27/4/12

Το σχέδιο «Βαριοπούλα» και πάλι στην επικαιρότητα Τουρκία: Στρατιωτικό δικαστήριο επιβάλλει χρηματική ποινή στον πρωθυπουργό

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο Στρατού (AYİM) στην Τουρκία αποφάσισε να επιβάλλει χρηματική ποινή στο πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας, ως αποζημίωση σε τρεις στρατηγούς ύποπτους για συμμετοχή στο σχέδιο «Βαριοπούλα» (2003). Το ίδιο δικαστήριο, το 2010, είχε ακυρώσει απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAŞ) σχετική με τη μη προαγωγή των υπόπτων.

Η νυν απόφαση έρχεται έπειτα από την κατάθεση (σε νέα υπόθεση κατά του πρωθυπουργικού γραφείου) των τριών εμπλεκομένων στρατιωτικών, κατά την οποία  δήλωσαν πως η απόφαση του 2010 ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η κατάσταση «Γόρδιος Δεσμός», όπως την αποκαλεί η τουρκική εφημερίδα Zaman, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, αναμένεται να λήξει με την πληρωμή 17.000 ευρώ (40.000 τουρκικών λιρών) στους στρατηγούς Halil Helvacıoğlu, Abdullah Gavremoğlu και Gürbüz Kaya.

Οι τρεις στρατηγοί είναι ανάμεσα σε πολλούς ακόμα υπόπτους που αναφέρονται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, για συμμετοχή στο σχέδιο πραξικοπήματος (2003) και, κατ’ επέκταση, ανατροπής της τότε κυβέρνησης. Ανάμεσα στα πλάνα των, παρ’ολίγον, πραξικοπηματιών ήταν ο βομβαρδισμός τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από το Αιγαίο, με στόχο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για την κατάρριψή του, και η ανατίναξη πολλών τζαμιών κατά τη διάρκεια της προσευχής των πιστών, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK PARTİ) του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=193308

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.