20/4/12

Αρμενία: Μπλακάουτ για τις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

«Στις 19 Μαρτίου 2012, το αρμενικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κληρονομιά» να εξετάσει νομοσχέδιο που καταδικάζει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ψηφοφορία απέτυχε λόγω έλλειψης απαρτίας». 
Έλλειψη απαρτίας ή όχι, είναι αποδεκτό να επιβάλεις σε άλλους το τι καταγγέλλεις για τον εαυτό σου; (Δείτε τις πολλαπλές καθυστερήσεις στα ισραηλινό η αμερικανικό κοινοβούλια σχετικά με την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων). Πέρα από αυτή την ηθική πτυχή, το να αποκαλύπτεις ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν εξόντωσε μόνο τον αρμενικό πληθυσμό της το 1915, αλλά και όλες χριστιανικές μειονότητες της (Έλληνες του Πόντου, Ασσύριους) ρίχνει φως αποκαλύπτοντας τα ψέματα του τουρκικού αρνητισμού: αυτή τη φορά, η επίσημη τουρκική ιστοριογραφία δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες και τους Ασσυρίους ότι συμμάχησαν με τους Ρώσους, για να δικαιολογήσει τη εξόντωση τους.
Το ίδιο ισχύει με τους Κούρδους, οι οποίοι εξοντώθηκαν  με τη σειρά τους από το τουρκικό κράτος, αφού χρησιμοποιήθηκαν ως «πράκτορες της εθνοκάθαρσης» εναντίον των Αρμενίων και άλλων χριστιανών.  Αναμφισβήτητα, η Άγκυρα έχει συμφέρον να αναγνωρίσει σύντομα τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος της πριν να έρθουν στο φως άλλες ξεχασμένες γενοκτονίες... 
Και το Ερεβάν θα ήταν καλό να διαθέτει τουλάχιστον μια ισχυρή στρατηγική θέση, αν όχι ηθική. 
Ακολουθεί μια μετάφραση που έκανε το Collectif VAN ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα ArmeniaNow στις 20 Μαρτίου, 2012.


Οι Αρμένιοι νομοθέτες αρνήθηκαν την εισαγωγή ψηφοφορίας στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου ενός νομοσχέδιου για τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Στις 19 Μαρτίου, το αρμενικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κληρονομιά» να εξετάσει νομοσχέδιο που καταδικάζει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων και άλλων εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Μόνο 17 βουλευτές (οι εκπρόσωποι του κόμματος «Κληρονομιά» και του Οργανισμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ, PRA), το άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα μειοψηφίας) ψήφισαν για την εγγραφή του εν λόγω νομοσχεδίου στην ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής συνόδου. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας  του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας (PRA), του κόμματος στην εξουσία, και οι εκπρόσωποι των άλλων φιλοκυβερνητικών κόμματων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που απέτυχε λόγω έλλειψης απαρτίας. 

Ο Galust Sahakian, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΘΔ, εξήγησε ότι, σήμερα, δεν υπήρχε πολιτική αναγκαιότητα για την υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου. Πρότεινε να ζητηθεί πρώτα από τις εθνικές μειονότητες που ζουν στην Αρμενία, αν υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία ή όχι. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό νομοθέτη, η Αρμενία θεωρεί τις μαζικές σφαγές των άλλων λαών που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως μέρος του συνόλου και τις καταδικάζει με τη γενοκτονία των Αρμενίων. 

Ο Armen Martirosian, μέλος του κόμματος «Κληρονομιά», δήλωσε ότι οι Αρμένιοι ως θύματα μιας γενοκτονίας, έχουν ηθική υποχρέωση να σέβονται τη μνήμη των άλλων θυμάτων. Σύμφωνα με τη συνάδελφό του κόμματός του Zaruhi Postanjian, η θέση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δείχνει ότι βρίσκονται «κάτω από την επιρροή των τουρκικών αρχών. 
«Τα τουρκο-αρμενικά πρωτόκολλα εξακολουθούν να είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ το νομοσχέδιο μας απορρίφθηκε. Αυτό δεν ταιριάζει στον λαό μας, δήλωσε η Postanjian. 

Ο Samvel Nikoïan, Πρόεδρος της Βουλής, που εκπροσωπεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εξήγησε ότι η διατήρηση πρωτοκόλλων στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αρμενία ελπίζει ότι η Τουρκία θα αλλάξει σύντομα τη θέση της, αλλά μάλλον αυτό δείχνει τον σεβασμό της Αρμενίας για τους διεθνείς εταίρους της, «οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την εξομάλυνση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων».  


1 σχόλιο:

  1. Τελικά, οι μόνοι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν όλες τις γονοκτονίες του κόσμου, φαίνεται ότι είμαστε εμείς. Αναγνωρίσαμε αυτές των Αρμενίων και Εβραίων, χωρίς ανταπόκριση εκ μέρους των. Μα μήπως κινηθήκαμε και καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.