ και το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα -πάει τελείωσαν εκείνες αναφορές περί τρομορκατίας-  η εφημερίδα Ραντικάλ δημοσίευε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 49% των ερωτηθέντων Κούρδων τάσσεται υπέρ της «δημοκρατικής αυτονομίας του Κουρδιστάν», όρος που καθιέρωσε ο έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, το 19,2% υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το 5,4% υπέρ μιας «ομοσπονδίας» και το 7,1% υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αν αναρωτιέστε για το υπολειπόμενο 3,4%, αυτοί προτιμούν τη συνέχιση του υφισταμένου καθεστώτος, που σημαίνει ότι το 96,5% των Κούρδων της Τουρκίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν την κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία ξεσαλώνει και ξαναστέλνει το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, σε ελληνικότατη υφαλοκρηπίδα, παρά τα τηλεγραφήματα λύπης και αγάπης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης στον Τούρκο ομόλογό του, που σημειωτέον επικεφαλής των 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών που είναι κληρονομιά του Αττίλα στα άγια χώματα της Κύπρου.
Αθάνατη Ελλάδα!
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 25 Μαρτίου 2012

12 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι κ διαχειριστές του ιστολογίου, χρόνια πολλά! Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω το έθνος! Σαν σήμερα πριν από κοντά 200 χρόνια, η τυραννία κ δουλοπρέπεια των Τουρκο-Μογγολικών φυλών πήγαν ένα βήμα παρα πίσω! Δεν ευελπιστώ σε ένα φιλελληνικό κίνημα ανάλογο με αυτό του 21, ευελπιστώ σε μια πνευματική και ψυχική ανάταση ανάλογη της εθνεγερσίας! Όσο για το Κουρδιστάν, μάλλον το ποτάμι πίσω δεν γυρνά! οι Κούρδοι, εάν σταθμίσουν τις περίπλοκες εξελίξεις με σωφροσύνη, θα επιτύχουν τον επιθυμητό στόχο νωρίτερα από ό,τι ήλπιζαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπυρίδωνα
    οι λαοί που υπέφεραν και υποφέρουν από τους Τούρκους και τον ισλαμικό-εθνικιστικό ρατσισμό, πρέπει να συνασπιστούμε για να έχουμε μέλλον.
    Πρέπει να σβήσουμε την ντροπή από την προδοσία του Οτζαλάν και να ξανασυναντηθούμε με τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε skal, συμφωνώ μαζί σας. Όμως οι παθογένειες της Ελληνικής διπλωματίας ακόμα δεν έχουν θεραπευθεί. Είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, ακόμα κ στο κρίσιμο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου. Ως λαός ανέκαθεν στηρίζαμε όλους τους λαούς του κόσμου που έχουν υποστεί δεινά κ γενεοκτονίες. Διαποτισμένοι από το "σύνδρομο των κατατρεγμένων", σταθήκαμε κ στεκόμαστε ως λαός στο πλευρό των Κούρδων που μάχονται για την ελευθεριία τους. Η πολτική μας τάξη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων στην υπόθεση του Άπο. Πρέπει όντως σαν λαός να ξεπλύνουμε την ντροπή της προδοσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην υπόθεση εμπλέκεται εκ των πραγμάτων και η Ρωσία,στο θέμα του Ιράν και της Συρίας.

    Ίσως να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είναι αρκετά πιθανό να δούμε τη Ρωσία να αντιδρά και να αναλαμβάνει δράση εκτός των συνόρων της.(κάτι που έχει συμβεί ήδη σε μικρή κλίμακα)

    Οι Κούρδοι μέχρι στιγμής,απ'ότι καταλαβαίνω,αποτελούν μοχλό πίεσης των ΗΠΑ στην περιοχή της Τουρκίας.

    Πόσο πιθανό είναι άραγε να προορίζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών;

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ,και άνθρωποι όπως ο Μπρεζίνσκυ,χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.

    Μεγάλες ανακατατάξεις στην περιοχή,και δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν αδιάφοροι με τόσους ένοπλους,εκπαιδευμένους και διψασμένους για τόσα πολλά ανταλλάγματα.

    Τόσα χρόνια του ''συντηρούσαν'' στο ψυγείο τους Κούρδους,τώρα ίσως να τους χρειαστούν για άλλες δουλειές...

    Μήπως Σάββα,η υπόθεση Οτσαλάν είχε ως στόχο να βάλουν τους Κούρδους στη ''συντήρηση'';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν κρίνω από το χάρτη οι σφαγείς των Αρμενίων μυαλό δεν έβαλαν. Συμπεριλαμβάνουν και τα εδάφη των Αρμενίων στο κράτος τους. Ας τους πει κάποιος ότι κράτη χτισμένα πάνω σε αίμα δε στεριώνουν. Μόνο τα κράτη που είναι χτισμένα με αίμα στεριώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Πάγο» στο όνειρο του Ερντογάν να μετατρέψει την ισλαμική του χώρα σε βασικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ σήμερα αναμένεται η συνάντηση των δυο ανδρών στη Σεούλ της Νότιας Κορέας με πολύ σημαντικά θέματα στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών…Η εξέλιξη αυτή… δυσχεραίνουν την τουρκική προσπάθεια απόδειξης ότι οι θεωρίες του Αχμέτ Νταβούτογλου που αποτελούν πλέον επίσημη τουρκική εξωτερική πολιτική, ισχύουν… Οι θεωρίες αυτές είναι η Τουρκία «μοντέλο» ισλαμικής χώρας προς μίμηση από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, αλλά και το ότι η «ανεξαρτητοποίηση» και «ισλαμοποίηση» της πολιτικής της Άγκυρας δεν αντιστρατεύεται τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αντιθέτως αποτελούν «πολλαπλασιαστή ισχύος», τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συμμαχία…Σε τι συνίσταται όμως η «ψυχρολουσία» στην οποία παραπέμπει ο τίτλος του δημοσιεύματος; Επί της ουσίας οι ψυχρολουσίες είναι δύο! Η πρώτη είναι η μη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα χωρών όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις που θα είχαν εάν δεν σταματούσαν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Οι χώρες αυτές όπως ανακοινώθηκαν από την Χίλαρι Κλίντον στις 20 Μαρτίου, είναι η ΕΛΛΑΔΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ιαπωνία.Η πρώτη αυτή «κρυάδα» στον Ερντογάν είναι σαφές ότι του δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Να θυμίσουμε, ότι αφενός η χώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου και αφετέρου οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τουρκικές τράπεζες για να μεθοδεύουν την είσπραξη χρημάτων για τις εμπορικές συναλλαγές τους με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις.Η δεύτερη είναι ότι όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα του ΔΕΝ αποτελεί το μόνο κανάλι επικοινωνίας των ΗΠΑ με την Ισλαμική Δημοκρατίας του Ιράν, αλλά σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές συνομιλίες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν καν την Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών – διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα του Ιράν, όπως έχει αποφασιστεί, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί…Η προσδοκία του Ερντογάν ήταν η Τουρκία να αποτελέσει πραγματικά τον κρίσιμο διαμεσολαβητή με σκοπό να αποφευχθεί η στρατιωτική εμπλοκή. Το σχέδιο των Τούρκων φαίνεται να δίνει έμφαση στον ρόλο της χώρας ως διαμετακομιστής του ιρανικού πετρελαίου στη Δύση μέσω χερσαίας διαδρομής, με το επιχείρημα ότι έτσι μειώνεται η στρατηγική αξία των Στενών του Χορμούζ, ενώ μειώνεται και ο «πονοκέφαλος» που ακούει στο όνομα «πειρατεία»…Ο Ερντογάν περίμενε πως και πως τη σημερινή του συνάντηση με τον Ομπάμα ώστε στη συνέχεια να φύγει απευθείας για την

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τεχεράνη, έχοντας εξασφαλίσει την αμερικανική συναίνεση σε τουρκικής έμπνευσης σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν… Ωστόσο, η διαπίστωση ότι η Τουρκία δεν είναι παρά ένα μόνο εφεδρικό κανάλι επικοινωνίας με την Τεχεράνη, αποτελεί ισχυρό πλήγμα στους «μεγαλοϊδεατισμούς» της Άγκυρας. Ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Τεχεράνη, ο ρόλος του βέβαια δεν θα είναι τόσο σημαντικός, ενώ κάτι μας λέει ότι και η ίδια η Τεχεράνη έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί την προβολή της Άγκυρας, οπότε θα βρει τον τρόπο να υποβαθμίσει μια τέτοια επίσκεψη…Τις εξελίξεις παρακολουθούν με αγωνία και με ανησυχία και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το ότι η διαχείριση του ζητήματος έχει ξεφύγει ουσιαστικά από τα χέρια τους, ενώ η μόνη ουσιαστική κίνηση που τους έχει μείνει εάν επιθυμούν να καθορίσουν αυτοί την ατζέντα, είναι η στρατιωτική δράση…Όπως όλα δείχνουν και όπως άφησε να εννοηθεί καλά πληροφορημένος Αμερικανός Γερουσιαστής (Τσακ Χάγκελ) αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ πιο περιπεπλεγμένη από το απλουστευτικό δίλημμα: Είτε στρατιωτική επίθεση στην Τεχεράνη, είτε απόφαση ότι θα ζήσουμε με το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν… Η κατάσταση δείχνει να έχει λάβει μια εξαιρετικά περίεργη δυναμική, η οποία ΔΕΝ θα μας εξέπληττε εάν κατέληγε ακόμα και σε σημαντική αλλαγή συνόρων στη Μέση Ανατολή… Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει συνεχούς παρακολούθησης, στο οποίο μόλις υπάρξουν εξελίξεις θα αναφερθούν αναλυτικά οι αναλυτές του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν περίμενα σε τούτο το ιστολόγιο να δω τέτοια διαφήμιση!!! Σάς την έκανε ο google :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Διηνέκης

    Δίνεις έναν σύνδεσμο, ο οποίος έχει μία εισαγωγή (ο Θεός να την κάνει) στο άρθρο του κ. Καλεντερίδη. Αυτός που την έγραψε καταλαβαίνει τι γράφει; Διότι εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτε. Ασυναρτησίες των ασυναρτησιών σε μία και μόνη παράγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επίσης Νikolas σχετικά με τον χάρτη δεν χαρτογραφούνται ουτε οι περιοχες Ναχιτσεβάν και Αρτσάχ(ναγκόρνο καραμπαχ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "...Και να μην ξεχνάμε ότι οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν θα επηρεάσουν το πότε και το πώς θα εξελιχθεί το Κουρδικό Ζήτημα και το πώς θα επηρεάσει αυτό την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδος..."

    2 χρόνια μετά η παράγραφος αυτή δικαιώνεται.Ο Ασσάντ τους έχει πάρει τα σώβρακα στη Συρία την ώρα αυτή άρα περιμένουμε τις καταιγιστικές εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.