20/4/12

Φυλάκιση Τούρκου στρατηγού που έθεσε υπό κατοχή την Αμμόχωστο

Η φυλάκιση του Καλελίγολου ήρθε στα πλαίσια εκδίκασης του στρ. πραξικοπήματος του 1997.
 Του Νίκου Στέλγια
Με εντολή των Τούρκων στρατηγών, ο Ογούζ Καλελίογλου μετέβη στην Αμμόχωστο και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προέλαση των τουρκικών δυνάμεων.


Λίγο πριν από την εισβολή του 1974, το επιτελείο των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων επέλεξε έναν αξιωματικό για μια «ειδική αποστολή». Με εντολή των Τούρκων στρατηγών, ο Ογούζ Καλελίογλου μετέβη στην Αμμόχωστο και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σε αυτή την πόλη. 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο στρατηγός Καλελίογλου περνά το κατώφλι των κεντρικών φυλακών της Άγκυρας.

Η φυλάκιση του κ. Καλελίγολου ήρθε στα πλαίσια της εκδίκασης του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1997. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Τούρκοι δικαστές αποφάσισαν την φυλάκιση πρώην κορυφαίων στελεχών του τουρκικού επιτελείου, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Νετζμεττίν Ερμπακάν και του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας από την κυβέρνηση το 1997. Σύμφωνα με τις τουρκικές δικαστικές αρχές, ο κ. Καλελίγολου υπήρξε ένας από τους στρατηγούς, ο οποίος διεύθυνε την «επιχείρηση» απομάκρυνσης του κ. Ερμπακάν από την εξουσία.

Ο κ. Καλελίογλου αρνείται την συμμετοχή του στο πραξικόπημα του 1997 και τονίζει ότι η στρατιωτική του καριέρα επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των κινήσεων των δυο «εχθρών» της Τουρκίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στα πλαίσια της υπεράσπισης του, ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε μέρος σε καμία πολιτική δράση και ότι ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις κινήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου στα δυτικά και νότια παράλια της Τουρκίας.

Ο συνταγματάρχης Καλελίογλου μετέβη στην Αμμόχωστο το καλοκαίρι του 1974 ως δάσκαλος ιστορίας και με μια πλαστή ταυτότητα του «Σαντί Ογούζ». Μέχρι τα μέσα του Αυγούστου του 1974, ο κ. Καλελίγολου οργάνωσε την τ/κ οργάνωση «ΤΜΤ» στην Αμμόχωστο και διοργάνωσε διάφορες στρατιωτικές εκστρατείες, οι οποίες διευκόλυναν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ανατολικά παράλια της Κύπρου.

Μετά το 1974, ο κ. Καλελίγολου συμμετείχε σε διάφορες μυστικές αποστολές του τουρκικού στρατού στην δυτική, νότια και νοτιοανατολική Τουρκία. Ακόμη, στο επιτελείο του τουρκικού στρατού συμμετείχε σε ειδικές ομάδες εργασίας, οι οποίες καθόρισαν κατά διαστήματα την στρατηγική του τουρκικού στρατού σχετικά με την αντιμετώπιση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.