28/3/12

Κόφι Ανάν: Από την γενοκτονία των βρεφών στο Ιράκ στην Ειρήνη στη Συρία

από τον Χασάν Χαμάντε*
Ανοικτή επιστολή προς τον Κόφι Ανάν
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (1997-2006) και Νόμπελ Ειρήνης (2001) Κόφι Ανάν, διορίστηκε από τον διάδοχό του Μπαν Γκι-μουν και τον ομόλογό του του Αραβικού Συνδέσμου Nabil El-Arabi, ως διαπραγματευτής για μια ειρηνική λύση στην κρίση της Συρίας. Αλλά είναι ο κ. Ανάν το καλύτερο πρόσωπο για τέτοια αποστολή; Λαμβάνοντας υπόψη την υπέρτατη ευθύνη του στη γενοκτονία του πάνω από μισό εκατομμύριο Ιρακινών παιδιών, ο Χασάν Χαμάντε* το αμφισβητηθεί.

Κύριε Ανάν,
«Ο λευκός άνθρωπος έχει υψώσει σε άφθαστα ύψη τον πολιτισμό του ψέματος».
Υποθέτω ότι γνωρίζετε αυτό το ρητό του Jean-Charles Angrand, μεγάλου λόγιου και ιστορικού της νήσου Reunion. Εμφανίζεται σε επιστολή που απέστειλε ο ίδιος πριν από ενάμισο χρόνο στον καθηγητή Jean Ziegler, τότε συντονιστή της Επιτροπής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πείνας και για το δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή.

Ξέρετε ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν με κατηγορηματικό τρόπο στην ιδέα να συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα στην τροφή στο συνολικό πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν γίνονται σεβαστά στον κόσμο, προπαντός από τη δύναμη που συνεχώς σηκώνει αυτό το λάβαρο [ 1 ]

Σε αυτό το σημείο ο Jean-Charles Angrand θέλησε να επιμείνει για την αποσαφήνιση της συζήτησης σχετικά με πολιτικά θέματα, όπως με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα ότι ένα από τα όπλα μαζικής καταστροφής που χρησιμοποιείται το περισσότερο είναι η πείνα και ο υποσιτισμός [ 2 ]. Όσον αφορά τα ατέλειωτα επαναλαμβανόμενα συνθήματα για το θέμα, χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαγάνδα. Δεν ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος είπε: «Για να προστατευθούν, τα μεγάλα έργα χρειάζονται φρουρούς  των ψεμάτων»;...

Νομίζω, Κύριε Ανάν, ότι αυτή η αναφορά σας θυμίζει κάτι, μάλλον πολλά πράγματα....  ξεκινώντας από την τραγωδία του Ιράκ που ευνοήθηκε από μια συνεχή ροή ψεμάτων για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος και για να επιβληθεί ο αποκλεισμός ενάντια σε αυτή τη κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού. Η αρμόδια Επιτροπή Κυρώσεων για την εφαρμογή του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων»   η οποία ενεργούσε υπό την ηγεσία σας και σηματοδοτεί  αυτό καθ αυτό το αποκορύφωμα του ανθρώπινου κυνισμού και σαδισμού, ξεκίνησε μια γενοκτονία, με την πραγματική έννοια της λέξης, σύμφωνα με τον ορισμό  που δόθηκε από τον Marc Bossuyt, τότε πρόεδρο της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών [ 3 ] και μεγάλο καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου. 

Πράγματι, κατά την πρώτη θητεία σας ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (1η Ιανουαρίου 1997 έως 31 Δεκεμβρίου 2000) ο αριθμός των Ιρακινών βρεφών που πέθαναν από τις κυρώσεις, γιατί στερηθήκαν τροφής, φαρμάκων και κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης, ανήλθαν σε περισσότερα από 550.000 βρέφη. Είναι αυτονόητο ότι ο μακάβριος «μετρητής» σταμάτησε το 2000, αλλά οι σφαγές συνεχίστηκαν μέσω του «Προγράμματος» που κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2003 με την χερσαία εισβολή στο Ιράκ από την αγγλοσαξονική συμμαχία και τους συμμάχους της.


Αναφέρω μόνο τη σφαγή των παιδιών και των βρεφών αφήνοντας στην άκρη άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που είχαν σχεδόν την ίδια μοίρα. Αλλά η ευθύνη της Επιτροπής Κυρώσεων σ’ αυτή τη γενοκτονία αξίζει να τονίζεται, ακόμα περισσότερο  τώρα που σας ανέθεσαν  να επιλύσετε άλλα ζητήματα, όχι λιγότερο ακανθώδη, τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν άμεσα την αιματηρή στρατηγική της Αυτοκρατορίας. Ειλικρινά, κ. Ανάν, το όνομά σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή την τραγωδία και  δεν έχει οδηγηθεί  ακόμα στην προσαρμοσμένη Διεθνή Δικαιοσύνη.

Με την αναφορά τους σε αυτές τις μαζικές δολοφονίες, ο Jean Ziegler και ο Christophe Hans von Sponeck (ο τελευταίος διοίκησε στη Βαγδάτη το Πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων»), συμφωνούν να θεωρήσουν ότι... «σταδιακά, από το 1996, το πρόγραμμα πετρέλαιο έναντι τροφίμων εκτράπηκε από την αποστολή του και χρησιμοποιήθηκε ως όπλο συλλογικής τιμωρίας του πληθυσμού με βάση τη στέρηση τροφίμων και φαρμάκων»... και αυτό σε κατάφωρη αντίθεση με τη δομή του Προγράμματος, όπως είχε οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και η ίδια η δομή του είναι ήδη ένας ανθρώπινος παραλογισμός, και μια ντροπή.


Απατεώνες ως επικεφαλής του «Προγράμματος»


Κύριε Ανάν, είχατε γνώση για όλες τις πρακτικές και όλη την  κακοδιαχείριση  που εφαρμόστηκε στις διάφορες φάσεις του «Προγράμματος», αρχής γενόμενης από το Γραφείο του «Προγράμματος» που είχε ως αποστολή να εξετάσει τις αιτήσεις από τις εταιρείες που ήθελαν να αποκτήσουν συμβάσεις. Τον διευθυντή του γραφείου αυτού, τον διορίσατε εσείς ο ίδιος, κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών, παρά τις υποψίες που τον περιτριγύριζαν. Τελικώς, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Νομαρχιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης πριν να αποσυρθεί ο ίδιος στη Κύπρο όπου «ζει ευτυχισμένος» σύμφωνα με την έκφραση του Jean Ziegler. Ήταν ο προστατευόμενος σας, Κύριε Ανάν. Του παρείχατε την απαραίτητη κάλυψη για την ανάπτυξη των άθλιων ταλέντων του. Την ίδια στιγμή, παραλείψατε να προστατέψετε το «Πρόγραμμα», συμπεριφορά η οποία επιδείνωσε τις καταχρήσεις, έτσι ώστε σε ολόκληρο τον κόσμο, να εξελιχτεί αυτή η καταχθόνια μηχανή στις πιο διεφθαρμένες διοικήσεις του κόσμου. Και όλα αυτά στις πλάτες του φτωχού ιρακινού λαού στον οποίον εφάρμοζαν πρωτόκολλα συστηματικής καταστροφής. Αρκεί να δώσουμε δυο-τρία παραδείγματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από αυτή την διοίκηση στη κορυφή  της οποίας αναπτύξατε τα ταλέντα σας. Αυτά του ψεύτη Αφρικανού σοφού.
  
Η Επιτροπή Κυρώσεων σας, κινούμενη από έναν κώδικα δεοντολογίας που αποσκοπούσε να καταστήσει κόλαση τη ζωή των Ιρακινών, ξεπέρασε τον εαυτό της στην επινόηση μεθόδων, η μία πιο σκληρή από την άλλη, ώστε να εκπληρώσει το διαβολικό καθήκον της. Για παράδειγμα, η Επιτροπή αρνιόταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στα ιρακινά νοσοκομεία την απόκτηση μηχανημάτων αιμοκάθαρσης που απαιτούνταν για χιλιάδες ασθενείς. Μια μέρα, ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. στη Βαγδάτη, ο Δρ Ghoulam Rabbani Papal έφερε μια επείγουσα παραγγελία στην αντιπροσωπεία του «Προγράμματος» στη Βαγδάτη για 31 μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε αμέσως στη Νέα Υόρκη στην Επιτροπή Κυρώσεων, όπου, όπως στις ταινίες τρόμου, εξαφανίστηκαν τα ίχνη αυτής της παραγγελίας. Έπρεπε να επαναληφθεί το ίδιο αίτημα, με αναμονή αρκετών μηνών πριν από τη λήψη μιας απάντησης. Μόνο μετά από πολλές παρεμβάσεις, η Επιτροπή θα συμφωνήσει, αλλά μόνο για 11 μηχανήματα! ... και η ιστορία δεν τελειώνει εκεί, αφού μόλις παραδόθηκαν τα 11 μηχανήματα, αποκλείσθηκαν στα σύνορα Ιορδανίας-Ιράκ, με μια ανώνυμη απόφαση. Χρειάστηκαν δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών, προκειμένου να ελευθερωθούν. Είναι αυτονόητο ότι στο μεταξύ ο αριθμός των Ιρακινών που έχασαν τη ζωή τους, ασθενείς, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ. ...., ξεπέρασε όλες τις φανταστικές προβλέψεις. Ήταν το 2000.

Κύριε Ανάν, πως δεχθήκατε να έχει διαπραχθεί κάτω από την εξουσία σας μια τέτοια σκληρότητα;... απόλυτη σιωπή από την πλευρά σας. Έχετε ακούσει για ένα έγκλημα που ονομάζεται «άρνηση παροχής βοήθειας» σε άτομο που κινδυνεύει, εσείς που υποτίθεται ότι δεν αγνοείτε τον Νόμο;...

Σιωπή, βασανίζουμε!


Το 1999, ενώ το ιρακινό ιατρικό σώμα κατάφερνε να κάνει θαύματα λαμβάνοντας υπόψη την ακραία ένδεια που το χτύπησε, η διευθύντρια της UNICEF Κάρολ Μπέλαμι, έκανε μια επείγουσα αίτηση για την εισαγωγή αμπουλών που απαιτούνται για την ενδοφλέβια σίτιση των βρεφών και των παιδιών μικρής ηλικίας σοβαρά υποσιτισμένων. Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, η ετυμηγορία της επιτροπής κυρώσεων έπεσε, ήταν κατηγορηματική άρνηση. Η ίδια απευθύνθηκε προσωπικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά μάταια!... 

Και έτσι η καταχθόνια μηχανή σας, κύριε Ανάν, κατάφερε μια καταπληκτική επίδοση όσον αφορά το σεβασμό του ανθρώπινου όντος. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε αρνηθεί να παράσχετε βοήθεια σε μωρά που βρίσκονταν σε κίνδυνο;... και όμως, κύριε Ανάν, ποτέ δεν σταματήσατε να καλλιεργήσετε την εικόνα του ακέραιου άνθρωπου, του σοφού Αφρικανού, που ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στον κόσμο.

Μετά αυτή την αίτηση της UNICEF, η μακάβρια απαρίθμηση των θανάτων των παιδιών μαρτύρων σταμάτησε, αλλά η σφαγή συνεχίστηκε. Και την ίδια στιγμή αγκιστρωθήκατε στο πόστο σας με ύφος ευπρέπειας και ηρεμίας.
Οι πρακτικές της Επιτροπής Κυρώσεων σας ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού του Ιράκ μοιάζουν περισσότερο σαν ατελείωτες συνεδρίες βασανιστηρίων. Ήσασταν μάρτυρας, κύριε Ανάν και ο κόσμος δεν είχε ηχώ από καμία εκδήλωση της συνείδησης σας ως άνθρωπος της ειρήνης και του δικαίου.

Δεν θέλω να σταθώ, ούτε να διηγηθώ πώς η επιτροπής κυρώσεων εμπόδισε την προμήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων που ήταν απαραίτητα για την επεξεργασία του πόσιμου νερού του ποταμού Τίγρη, του Ευφράτη και του Shatt-al-Arab, ούτε να εξηγήσω πώς το Ιράκ εξαιτίας αυτού του παρελθόντος, είναι από τις πρώτες χώρες όπου ο πληθυσμός υποφέρει από χρόνιες παθήσεις που οφείλονται σε μολυσμένο νερό ή πώς η Επιτροπή απέρριψε όλα τα αιτήματα και τις αναφορές των ιρακινών νοσοκομείων να αποκτήσουν τα αναγκαία κλιματιστικά για να φυλάξουν σε χαμηλή θερμοκρασία τα φάρμακα σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να υπερβαίνουν τους 45 βαθμούς για αρκετούς μήνες.

Αυτά είναι μόνο μερικά μικρά παραδείγματα της ποικιλίας των συντονισμένων προσπαθειών για να φέρετε πίσω στη λίθινη εποχή μια χώρα όπως το Ιράκ και ο Θεός ξέρει τι είναι το Ιράκ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ είναι πράγματι μια γενοκτονία» είπε φωναχτά ο Marc Bossuyt χωρίς αυτή η ανησυχητική και ενοχική κραυγή να φτάσει στα αυτιά σας, κύριε Ανάν. Όπως επίσης  οι πολλές διαμαρτυρίες αυτού του έντιμου άνθρωπου, του Denis Halliday, συντονιστή του «Προγράμματος» στη Βαγδάτη, ο οποίος αναγκάστηκε να σας πετάξει στο πρόσωπο την παραίτησή του και αποχώρισε από τα Ηνωμένα Έθνη... 
Το ίδιο και οι διαμαρτυρίες του διαδόχου του στην ίδια θέση, του πολύ αξιότιμου κ. Hans Christophe von Sponeck, ο οποίος εμποδίστηκε να εξηγήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την γενοκτονία που λάμβανε χώρα. Αντί να επιδείξετε την ελάχιστη εντιμότητα και αφοσίωση στην αποστολή που σας είχε ανατεθεί και που απαιτούσε από εσάς μια αλληλεγγύη με αυτούς τους  θαρραλέους, ικανούς  και τίμιους άνδρες, επιλέξατε τη φιδίσια σιωπή και σταθήκατε στο πλευρό των δύο αγγλοσαξονικών αντιπροσωπειών που αποφάσισαν να απαγορεύσουν στον κ. von Sponcek να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, επειδή αψήφησε τα ταμπού, επιλέγοντας να εφαρμόσει πλήρως το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 
Ναι, κύριε Ανάν, υπό τη θητεία σας, διαπράχτηκε ένα έγκλημα που αξίζει τιμωρία.

Κομπλεξικός της οικογένειας Wallenberg

Οι Αντλαντιστές εμπόδισαν τον κ. von Sponeck να βγάλει την αλήθεια στο φως, ενώπιον του Συμβούλιου Ασφαλείας, όπως εμπόδισαν πρόσφατα τον Σουδανό Στρατηγό al-Daby (επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αράβων παρατηρητών στη Συρία) να μιλήσει ενώπιον του Αραβικού Συνδέσμου και να προωθήσει την έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή περιέγραψε τον καταστροφικό και εγκληματικό ρόλο που έπαιζαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Εξάλλου,  υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

Κύριε Ανάν,
Ίσως εντυπωσιάζεστε από την πορεία των Σουηδών πεθερικών σας. Εννοώ την οικογένεια Wallenberg, πολύ δυνατή στον τομέα της βιομηχανίας, του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των τραπεζών και που έδωσε στη Σουηδία πολλές εξέχουσες προσωπικότητες μερικές από τις οποίες έχουν πανευρωπαϊκή ακτινοβολία, όπως ο μητρικός θείος της κυρίας συζύγου σας, ο Raoul Wallenberg και ο θείος του Ιακώβ. 
Πιθανότατα, είναι η προσωπικότητα του Ραούλ που σας ενδιαφέρει περισσότερο γιατί σίγουρα ήταν ένας άνθρωπος με κάποια ιδιαιτερότητα και κατέδειξε αναμφισβήτητο θάρρος τις τελευταίες μέρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διακινδύνευσε τη ζωή του για να σώσει εκατοντάδες Εβραίους στην Ουγγαρία, πριν συλληφθεί από τα σοβιετικά στρατεύματα μια μέρα μετά την είσοδό τους ως απελευθερωτές της Βουδαπέστης. Εξάλλου, τα ίχνη του γενναίου Ραούλ χάθηκαν στα αρχεία των αινιγμάτων του πολέμου και της μεταπολεμικής εποχής. Το μόνο που έχει φιλτραριστεί για την εξαφάνισή του είναι ότι οι Σοβιετικοί τον θεωρούσαν κατάσκοπο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, κύριε Ανάν, να αισθάνεστε μια συγκεκριμένη υπερηφάνεια όταν επισκέπτεστε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πηγαίνετε σε τόπους που χτίστηκαν από την εβραϊκή κοινότητα στη μνήμη του Ραούλ, όπως λ.χ. την  Ουάσιγκτον, που του απένειμε  τον τίτλο του Επίτιμου Πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγο μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. 
Όσον αφορά το κράτος του Ισραήλ, όπου είναι επίσης επίτιμος πολίτης, η αναμνηστική πλακέτα στο όνομα του τοποθετήθηκε στο κέντρο του Μαυσωλείου του «Γιαντ Βασέμ» στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί .

Κύριε Ανάν,
Είναι ίσως στη φύση των πραγμάτων  να είναι η αιτία της εξέλιξης της σταδιοδρομίας σας ο δεσμός του γάμου ανάμεσα σε εσάς και την οικογένεια Wallenberg, αλλά θα έπρεπε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του θείου της γυναίκας σας για την αφοσίωσή του στον εβραϊκό λαό και να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον όλων των ειδών των ολοκαυτωμάτων αντί να συμμετάσχετε σε αυτά, όπως το κάνατε κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του ιρακινού λαού.

Ναι, κύριε Ανάν, πρόκειται πράγματι για ολοκαύτωμα στο Ιράκ και για γενοκτονία κατά τη νομική έννοια, όπως περιγράφεται από τον Marc Bossuyt. Είστε εταίρος στη διαχείριση αυτού του ολοκαυτώματος στο Ιράκ.

Είστε κορυφαίος συνεταίρος σε αυτή την άρνηση βοήθειας σε 550.000 βρέφη.

Να είστε βέβαιος, κύριε Ανάν, ότι δεν είμαστε πιστό αντίγραφο του σιωνιστικών αραβικών κυβερνήσεων μας. Μπορείτε να γοητευτείτε από τα σιωνιστικά πεθερικά σας, αλλά να είστε σίγουρος ότι ποτέ δεν θα είναι η δική μας περίπτωση έναντι των Αράβων Σιωνιστών. Δεν μας γοητεύουν καθόλου, αντίθετα μας αηδιάζουν.

Είναι  άχρηστό, κύριε Ανάν, να σκεφτείτε, έστω για ένα δευτερόλεπτο, ότι το Ολοκαύτωμα της Μεσοποταμίας θα μπορούσε να διαφεύγει της δικαιοσύνης επ' αόριστον. Η υπόθεση αυτή σας αφορά προσωπικά, λόγω της ηγετικής θέσης ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του ΟΗΕ κατά την περίοδο της γενοκτονίας, που είχε τίτλο «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων». Με ένα τέτοιο παρελθόν, αναρωτιέται κανείς αν είστε επιλέξιμος για να επιφέρετε μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση της Συρίας που «αυτοί» σας διέταξαν να λύσετε.

Μπορείτε να συνταγογράψετε μια μη γενοκτονική θεραπεία της Συρίας που θα την απήλλαγε να έχει την ίδια τύχη όπως το Ιράκ;… Το πιο πιθανό είναι ότι δεν σας επέλεξαν για αυτό.

Κύριε Ανάν, ήρθατε σπίτι μας σήμερα για να εξυπηρετήσετε τα σχέδια των ίδιων των ανθρώπων που σας έστειλαν χθες, την εποχή του ολοκαυτώματος στο Ιράκ.

Κύριε Ανάν, είστε σήμερα στην Αφρική για να κάνετε προπαγάνδα υπέρ των Ροκφέλερ. ‘Η μήπως δεν είναι το συγκρότημα Ροκφέλερ που χρηματοδοτεί το σχέδιο AGRA της «Συμμαχίας για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική», στην οποία εσείς προεδρεύετε;

Επιτέλους κύριε Ανάν, λίγο αξιοπρέπεια θα σας έκανε κακό .... Δεν χάσαμε τη μνήμη μας και σας θυμόμαστε καλά. Θυμηθείτε, κύριε Ανάν, τη περίφημη σοφία του Albert Camus:
«Όλες οι πιέσεις του κόσμου δεν θα μετατρέψουν ένα λίγο καθαρό μυαλό σε ανέντιμο».

1 ] Από την έκθεση NSSM 200, που εκπονήθηκε για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1974, η Ουάσιγκτον έχει θεωρητικοποιήσει την χρήση του όπλου των τροφίμων. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οργανωσεί λιμό στη Βόρεια Κορέα, χώρα με την οποία βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο. Πιο πρόσφατα, το 2007-2008, η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε το όπλο των τροφίμων κατά της Τυνησίας και της Αίγυπτου, προκαλώντας ταραχές της πείνας. Μεσοπρόθεσμα, οι τελευταίες μετατράπηκαν σε λαϊκές εξεγέρσεις που παρουσιάστηκαν ως φιλελεύθερες επαναστάσεις με τον όρο «αραβική άνοιξη».
2 ] Μαζική Καταστροφή, Γεωπολιτική της πείνας , από τον Jean Ziegler, Éd.Seuil, 2001.
3 ] Σήμερα, το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Hassan Hamade     As-Safir (Λίβανος)
Ο *Hassan Hamade είναι γνωστός Λίβανος στοχαστής και πολιτικός κριτικός. Μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου του Λιβάνου. Για δεκαπέντε χρόνια, σχολιάζει την πολιτική σε μια εβδομαδιαία εκπομπή στο δορυφορικό κανάλι NourTV. Η εκπομπή του, «Ο Κόσμος καίγεται», συλλέγει κατά μέσο όρο 40 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Άλλη σχετική ανάρτηση του ίδιου συγγραφέα:

2 σχόλια:

  1. Ένα από τα πρόσωπα, για τα οποία αναμένεται να είναι «καταπέλτης» η άνω των 1.000 σελίδων έκθεση, που έχει εκπονήσει για το πρόγραμμα Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων(αμαυρωμένο από τα σκάνδαλα, ύψους 64 δισ. δολαρίων) ο ειδικός ερευνητής, πρώην διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Πολ Βόλκερ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κι ο γιός του Αναν, Κότζο.

    Ο Κότζο κατηγορείται πως χρησιμοποίησε το όνομα του πατέρα του για προσωπικό όφελος, καθώς εργαζόταν σε μία ελβετική εταιρεία η οποία είχε καταφέρει να συνάψει χρυσοφόρα συμβόλαια σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου είπε κάποιος Σύριος (κάτοικος Αθήνας) που είχε πάει πρόσφατα εκεί, ότι τα βασανιστήρια στα παιδιά και μωρά, είναι απίστευτα. Τους βγάζουν τα μάτια με άγκιστρα, για να τιμωρήσουν τους γονείς τους, αν είναι αντικαθεστωτικοί!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.