10/4/12

Λίο Πανέτα: Ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται

Παράθυρο ευκαιρίας για εξοπλισμό από τις ΗΠΑ άνοιξε η επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον
Της Δωρας Aντωνιου
Η αποστροφή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται», στη μεταξύ τους συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, άνοιξε σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμών των αμερικανικών Ε.Δ.


Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι. Οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, οι οποίοι εγκαινίασαν απευθείας τηλεφωνική γραμμή, ενώ ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προς παραχώρηση εξοπλισμός. Το σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους μεταφοράς, το οποίο θα καλυφθεί με προσφορές ομογενών και επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και παρατεταμένης αναταραχής. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, με επίκεντρο την επονομαζόμενη Αραβική Ανοιξη, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που καθιστούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική για την αμερικανική πλευρά: γεωπολιτικά, παραμένει κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές. Είναι, επίσης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το ανοιχτό μέτωπο του Αφγανιστάν, με το Ιράκ, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την περιοχή ανάπτυξης της διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και, βεβαίως με τα σημεία όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ιράν. Επιπλέον, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καταγράφονται μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις, διεθνώς, στον τομέα εντοπισμού νέων ενεργειακών αποθεμάτων.

Ολα αυτά τα δεδομένα, θεωρούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμορφώνουν το πλαίσιο για σημαντική εμβάθυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίο Πανέτα, άκουσε τις ευχαριστίες της αμερικανικής πλευράς για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη. Από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης, παραμένουν η πλέον αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή στην περιοχή και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η διαβεβαίωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή, που ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Συρία είναι πολύ μεγάλος.

Η αντιπυραυλική ασπίδα
Για το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει ελληνική συνδρομή, η Αθήνα, λόγω της σημασίας του ζητήματος, μεταφέρει την οριστικοποίηση των αποφάσεών της για μετά τις εκλογές, μήνυμα το οποίο μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον ομόλογό του.

Ο κ. Πανέτα επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησε με τον κ. Αβραμόπουλο το θέμα, αλλά και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τη συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς εκτιμά ότι είναι σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή.

4 σχόλια:

  1. Δυστυχῶς χωρὶς νὰ γνωρίζω τὸ ἀντίτιμο, ἔχουμε μεγάλη ἀνάγκη ἀπὸ στρατιωτικὸ ἐξοπλισμό.
    Οἱ Η.Π.Α. τὸ γνωρίζουν πολὺ καλὰ αὐτό, νὰ δοῦμε τί θὰ ζητήσουν τελικῶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας δεν τολμάει να ρωτήσει τι δώσαμε;

    Τους Γερμανούς αυτό τους πονάει,και προφανώς δεν δώσαμε χρήματα.

    Τί δώσαμε λοιπόν που ενόχλησε τη Γερμανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ: Αποστολή εξετελέσθη!

    Μία απλή απορία: Τι να τα κάνει τα άρματα η Ελλάδα, αφού δεν τα χρησιμοποιεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως και να χει Θετική εξέλιξη σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο.
    Για πρώτη φορά ως βαλκανικό προτεκτοράτο ας έχουμε λίγο θάρρος να ζητήσουμε ότι χρειαζόμαστε. Όλοι οι "σύμμαχοι" το ίδιο είναι αλλά οι Γερμανοί το... αλλάξανε τα φώτα. Καλύτερος ο Σαμ (λέμε τώρα). Να έρθουν τα Abrams και μαζί με τα leopard2 να κάνουν τη Θράκη ατσάλινη από στρατιωτικής πλευράς(δεν αρκεί βέβαια μόνο αυτό το ξέρουμε όλοι) εξασφαλίζοντας αποτροπή. Μετακινείς και τα
    leopard 1 στα νησιά και απόσυρση στη σαβούρα. Αν ενισχυθεί και το αυτοκινούμενο πυροβολικό με κι άλλα Μ109 θα ήταν υπέροχο.Ο ρόλος του πυροβολικού και της αεροπορίας είναι πάντα καθοριστικός είτε στη στρατιωτική αποτροπή είτε στη πράξη.
    Υπάρχει σημαντικό θέμα στο μηχανοκίνητο πεζικό. Με Μ113 δεν ακολουθείς leopard2 και Abrams στη σημερινή εποχή. Τουλάχιστον στις δυνάμεις πρώτης γραμμής που κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις "τανάλιες" και πετσοκόβουν. Είναι εγκληματικό και για τους αρματιστές και για τους πεζικάριους. Είναι άμεση ανάγκη να κάνουν κάτι γι' αυτό. Ή αναβαθμίζεις μερικά ΤΟΜΠ σε επίπεδο ΤΟΜΑ ή προμηθεύεσαι 500 μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ (ή έναν συνδυασμό) για να καλύψεις τουλάχιστον τη Θράκη και ότι άλλο (αν) μπορέσεις.
    Αλήθεια, για "τζάμπα" μεταχειρισμένα javelin ή νέα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής καμιά σκέψη έπεσε? Επειδή θα έρθουν αργά ή γρήγορα τα ATLAY η ταπεινή ερασιτεχνική μου γνώμη είναι ότι Κornet(που ήδη έχουμε) και 100-200 Javelin θα ήταν πολύ καλός συνδυασμός μαζί τη νέα αρματική δύναμη που δημιουργεί ο ΕΣ. Στα νησιά για παράδειγμα ας φανταστούμε συνδυασμό javelin και Kornet σε αντιαρματικό και αντιαποβατικό ρόλο.
    Όσα ακούγονται ανέκαθεν περί αφοπλισμού κτλ είναι πολύ ωραία και ρομαντικά. Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, απέναντι έχουμε Ισλαμοφασίστες που καταλαβαίνουν μόνο μια γλώσσα ειδικά αν δουν τον αντίπαλο τους να αιμορραγεί πολιτικά και οικονομικά και τους μπουν πονηρές σκέψεις.
    Εθνική συσπείρωση και κατάλληλη προετοιμασία. Καμία προσωπική πολιτική σχέση ή οτιδήποτε άλλο δεν εγγυάται σε κρίσιμες στιγμές την ασφάλεια. Αν αυτό κάποιοι για λόγους ιδεολογίας ή οποιοδήποτε άλλο λόγο το αντιλαμβάνονται αλλιώς είναι σεβαστό αλλά μια χώρα πρέπει να επιβιώσει.
    Με όποιον "σύμμαχο" είναι πρόθυμος για τους δικούς του λόγους.
    Στην εθνική ασφάλεια δεν χωράνε εκπτώσεις. Άλλο ασφάλεια κι άλλο ιδεολογία. Στην Ελλάδα ειδικά τα μπερδεύουμε πολύ. Είτε εκ του πονηρού, είτε λόγω αθωότητας είτε λόγω βλακείας.
    Μια ιστορική χώρα πρέπει να επιβιώσει και θα τα καταφέρει σε κάθε επίπεδο στο τέλος σε πείσμα πολλών και κάθε είδους αρπακτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.