21/4/12

«Λαμόγια» ... στο χακί - Τα απίστευτα σκάνδαλα της χούντας

 (Δ.Ι):«Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια».- Η διαταγή που είχα δώσει προσωπικά στον συνταγματάρχη Κων/νο Κομπόκη, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν να συλληφθεί ο Μακάριος ζωντανός».
Μια εξωφρενική «μόδα» των τελευταίων ετών τείνει να περιβάλλει με ιδιότυπο φωτοστέφανο τους πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου 1967!Απόρροια του αναπόφευκτου θυμού, αναμεμειγμένου όμως με άγνοια ή και σκοπιμότητα, η πολιτική (;) αυτή «μόδα» παράγει τη θεωρία ότι κατά την επταετή δικτατορία τέθηκε σε γύψο και... η διαφθορά. Ότι η χούντα φρουρούσε, σαν κέρβερος, το δημόσιο χρήμα και τις αρχές της «χριστής διοίκησης»...

Οι ίδιοι οι συνταγματάρχες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι στον 21ο αιώνα έμελλε να μνημονεύονται με ... επαίνους. «Εκείνοι τουλάχιστον δεν έκλεψαν», «δεν έκαναν περιουσίες», «ε, ρε Παπαδόπουλο που χρειάζονται τα σημερινά λαμόγια»... Από το 2010 κι εντεύθεν οι έπαινοι επεκτάθηκαν και στα της οικονομίας: «Επί χούντας ο κόσμος έτρωγε ψωμάκι», «αν δεν μιλούσες ζούσες καλά», «τότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως σήμερα». Λες και γνώρισε η μεταπολεμική Ευρώπη γενική κρίση ανάλογη της σημερινής, μέχρι το 1973...

Θα ασχοληθούμε με τον πρώτο μύθο, αυτόν που σχετίζεται με τη διαφθορά. Για το δεύτερο επιφυλασσόμαστε – όλο και κάποια επέτειος θα μας δώσει αφορμή.

Εν αρχή μια παρατήρηση: Οι ισχυρισμοί περί «λιτού» βίου των δικτατόρων και περί «αδιάφθορης» χούντας βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην εικόνα παρακμής που εξέπεμπαν αυτοί οι άνθρωποι έπειτα από την αποκαθήλωσή τους. Δεν είναι αυτό επιτομή των εννοιών «αφέλεια» ή «υποκρισία» - κατά περίπτωση;

Παρατήρηση δεύτερη: Όντως, «τα λαμόγια χρειάζονται έναν Παπαδόπουλο»- τουλάχιστον τα εκκολαπτόμενα. Χρειάζονται, για να πάρουν ... μαθήματα ταχύτητας, τόσο στη λήψη αποφάσεων, όσο και στη σύναψη καλών «κοινωνικών σχέσεων»...

Προτού καλά- καλά προλάβουν να ... ζεστάνουν τις καρέκλες των πολιτικών αξιωμάτων που κατέλαβαν, οι συνταγματάρχες νομοθέτησαν την αύξηση των αποδοχών τους. Σχεδόν διπλασίασαν τον πρωθυπουργικό μισθό: Από τις 23.600 τον ανέβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγάλη χαρά του πρώτου χουντικού πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Κόλλια. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα αργότερα, το Δεκέμβριο του 1967.

Με την ίδια ρύθμιση αυξήθηκαν οι αποδοχές των υπουργών και υφυπουργών, από τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπίστηκαν επίσης και ημερήσια «εκτός έδρας»- χίλιες δρχ για τον πρωθυπουργό και 850 για υπουργούς και υφυπουργούς.

Ομολογίες δια στόματος Σάββα Κωσταντόπουλου...
Είναι γνωστό ότι ο Παπαδόπουλος είχε στη διάθεσή του βίλα στο Λαγονήσι, στην οποία διέμενε αντί αστείου ενοικίου. Η βίλα ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση. «Σύμπτωση»: Ο Παπαδόπουλος στήριζε τον Ωνάση στη διαμάχη που είχε με άλλους «Κροίσους» της εποχής, με «μήλο της έριδος» το περιβόητο τρίτο διυλιστήριο της χώρας. Επειδή όμως σε θέματα διαπλοκής είναι αναγκαίος κάποιος ... πλουραλισμός, το άλλο «πρωτοπαλίκαρο» του καθεστώτος, ο Νίκος Μακαρέζος, τάχθηκε στο πλευρό του Νιάρχου.

Τσάμπα οι – ενίοτε άγριες – διαμάχες που μαίνονταν επί χρόνια, για το θέμα αυτό, στο εσωτερικό της «αδιάφθορης» χούντας: Τελικά, το 1972, ο Ωνάσης αποσύρθηκε και το τρίτο διυλιστήριο ανέλαβαν οι Ανδρεάδης – Λάτσης. Ένα ακόμη δόθηκε στο Βαρδινογιάννη.

Προτού «μιλήσουν» τα αποδεδειγμένα στοιχεία, ας δοθεί ο λόγος στον ίδιο τον προπαγανδιστικό ... στυλοβάτη της χούντας: Τον εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», Σάββα Κωσταντόπουλο. Η δικτατορία είχε συμπληρώσει μισό έτος ζωής, όταν ο Κωσταντόπουλος γνωστοποίησε - με επιστολή- στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ορισμένες διαπιστώσεις του:

«Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία. Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή και ούτω κάθε εξής)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος).

Τα ίδια και χειρότερα τόνιζε στον Κ. Καραμανλή ο ακραιφνής χουντικός Κωσταντόπουλος, το Δεκέμβριο του '73. Αναφερόταν στην περίοδο Παπαδόπουλου, τον οποίο είχε ήδη ανατρέψει (25 Νοεμβρίου '73) ο λεγόμενος «αόρατος δικτάτορας», Δημήτρης Ιωαννίδης. Τόνιζε λοιπόν:
«Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος)

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά από αυτά τα σκάνδαλα ... δυνάμεθα μια χαρά να «γνωρίζωμεν» λεπτομέρειες, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας προτάξουμε όμως τα πιο «light» κρούσματα, προτού παραδοθούμε στον ίλιγγο τον οποίο «εγγυώνται» τα οικονομικά μεγέθη ορισμένων ιστορικών ...ξαφρισμάτων.
«Ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών». Πολλά μπορεί να εννοούσε ο Κωσταντόπουλος, αλλά ας περιοριστούμε στην οικογενειοκρατία, όπως την τίμησε η κορυφαία «τριανδρία» της χούντας. Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος.

Ο βολέψας, του βολέψαντος- αδέλφια, γαμπροί, κουνιάδοι...
Ο αρχηγός Παπαδόπουλος έκανε τον έναν αδελφό του, τον Κωνσταντίνο, στρατιωτικό ακόλουθο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής και «υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ». Ο άλλος αδελφός, ο Χαράλαμπος, προφανώς ανεχόταν λιγότερες σκοτούρες. Αρκέστηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τέτοια άλματα στην υπαλληλική ιεραρχία, θα τα ζήλευε και ο φημισμένος αθλητής του επί κοντώ, ο Χρήστος Παπανικολάου, o οποίος – ειρήσθω εν παρόδω- το 1967 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Τύνιδα.

Το Στέλιο Παττακό, πάλι, τον ενθουσίαζαν οι κατασκευές- όπως δείχνει και η ψύχωσή του με ... το μυστρί. Αποφάσισε λοιπόν να αναθέσει στο γαμπρό του, τον Αντρέα Μεϊντάση, διάφορες επικερδείς δουλειές με το Δήμο Αθηναίων. Κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος, τεχνικές μελέτες, κλπ. Πρακτικά πράγματα, πολλά χρήματα...

Ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου, υπουργό Γεωργίας και – αργότερα- Βόρειας Ελλάδας. «Αι βέβαιοι μικρολοβιτούραι του Ματθαίου» συμπεριλαμβάνονταν στα πολλά συμπτώματα διαφθοράς του καθεστώτος, που διέγνωσε και κοινοποίησε με επιστολή του στον Κ. Καραμανλή ο γνωστός «γεφυροποιός», Ευάγγελος Αβέρωφ (Οκτώβριος 1968). Κατά τα φαινόμενα, όμως, ο Ματθαίου ήταν ... περιστεράκι εν συγκρίσει προς δυο άλλους «εθνοσωτήρες». Τον Ιωάννη Λαδά και το Μιχάλη Ρουφογάλη.

Ο Λαδάς απέκτησε το σκωπτικό προσωνύμιο «κύριος καθαρά χέρια», χάρη στη ροπή του προς τα ... θαλασσοδάνεια. Ο Ρουφογάλης, αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έγινε διάσημος για δυο βασικές συνήθειές του. Η πρώτη: Με τη γυναίκα του Ντέλλα, φωτομοντέλο που νυμφεύθηκε το '73, επιδόθηκαν σε «θορυβώδεις δεξιώσεις, δημοσίας εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξιν πλούτου» (εκφράσεις του Σάββα Κωσταντόπουλου). Η άλλη συνήθεια: Η εξασφάλιση δανειοδοτήσεων σε «ημετέρους», φυσικά με επιβάρυνση των κρατικών τραπεζών. Στην πρώιμη μεταπολιτευτική περίοδο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 1974, το περιοδικό «Ταχυδρόμος» αποκάλυψε δυο σχετικά έγγραφα του Ρουφογάλη. Μια κατηγορία δανείων αναφερόταν ως «χαριστικά και επισφαλή». Στα «χορηγηθέντα» δάνεια καταγραφόταν ποσό άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου και στα «υπό έγκρισιν» πάνω του 1,6 δισεκατομμυρίου δρχ.

Προτού καν κλείσουν ένα μήνα στην εξουσία...
Ας δούμε όμως, με κάποια χρονική σειρά, μερικά από τα χουντικά ... κατορθώματα. Προτάσσουμε επτά κινήσεις τους- όλες, σκέτα ...ορόσημα.

Πρώτο «ορόσημο»: Σαν ... έτοιμοι από καιρό, οι «εθνοσωτήρες» υπέγραψαν την πρώτη τους τερατώδη σύμβαση, προτού καν συμπληρωθεί μήνας από το πραξικόπημα – ναι, τέτοια αδημονία είχαν! Τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 1967 ανέθεσαν στην αμερικανική εταιρεία Litton το ακαθόριστο έργο της παροχής «υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως», κάπου στην Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Υποτίθεται ότι η εταιρεία θα φρόντιζε να γίνουν επενδύσεις ύψους 840 εκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια. Το ελληνικό δημόσιο της έδωσε ως προκαταβολή 1,2 εκ. δολάρια και ανέλαβε τις εξής υποχρεώσεις: Να καλύψει όσα έξοδα θα έκανε η Litton για να «αναπτυξιακό της έργο» συν 11% ως ποσοστό κέρδους, αλλά να εξασφαλίσει και προμήθεια 2% επί της αξίας κάθε επένδυσης, από αυτές που θα «έφερνε» η εταιρεία.

Ίδια, περίπου, ρύθμιση για τη Litton είχε προωθήσει στη Βουλή το 1966 μια από τις «κυβερνήσεις των αποστατών» – εκείνη του Στεφανόπουλου. Οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όμως, ακύρωσαν το εγχείρημα, το Σεπτέμβριο του έτους εκείνου. Για την ακρίβεια, το ανέβαλαν για οκτώ μήνες.

Τι έκανε στην ουσία η Litton, αξιοποιώντας την προσφορά της χούντας προς αυτήν; Δεν προσέλκυε επενδυτές, δήλωνε όμως έξοδα και πληρωνόταν από το ελληνικό κράτος! Εμπράκτως η ίδια η χούντα αναγνώρισε το φιάσκο της ανάθεσης, τερματίζοντας την ισχύ της σύμβασης, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 1969 (ΦΕΚ 1969/Α/268). Όμως – όλα κι όλα- η Litton πήρε και το επιπρόσθετο 11% επί των δηλωθέντων εξόδων της!

Η επίσημη εξήγηση του καθεστώτος για λύση της σύμβασης; «Αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν»...

Αυτό που η χούντα ομολόγησε εμπράκτως, νωρίτερα το είχε δηλώσει ευθαρσώς στο περιοδικό «Ramparts» ο Ρόμπερτ Αλαν, υπεύθυνος του γραφείου της εταιρείας στην Αθήνα: «Τα κέρδη μας είναι ασφαλώς μεγάλα, διότι ουσιαστικά δεν κάνουμε εμείς επενδύσεις».

Ο Αλαν είχε κάθε λόγο να συμπαθεί το δικτατορικό καθεστώς και ουδέποτε έκρυψε αυτή του την ...αγάπη. Όταν κάποτε κλήθηκε να σχολιάσει τα βασανιστήρια και τις διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων, είπε: «Οι περισσότεροι εξόριστοι και φυλακισμένοι ζουν σε νησιά, όπως είναι η Καταλίνα (σ.σ. θέρετρο στην Καλιφόρνιας). Είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν και να έρχονται. Αναπνέουν καθαρό αέρα, βρίσκονται κάθε μέρα σε ωραίο ηλιόλουστο περιβάλλον και απλώς δεν έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο».

Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν ... θάμα
Δεύτερο «ορόσημο»: Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 1968, ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι κατέφθασε η ώρα να εκπληρώσει η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μια υπόσχεση, την οποία είχε δώσει προς τον Θεό η ...Δ΄ Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άργος το 1829: Την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς ναού του Σωτήρος. Ως τόπος ορίστηκαν τα Τουρκοβούνια. Το «Τάμα», όπως καθιερώθηκε να λέγεται, αντιπροσώπευε στο έπακρο τη μεγαλομανία του καθεστώτος. «Θα αποτελέσει, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασσικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό», έγραφε η «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» τον Ιούνιο του 1973. Μέχρι τότε, δεν είχαν γίνει καν τα οριστικά σχέδια του έργου. Κι ούτε θα γίνονταν ποτέ...

Τι ακριβώς συνέβαινε με το «Τάμα»; Γιατί ... δεν χτιζόταν τίποτα, επί χρόνια; Από τη δύση του '68 η χουντική προπαγάνδα είχε αρχίσει να διαφημίζει περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι κατέθεταν για αυτόν τον «ιερό σκοπό» τον οβολό τους. Τον Μάιο του '69 συγκροτήθηκε και μια «Ανώτατη Επιτροπή», με πρόεδρο τον πρωθυπουργό Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πέντε υπουργούς. Ανάμεσά τους, ο Παττακός (Εσωτερικών) και ο Μακαρέζος (Συντονισμού). Εν ολίγοις, ολόκληρη η κορυφαία χουντική «τριανδρία» επέβλεπε τα του έργου, έχοντας την αρωγή – πέραν των άλλων υπουργών- και ενός «Γνωμοδοτικού Συμβουλίου», που το απάρτιζαν πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, ο δήμαρχος Δημ. Ρίτσος και άλλοι παράγοντες. Από τον Ιούνιο του '69 επέβλεπαν και το «Ειδικό Ταμείο» που συστάθηκε τότε, για την οικονομική διαχείριση του έργου.

Μυστήριο κάλυπτε τα του «Τάματος», μέχρι τον Ιανουάριο του '74. Τότε δημοσιεύθηκε ο απολογισμός του «Ειδικού Ταμείου». Αυτό δεν ήταν «Τάμα», ήταν ...θάμα. Στο «Ταμείο» είχαν εισρεύσει 453,3 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί τα 406 εκατομμύρια! Όλα αυτά δαπανήθηκαν – υποτίθεται- για απαλλοτριώσεις, «προπαρασκευαστικά έργα», «μελέτες», εργασίες «διοικήσεως και λειτουργίας»...

Από τη συνολική «αποταμίευση» των 453,3 εκατομμυρίων, τα 230 ήταν δάνεια. Τα 180 προήλθαν από εισφορές και δωρεές, τμήμα των οποίων κάλυψαν φορείς του Δημοσίου – πχ η Αγροτική Τράπεζα έδωσε 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα 43,3 εκατομμύρια ήταν «επιχορήγηση» από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Την αχαλίνωτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος την υπογραμμίζει ένα ακόμη στοιχείο: Στην τριετία 1970 -73 έγιναν τρεις διαγωνισμοί για «προσχέδια» του «Τάματος». Απέτυχαν παταγωδώς και κηρύχθηκαν άγονοι. Ελάχιστοι αρχιτέκτονες ενδιαφέρθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις, μολονότι τα αντίστοιχα χρηματικά βραβεία ήταν άκρως χορταστικά. Συνολικά, στην τριετία υποβλήθηκαν 73 προτάσεις, καμία όμως δεν κρίθηκε ικανοποιητική. Κι όμως, μοιράστηκε – μαζί με τους επαίνους για τις σχετικές προσπάθειες- το ποσό των 3.650.000 δρχ. Ποσό που υπερέβαινε ... 900 φορές το μέσο μισθό ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα.

Η μεγάλη ευεργεσία προς τον κύριο Μακντόναλντ
Ήταν αδύνατον φυσικά να υπολογιστεί πόσοι ... αστέρες του καθεστώτος έλαβαν μέρος – με τους ευνοούμενούς τους- σε αυτό το τρομακτικών διαστάσεων φαγοπότι. Την «επίβλεψη» πάντως την είχε - όπως προείπαμε- σύσσωμη η ... αφρόκρεμα του καθεστώτος. Εάν υποτεθεί ότι το «Τάμα» κλήθηκε να άρει ... μια εκκρεμότητα 139 ετών (1829 – 1968), τότε το ποσό που εξαφάνισαν τα αρπαχτικά της χούντας αντιστοιχεί σχεδόν σε τρία εκατομμύρια δρχ για κάθε χαμένο χρόνο! Καθόλου άσχημα...

Κάποιοι ενδεχομένως διερωτώνται πώς «βγήκαν στη φόρα» τα οικονομικά στοιχεία του «Τάματος», προτού καταρρεύσει η χούντα. Η απάντηση είναι απλή: Είχε ήδη αποκαθηλωθεί - προ δυο μηνών- ο Παπαδόπουλος κι ο Ιωαννίδης δεν είχε κανένα λόγο να κρύβει τη «φαυλοκρατία» των «άλλων».
Τρίτο «ορόσημο»: Το 1969 φαίνεται πως οι ... μίζες της Litton είχαν ξεκοκαλιστεί. Ήταν λοιπόν ώρα για μία ακόμη μεγάλη, αποικιοκρατική σύμβαση, απ' αυτές που όταν υπογράφονται τρία τινά μπορεί να «μαρτυρούν» για τους διαχειριστές δημόσιου χρήματος: Αν δεν είναι ηλίθιοι, αν δεν νιώθουν - για κάποιο λόγο- εξαναγκασμένοι, τότε σίγουρα κάτι άλλο περιμένουν. Οι δυο τελευταίες εκδοχές φυσικά μπορούν να συνυπάρξουν...

Ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ, από τις ΗΠΑ, σύμβαση για την κατασκευή της Εγναντίας Οδού (ΦΕΚ 1969/Α/15). Ποια ήταν η κατάληξη; Ο Αμερικανός πήρε τα μπογαλάκια του κι έφυγε, ενώ το Δημόσιο είχε επιβαρυνθεί σε βαθμό απίστευτο.

Μοιραίο ήταν να συμβεί αυτό. Το έργο υπολογίστηκε στα 150 εκ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 θα το κάλυπτε το ελληνικό κράτος. Οι ... χακί φύλαρχοι της στρατοκρατούμενης ελληνικής Μπανανίας, όμως, δεν χαλιναγώγησαν τη γαλαντομία τους. Εγγυήθηκαν τα δάνεια του Μακντόναλντ, τον «διευκόλυναν» με αμέτρητα ομόλογα, του έδωσαν 4,5 εκ. δολάρια ως προκαταβολή και όρισαν την αμοιβή του επί των εξόδων, συνυπολογίζοντας σε αυτά τη χρηματοδότηση του ... Δημοσίου!

Το φοβερό ήταν ότι θα διεκπεραίωναν το έργο γηγενείς υπερεργολάβοι – ο Αμερικανός απλώς θα μεριμνούσε για μελέτες και δάνεια.Εάν ο Μακντόλαντ διαπίστωνε πως δεν επαρκούσαν τα 150 εκ. δολάρια, είχε δυο επιλογές. Να ψάξει για περισσότερα ή «να θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις 150 εκ. δολάρια».

Ο Μακντόναλντ δεν εξασφάλισε καμία χρηματοδότηση – ίσως να μην είχε και λόγους να το κάνει. Αποχαιρέτησε, λέγοντας ίσως νοερά κάποιο «thanks folks» για τα 4,8 εκ. δολάρια συν τα 33,4 εκ. σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που πρόλαβε να τσεπώσει.

«Στεγαστική αποκατάστασις» και θεσμοθέτηση ατιμωρησίας
Τέταρτο «ορόσημο»: Το 1970 οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τη στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα. Διότι, καλοί οι μισθοί, καλά τα αξιώματα και τα ρουσφέτια, αλλά αν δεν είχες – βρε αδελφέ- ένα εγγυημένο, καλό κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, κινδύνευες. Θα σε πετύχαινε ο αναρχο- κομμουνισμός «ασκεπή» και θα σου άνοιγε το κεφάλι...

Πέμπτο «ορόσημο»: Περίοδος εορτών ήταν, οι «εθνοσωτήρες» αποφάσισαν – ίσως εν όψει πρωτοχρονιάς - να κάνουν άλλο ένα καλό δώρο στον εαυτό τους. Καλό και ωφέλιμο στο ... διηνεκές – έτσι τουλάχιστον ήλπιζαν. Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 1970, νομοθέτησαν τα «περί ευθύνης υπουργών». Μεταβατική διάταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 όριζε ότι δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον υπουργού ή υφυπουργού της δικτατορίας, παρά μόνο εάν το αποφάσιζαν οι ... συνάδελφοί του.

Για να έχουν απολύτως ήσυχο το κεφάλι τους, οι συνταγματάρχες συμπεριέλαβαν κάτι ακόμη στη ρύθμιση: «Παρέγραψαν» όλα τα εγκλήματα, «δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» κάποιας Βουλής, μελλοντικής.

Εάν επιτύγχανε το κατοπινό εγχείρημα της λεγόμενης «φιλελευθεροποίησης», με τον Μαρκεζίνη και τις ελεγχόμενες εκλογές, κατά πάσα βεβαιότητα θα επιβίωνε αυτή η ασυλία που πρόσφεραν στην αφεντιά τους οι συνταγματάρχες. Δυστυχώς για αυτούς, έπειτα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέστη ανέφικτη η «μετάσταση» τέτοιων χουντικών θεσμών στο κοινοβουλευτικό τοπίο.
Έκτο «ορόσημο»: Ήταν Μάιος του 1972, όταν η χούντα απάλλαξε τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, για έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72).

Αυτό ήταν το δεύτερο χατίρι των συνταγματαρχών προς τον Πάππας. Το πρώτο – πιθανότατα και το μεγαλύτερο – είχε γίνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα (ΦΕΚ 1968/Α/201). Ήταν το «πράσινο φως» για τα εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca- Cola, το οποίο είχαν αρνηθεί να «ανάψουν» οι προδικτατορικές κυβερνήσεις, θεωρώντας το συγκεκριμένο σχέδιο του επιχειρηματία άκρως ανταγωνιστικό προς την εγχώριο παραγωγή αναψυκτικών.

Ο Πάππας είχε απασχολήσει και για άλλο λόγο, εντονότατα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα πριν από το πραξικόπημα: Η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ είχαν καταγγείλει ως προνομιακούς ... μέχρι αηδίας τους όρους της επένδυσης που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη, με το διυλιστήριο της ESSO, το '62. Το φθινόπωρο του '64, μάλιστα, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου επέβαλλε στον Πάππας τροποποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Χρηματοδότησαν και την εκστρατεία του ... Νίξον!
Ο Τομ Πάππας ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της χούντας. Τόσο γρήγορα συντελέστηκε η μεταξύ τους οικονομική – πολιτική διαπλοκή, ώστε το 1967, στην κυβέρνηση Κόλλια , διορίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης ένας προσωπάρχης του επιχειρηματία, ο Παύλος Τοτόμης. Στη συνέχεια ο Τοτόμης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΤΒΑ. Ο Τομ Πάππας ήταν παράλληλα υποστηρικτής και βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον, για τις αμερικανικές εκλογές του 1968.

«Παράλληλα»; ....Όχι ακριβώς. Κατά τα φαινόμενα ο Πάππας βρήκε τρόπο να ενώσει τις δυο μεγάλες ... συμπάθειές του, την ελληνική χούντα και το Νίξον. Με δεσμούς ... χρήματος. Κάτι πολύ ενδιαφέρον κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Έλληνας δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ζούσε στην Ουάσιγκτον: Ότι η χούντα ενίσχυσε το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον με 549.000 δολάρια. Μετρητά, ζεστά- ζεστά... Είχαν «ζεσταθεί» από τη συνεχή κίνηση!

Τα χρήματα αυτά τα είχε διοχετεύσει η CIA στην ΚΥΠ, με σκοπό να «αναβαθμιστεί» η δράση της ελληνικής Υπηρεσίας, να γίνει πιο αποτελεσματικό το αντικομουνιστικό της έργο, κλπ. Στη συνέχεια, κατ' εντολή Παπαδόπουλου και με μοχλό το Ρουφογάλη, γινόταν η «ανακύκλωση» και τα χρήματα όδευαν προς το Νίξον.

Έβδομο «ορόσημο»: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Παττακός έδωσε εντολή να «διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα κρέατα. Ποια κρέατα; Της Αργεντινής. Αυτά που «μαύριζαν», αυτά που θα «ξέμεναν». Τα γνωστά και ως «κρέατα Μπαλόπουλου». Μαζί με το «Τάμα», ίσως το πιο ... εμβληματικό σκάνδαλο της χούντας!

Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Αυτός κι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Ζαφείρης Παπαμιχαλόπουλος, κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο των κρεάτων. Σκάνδαλο ... πολυεπίπεδο, με κατηγορητήριο πλούσιο!

Η σοβαρότερη κατηγορία σε βάρος των δυο, ήταν πως χρηματίζονταν «κατά συρροήν» από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας που επεδίωκαν να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης αδειών εισαγωγής σε χέρια λίγων ήταν οι ανατιμήσεις στις τιμές του κρέατος – ίσως, ακόμη, οι ευνοημένοι έμποροι να ήθελαν έτσι να καλύπτουν και τα έξοδα των δωροδοκιών...

Απαγορεύτηκε, επίσης, για κάποιο διάστημα η διάθεση ντόπιου κρέατος, ώστε να προωθηθούν στην αγορά τα προβληματικά, εκείνα της Αργεντινής. Η προαναφερθείσα εντολή του Παττακού ήταν γραπτή και αναγνώστηκε στο δικαστήριο.

Ο Μπαλόπουλος έγινε σλόγκαν και ... στα γήπεδα
Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του '74 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, η οποία μειώθηκε σε 14 μήνες το 1976. Το σκάνδαλο των κρεάτων ήταν το μοναδικό που «έστειλε» στο εδώλιο αξιωματούχους της χούντας, προτού καταρρεύσει η χούντα. Η εξήγηση είναι η ίδια με εκείνη, για τη δημοσιοποίηση των ατασθαλιών του «Τάματος»: Ο Ιωαννίδης επιθυμούσε να καταδείξει ότι ήταν αναγκαία, από ηθικής πλευράς, η ανατροπή του Παπαδόπουλου.

Κάπως έτσι έμεινε στην ... Ιστορία το όνομα του Μπαλόπουλου, τον οποίον περιέβαλαν επίσης επίμονες φήμες για ατασθαλίες στον ΕΟΤ, όταν ήταν γραμματέας του οργανισμού.
Το σκάνδαλο των κρεάτων ενέπνευσε και τους ... φιλάθλους. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν απέδιδε καλά, η κερκίδα τον αποκαλούσε με ευκολία «βόδι Αργεντινής» ή «κρέας του Μπαλόπουλου».

Μέσα σε αυτή τη ... θύελλα των σκανδάλων, φάνταζαν «παρωνυχίδες» ήσσονος σημασίας οι απ' ευθείας αναθέσεις – χωρίς διαγωνισμούς- έργων σε διάφορες εταιρείες. Όσο για τη «λιτή» ζωή που έκαναν οι συνταγματάρχες και οι δικοί τους άνθρωποι, θα άξιζε τον κόπο να διαβάσει κανείς τις εξιστορήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, τόσο για τη δική της ντόλτσε βίτα, όσο και για τη χλιδή της διαμονής της ίδιας και της Δέσποινας Παπαδοπούλου στο Παρίσι, όταν – κάποια στιγμή- το επισκέφθηκαν οι δύο τους.

Για την συνηθισμένη εν Ελλάδι ζωή της, η Ντέλλα Ρουφογάλη έχει πει:
«Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κομπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους καινούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977»).

«Χαβιάρι Περσίας και παγωμένα καβούρια Αλάσκας»
Υπήρχαν όμως και τα .. έκτακτα περιστατικά, όπως οι αρραβώνες της με το Ρουφογάλη. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ' όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω».

Για την Ιστορία: Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν προβεβλημένοι επιχειρηματίες, όπως οι Λάτσης και Κιοσέογλου. Στο γάμο τους; Το ... αδιαχώρητο. Θυμάται η Ντέλλα: «Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων 'Τιτάν' με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία».

Αυτή ήταν λοιπόν η ... αδιάφθορη δικτατορία! Αναμφιβόλως, η χούντα μετέφερε ... πολύ μακριά τη σκυτάλη της διαφθοράς, την οποία – για να είμαστε ακριβείς- παρέλαβε από τα προγενέστερα χρόνια.
Υπενθυμίσεις επιγραμματικές: Σκάνδαλο «Siemens» που προκάλεσε και τη ρήξη στις σχέσεις του Παπάγου με τον Μαρκεζίνη, το 1954. Άφθονα... κλέη της οκταετίας (1955- 63) Καραμανλή, από τα «βραχώδη οικόπεδα της Φιλοθέης» και τα φουσκωμένα κέρδη εργολάβων, μέχρι την ηλεκτροδότηση της «Πεσινέ» με όρους σκανδαλωδώς ευνοϊκούς. Απόφαση της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 1965, να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο τους Κ. Καραμανλή, Π. Παπαληγούρα και Ν. Μάρτη για την «Πεσινέ». Επτά εν συνόλω υπουργοί και δυο υφυπουργοί του «εθνάρχη» που αντιμετώπισαν – σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- κατηγορίες περί βλάβης του δημοσίου συμφέροντος και περί παράνομης διάθεσης μυστικών κονδυλίων. (Προτείνει κανείς να εκλάβουμε ως απόδειξη αθωότητας το «κουκούλωμα» που – κατά τα ειωθότα- ακολούθησε; ). Εξαγορές βουλευτών στην περίοδο της αποστασίας, το 1965.

Ακόμη κι ο ελληνικός κινηματογράφος των middle 60ς κατοχύρωσε ως σήμα κατατεθέν της εποχής τα ... αρπακτικά του Μαυρογιαλούρου. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...

Εάν λοιπόν όλα αυτά στιγμάτισαν την εικοσαετία 1954- 1974, γιατί σήμερα τόσα στόματα πιπιλίζουν μονότονα την «καραμέλα» πως η διαφθορά και το ρουσφέτι γεννήθηκαν το ...'74 και είχαν μαμά τη Μεταπολίτευση; Ας δώσει ο καθένας την απάντηση που θεωρεί σωστή...
http://www.iefimerida.gr/

35 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας η φράση:«Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε», αποδίδεται στον Σκύλο Ιωαννίδη. Στο κείμενο όμως αναφέρεται ότι το είπε ο πληροφοριδότης του Καραμανλή κ. Σάββας.
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συντάκτη του παρόντος άρθρου, γιατί, ενώ τη λεζάντα της φωτογραφίας την αποδίδεις στον Σκύλο Ιωαννίδη, στο κείμενο αναφέρεις ότι αυτή ειπώθηκε από τον ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ του Καραμανλή κ.Σάββα;
    ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΛΙΜΑ;
    Να περιμένω διόρθωση ή ζητάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τα σκάνδαλα γιατί να ασχοληθούμε??Αυτοί οι προδότες ήταν οι υπεύθυνοι για την απώλεια Ελληνικού εδάφους.Πούλησαν την μισή Κύπρο.Αξίζει (ακόμη και αν κάποιοι έζησαν καλά) αυτή η θυσία.Προφανώς μιλάμε για νοσταλγούς-βολεψάκηδες που καρφί δεν τους καίγεται για την Ελλάδα.Απλώς είναι πατριδοκάπηλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν Δημιουργώ κανενα κλίμα, λάθος μου, αποκαταστάθηκε με νέα φωτογραφία ανταποκρινόμενος στην ορθή παρατήρηση σου.

    Η φωτογραφία διανθίζεται με φράσεις του "αόρατου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aκρίτα ο ελέφαντας και το ποντίκι είναι και τα δύο ζώα, αλλά έχουν κάποιες μικροδιαφορές, εσύ μας τονίζεις τη λέξη ζώα, ο λαός όμως γνωρίζει πολύ καλά πλέον, πόσο ζυγίζει το ένα και πόσο το άλλο, ειλικρινά είναι πολύ άχαρο αυτό που κάνεις τούτες τις ώρες, του πλήρους εξευτελισμού της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μας και όσων συνέβαλαν σ'αυτό.
    Η χούντα δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι(ούτε καν σημείο αναφοράς) για τίποτα και για κανέναν, έχουμε μπροστά μας ένα ζοφερό μέλλον και με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε, το χρωστάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που θα πληρώσουν τις δικές μας αμαρτίες.
    Δεν έχω την πρόθεση να σε προσβάλω μα νομίζω ότι πολεμάς με φαντάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ´´Απόρροια του αναπόφευκτου θυμού, αναμεμειγμένου όμως με άγνοια ή και σκοπιμότητα, η πολιτική (;) αυτή «μόδα» παράγει τη θεωρία ότι κατά την επταετή δικτατορία τέθηκε σε γύψο και... η διαφθορά.´´

    Αν το άρθρο προσπαθεί να απαντήσει σε αυτο, τότε δεν πείθει γιατί τα 10 σκάνδαλα της επταετίας που παραθέτει συγκρινόμενα με τα 10.000 σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ πραγματικά δείχνουν ότι... η διαφθορά ειχε μπει σε γύψο. Επιπλέον στην δικτατορία μιλούσαμε ακόμα ελληνικά, μαθαίναμε ιστορία, κάναμε προσευχή, η χώρα κατοικουνταν απο Ελληνες, και το χρέος ήταν μικρό. Δεν είμαι υποστηρικτής της δικτατορίας, απλα αυτα να μην παραλειπονται απο την σύγκριση... Είχαμε έλλειμα ελευθερίας, αλλά ούτε και τώρα έχουμε ελευθερία (μην αρχίσουμε καλύτερα ελευθερία παρά κλπ, δεν είναι εκεί το νόημα).
    Στην Ελλαδα του 2012, το αρθρο ουτε ενημερωνει ουτε αναλυει, αλλα δημιουργεί κλίμα, χρησιμοποιώντας τα λόγια του προηγούμενου σχολιαστη.

    Σκόπιμα η αθέλητα προσφέρουμε φύλλο συκής στον βόθρο του ΠΑΣΟΚ και στην ανικανότητα των υπολοίπων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανάρτηση Σεντόνι και ως εκ τούτου πολλά τα θέματα

    Ξεκινώ:
    1) "Την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 1970, νομοθέτησαν τα «περί ευθύνης υπουργών». Μεταβατική διάταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 όριζε ότι δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον υπουργού ή υφυπουργού της δικτατορίας, παρά μόνο εάν το αποφάσιζαν οι ... συνάδελφοί του."

    -Ταυτίζεται με την "Μεταπολιτευτική διάθεση του Νομοθέτου Βαγγέλα του Σωτήρος Άρθρο Έλληνικού Συντάγματος 86 περί Ευθύνης Υπουργών, γνωστού και ώς ΜΠΕΝΙΤΟ, για να μην ξεχνιώμαστε και νομίζουμε ότι ζούμε σε Μεταπολιτευτικές Δημοκρατίες. (Να χαιρόμαστε ΚΑΙ τους ΣυναΔέλφους!).

    Συνεχίζω και για να μην κουράζω και μακρυγορώ ως προς την Αγιοποίηση της Χούντας, Του Δημοσίου Συμφέροντος Και της Ανάμιξης των Αμερικανών.Τίθεται ως εξής ΤΟ ΘΕΜΑ:

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗς ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ
    (Προφορική μεν , δημόσια δε).
    & ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. (ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ).

    ______________________________________________________________________

    20ν)- Ο αμερικανός πρέσβης Φιλίπ
    Τάλμποτ: «Η αποτυχία του πραξικοπήματος θα αποτελούσε περιέργως ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή»(από την υπονόμευση της Κυβέρνησης Παπανδρέου), έγραφε στις 23 Απριλίου σημειώνοντας ότι οι πραξικοπηματίες ανέλαβαν :
    «να εξαγνίσουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας». Και ύστερα από τρεις εβδομάδες διέκρινε ένα «αίσθημα ανακούφισης σε όλη την Ελλάδα» για το «δημοφιλές καθεστώς» που είχε επιβάλει η χούντα.

    (ΕΔΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ JEFRY ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΗΜΕΡΑ).

    30ν)-Ηδη τον Μάρτιο του 1969 ο Νίξον και ο Κίσινγκερ δέχτηκαν στην Ουάσιγκτον σε επίσημη συνάντηση τον Στ. Παττακό, ο οποίος τους ανέλυσε την επικινδυνότητα του κομμουνισμού με αναφορά στους μύθους του Αισώπου (!).
    Ακολούθησε η πλήρης αποκατάσταση της στρατιωτικής συνεργασίας και η τοποθέτηση τον Ιανουάριο του 1970, ως πρεσβευτή στην Αθήνα του Ηenry Τasca, ο οποίος αποτελούσε προσωπική επιλογή του Τομ Πάππας.

    -Ο Τasca αντιμετώπιζε ως νόμιμη κυβέρνηση ακόμη και τα ανδρείκελα του Ιωαννίδη, ενώ ο ευθύνες του για το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου (με τις πράξεις αλλά και με τις παραλείψεις του) είναι τεράστιες.
    -Οπως όμως είναι πλέον πολλαπλά τεκμηριωμένο, ο σταθμός της CΙΑ και η επίσημη αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα λειτουργούσαν ως δυο παράλληλες «πρεσβείες» με κατά περίπτωση εναλλασσόμενη πρωτοκαθεδρία.


    AND THE LIST GOES ON....
    ______________________________________________________________________

    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΧΑΛΕΠΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ
    ΑΝΑΚΙΝΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΕΣ ....
    ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2012 -ΜΗ ΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-

    ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγκάτοικε Αν κοιτάξεις στην ενότητα Διαφθορά του εδω Ιστολογίου θα δείς οτι δεν κανω καμιά σύγκριση αλλα απλά καταγραφή

    Σύγκριση στην ιστορία δεν υφίσταται και κάτι ακόμα που παραγνωρίζεις οτι υπάρχει διαχρονική εξέλιξη ενός φαινομένου δείξε λοιπόν λίγο θάρρος και καθε τι πιασε το απο την αρχή του

    Δεν τρέφω καμια αυταπάτη για το μορφωτικό επίπεδο και το εκπαιδευτικό επίπεδο του Ελληνικού Λαού

    Το τι είναι άχαρο ή όχι δεν θα κριθεί σήμερα και να θυμάσαι οτι η δημοκρατία όσο κολοβή κιαν είναι όσο κουτσή κιαν είναι εχει περιθωρια μεταλλαγής της και μην αντιφάσκεις με το να θεωρείς το πολιτικό σύστημα σαθρό και τον ελληνικό λαό συνηδειτοποιημένο προσεξε το αυτό μην σου ξεφεύγει

    Η Χούντα ήταν το επιστέγασμα της νόθευσης της λαικής εντολής αλλη αντιφαση σου και αυτή δηλαδή ο Ελληνικός λαός είναι συνηδειτοποιημένος σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μόνο;Αλά Καρτ?

    Δεν έχω αναγκη απο άλλοθι στρην σκέψη μου είναι καθαρή και τεκμηριωμένη και διαθετω το θάρρος να πώς εδώ εκανα λάθος

    Πολεμώ καθαρά και τίμια, απλά και καθε μέρα καθε τι που εχθρεύεται την πατρίδα μου και τον Ελληνισμό
    θεωρώντας ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί πυξίδα και λαός χωρίς ιστορική μνήμη παύει να υπάρχει.

    Το αν η πάλη αυτή είναι μάταια, αν είναι ανιση ή οτι άλλο μπορεί ο καθείς να προσάψει ως χαρακτήρα μου είναι αδιάφορο.

    Είμαι με τους Μηλίους και πάντα θα είμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακρίτα,
    η καταγραφή σου είναι για άλλο χρόνο και όχι τώρα διότι αποπροσανατολίζει από τα πρόσφατα δημοκρατικά ανομήματα,
    Την αρχή του κάθε φαινομένου μπορεί να τη βάλει κανείς όπου θέλει ή όπου τέλος πάντων βολεύει κατά περίπτωση, εγώ ας πούμε λέω ότι η ανωμαλίες της μεταπολεμικής ιστορίας μας έχουν τη ρίζα τους στην προδοτική στάση της αριστεράς και τον εμφύλιο που οδήγησε αυτή.
    Ο ελληνικός λαός, ως φορέας της δημοκρατίας, είναι το μείζον πρόβλημα στη χώρα μας και έπεται το πολιτικό κατεστημένο.
    Η χούντα ήταν αποτέλεσμα της δίψας για εξουσία πάση θυσία της κεντροαριστεράς και ανάγκης αναβάπτισης του και τότε αμαρτωλού πολιτικού συστήματος.
    Όπως και αν έχουν τα πράγματα τέλος πάντων και μόνο ότι εσύ δημοσιεύεις το άρθρο αυτό και εμείς καθόμαστε και γράφουμε αυτά που γράφουμε, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας ότι είναι άχαρο και αποπροσανατολιστικό διότι σε λίγο έχουμε κρίσιμες εκλογές, όπου θα έπρεπε να τιμωρηθεί η γύμνια της μεταπολιτευτικής προοδευτικής κεντροαριστεράς και αντ' αυτού βλέπω τα φώτα στην αντίπερα όχθη και παρακείμενες βουνοκορφές.
    Η ιστορική μνήμη Ακρίτα ασφαλώς και είναι απαραίτητη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι σαν το χάπι που το πλασάρουμε στην κατάλληλη στιγμή.
    Τούτη την ώρα Ακρίτα δικάζεται και καταδικάζεται το μοντέλο της κοινωνίας και του πολιτεύματος που έφερε η μεγάλη ''αλλαγή΄΄ του 1981 και οι θιασώτες αυτής, τίποτε άλλο, τα άλλα (Βασιλιάδες-μικρασιατική καταστροφή-Μεταξάδες-εμφύλιος-χούντες κλπ) είναι για άλλη ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι και εγώ θα συμφωνήσω ότι το παρόν άρθρο δεν μπορεί να πείσει κανέναν για την δήθεν "ομοιότητα" της 7ετίας της 21ης Απριλίου με την μεταπολίτευση, όσον αφορά την κατάχρηση δημοσίου χρήματος από τους κυβερνώντες. 2 εβδομάδες πριν από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή, θα δούμε πολλά παρόμοια δημοσιεύματα, η δημοσίευση των οποίων θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Είναι όντως πανηγυρική δικαίωση για τους Απριλιανούς, το γεγονός ότι η γενιά της μεταπολίτευσης αποδείχθηκε πολύ χειρότερη από τους ίδιους σε όλους τους τομείς, εθνικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και χρεοκόπησε ηθικά στα μάτια των ψηφοφόρων και υποστηρικτών της. ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ οι της τότε δεξιάς μπήκαν στην φυλακή, πλήρωσαν το τίμημα των εγκλημάτων τους. ΚΑΙ δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος για αποφυλάκιση, δεν ζήτησαν έλεος. ΈΤΣΙ επαγωγικά είναι ποιο ηθικοί και τίμιοι από τους Άκηδες, τους Κωστάκιδες, Γιωργάκιδες κτλ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγκάτοικος, 22 Απρ.2012 10:31, Προσυπογράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, κάποιοι θίχτηκαν από την ανάρτηση η κάνω λάθος;
    ο Εφιάλτης είναι διαχρονικός βρυκόλακας στην Ελλάδα, ζει μέχρι και σήμερα με διάφορα προσωπεία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προσπαθώ μέσα στο μυαλό μου να βρω έναν λόγο για τον παραλληλισμό της χούντας με την μεταπολίτευση και ποιος ο λόγος της παρούσας δημοσίευσης στον συγκεκριμένο χρόνο. Σε άλλες εποχές θα έλεγα μέσα μου ότι λόγο της επετείου γίνεται η δημοσίευση και θα κοιμόμουν ήσυχος. Παρακολουθώντας όμως τα ΜΜΕ τις 2 τελευταίες βδομάδες συναντάω μπροστά μου συνεχώς «αρνητικές» αναφορές στην χούντα. (Μην βιάζεστε, δεν είμαι οπαδός της χούντας και το αρνητικές είναι σε εισαγωγικά! ) Για ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν υπάρχει «θετικό». Αλλά για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου θα κάνω μερικές ερωτήσεις στον συγγραφέα του άρθρου. Πως μπορεί να κάνει σύγκριση ενός καθεστώτος με μία «δημοκρατικά» εκλεγμένη κυβέρνηση? Γιατί τα σκάνδαλα και το φαγοπότι στην μεταπολίτευση είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερα, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ποσότητα. Αν έπρεπε να γράψει ένα άρθρο μάλλον θα ήταν πιο συνετό να γράψει κάτι για αεροσυνοδούς με παλατάκια στην Εκάλη, για «υποβρύχιους» τύπους με πολλές δεκάδες εκατομμύρια σε off-shore, για «βολεψάκιδες» υπουργούς και τους κηπουρούς τους και τόσα άλλα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν την Ελλάδα ΑΥΤΟ το χρονικό διάστημα και όχι πριν 40 χρόνια. Στο κάτω κάτω ήταν απολυταρχικό καθεστώς. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν αδιάφθοροι. Αν και εν σύγκριση με τους σημερινούς μάλλον άγιους θα τους χαρακτήριζε κανείς. Ο σημερινοί (πολιτικοί)με ποια δικαιολογία κάνουν ότι κάνουν? Μήπως τελικά ο λόγος ύπαρξης του άρθρου είναι κάποιος άλλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 21η Απρίλη 1967-21η Απρίλη 2012 ο λόγος της δημοσίευσης στον συγκεκριμένο χρόνο τα υπόλοιπα ούτε με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν.Οσο για την χρυσή αυγή όταν χρειαστηκε να πω αυτό που σκέφτομαι και ξέρω το είπα καθαρά και με επιχειρήματα.

    Το να συγκρίνει κάποιος τα τεκμενόμενα μεταξύ δύο χρονολογιων με 40 έτη χρονολογική διαφορά αυτό λέγεται ολίσθημα.

    Πάει και ο μύθος των αδιάφθορων χουντικών μαζί με τον μύθο των εχθρών της Τουρκίας και των αντιαμερικανων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με το παρόν σκεπτικό, αν ψάξω σε παλιότερα post που ίσως έχεις δημοσιεύσει στο παρόν ή σε άλλα Blog π.χ 21 Απριλίου 2011, 2010, 2009 κτλ (κάθε χρόνο έχει την επέτειο) θα βρω και κάτι ανάλογο?? Το «… τα υπόλοιπα ούτε με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν…» πηγαίνει στα σημερινά σκάνδαλα?? Δηλ. σε ενδιαφέρει τι έγινε πριν 40 χρόνια και σε ενοχλεί που μερικοί μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου νοσταλγούν κάτι και δεν σε αφορούν ούτε σε ενδιαφέρουν τα σημερινά τεκταινόμενα?? Ορισμένες φορές μένω έκπληκτος με του έλληνες. Εμένα μου φέρνει κάτι σαν «… οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε καμηλών καταπίνοντες …» . Ολόκληρο post για τον μύθο της χούντας πριν 40 χρόνια, αλλά για τα σημερινά δεν ενδιαφερόμαστε ούτε μας αφορούν. Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαι καχύποπτος για τέτοιου είδους post και μπαίνω στην διαδικασία να ρωτήσω-απαντήσω. Και κάθε φορά που το κάνω αυτό η ανησυχία μου ολοένα και εντείνετε, γιατί αντί να λάβω απαντήσεις λαμβάνω κεκαλυμμένες ερωτήσεις. Όσο για την Χρυσή Αυγή ούτε ανέφερα, ούτε και υπονόησα κάτι. Πως έφτασες σε τέτοιου είδους συνειρμούς δεν το γνωρίζω. Ίσως τελικά αυτός και να είναι και ο λόγος του post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θεματική Ενότητα Διαφθορά στο εδώ Ιστολόγιο για τους ανησυχούντες και για όσους επιμένουν

    Φυσικά και μπορείς να ανατρέξεις σε όποια χρονολογία επιθυμείς

    Δεν θα ξεχάσω όσο ζώ τους πρακτορες της CIA -τους χουντανθρωπους -που χαριετίζονταν με του Τουρκους προσφέροντας γή και υδωρ- και παρέδωσαν σε αυτούς υπακούοντας σε αμερικανικές εντολές 37% Ελληνικού Εδάφους ως σύγχρονοι Εφιάλτες.

    Τωρα αν αποδείχτηκε ότι και οικονομικά ήταν λαμόγια και διαπλεκόμενοι δεν μου κανει εντύπωση μπροστά στο ότι υπήρξαν Εθνικοί Προδότες

    Ο καθείς μπορεί να τιμά ότι νοσταλγεί και όποιον ιστορικά ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ τον αντιπροσωπεύει

    harispeios:"εβδομάδες πριν από την είσοδο της Χρυσής Αυγής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ο καθείς μπορεί να τιμά ότι νοσταλγεί και όποιον ιστορικά ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ τον αντιπροσωπεύει"

    Δεν ειδα κανεναν παραπανω να τιμα και να νοσταλγει την δικτατορια.

    Οι συνειρμοι με την Χρυση Αυγη παραειναι τραβηγμενοι.

    Συν το οτι τα σχολια παραγνωριζονται επιλεκτικα, και επιβεβαιωνεται το οτι ηθελημενα η αθελα το αρθρο δημιουργει συνειρμους και εντυπωσεις που κανουν ζημια την χρονικη στιγμη που δημοσιευεται.

    Αρκετο σκοταδι, συγχυση και παραπληροφορηση ηδη υπαρχει. Ας επικεντρωνομαστε στο τι πρεπει να κανουμε για τα προβληματα που ειναι μποστα μας. Χρησιμοποιωντας καθαρη λογικη, οχι εντυπωσεις, αισθηματα και θολους συνειρμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. …..

    Υ.Γ.
    …και κάτι ακόμη που παρέλειψα να αναφέρω σχετικά με τον προηγούμενό σου σχολιασμό «…Το να συγκρίνει κάποιος τα τεκταινόμενα μεταξύ δύο χρονολογιών με 40 έτη χρονολογική διαφορά αυτό λέγεται ολίσθημα…» είναι τραγικά εσφαλμένο από κάποιον ο οποίος προσπαθεί να περάσει μηνύματα και να καταρρίψει μύθους. Αυτό δεν είναι ολίσθημα, είναι ΙΣΤΟΡΙΑ. Μιας και ο ορισμός της ιστορίας είναι: «Η ιστορία δεν αποτελεί απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος, με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @geTS Ptolείπε...
    Καμία αναδόμηση της Ιστορίας δεν επιτρέπεται και το άρθρο τείνει να αναδείξει αυτό ακριβώς.
    Ας μην κάνουμε το χατίρι στους εχθρούς μας να έχουν να λένε πως υπήρξε μια περίοδος χωρίς Διαφθορά και ως εκ τούτου Υγιής, είναι και οι μέρες που ανακινούν την Μνήμη.
    Απλά τα πράγματα, ας μην τα περιπλέκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...Υ.Γ.
    …και κάτι ακόμη που παρέλειψα να αναφέρω σχετικά με τον προηγούμενό σου σχολιασμό «…Το να συγκρίνει κάποιος τα τεκταινόμενα μεταξύ δύο χρονολογιών με 40 έτη χρονολογική διαφορά αυτό λέγεται ολίσθημα…» είναι τραγικά εσφαλμένο από κάποιον ο οποίος προσπαθεί να περάσει μηνύματα και να καταρρίψει μύθους. Αυτό δεν είναι ολίσθημα, είναι ΙΣΤΟΡΙΑ. Μιας και ο ορισμός της ιστορίας είναι: «Η ιστορία δεν αποτελεί απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος, με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος».

    Σύγκριση σημαίνει εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών δύο ιστορικών περιοδων και μόνο αυτό
    και όχι (γιατί τα 10 σκάνδαλα της επταετίας που παραθέτει συγκρινόμενα με τα 10.000 σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ ως αναφέρεις στο σχόλιο σου)

    Μς αυτό που παρέθεσες ουσιαστικά επιχειρηματολογείς υπερ της άποψης που εξέφρασα και εγώ ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί πυξίδα για τον κάθε λαό.Αυτό σημαίνει Ιστορική ανάλυση

    Τέλος σεβασμό στην κρίση την βούληση του Ελληνικού ΛΑΟΎ γιατι δεν ήταν βουληση της Κεντροαριστεράς ή Κεντροδεξιάς ή όποιου αλλου χώρου αλλα του Ελληνικού Λαού και η χούντα και το παρακράτος της Δεξιάς σε αγαστή αρμονία με τις ΗΠΑ,Ισραήλ,Αγγλία και ΝΑΤΟ βίασαν την λαική θέληση μεταπολεμικά αυτη είναι η αλήθεια όποιος μπορεί την κοιτά όποιος δεν μπορεί δικαίωμα του να τραυλίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε μου αν δεν το κατάλαβες ακόμη, θα το κάνω πιο απλό. Το καχύποπτο της υπόθεσης είναι το θέμα στην συγκεκριμένη ιστορική στιγμή και τα μηνύματα που προσπαθείς εμμέσως να περάσεις. Έκανε η χούντα κακό? Φυσικά, με είδες να υποστηρίζω το αντίθετο? Αλλά στην επέτειο ενός απολυταρχικού καθεστώτος το τελευταίο πράγμα που κάνει κανείς, το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ όμως, είναι να αναφέρεται στο πόσα έφαγαν. Αν στο άρθρο σου έκανες αναφορά για την κατάλυση της δημοκρατίας, στην στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και στο τέλος έκανες την αναφορά σου στα οικονομικά δεν θα κάναμε αυτήν την συζήτηση. Σε μία περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης, με την τάση του λαού υπέρ της ακροδεξιάς συνεχώς να αυξάνετε (καλώς η κακός αυτό θα το αποφασίσει ο λαός και η ιστορία, όχι εσύ και εγώ) βλέπουμε έναν πραγματικό βομβαρδισμό από τέτοια δημοσιεύματα, για μένα το λιγότερο που μπορώ να τα χαρακτηρίσω είναι ΥΠΟΠΤΑ (και με τον συγκεκριμένο τίτλο του post, κάνει μπαμ). ΟΙ αναφορές σου για την χρυσή αυγή βγάζουν μάτι καθώς και η σκοπιμότητα του άρθρου. Αυτήν στηλιτεύω και όχι το αν έκανε καλό η κακό η χούντα. Αν προσπαθείς να με πείσεις για το αντίθετο δεν τα καταφέρνεις. Over and out
    Georgia Eleanor, Χρόνια σου πολλά κατ’ αρχήν. Ορισμός της ιστορικής επιστήμης είναι ακριβώς αυτός που έγραψα, δεν είναι δικός μου ούτε και εγώ θα τον υπερασπιστώ. Ιστορικοί υπάρχουν πολλοί και με διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Όσο για το αν ήταν υγιής η περίοδος (οικονομικά πάντα) κάτσε να το συζητήσουμε. Αν εσύ θεωρείς το υγιής ως την πλήρη απουσία της διαφθοράς , τότε θα σου πω ναι έχεις δίκαιο. Αν κάνεις μία αντιπαραβολή του τότε με το σήμερα (αν αφαιρέσεις τους συναισθηματισμούς λόγω χούντας) γιατί αυτό κάνει το παρόν post (έμμεσα σαν να λέει «…κοιτάξτε εσείς που αναπολείτε τώρα εκείνα τα χρόνια, ότι τα ίδια γίνονταν και τότε…») πιστεύω ότι θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η οικονομία «έχαιρε άκρας υγείας» καθ’ υπερβολή μιλώντας. Πόσο ήταν το εξωτερικό χρέος % του ΑΕΠ? Η ανεργία και όχι η αεργία? Η δυνατότητα των πολιτών να έχουν φαγητό και σπίτι? Η σύγκριση είναι οικονομική μην κάνεις άλλους περίεργους συνειρμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ακρίτα, χτύπησες κέντρο! Πιθανόν να έχεις ακούσει την έκφραση: "Μη μαστιγώνετε τα ψώφια άλογα". Πρόκειται για προπαγανδιστικό κλισέ που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ξεχαστεί κάτι. Με την έννοια: "Έλα μωρέ, αυτά θα λέμε τώρα; Τι ασχολείσαι; Πάει αυτό...". Έτσι ώστε να εξαφανιστούν στη λήθη παλιές αμαρτίες, ιδιαίτερα όταν θα θέλαμε να τις επαναλάβουμε στο μέλλον όποτε δοθεί η ευκαιρία. Τις βαφτίζουμε λοιπόν "ψώφια άλογα" με την ελπίδα ότι θα ξεχάσει ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. GeorgeTS Ptol ελπίζω να σε καλύπτει
    Η κληρονομιά της χούντας:"Oι Γύφτοι με τα κρεμασμενα νταούλια τους" -"Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα" http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/04/o_21.html
    Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

    Για την Χρυσή Αυγή τα είπα καθαρά σε άλλη αναρτηση μπορεις να ανατρεξεις και να ιδείς είναι εύκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ο κόσμος μην φοβάσαι δεν ξεχνάει και εγώ προσωπικά φωνάζω συνεχώς για την ιστορική μνήμη όπου και όποτε μου δοθεί η ευκαιρία. Αλλά ιστορική μνήμη ολοκληρωμένη και σφαιρική, όχι κομματικά και ιδεολογικά κατακρεουργημένη που τα καλά και συμφέροντα τα αναδεικνύουμε και όσα δεν μας συμφέρει τα κάνουμε γαργάρα. Τώρα αν αυτά που έγραψα τα λαμβάνεις ως υπεράσπιση της χούντας δύο πράγματα θα σου πω. Είτε ότι δεν διάβασες τίποτα απ’ όσα έγραψα ή δεν τα κατάλαβες. Στο πρώτο η λύση είναι εύκολη, να τα διαβάσεις, στο δεύτερο δεν μπορώ να σου δώσω συμβουλή… Κάτι πιο ξεκάθαρο από το προηγούμενο post μου δεν μπορώ να γράψω γιατί πολύ απλά δεν γίνετε πιο απλό. Είναι σχέση Θέματος-Χρόνου-Περιεχομένου-Σκοπιμότητας. Μετά πρέπει να πάω σε επίπεδο δημοτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @S Ptol
    Χρόνια Πολλά και σε 'σένα.
    Η Χούντα έξ όσων γνωρίζω πέρασε τα χρέη στις ΔΕΚΟ (ή όπως τις έλεγαν τότε).
    Κατά τα λοιπά το τίμημα για την "ευημερία" ήταν πολύ υψηλό, γιατί το ψωμί και το δικαίωμα στην εργασία συνοδεύτηκε από μια κοινωνία στον γύψο τα τανκς και την εισβολή στην Κύπρο-αναπόσπαστα συνδεδεμένα- και δεν διαχωρίζω τους Χουντικούς σε καλούς και κακούς.
    Επειδή η Ελευθερία είναι Αγαθό ανεκτίμητο - εγώ το αθροίζω στον ισολογισμό.
    Φυσικά δεν πρέπει να συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις και σήμερα βιώνουμε μια διαφορετικής μορφής Δικτατορία σε νομικό , οικονομικό επίπεδο με την Αστυνομία να υποκαθιστά θέλοντας και μη τον Στρατό, γιατί ένα ανοιχτό πραξικόπημα θα μας έθετε αυτομάτως εκτός ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. GeorgeTS Ptol, δεν υπάρχει θέμα, δεν απευθύνθηκα σε σένα (έτσι κι αλλοιώς το συγκεκριμένο νικ είναι πολύ πρόσφατο στον Ινφογνώμονα). Εγώ με τον Ακρίτα κουβέντιαζα επειδή ανταλλάσσουμε απόψεις για διάφορα θέματα εδώ και χρόνια. Οπότε, κανένα πρόβλημα. Και βέβαια, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι λαός δεν ξεχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
    Ενα απο αυτά τα ψώφια άλογα χτύπησε με το αυτοκίνητο του εναν 6χρονο τοτε και δεν σταματησε καν να δεί τι απέγινε και η φράση του χωροφύλακα ήταν μην φοβείστε κε Υπουργέ ένας κουμμουνιστάκος λιγότερος

    Το ίδο ψόφιο άλογο ήταν αυτό που σκηνοθέτησε πυρκαγιά σε επιχειρηματική του μονάδα και πηρε και την ασφάλεια την ώρα που το εργοστάσιο λειτουργουσε κανονικότατα

    Το ίδιο ψόφιο άλογο ήταν αυτό που φυγάδευσε τον Παρασκευά Μπόλαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ελληνική αναμεσα σε Δομινικο Θεοτοκοπουλο και λουτρινο με χαιδευτικό αντί για το Κοκος το Τοττός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. το βιβλιο του Ελευθερατου ειναι μια φουσκα που τους μονους που μπορει να πεισει, ειναι ειτε τους εμπαθεις και ηδη προκατειλημμενους απεναντι στην 21η Απριλιου "υπερδημοκρατες", ειτε διαφορους καλοπροαιρετους μεν, αλλα ασχετους με οποιαδηποτε μορφη επιστημονικης τεκμηριωσης και ιστοριογραφικης μεθοδολογιας και δεοντολογιας! Και εξηγουμαι. Οταν θες(Ελευθερατε) να αντικρουσεις την επιχειρηματολογια της "χουντας" περι "οικονομικου θαυματος" η εστω οικονομικων επιτευγματων, παιρνεις το βασικο συγγραμμα-οπλοστασιο επιχειρηματων του καθεστωτος(το βιβλιο του Μακαρεζου), το ξεψαχνιζεις, αναζητεις τις πρωτογενεις πηγες τεκμηριωσης και το ξεσκιζεις αμα μπορεις! Ο ιδιος ο Ελευθερατος το παραθετει το βιβλιο του Μακαρεζου στην βιβλιογραφια, το αναφερει και καποιες φορες μεσα στο κειμενο και κατα τ'αλλα αντικρουση μηδεν! Παρα μονο ειρωνεια, εμπαθεια και εξυπνακιστικες ατακες! Τι σχεση μπορει να εχει η τεκμηριωση που κανει ο Μακαρεζος, παραθετοντας δελτια, εκθεσεις κλπ στοιχεια απο ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Τραπεζα της Ελλαδος, Συνδεσμο Ελληνων Βιομηχανων, Εθνικη Στατιστικη Υπηρεσια, Υπουργειο Συντονισμου, ξενες τραπεζες, ξενες οικονομικες εφημεριδες κλπ, με την "τεκμηριωση" που κανει ο Ελευθερατος? Απολυτως καμια! Τρεις ειναι οι "πηγες" που αντλει τα επιχειρηματα του ο Ελευθερατος. 1) Δευτερογενεις αποκλειστικα πηγες, γενικα εργα τυπου "Οικονομικη Ιστορια της Ελλαδος"(κατα βαση απο αριστερους συγγραφεις) 2) Ρεπορταζ εφημεριδων και κυριως ενα συγκεκριμενο ρεπορταζ του Οικονομικου Ταχυδρομου το 1975... 3) Κουτσομπολια, φημες και ψιθυρους με καμια πηγη τεκμηριωσης. Συν η μονιμη ειρωνεια στον τροπο γραφης του, καθιστουν το εργο του, βιβλιο πολεμικης και προπαγανδας, παντως οχι νηφαλιας αποτιμησης οικονομικης πολιτικης. Αν ειναι μαγκας ας παει να αναζητησει τα ιδια τα στοιχεια απο ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ που ανεφερα παραπανω και ας αποδειξει οτι ο Μακαρεζος εκανε λαθροχειριες και πλαστογραφησεις σε αυτα! Οχι να μας παραθετει την καθε δευτερογενη και τριτογενη πηγη λεγοντας μας "συμφωνα με τον ταδε συγγραφεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ «ΧΩΡΙΣ ΧΑΚΙ», ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ Μία απάντησις στο «Λαμόγια στο χακί» του Δ. Ελευθεράτου Μόλις χθες, η φυλλάδα “Documento” μοίραζε ως ένθετο το… “πόνημα” (ο Θεός να το κάνει), ενός δημοσιογραφίσκου ονόματι Διονύση Ελευθεράτου. Τίτλος; «Λαμόγια στο χακί»!!! Ναι! Καλά καταλάβατε. Το σάπιο πολιτικό σύστημα, προσπαθώντας να καταπολεμήση την αναπόφευκτη σύγκριση, εφευρίσκει... σκάνδαλα της 21ης Απριλίου… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Φαιδρότητες και “κατινολογία” Είναι πραγματικά κωμική η προσπάθεια εφευρέσεως «σκανδάλων» με μοναδικούς καρπούς της τις φαιδρότητες. Σκάνδαλα γι' αυτούς τους κυρίους αποτελούν η επί Κόλλια αύξησις του πρωθυπουργικού μισθού σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο υψηλοβάθμου δημοσίου υπαλλήλου. Αρκεί να δει κανείς τις απολαβές των σημερινών πρωθυπουργών και βουλευτών! Υποστηρίζουν, ότι τα περί τιμιότητος των Απριλιανών δεν ισχύουν, διότι η μίζερη εικόνα των επιζώντων οφείλεται στο ότι «έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους»!... Σε όποιον έχει στοιχειώδη κοινό νου, ο ανωτέρω ισχυρισμός θα προκαλέσει τουλάχιστον ειρωνικό μειδίαμα. Ποιος δικτάτωρ στην ιστορία, όταν έχασε την εξουσία, στερήθηκε όσα είχε καρπωθεί; Ουδείς! Ο Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του, εάν είχαν... «καρπωθεί», δεν θα είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία; Και δεν θα είχαν φύγει από την χώρα, όπως τους προτάθηκε επανειλημμένως για να «καρπώνονται» τα κέρδη τους σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής; Και εν τέλει, πού πήγαν τα «κέρδη» τους; Μήπως δημεύθηκαν; Η «μεταπολίτευση» πάντως, δεν βρήκε τίποτε να τους δημεύση. Και μόνον αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτει την όποια αμφισβήτηση της τιμιότητός τους. Η μη εύρεσις πραγματικών «σκανδάλων» οδήγησε τον απελπισμένο συντάκτη αυτού του προπαγανδιστικού λιβελλογραφήματος σε περιγραφές της Ντέλας Ρουφογάλη από το βιβλίο της. Τι περιγράφεται εκεί; Πάντως όχι σκάνδαλα ούτε ατασθαλίες. Περιγράφει την παρουσία σε κάποιους γάμους ή δεξιώσεις οικονομικών παραγόντων του τόπου, όπως ο Λάτσης, ο Μποδοσάκης, ο Πάππας, ο Βαρδινογιάννης κλπ. Λες κι αυτό αποτελεί σκάνδαλο και δεν συμβαίνει πάντοτε και παντού. Αναφέρει ακόμη ότι στον αρραβώνα της με τον Ρουφογάλη ήλθαν δώρα «καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια»! Μέγα σκάνδαλο, όντως! Ή ότι μαζί με την Δέσποινα έμειναν κάποτε στο Intercontinental των Παρισίων, λες και η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ελλάδος έπρεπε να μείνει σε κάποιο Motel Γ' κατηγορίας... “Ξαναζεσταμένη σούπα” Απελπισμένα τα δημοσιογραφικά λαμόγια τύπου Ελευθεράτου, που δεν μπόρεσαν να βρουν ένα σοβαρό «σκανδαλάκι» της «Χούντας», επιστρέφουν στην ξαναζεσταμένη σούπα των... «κρεάτων του Μπαλόπουλου» και του «Τάματος του έθνους». Τους διαψεύδουν όμως οι ίδιες οι “μεταπολιτευτικές” δικαστικές αποφάσεις: Ο Μιχ. Μπαλόπουλός είχε κατηγορήθεί για “αμέλεια” στην επίβλεψι του υφισταμένου του, ονόματι Παπαμιχαλόπουλου. Στίς 3 Μαρτίου 1978 όμως, ἡ δίκη τελείωσε, μέ παμψηφοί ἀθώωσι τοῦ Παπαμιχαλόπουλου! Δηλαδή ἀπεδείχθη περίτρανα ὅτι ὁ τελευταίος, δέν εἶχε προβῆ σέ καμμία ἀτασθαλία ἤ κατάχρησι κατά τήν εἰσαγωγή κρεάτων! Συνεπῶς καί ὁ τότε ὑφυπουργός Ἐμπορίου Μιχ. Μπαλόπουλος, ἀδίκως εἶχε κατηγορηθῆ γιά ἀμέλεια στήν ἐπίβλεψι τοῦ ὑφισταμένου του! Την ίδια μάλιστα ημέρα της αθωώσεώς του, 4 Μαρτίου 1978, ο Μπαλόπουλος από την συγκίνησή του βρέθηκε νεκρός στο κελί του! Όσο για το «Τάμα του Έθνους», ας μην προκαλούν: Τα 453.000.000 δρχ. του Ταμείου τα βρήκε η “μεταπολίτευση” άθικτα! Και όταν » υπεβλήθη μήνυση εναντίον του Αριστείδη Σκυλίτση για δήθεν κατάχρηση των χρημάτων του Ταμείου, ο Σκυλίτσης παρουσίασε τις αποδείξεις εσόδων και εξόδων βεβαιωμένες από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι μόνον κατάχρησις δεν ευρέθη, αλλά απεδείχθη ότι ο ίδιος είχε βάλει ποσά από την προσωπική του περιουσία υπέρ του Τάματος! Αντί καταδίκης, το βούλευμα τον εξύμνησε για τον χρηστό τρόπο διαχειρίσεως των χρημάτων. Και εδώ έρχεται το ερώτημα. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα μετά την «Μεταπολίτευση»;;;; (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η παραποίησις και η Αλήθεια Εκεί όμως που ο συμπλεγματικός δημοσιογραφίσκος ξεπερνά τον εαυτό του είναι στην τραγική παραποίησι των οικονομικών στοιχείων της εποχής, ιδίως στην Γεωργία, την Ναυτιλία, την Απασχόλησι και την Μετανάστευσι! Ο χώρος ενός άρθρου δεν αρκεί εδώ για να του απαντήσουμε πλήρως. Θα περιοριστούμε λοιπόν στα εξής: 1) Στην Γεωργία λοιπόν κ. Ελευθεράτε: Ὁ ὄγκος ἀγροτικῆς παραγωγῆς ἀπό αὔξησι 3,4% τό 1966, ἀνῆλθε στό 4,6% τό 1967, στό 5,6% τό 1968, στό 5,9% τό 1969 καί στό 9,1% τό 1970! Τό ἀκαθάριστο ἀγροτικό προϊόν ἀπό 2,58% τήν περίοδο 1961 - 1966, σημείωσε μέση ἐτήσια αὔξησι 2,83% τό διάστημα 1967 - 1973. Ὁ μέσος ἐτήσιος ρυθμός ἀγροτικῆς ἀναπτύξεως ὑπερέβη τό 4%. Ὁ μέσος ἐτήσιος ρυθμός παραγωγικότητος τῆς Γεωργίας ἔφτασε στό 6%. Ἡ μέσος ἐτήσιος ρυθμός αὐξήσεως τοῦ ἀγροτικοῦ εἰσοδήματος ἔφθασε στό πρωτοφανές ποσοστό τοῦ 8 - 10%! Ἡ ἀγροτική πολιτική ἀπέσπασε ἐπανειλημμένα τούς ἐπαίνους τῆς Ὑποεπιτροπῆς Γεωργικῆς Πολιτικῆς τοῦ Ο.Ο.Σ.Α. 2) Στην Ναυτιλία κ. Ελευθεράτε: Τό 1967 εὑρίσκοντο 1.775 πλοῖα ὑπό ἑλληνική σημαία μέ χωρητικότητα 7.850.000 κόρους. Τό 1973 ἔφθασαν τά 3.150 πλοῖα ὑπό ἑλληνική σημαία, χωρητικότητος 24.000.000 κόρων. Ὑπῆρξε δηλαδή ἐντός 6 ἐτῶν αὔξησις κατά 154% ἔναντι τῶν 152 ἐτῶν προηγούμενου ἐλεύθερου ἑλληνικοῦ βίου! Ἡ θεαματική αὐτή αὔξησις, ὑπῆρξε καί ἡ μεγαλύτερη σέ ποσοστιαία ἀναλογία διεθνῶς. Τοῦτο ἀναγνώρισε ἀπό τόν Ἰούνιο τοῦ 1970 καί τό “Lloyds Register of Shipping” κατατάσσοντας τήν Ἑλλάδα πρώτη μεταξύ τῶν 17 μεγαλυτέρων σέ ἐμπορικό στόλο, χωρῶν! 3) Στην Απασχόλησι και Ἐργατικό εἰσόδημα κ. Ελευθεράτε: Ἀπό 89.503 ἀνέργους τό 1967, ἔφτασαν μόνο σέ 14.962 τό τέλος τοῦ 1971. Καί αὐτοί ἐποχικοί! Ἡ ἀμοιβή ἑργασίας σέ μονάδες ἀπό 10 ἑργαζομένους καί πάνω, εἶχε συγκριτικά τήν ἀκόλουθη ἑξέλιξι: - Περίοδος 1956 - 1963 (Ε.Ρ.Ε.): Τό ὡρομίσθιo ἀνήλθε (τό 1963) σέ 9,8 δρχ. Οἱ ἑβδομαδιαῖες ἀποδοχές σέ 439 δρχ. Οἱ μηνιαῖες ἀποδοχές ὑπαλλήλων σέ 3.454 δρχ. - Περίοδος 1964 - 1966 (Ε.Κ. - “αποστατών”): Τό ὡρομίσθιo ἀνήλθε σέ 13,3 δρχ. (συνολική αὔξησις 35,7% καί μέση ἑτησία αὔξησις 11,9%). Οἱ ἑβδομαδιαῖες ἀποδοχές σέ 588 δρχ. (συνολική αὔξησις 33,9% καί μέση ἑτησία αὔξησις 11,3%) Οἱ μηνιαῖες ἀποδοχές ὑπαλλήλων σέ 4.522 δρχ. (συνολική αὔξησις 30,9% καί μέση ἑτησία αὔξησις 10,3%). - Περίοδος 1967 - 1973 (Γ. Παπαδοπούλου): Τό ὡρομίσθιo ἀνήλθε σέ 31,9 δρχ. (συνολική αὔξησις 139,8% καί μέση ἑτησία αὔξησις 14%). Οἱ ἑβδομαδιαῖες ἀποδοχές σέ 1.428 δρχ. (συνολική αὔξησις 142,9% καί μέση ἑτησία αὔξησις περίπου 14%). Οἱ μηνιαῖες ἀποδοχές ὑπαλλήλων σέ 10.619 δρχ. (συνολική αὔξησις 134,8% καί μέση ἑτησία αὔξησις περίπου 14%). Τό Διεθνές Γραφεῖο Ἐργασίας ἀνεκοίνωσε ὅτι ἡ Ἑλλάς κατεῖχε ἀπό τό 1969 τήν πρώτη θέσι μεταξύ 180 χωρῶν σέ ποσοστό αὐξήσεως ἀμοιβῆς τῶν ἐργαζομένων! Σύμφωνα μέ στατιστική τοῦ Ο.Ο.Σ.Α., ἡ Ἑλλάς κατέλαβε τήν πρώτη θέσι στήν Εὐρώπη καί τήν δεύτερη παγκοσμίως σέ αὔξησι τοῦ πραγματικοῦ ἐργατικοῦ εἰσοδήματος καί τῆς ἀμοιβῆς ἐργασίας! 4) Στην Μετανάστευσι & Παλλινόστησι κ. Ελευθεράτε: Τό φαινόμενο τῆς μεταναστεύσεως μάστιζε τήν Ἑλλάδα καθ’ ὅλη τήν διάρκεια τῶν δεκαετιῶν ’50 καί ’60. Ἀπό 29.787 ἄτομα τό 1955, ἀνῆλθε στά 100.072 ἄτομα τό 1963! Καί μόνο τήν προαπριλιανή διετία 1965 - 1966 μετανάστευσαν γιά ἐργασία στό ἐξωτερικό 204.063 Ἕλληνες! Ἡ περίοδος Γ. Παπαδοπούλου ὑπῆρξε ἐκείνη πού ἀνέστρεψε αὐτό τό δυσάρεστο φαινόμενο. Μέ μέτρα τολμηρά καί δραστικά ὅπως π.χ. τά Ν.Δ. 270/1969 καί Ν.Δ. 54/1973. Τά ρεύματα μεταναστεύσεως καί παλλινοστήσεως κατά τήν περίοδο 1969 - 1973, ὑπῆρξαν τά ἀκόλουθα: 1969: Μετανάστευσαν 91.552. Παλλινόστησαν 18.132. Καθαρή μετανάστευσις 73.420. 1970: Μετανάστευσαν 92.684. Παλλινόστησαν 22.665. Καθαρή μετανάστευσις 70.019. (μείωσις 4,6%) 1971: Μετανάστευσαν 61.748. Παλλινόστησαν 24.709. Καθαρή μετανάστευσις 37.039 (μείωσις 47,1%) 1972: Μετανάστευσαν 43.397. Παλλινόστησαν 27.552. Καθαρή μετανάστευσις 15.875 (μείωσις 57,2%) Δηλαδή, ἡ καθαρή μετανάστευσις ἀπό 73.420 ἄτομα τό 1969 μειώθηκε σέ 15.875 ἄτομα τό 1972!(συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τα 340 απαλλακτικά βουλεύματα Ο θλιβερός λασπολόγος Δ. Ελευθεράτος, δεν κάνει λοιπόν τίποτε άλλο από το να ανασύρη τον στρατευμένο Τύπο της εποχής 1974 – 75, όπου μία εφημερίδα των Αθηνών, καλούσε τους αναγνώστες της να υποβάλουν μηνύσεις: «...ἔστω καί ἄν τά καταγγελλόμενα εἶναι ἀβάσιμα. Ἀρκεῖ νά ριφθῆ λάσπη ἐναντίον τῶν χουντικῶν, νά διαπομπευθοῦν καί νά ταλαιπωρηθοῦν...»!!! Ήταν τότε που επιστρατεύθηκαν όλοι οι ανώτεροι και ανώτατοι λειτουργοί του Δικαστικού Σώματος μέ σκοπό καί ἀποστολή τους “νά βροῦν σκάνδαλα τῆς χούντας”. Καί μέ μανία, μαζί μέ τόν ὑπουργό Δικαιοσύνης Κ. Στεφανάκη, παρώτρυνε τούς δικαστικούς νά ἐπιταχύνουν τίς ἀνακρίσεις... Ἐπί 5 ὁλόκληρα χρόνια ἀπό τό 1975 ἕως τό 1980 οἱ δικαστικοί, ἐρευνοῦσαν ὅλες τίς πράξεις πού ἀφοροῦσαν τήν διαχείρισι δημοσίου χρήματος: Ἀπό προέδρους κοινότητος καί δημάρχους, μέχρι Νομάρχες καί Περιφερειάρχες. Καί ἀπό διοικητές Δ.Ε.Κ.Ο. καί Γενικούς Γραμματεῖς, μέχρι Ὑπουργούς καί Ὑφυπουργούς. Ὅλες ἀνεξαιρέτως οἱ συμβάσεις ἔγιναν “φύλλο καί φτερό”. Ὁ ἀριστερός Θ. Κρεμμυδᾶς γράφει: «Ἀνοίχτηκαν χιλιάδες φάκελοι γιά νά ἐλεγχθοῦν στοιχεῖα ἀπό ἔγγραφα, ἐξετάσθηκαν μάρτυρες, δημιουργήθηκαν καινούργιοι ὀγκώδεις φάκελοι, συντάχθηκαν πολυσέλιδα πορίσματα, ἀλλά... τό ἀποτέλεσμα μηδέν!... Φορτηγά ὁλόκληρα μέ φακέλους μετέφεραν ἀνακριτικό ὑλικό καί δωμάτια ὁλόκληρα γέμιζαν στό κτίριο τοῦ Πρωτοδικείου στήν Ὁμόνοια, ὅπου ἦταν τά γραφεῖα Ἐφετῶν - Ἀνακριτῶν... Ἕνας ἐφέτης ἔφτασε στό Χιοῦστον τοῦ Τέξας γιά ἐγχείριση ἀνοικτῆς καρδιᾶς, ἕνας γραμματέας ἔπαθε ἀλλεπάλληλα ἐμφράγματα. Καί οἱ δικογραφίες πῆγαν καί ἦρθαν γιά νά ἔχουν ὅλες τῶν, ἴδια κατάληξη: Στό ἀρχεῖο, ἀφοῦ προηγήθηκαν ἀπαλλακτικά βουλεύματα...». («Οἱ ἄνθρωποι τῆς Χούντας μετά τήν Δικτατορία» σελ. 16, 17). Ὁλόκληρη αὐτή ἡ βρώμικη ἐπιχείρησις, τελικά γύρισε ἐναντίον τῶν ὑποκινητῶν της. Τό ἀποτέλεσμα ὑπῆρξε ἐξευτελιστικό γί΄αὐτούς καί τιμητικό γιά ὅλους τούς ἐρευνωμένους “χουντικούς”: Πάνω ἀπό 340 ἀπαλλακτικά βουλεύματα ὑπῆρξαν τό ἀποτέλεσμα αὐτῆς τῆς βρώμικης ἐκστρατείας! Καί τό πιό σημαντικό: Σέ πάμπολλες περιπτώσεις τά βουλεύματα τῶν ἀκέραιων ἐκείνων δικαστικῶν κατέληγαν σέ ὑμνητικά συμπεράσματα, ὅπως ὅτι «…ἡ διαχείρισις τοῦ δημοσίου χρήματος ὑπῆρξεν ὑποδειγματική» ἤ «ἡ ἔρευνα ὄχι ἁπλῶς δέν ἀπέδειξεν τί τό ἐπιλήψιμον, ἀλλ’ ἀποτελεῖ τίτλον τιμῆς διά τούς ἐρευνωμένους»!... Ἔτσι, ἡ 21η Ἀπριλίου καί οἱ Κυβερνήσεις Γ. Παπαδοπούλου τιμήθηκαν μέ 340 πιστοποιητικά ἐντιμότητος καί χρηστῆς διαχειρίσεως τοῦ δημοσίου χρήματος, κατόπιν 5ετούς καθολικῆς δικαστικῆς ἐρεύνης! Ἄς ἀναλογισθῆ κανείς τί ἀποτέλεσμα θά εἶχε ἀντίστοιχη δικαστική ἔρευνα στίς “μεταπολιτευτικές” κυβερνήσεις... Πως ο Λαός πλήρωσε την κούφια σκανδαλολογία… Τί ἔγινε λοιπόν μέ ὅλα τά ἔργα ἐθνικῆς ὑποδομῆς πού “πάγωσαν” μετά τήν “μεταπολίτευση”; Ὁ Κ. Καραμανλῆς ἐπέβαλλε τόν καταστροφικό Νόμο 207/1975, μέ τόν ὁποῖο ἄρχισε ἡ διάλυσις ἤ ἀναθεώρησις ὅλων τῶν συμβάσεων, διατυμπανίζοντας ὅτι δῆθεν ἦσαν “σκανδαλώδεις”. Ἤ διακόπηκαν ὁριστικά, ἤ ἀνατέθηκαν σέ “ἠμέτερους” κομματικούς κατασκευαστές, μέ ἀναθεωρήσεις, νέες μελέτες, νεόυς διαγωνισμούς κ.λπ. Ἀποτέλεσμα; Ἡ κατασπατάλησις τοῦ δημοσίου χρήματος καί ἡ ματαίωσις ἤ μακροχρόνια ἀναβολή τῶν ἔργων ἐθνικῆς ὑποδομῆς. Αὐτό βόλευε τά κόμματα καί γιά νά σβήση ἀπό τήν μνήμη τοῦ λαοῦ, ποιός σχεδίασε καί ξεκίνησε τήν κατασκευή αὐτῶν τῶν ἔργων!.. Τά σημαντικώτερα ἀπό αὐτά τά ἔργα πού μέ τήν “μεταπολίτευση”, ἤ δέν ἔγιναν, ἤ ὁλοκληρώθηκαν πολύ ἀργότερα, ἀναφέρονται κατωτέρω. Καί σέ παρένθεσι ἀναγράφουμε τό ἔτος πού θά εἶχαν ὁλοκληρωθῆ ἐάν ὁ Γ. Παπαδόπουλος δέν εἶχε ἀνατραπῆ: - Ἐγνατία Ὁδός (1978), - Ἀεροδρόμιο Σπάτων (1978), - Ἀξιοποίησις Τύρφης Φιλίππων (1977), - Ὕδρευσις Ἀθηνῶν ἀπό Μόρνο καί Εὔηνο (1975), - Ἄρδευσις Ἀργολικῆς Πεδιάδος (1977), - Μετρό Ἀθηνῶν (1980), - Μετρό Θεσσαλονίκης (1984), - Ἐθνικό Χωροταξικό Σχέδιο (1974), - Νέο Διοικητικό Κέντρο Ἀθηνῶν (1977), - Ἐθνικό Κτηματολόγιο (1985) Τά σχόλια ἐπαφίενται στόν ἀναγνώστη... Να ξέρει όμως ένα πράγμα ο κ. Ελευθεράτος και οι συν αυτώ, ότι θα έλθη πολύ σύντομα μία πολύ πιο ολοκληρωμένη απάντησις στις συκοφαντίες και την λάσπη τους… Μέχρι τότε… περαστικά Μάνος Ν. Χατζηδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.