24/4/12

24 Απρίλιου: η Αρμενία τιμά τη Γενοκτονία του 1915

Χιλιάδες Αρμένιοι συμμέτηχαν την Τρίτη στο Ερεβάν στις εκδηλώσεις για την 97η επέτειο των σφαγών των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες αποτελούν γενοκτονία σύμφωνα με τους Αρμενίους, όρος που απορρίπτεται από την Τουρκία.

Από το πρωί, πλήθη συνέρρεαν σε ένα μνημείο στην κορυφή ενός λόφου στην αρμενική πρωτεύουσα για να καταθέσουν λουλούδια και να ανάβουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

«Σήμερα, υποκλινόμαστε, όπως πολλοί, πολλοί άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν σε ανακοίνωση.



Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, ενώ αναγνωρίζει σφαγές.

Η ψήφιση τον Ιανουάριο από τους Γάλλους βουλευτές ενός κείμενου που προβλέπει να τιμωρήσει, με ένα έτος φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο, την άρνηση γενοκτονίας που αναγνωρίζεται από το νόμο, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων, είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας. Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο, όμως, απέρριψε αυτό το νόμο, εκτιμώντας ότι παραβιάζει την «ελευθερία της έκφρασης».

Οι διώξεις των Αρμενίων τιμώνται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, ημερομηνία της σύλληψης, το 1915 στην Κωνσταντινούπολη, περισσότερων από 200 διανοούμενους και ηγέτες της αρμενικής κοινότητας, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή ενός κύματος σφαγών, εξοντώσεων, αναγκαστικών εξοριών και διωγμών που διήρκεσαν μέχρι το 1917.

Για τους Αρμένιους, η γενοκτονία άφησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο 300.000 εώς 500.000 νεκρούς.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.