30/4/12

Ισραήλ: Εντείνονται οι φήμες ότι ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Εντάθηκαν σήμερα οι φήμες στο Ισραήλ περί του ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του Λικούντ, ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα.
Κανονικά εκλογές δεν επρόκειτο να γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του 2013. Όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε, σύμφωνα με ΜΜΕ στο Ισραήλ, σε δύο βουλευτές του Λικούντ ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επισπευσθούν. Φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι θα προτιμούσε οι εκλογές να γίνουν είτε την 14η Αυγούστου ή την 4η Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές αποφάσεις του για το θέμα.

Η εικοτολογία σχετικά με την πιθανότητα να προκηρυχτούν εκλογές είχε αρχίσει όταν ο Νετανιάχου επέσπευσε το συνέδριο του Λικούντ, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση για το ότι προετοιμάζεται για μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. Οι φήμες εντάθηκαν το σαββατοκύριακο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν απείλησε να αποσύρει το κόμμα του, το Ισραέλ Μπεϊτένου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν υιοθετηθεί ένα νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει καθιστώντας την στρατιωτική θητεία υποχρεωτική για όλους—περιλαμβανομένων των Ισραηλινών Αράβων και των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Νετανιάχου θα κέρδιζε τις εκλογές και ότι το Λικούντ θα αύξανε τις έδρες του, από τις 27 που έχει σήμερα. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που διεξήχθη χθες και δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ, το Λικούντ θα κέρδιζε τις 30 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, της βουλής του Ισραήλ, εάν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή. Κατά την δημοσκόπηση το κόμμα Καντίμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης —το μεγαλύτερο της βουλής— θα έβλεπε την ισχύ του να μειώνεται από τις 28 έδρες στις 11.

Πρόσφατα το κεντρώο Καντίμα αντικατέστησε την αρχηγό του, την Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργό Εξωτερικών, με τον Σαούλ Μοφάζ, πρώην υπουργό 'Αμυνας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να καταγράψει άνοδο ιδιαίτερα μετά το κύμα των διαδηλώσεων για κοινωνικά θέματα που σάρωσε το Ισραήλ πέρυσι, πρόκειται να καταλάβει 18 έδρες στην Κνέσετ από 8 σήμερα και να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Το Ισραέλ Μπεϊτένου, το κόμμα του Λίμπερμαν που είναι ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, πάντα κατά την δημοσκόπηση αυτή θα δει την δύναμή του να περιορίζεται στις 13 έδρες από 15 σήμερα.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 500 ψηφοφόρων και έχει ποσοστό σφάλματος ±4,5%. Σε μια συνέντευξή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Γιεντότ Αχρονότ, το Ynet, ο Λίμπερμαν είπε πως είναι πλέον σαφές ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές. "Είναι πλέον απλώς θέμα [του να καθοριστούν] ημερομηνίες", είπε.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.