7/4/12

Ειρήσθω Η υποψηφιότητα & πολιτική Λιλλήκα…

«Μόνο την Τουρκία ωφέλησαν οι διακοινοτικές συνομιλίες κι ουδόλως ανέτρεψαν τα κατοχικά της επιτεύγματα στην Κύπρο. Τα εδραίωσαν, τα μονιμοποίησαν και έχουν εμπεδώσει την τάση για τη νομιμοποίησή τους.
Με τον Λάζαρο Μαύρο

Γ Ι Α ΟΣΑ κομίζει στον λαό η ανακοινωθείσα χθες προεδρική υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, υπάρχουν απτά στοιχεία που δεν επιτρέπουν να προφασιζόμαστε θολούρες φυσανέμηδων και λιοστρόφια καιροσκοπισμών. Ο πρώην υπουργός είχε από νωρίς καταθέσει δημοσίως κι αναλυτικά την τοποθέτησή του για την ανάγκη επείγουσας αναζήτησης εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό, με το βιβλίο του «Λύση του Κυπριακού - πραγματικότητες, διλήμματα κι επιλογές», που εκδόθηκε στα τέλη του 2008.
Έκτοτε, περιφρονώντας τις προσωπικές εναντίον του απειλές Χριστόφια περί «οδοστρωτήρα», παρέμεινε συνεπής και ακέραιος στη δέσμευσή του για μελετημένη κι αποφασιστική αναζήτηση της άλλης στρατηγικής. Κι αυτή η αναζήτηση εκφράστηκε με τη διοργάνωση διαδοχικών δημοσίων συζητήσεων, με σημαντικές κάθε φορά προσωπικότητες επιστημόνων, που τις παρακολούθησαν πλήθος πολίτες.

Ε Ι Ν Α Ι , λοιπόν, σαφής, επί 4ετία η πολιτική Λιλλήκα. Σ’ αυτήν επέμεινε, προτείνοντάς την προς όλους. Η στήλη έγραφε στις 15 Φεβρουαρίου 2009: «Μόνο την Τουρκία ωφέλησαν οι διακοινοτικές συνομιλίες κι ουδόλως ανέτρεψαν τα κατοχικά της επιτεύγματα στην Κύπρο. Τα εδραίωσαν, τα μονιμοποίησαν και έχουν εμπεδώσει την τάση για τη νομιμοποίησή τους. Από την εποχή των συμφωνιών του 1977 μέχρι και σήμερα, έκτο μήνα τών από 3ης Σεπτ. 2008 διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, αυτή η διαδικασία καρποφορεί μόνο υπέρ των τουρκικών συμφερόντων κι αντίθετα προς τις επιδιώξεις των εκάστοτε προέδρων της ΚΔ.

Υπήρξε μια αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική. Η οποία επιδείνωσε, σε άκρως επικίνδυνο βαθμό, τη θέση των Ελλήνων στο Κυπριακό και βελτίωσε τη θέση των Τούρκων. Η διάγνωση αυτή, με τα ίδια ή παρόμοια λόγια, αποτελεί κοινή συνείδηση κι ομολογία της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Την έχει διατυπώσει με εύτολμη, νηφάλια, εναγώνια κι εμπεριστατωμένη αναλυτικότητα, στο πολύ χρήσιμο βιβλίο του ο μέχρι προ έτους υπ.Εξ. Γ. Λιλλήκας. Τη συμμερίστηκαν δημοσίως, στην παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 11.2.09, οι Γ. Ομήρου, Αβ. Νεοφύτου και Α. Σ. Αγγελίδης που μίλησαν για την έκδοση. Παρόντων και πρώην βουλευτών του ΑΚΕΛ κι εκπροσώπων όλων των κομμάτων, πλην του κυβερνώντος. Μετά τη διάγνωση, γεννάται το άμεσα ζητούμενο: Το καθήκον σχεδιασμού μιας άλλης στρατηγικής. Ικανής να έχει ελπίδες αποτελεσματικής υπέρβασης της βλαβερής και χρεοκοπημένης 35ετίας»… Ως προς τις θέσεις του στο Κυπριακό, λοιπόν, κομίζει αυτό που κόμιζε διαρκώς αυτήν την 4ετία, ωφελιμότατο για τις προεκλογικές συζητήσεις και προβληματισμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Η έκφραση Ζαχ. Κουλία προς τους κυβερνώντες, Χριστόφια - ΑΚΕΛ, «εκατασκοτώσετε τον κόσμο στο Μαρί» ερμηνεύεται, άραγε, ντε και καλά και μόνο με το «είστε δολοφόνοι», όπως το εξέλαβαν οι αξιότιμοι κυβερνητικοί βουλευτές, ή μήπως συνοψίζει το ότι «οι κακουργηματικού βαθμού αμέλειες ΠτΔ, ΥπΑμ, ΥπΕξ κλπ. (Πόρισμα Πολυβίου και Ποινικές Διώξεις Π. Κληρίδη) προκάλεσαν 13 ανθρωποκτονίες»; Πώς και γιατί το «εκατασκότωσα» διαστέλλεται για να εμπεριέχει και τον δόλο του «εδολοφόνησα»;

8 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης να θέσει υποψηφιότητα για να κυβερνήσει τη χώρα;

    Το ότι πρέπει να περάσεις απο τους νταβατζήδες της πολιτικής(κόμματα,ΜΜΕ,εργολάβοι,πρεσβείες κλπ) ούτως ώστε να έχεις ελπίδες να πάρεις μέρος στην εκτελεστική εξουσία,μας λέει κάτι ή συνηθίσαμε στο νταβατζηλίκι και μας φαίνεται φυσιολογικό;

    Οι μειοψηφίες κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια.

    Με τους εκλογικούς νόμους που υιοθετήσαμε καταντήσαμε μπανανία.

    Απο την Κύπρο μπορούμε να μάθουμε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί εδώ τά κανάλια παίζουν τόν ρόλο τους.
    Μέχρι τώρα ο μόνος πολιτικός μέ ορθές προτάσεις γιά τό Κυπριακό είναι ο Λιλλήκας.Ολοι οι άλλοι ακόμα καί τά....φαβορί είναι λάτρεις τού σχεδίου ανάν.
    Νά δούμε όμως πόσοι θά φύγουν από τό κομματικό μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mάνο το σχέδιο Ανάν είχε την συγκατάθεση και του Ισραήλ και είχε υπάρξει και συμμετοχή ισραηλινών αξιωματούχων στην εκπόνηση του.

    Το ναί στο σχέδιο Ανάν αποτελούσε ναι και στους μέντορες του, το όχι σημαινε όχι στην εξάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >το σχέδιο Ανάν είχε την συγκατάθεση και του Ισραήλ και είχε υπάρξει και συμμετοχή ισραηλινών αξιωματούχων στην εκπόνηση του<

    Πηγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -Το Ισραήλ, που υποστήριξε παρασκηνιακά πολύ έντονα το σχέδιο Ανάν,
    -Το Ισραήλ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τουρκική κυριαρχία στο νησί, όπως δεν επιθυμούν και ελληνική.

    Εχετε θέμα όταν σας θυμίζουν οτι το Ισραήλ χρωστά σε Ελλάδα και Κύπρο ενα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Δεν βλέπω πηγή, άρα ούτε απόδειξη.


    >Εχετε<
    Ποιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nativist μάταιο άστο δεν σου βγαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιανού δεν βγαίνει, εμένα ή εσένα; Όταν στριμώχνεσαι, διότι γράφεις χωρίς αποδείξεις, πάντα τα ίδια άσχετα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.