28/4/12

ΗΠΑ: Το αγκάθι της πώλησης νέων F-16 στην Ταϊβάν, πεδίο συνδιαλλαγής μεταξύ Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών


Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε χθες να "εξετάσει σοβαρά" την πώληση νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ταϊβάν, κερδίζοντας την υποστήριξη ενός Ρεπουμπλικάνου, μέλους του Κογκρέσου, ο οποίος εμπόδιζε για το λόγο αυτό τον διορισμό ενός αξιωματούχου στο Πεντάγωνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

   Ο Τζον Κόρναϊν, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκλέγεται στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αποφάσισε να άρει την αντίθεσή του στον διορισμό του Μαρκ Λίπερτ, που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θέλει να ονομάσει βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ασιατικά θέματα, αφού έλαβε την διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι "είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ταϊβάν" και "λαμβάνει σοβαρά υπόψη" την πρόταση να πωλήσει μαχητικά F-16 στη νήσο.

   "Επιδοκιμάζω την κυβέρνηση διότι αναγνώρισε ότι η αεροπορική ισχύς της φίλης και συμμάχου μας Ταϊβάν είναι ανησυχητικά αδύναμη. . . έναντι αυτής της κομμουνιστικής Κίνας", ανέφερε ο Κόρναϊν.
 
   Ο γερουσιαστής πάντως επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα έως ότου να προχωρήσει στην πώληση των νέου τύπου μαχητικών F-16C/D.
   Βάσει ενός νόμου ο οποίος είχε επικυρωθεί από το Κογκρέσο το 1979, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να παρέχουν όπλα για την άμυνά της στην Ταϊβάν, μια πολιτικά ανεξάρτητη δημοκρατία που όμως η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της και τμήμα του εδάφους της.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εγκρίνει το Σεπτέμβριο μια συμφωνία 5,85 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων μαχητικών της Ταϊβάν το Σεπτέμβριο, αλλά η συμφωνία επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι επέμεναν ότι είναι προτιμότερη η πώληση νέων μαχητικών  -έστω και αυτό θα προκαλέσει εκνευρισμό στο Πεκίνο-, καθώς εκτός του ότι θα συμβάλλει στην άμυνα ττου νησιού, θα δημιουργήσει παράλληλα θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.