6/3/12

ΕΡΑΤΩ ΚΟΖΑΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία ''Η Τουρκία εφαρμόζει ήδη το σχέδιο Β για τη λύση δύο κρατών''

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους-
►  «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ούτε ενδιαφέρομαι, αλλά και ούτε έχω προσεγγισθεί από οποιονδήποτε για το θέμα της Προεδρίας.»
«Η Τουρκία ποντάρει στο ότι θα κουραστούμε και η απογοήτευση θα μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων. Γι’ αυτό πρέπει η θέληση μας να ατσαλώσει και η υπομονή μας να γίνει βράχος.»
«Είμαι βαθειά πεπεισμένη ότι η λύση θα έλθει γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.»  
«Τα πολιτικά οφέλη από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων είναι ήδη ορατά. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές χώρες και από την ίδια την ΕΕ για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας.»
«Το ιστολόγιο, το facebook και το twitter τα ενημερώνω η ίδια προσωπικά.»

Θα μπορούσε η υπουργός Εξωτερικών να είναι υποψήφια για τις Προεδρικές Εκλογές; Το όνομά της συζητήθηκε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Την ίδια όμως δεν την χαροποιεί αυτό, αφού δηλώνει για πρώτη φορά, κατηγορηματικά πως ούτε την ενδιαφέρει το θέμα, ούτε έχει προσεγγιστεί από οποιονδήποτε για να είναι υποψήφια. Έχει όπως λέει άλλα θέματα που απορροφούν την προσοχή της ως υπουργός Εξωτερικών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο  για την Κύπρο «με πολλούς και βέβαιους κινδύνους να ελλοχεύουν».
Όπως επισημαίνει, απαντώντας στις ερωτήσεις του ikypros, «η Τουρκία παρεμποδίζει τις συνομιλίες και προχωρεί στο σχέδιο Β που είναι λύση δύο κρατών» γι’ αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια της έλλειψης ενότητας που παρατηρείται στον πολιτικό κόσμο.
Δηλώνει πεπεισμένη ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό γιατί  δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση στις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν ανά την υφήλιο, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα υπάρξει η λύση.
Την ρωτήσαμε και για την ηλεκτρονική της δραστηριότητα. Ως γνωστόν διαθέτει ιστολόγιο, προφίλ στο facebook και στο twitter. Μας αποκαλύπτει ότι τα ενημερώνει η ίδια κλέβοντας χρόνο κατά τις μετακινήσεις της.

-  Κυρία Μαρκουλλή ως υπουργός Εξωτερικών και με την πολύχρονη πείρα σας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την γνώση όσων διαμείβονται στις Συνομιλίες για το Κυπριακό, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μέχρι τον Ιούλιο βιώσιμη λύση;
Όπως είναι τώρα τα πράγματα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει σκληρύνει τη θέση της τα τελευταία χρόνια. Τούτο έχει καταστεί πιο έκδηλο από την περίοδο της εκλογής του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Η τακτική που ακολουθείται πλέον απροκάλυπτα είναι η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση της επίτευξης οποιασδήποτε προόδου στις συνομιλίες ούτως ώστε να στηριχθεί η ήδη ληφθείσα απόφαση τους για σχέδιο Β, που πλέον το ονομάζουν ξεκάθαρα ως λύση δύο κρατών. Είναι γι’ αυτό που έχουμε δει την τελευταία περίοδο την οπισθοδρόμηση του κ. Έρογλου από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ. Είναι γι’ αυτό που οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις έχουν γίνει ακόμα σκληρότερες, προβάλλοντας λύση δύο κρατών και συνομοσπονδιακών διευθετήσεων, γνωρίζοντας βεβαίως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά. Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά στοχεύουν σε ένα ναυάγιο της όλης διαδικασίας γι’ αυτό είναι που πιέζουν για μια πολυμερή συνάντηση (και όχι διεθνή διάσκεψη) η οποία βέβαια θα οδηγηθεί σε αποτυχία και θα επισφραγίσει το αδιέξοδο.

- Διακρίνετε και εσείς την απογοήτευση των πολιτών και την κούραση από την απουσία ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες;
Ασφαλώς συμμερίζομαι την απογοήτευση και την κούραση των πολιτών γιατί όλα αυτά τα χρόνια, παρόλα τα ψηφίσματα και τις υποσχέσεις δεν έχουμε μέχρι σήμερα φτάσει κοντά στη λύση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος της κατοχής και της διαίρεσης της πατρίδας μας και του λαού μας. Όμως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μας καταβάλλει η απογοήτευση και η κούραση. Είναι σε αυτό που έχει ποντάρει η Τουρκία με την αδιάλλακτη στάση της. Ότι δηλαδή θα κουραστούμε και η απογοήτευση θα μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων. Γι’ αυτό εμείς θα πρέπει να πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο και να απορρίπτουμε συστηματικά τη διχοτόμηση και τη διαίρεση του νησιού μας. Πρέπει η θέληση μας να ατσαλώσει και η υπομονή μας να γίνει βράχος για να μπορέσουμε να αντέξουμε όσο ακόμα χρειαστεί την τουρκική προκλητικότητα και την αδιαλλαξία μέχρι την ποθητή μέρα που θα πετύχουμε το στόχο μας να επανενώσουμε την Κύπρο μας και να τερματίσουμε την κατοχή.

- Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποτε βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και πότε μπορεί να επιτευχθεί;
Είμαι βαθειά πεπεισμένη ότι η λύση θα έλθει γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Η διαίρεση είναι μια ασκήμια, κάτι που είναι αφύσικο στη σημερινή εποχή, σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος. Δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής ενός μικρού ανεξάρτητου κράτους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση βίας. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κοσμογονικές αλλαγές ανά την υφήλιο, ανατροπές που δεν ήταν δυνατό να τις συλλάβει ο νους πριν μερικά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να μείνει η μοναδική εξαίρεση σε αυτή την παγκόσμια αλλαγή που βλέπουμε να συντελείται. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στους στόχους μας για επανένωση και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το πότε θα επιτευχθεί είναι κάτι που δεν μπορώ να προβλέψω.

- Θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας;
Πιστεύω ναι και το λέω με αυτοπεποίθηση και γνώση. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό με τις προετοιμασίες. Ολόκληρη η κρατική μηχανή εργάζεται πυρετωδώς για την επιτυχία αυτής της μεγάλης πρόκλησης που έχουμε σαν κράτος μπροστά μας. Είμαι βέβαιη ότι η μικρή Κύπρος, παρόλη την συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας και τις απειλές που έχουν γίνει καθημερινό πλέον φαινόμενο, θα αποδείξει σε όλους ότι είναι ένας αξιόπιστος και ικανός εταίρος που μπορεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει με επιτυχία τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της ΕΕ.

- Πώς αντιμετωπίζουμε τις απειλές της Τουρκίας για αποχή από τις επίσημες επαφές με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας;
Η ίδια η ΕΕ έχει καταδικάσει με τον πιο ισχυρό τρόπο στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις απειλές της Τουρκίας. Είναι αδιανόητο για μια υποψήφια χώρα να προσπαθεί να επιβάλει τους όρους της για το πώς θα λειτουργήσει τους θεσμούς της η ΕΕ. Η Τουρκία πήρε την απάντηση που της αρμόζει. Με τη συμπεριφορά της τιμωρεί μόνο τον εαυτό της και κανένα άλλο. Η ΕΕ προχωρεί, η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και αν η Τουρκία επιλέξει να μη συνεργαστεί κατά το 2ο εξάμηνο του 2012 με την Προεδρία, αυτό θα είναι μειονέκτημα που θα ενεργήσει εις βάρος της και όχι της ΕΕ.

- Γενικά έχετε φήμη ανθρώπου που λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Πόσο εύκολο είναι αυτό για τον επικεφαλής της Κυπριακής διπλωματίας;
Το να λες τα πράγματα με το όνομα τους όταν επιβάλλεται είναι ένα πράγμα, το να ασκείς διπλωματία όμως προς όφελος των συμφερόντων της πατρίδας σου είναι το μείζον και πιο σημαντικό. Έχω μια τεράστια πείρα πέραν των τριών δεκαετιών στη διπλωματία και γνωρίζω τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Εκεί που πρέπει μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας. Εκεί που επιβάλλεται να μιλήσεις με τη γλώσσα της διπλωματίας τη χρησιμοποιείς με όλη τη δεξιοτεχνία που έχεις αποκομίσει ως διπλωμάτης, πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας σου και του λαού σου.

- Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις τούρκων επισήμων στις αυστηρές ομολογουμένως απαντήσεις που δίνετε για μια σειρά από θέματα που αφορούν την τουρκική εξωτερική πολιτική στην Κύπρο; 
Η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά τα τελευταία 37 χρόνια. Μπορεί μεν από την περίοδο του Πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ στην περίοδο του Πρωθυπουργού Ερτογάν να έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ρόλο του στρατού στα της πολιτικής ζωής στην χώρα, αυτές όμως οι αλλαγές δεν είχαν οποιοδήποτε αντίκτυπο στην πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου που παραμένει επεκτατική και αδιάλλακτη και σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των στρατιωτικών. Η τουρκική κατοχή παραμένει άθικτη. Ούτε μία ίντσα εδάφους δεν έχει επιστραφεί, ούτε ένας πρόσφυγας δεν έχει επιστρέψει στο σπίτι του και η τουρκοποίηση των κατεχομένων περιοχών μας συνεχίζεται  ακάθεκτη. Γι αυτά όλα υπεύθυνη παραμένει η Τουρκία η οποία κρατά και το κλειδί της λύσης. Ένα κλειδί όμως που μένει φυλαγμένο ερμητικά στα καταφύγια του βαθέως κράτους και κάτω από το άγρυπνο μάτι του τουρκικού στρατού. Είναι γι αυτό που οι αντιδράσεις των τούρκων επισήμων δεν έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Μία συμπεριφορά επιθετική και προκλητική που κάθετα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη και συσσωρευμένη τουρκική παρανομία, έστω και αν κάποιοι στη διεθνή κοινότητα για εξυπηρέτηση στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων δυστυχώς κλείνουν τα μάτια και προωθούν μάλιστα την Τουρκία ως μοντέλο για τον αραβικό κόσμο!

ΕΡΑΤΩ ΚΟΖΑΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Με τον σύζυγό της, Ειδικό Αιματολόγο/ Ογκολόγο Δρα. Γεώργιο Μαρκουλλή και το ένα από τα δύο εγγονάκια τους, τη μικρή Ερατώ.
Μπήκαμε πρόωρα στην προεδρολογία; Ήδη εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη. Δεδομένης και της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ βλέπετε τις διεργασίες για το Κυπριακό να παγώνουν επί μακρόν ή μήπως προσφέρονται οι συγκυρίες αυτές και ως ευκαιρίες;
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεχίζονται συνομιλίες εν μέσω διαδικασιών εκλογών είτε στην Κύπρο, είτε στην Τουρκία, είτε στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ομολογουμένως πολύ πιο απασχολημένος με τις διεργασίες του Συμβουλίου. Όμως σίγουρα μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για να μην διακοπεί η διαδικασία, κάτι που θα ήταν απευκταίο.

- Εσείς θα βλέπατε τον εαυτό σας υποψήφιο για την Προεδρία του κράτους υπό κάποιες προϋποθέσεις; Φίλος δημοσιογράφος ανέφερε πρόσφατα ότι θα είσασταν μια πολύ καλή πρόταση δεδομένης της εμπειρίας σας και των ικανοτήτων σας. 
Χαίρομαι γιατί με ρωτάτε, γιατί για μερικούς μήνες τώρα χρησιμοποιείτο το όνομα μου ως τραπουλόχαρτο ανάλογα με τις συγκυρίες. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ούτε ενδιαφέρομαι, αλλά και ούτε έχω προσεγγισθεί από οποιονδήποτε για το θέμα της Προεδρίας. Να υπενθυμίσω ότι ποτέ δεν επιδίωξα ούτε στην πρώτη μου θητεία ως Υπουργός Εξωτερικών, ούτε ως Υπουργός Συγκοινωνιών, ούτε και τώρα οποιαδήποτε αξιώματα ή θέσεις. Υπηρετώ σήμερα ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία με τίμησε με το διορισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η προσοχή μου είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις μου ως Υπουργός του Προέδρου Χριστόφια, σε μια δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο. Αυτό που με προβληματίζει σοβαρά είναι η έλλειψη ενότητας στον πολιτικό κόσμο σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, με πολλούς και βέβαιους κινδύνους να ελλοχεύουν. Τίποτε άλλο δεν με απασχολεί.

- Πόσο η οικονομική κρίση επηρεάζει την πολιτική και δη το Κυπριακό;  
Μια χώρα με ισχυρή οικονομία έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες της για διεκδίκηση των δικαίων της, ιδιαίτερα όταν αυτά παραβιάζονται από μια ισχυρή τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά χώρα όπως είναι η Τουρκία. Είναι γι αυτό που θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου με αποφασιστικότητα στην υιοθέτηση και κυρίως στην εφαρμογή μέτρων που θα κάνουν την οικονομία μας διαχρονικά πιο σταθερή και λιγότερο ευάλωτη σε έξωθεν επιδράσεις. Ισχυρή οικονομία σημαίνει και μεγαλύτερο κύρος διεθνώς, κάτι που ασφαλώς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στις προσπάθειες μας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου μας.

- Οι σχέσεις μας με τον Λίβανο σε ποιο επίπεδο βρίσκονται; Να αναμένουμε σύντομα κάποιες θετικές ανακοινώσεις;
Ο Λίβανος για μας είναι μια ιστορικά πολύ φιλική χώρα με την οποία μας συνδέουν μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Οι σχέσεις μας με το Λίβανο βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο. Είχαμε πρόσφατα την επίσκεψη του Λιβάνιου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο και μόλις πριν λίγες μέρες την πρώτη από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μας με τον Λίβανο επίσκεψη του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου. Τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθώ τη Βηρυτό σε μια προσπάθεια να θέσουμε τις βάσεις για μια πολύ πιο ισχυρή και βαθειά σχέση σε όλους τους τομείς, και κυρίως στον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί και για τις δύο χώρες ύψιστης σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη. Ήδη έχουμε υπογράψει με τον Λίβανο ένα αριθμό συμφωνιών, όμως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου του Κοινοβουλίου συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών που θα προωθήσουμε προς όφελος και των δύο χωρών μας.
- Πιστεύετε ότι οι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις για τον χειρισμό του θέματος των υδρογονανθράκων από το υπουργείο Εμπορίου, δημιουργούν αρνητική πίεση στο όλο θέμα;
Οι όποιες αντιπαραθέσεις, όπως τις ονομάζετε, είναι παροδικές και σίγουρα δεν είμαι αρμόδια να τις σχολιάσω. Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ μεθοδικά τόσο ως Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συνομολόγηση όλων των απαραίτητων συμφωνιών με τις γειτονικές μας χώρες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και άλλες συμφωνίες για την κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όσο και το Υπουργείο Εμπορίου με τους δύο γύρους αδειοδοτήσεων, στην προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας και στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και θα κερδίσει το στοίχημα της διασφάλισης της προόδου και της ευημερίας του τόπου μας και του λαού μας, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

- Όντως μπορούμε να ελπίζουμε σε πολιτικά οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογοναναθράκων; Πότε να ελπίζουμε ότι θα τα δούμε;
Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων ήταν όπως γνωρίζετε θετικά και ενδεικτικά για το τι μπορούμε να αναμένουμε. Το γεγονός ότι και στο γειτονικό μας Ισραήλ και στην Αίγυπτο έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι πιστεύω ενθαρρυντική εξέλιξη που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Όμως όλες αυτές οι διεργασίες παίρνουν αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε απτά αποτελέσματα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Όσο αφορά τα πολιτικά οφέλη πιστεύω ότι είναι ήδη ορατά. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές χώρες και από την ίδια την ΕΕ για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας με τις νέες αυτές ανακαλύψεις. Προοπτικές που θα πρέπει να διαχειριστούμε με σοφία και σύνεση προς την κατεύθυνση όλων των γειτόνων μας για να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

- Είστε από τους πολύ λίγους υπουργούς που έχετε ιστολόγιο και προφίλ στο facebook τα οποίο μάλιστα ενημερώνετε συχνά. Πως αξιολογείτε αυτή την επικοινωνία;    
Το ιστολόγιο, το facebook και το twitter τα ενημερώνω η ίδια προσωπικά γιατί είμαι μεγάλος θιασώτης της επικοινωνίας, τόσο της προσωπικής όσο και της ηλεκτρονικής. Για μένα είναι απόλαυση και ξεκούραση αργά τη νύκτα ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου να επικοινωνώ με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα, προσπαθώ όμως να είμαι συνεπής στην ενημέρωση. Με βοηθά και η ευχέρεια που έχω με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την πληροφορική γενικά, πράγμα που μου επιτρέπει όπου και να βρίσκομαι, στο αυτοκίνητο, σε τραίνο ή σε αεροπλάνο να παραμένω συνδεδεμένη και να επικοινωνώ. Η κοινωνική δικτύωση είναι τεράστιας σημασίας και το έχουμε δει αυτό πρόσφατα με τις εξελίξεις στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή της καριέρας σας;
Η πιο συγκλονιστική στιγμή θα έλεγα ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2001 όταν έγινε η επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο πεντάγωνο στην Αμερικανική Πρωτεύουσα. Ήμουν τότε πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον και σίγουρα το τρομοκρατικό πλήγμα που δέχθηκε η υπερδύναμη τράνταξε συθέμελα την ανθρωπότητα. Το να είσαι μάρτυρας μιας τέτοιας τραγωδίας που ακόμα και σήμερα έχει τις συνέπειες της όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκόσμια, είναι κάτι που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη και σφραγίζει σίγουρα πολιτικές και προσεγγίσεις στα θέματα των διεθνών σχέσεων.
ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. «Η Τουρκία ποντάρει στο ότι θα κουραστούμε και η απογοήτευση θα μας οδηγήσει στην αποδοχή των τετελεσμένων. Γι’ αυτό πρέπει η θέληση μας να ατσαλώσει και η υπομονή μας να γίνει βράχος.»

    Την ίδια πολιτική στρατηγική, κούραστης απογοήτευσης και αποδοχής τετελεσμένων, των Τουρκαλάδων πολιτικών Κοτζαμπάσηδων ακολουθούν και Ελληναράδες πολιτικοί κοτζαμπάσηδες στη Σκύρο, και μα τη σύμφωνη σιωπή συνταματολόγων, θωπευτών των παραβατικών στην ανωμαλία για την κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας

    Η διαδρομή του γενεαλογικού τους δένδρου έχει βάθος χρόνου και διάσπαρτα ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.