30/3/12

Τι εμπόδισε την τριμερή συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Χθες ανακοινώθηκε, σωστά φάνηκε, ότι η επιλογή του εταίρου ή εταίρων της χώρας στη διαδικασία έρευνας κι εντοπισμού υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθεί μετεκλογικά. Ο λόγος, να αποφασίσει η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να επιλέξει ποια εταιρία επιθυμεί σαν συνεργάτη της. Στο συνέδριο για την ενέργεια που οργανώθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους σημαντικούς «παίκτες» του χώρου της ενέργειας να εμφανιστούν στην Αθήνα και να κάνουν τις «επίσημες» προσφορές τους. Κι εννοώ «επίσημες», όχι αυτές που κατέθεσαν εγγράφως αλλά τις «άλλες» που περιλαμβάνουν τα πραγματικά μεικτά οικονομικά και γεω-στρατηγικά στοιχεία.
Ωστόσο, έγινε σαφές στους ασχολούμενος με τα θέματα ενέργειας ότι ενώ είχε προγραμματιστεί η υπογραφή μιας τριμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για την από κοινού έρευνα και διάθεση υδρογονανθράκων, κάτι στράβωσε και τελικά η συμφωνία έμεινε πίσω, προκαλώντας ερωτηματικά σε εταιρίες και ειδικούς καθώς δεν υπήρξε σαφής πολιτική, κυβερνητική ανακοίνωση από καμία πλευρά. Η Αθήνα ειδικότερα, αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει την πραγματικότητα, αλλά ορισμένες διαρροές αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, στην «σχεδόν βίαιη», όπως συνομιλητής μας είπε, παρέμβαση των ΗΠΑ.
Η ξαφνική εμφάνιση στην Αθήνα, με μικρή χρονική προειδοποίηση του Ελληνικού υπ. Εξωτερικών, της άφιξης του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, κ. Μόργκενσταρπροκάλεσε ενόχληση. Ο κ. Μόργκενσταρ μετέφερε την άποψη στην Αθήνα ότι «δεν πρέπει να καταλήξει η όποια συμφωνία σε υπογραφή και επισημοποίηση στη φάση αυτή». Δηλαδή, ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι εναντίον της κοινής λύσης Ισραήλ, Αθήνας, Λευκωσίας αλλά δεν επιθυμεί αυτή η δέσμευση να επισημοποιηθεί τώρα. Ο λόγος απλός: η Τουρκία…
Η Ουάσιγκτον στην παρούσα φάση έχει, όπως όλα δείχνουν, την αμέριστη ανάγκη της Άγκυρας για το σχεδιασμό της «επέμβασης» στη Συρία αλλά και την επιχειρούμενη απόσπασή της από την διμερή συνεργασία της με το Ιράν. Φοβήθηκαν λοιπόν ότι η υπογραφή της συμφωνίας, θα έκανε την Τουρκία να σκληρύνει έναντι του Ισραήλ και της Κύπρου και αυτό θα μπορούσε να σημάνει συνέχιση της Τουρκικής ενίσχυσης, στις ακραίες ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά και αύξηση του ενδιαφέροντός της στην ΝΑ Μεσόγειο αντί στη Μ. Ανατολή. Άφησε εκτός της Ελλάδα καθώς η Άγκυρα φέρεται να επιμένει ότι καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας –Κύπρου θα σημάνει εντάσεις… Αλλά χωρίς την ενιαία ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, δεν μπορεί να λειτουργήσει η τριμερής συμφωνία εύκολα.
Ο κ. Μόργκενσταρ λοιπόν, αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι του που μετέφεραν τα ίδιο μήνυμα σε Τελ Αβίβ και Λευκωσία, «έπεισαν» τους αρμόδιους υπουργούς να μην υπογράψουν τη τριμερή. Εκείνο που δεν κατάφεραν είναι να πεισθούν οι εταιρίες (που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες) να σταματήσουν την εξέλιξη αυτού του σχεδίου, που βασίζεται στην τριμερή συνεργασία…
Ενδεχομένως σαν αποτέλεσμα της αμερικάνικης πολιτικής, να δούμε στις προσεχείς εβδομάδες κάποιες εξελίξεις που θα φαντάζουν ανησυχητικές. Αλλά γι αυτό απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση μετεκλογικά για να μπορέσει ν’ αντισταθεί στις όποιες πολιτικές καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σχεδίων εκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων και καθορισμού συνεπώς της ελληνικής ΑΟΖ…
Δραγουμάνος

3 σχόλια:

  1. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, υπεύθυνος Ενέργειας στην Ευρασία, ανέφερε ότι όσον αφορά στην Κύπρο «έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της». «Οι ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο υπερβαίνουν τις εμπλεκόμενες χώρες, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενδεχομένως και την Ελλάδα. Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, και θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων. Από τους πόρους όμως που θα προκύψουν, θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ειδικά για τις ανακαλύψεις στην Κύπρο.
    (Aπο χθεσινό άρθρο του Φιλελευθερου
    το οποίο και αναδημοσιεύτηκε -http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_7353.html#.T3VX1Nl1TKQ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πρώην μυστικοσύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει ξανά δράση…

    Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόντος , ο οποίος με διακομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) , ορίστηκε ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

    Η απόφαση διορισμού του υπογράφηκε στις 04/11/2011 επί Σταύρου Λαμπρινίδη και δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011

    Στην απόφαση την οποία συνυπογράφει και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του , ενώ ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της Κάθριν Άστον, αρμόδιας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



    Η απόφαση διορισμού είναι η 2011/819/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2011. Ο χώρος ευθύνης του Α. Ρόντος είναι το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, η Ουγκάντα, το Σουδάν και το νότιο Σουδάν.

    Ποιος είναι όμως ο Άλεξ Ρόντος;

    To όνομα του επανήλθε στην επικαιρότητα με την υπόθεση δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, όταν και κλήθηκε από τον τον ανακριτή Ορνεράκη να καταθέσει σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

    Γεννήθηκε το 1954 στην Τανζανία, και είναι στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου εδώ και περίπου 10 χρόνια.

    Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ρεπόρτερ στην αφρικανική ήπειρο για λογαριασμό εντύπων, περιοδικών και εφημερίδων.

    Τότε μυήθηκε στον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, ενώ επίσης δραστηριοποιήθηκε στον Λίβανο.

    Εκτός αυτών έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ το 1992 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βόρειας Αμερικής Ιάκωβος του είχε αναθέσει τη δημιουργία της Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC), της πρώτης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μέσω της οποίας διεύρυνε τον κύκλο των επαφών του στις ΗΠΑ και τότε, το 1997, γνώρισε και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με προϊστάμενο, τότε, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Θεωρείται ένα από τους αρχιτέκτονες της προσέγγισης της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος προετοίμασε το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ στις 21 και 22 Ιουλίου του 2010 και τη συνάντησή με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων που αφορούν στα Βαλκάνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον Καύκασο .

    Ο ρόλος του στην Σερβία

    Αναλαμβάνοντας το 1999 καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον Άλεξ Ρόντο την διαχείριση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

    Ταυτόχρονα ο Άλεξ Ρόντος ξεκίνησε να επισκέπτεται πολύ συχνά το Βελιγράδι, όταν ακόμη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν πανίσχυρος. Στόχος του Άλεξ Ρόντος, τον οποίο τελικά πέτυχε, ήταν η αλλαγή στάσης της Αθήνας απέναντι στην σερβική κυβέρνηση και ανάπτυξη σχέσεων με τη σερβική αντιπολίτευση, αλλά και με το ιερατείο, δηλαδή με την εκκλησία στη Σερβία. Μάλιστα ο Ρόντος εμφανιζόταν από διάφορους κύκλους ως άνθρωπος ο οποίος «έριξε τον Μιλόσεβιτς».

    Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος ως μυστικοσύμβουλος ανέλαβε μια σειρά από ειδικές αποστολές στην Σερβία, στα Σκόπια, στην Αλβανία και στην Τουρκία, χωρίς πάντοτε να είναι ενημερωμένες οι εκεί διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας για τις επαφές του ή και το περιεχόμενο των επαφών του.

    Και η δράση του συνεχίζεται…..

    Δείτε την απόφαση για τον νέο διορισμό του κ. Ρόντος εδώ. [ http://c.media.newsbomb.gr/stories/diorismos-rontou.jpg ]




    Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα στη σελίδα του Newsbomb.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Γεννήθηκε το 1954 στην Τανζανία<

    Γι αυτό είναι μυστικοσύμβουλος του Γιωργάκη στην Ελλάδα, ενώ ούτε ελληνικά δεν ξέρει. Ξέρει, όμως, από "αραπάκια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.