28/4/12

ΝΑΤΟ: Εκτός ατζέντας η ΠΓΔΜ

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συνομιλητές του σε ΟΗΕ και Ουάσιγκτον για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι το θέμα των νέων μελών δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τον ερχόμενο μήνα στο Σικάγο.Με αφορμή την τρέχουσα επίσκεψη του κ. Πόποσκι στην Ουάσιγκτον, επισημαίνεται ότι περισσότερες από δυο δεκαετίες μετά την ανάδειξη του ανεξάρτητου κράτους της ΠΓΔΜ (στο άρθρο αναφέρεται ως «Μακεδονία»), η βούληση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από το «παλαιό ζήτημα» της ονομασίας.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα, που είναι μέλος της συμμαχίας από το 1952, είναι «κατηγορηματικά αντίθετη» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της επιμονής των Σκοπίων να χρησιμοποιούν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που για την Ελλάδα συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις σε ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα.


Ο κ. Πόποσκι υποστήριξε ότι βρίσκεται σε αναμονή για το θέμα της ένταξης, επαναλαμβάνοντας πως αιτία είναι οι «ελληνικές αντιρρήσεις» και πως η χώρα του δεν συνιστά απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν «λιγοστές ενδείξεις» για εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, γεγονός που προσφέρει «περιορισμένα κίνητρα» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για επίλυση της διεθνούς διαμάχης με την όμορη χώρα.

Στο άρθρο πάντως προβάλλεται το γεγονός ότι, ενώ τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο μήνα στο Σικάγο, το θέμα των νέων μελών δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Συνόδου, καθώς οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στο μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, καθώς και στους τρόπους για την αναδιάρθρωση της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας».
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.