4/4/12

Αποκαλύψεις της New York Times: Η Γκόλντμαν Σακς συνιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας εκμετάλλευσης και πορνείας ανηλίκων κοριτσιών

γράφει ο  Lucio Manisco
Η δουλειά είναι δουλειά, και ας μην αρέσει στην «προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού» του Μαξ Βέμπερ, όταν πρόκειται για το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο, ειδικά όταν ασκείται με εξαναγκασμό ανήλικων κοριτσιών, είναι μια εξαιρετικά αποδοτική επιχείρηση. Πώς θα μπορούσε να αγνοηθεί από τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο η οποία, παρά τις ευθύνες της στην πρώτη γραμμή για την οικονομική κρίση που τράνταξε τον κόσμο, συνεχίζει να κατέχει τα υψηλότερα επίπεδα στις κυβερνήσεις και στα μεγαλύτερα δυτικά διεθνή ιδρύματα; 

Δεν αγνοεί, όχι προφανώς, η Γκόλντμαν Σακς ότι, από το 2000 μέχρι πριν από ένα μήνα, είχε αγοράσει και συνδιοικούσε με μερίδιο 16% την μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται, με την ιστοσελίδα της, στην προώθηση και εκμετάλλευση της πορνείας ως επί το πλείστον ανηλίκων κοριτσιών. Εν αγνοία της;   Δύσκολά να το υποστηρίξει, όπως το προσπάθησε, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Village Voice Media, καθόταν ο κ. Scott L. Lebovitz, ένας από τους διευθυνόντων συμβούλων της Γκόλντμαν, τουλάχιστον μέχρι το 2010: όταν η δικαστική εξουσία και το Κογκρέσο ξεκίνησαν τις πρώτες έρευνες για τις προσοδοφόρες δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία κατείχε το 70% της αγοράς των ΗΠΑ για την προώθηση αυτής της ατιμωτικής αγοράς. Στις αρχές του 2010, παραιτήθηκε ο Lebovitz αλλά η Γκόλντμαν Σακς δεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτή την ενοχλητική συμμετοχή πριν από την 29 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Είναι η New York Times, της 1ης Απριλίου, η οποία αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Nicholas D. Kristof, έναν από τους πιο διάσημους δημοσιογράφους και οικονομικούς σχολιαστές της εφημερίδας.   
«Η μεγαλύτερη πλατφόρμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανήλικων κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες  -έγραψε ο Kristof-  φαίνεται να είναι μια ιστοσελίδα που ονομάζεται Backpage.com.  Αυτό το πραγματικό κατάστημα κοριτσιών και γυναικών ήσσονος σημασίας που εξαναγκάζονται σε πορνεία, ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Village Voice Media. Μέχρι χθες δεν ήταν σαφές ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες. 
Λύσαμε το μυστήριο. Εμφανίζεται ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων  καταγράφεται η  Γκόλντμαν Σακς σε ποσοστό 16%».  
Ο δημοσιογράφος ανέφερε την αμηχανία της Γκόλντμαν Σακς, όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, και τον «φρενιτικό ρυθμό» με την οποία απέσυρε αμέσως τη μετοχική συμμετοχή της. «Δεν είχαμε καμία επίδραση στη διοίκηση της εν λόγω εταιρίας», ήταν το σχόλιο του Andrea Raphael, εκπρόσωπου της Γκόλντμαν Σακς: σχόλιο το οποίο μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ και του κόσμου ήξερε και δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει ή να τροποποιήσει τον χαρακτήρα της φύσης των συναλλαγών γύρω από την εμπορία του σεξ από την Village Voice Media.  

Αυτό για να πούμε πόσο είναι ανάρμοστο να πιστεύουμε ότι ο κ. Mario Monti, κύριος σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς για την Ευρώπη, ήταν ενήμερος σχετικά με τη συμμετοχή, όσο οριακή να είναι, του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην πορνεία ανηλίκων στο έδαφος της Αμερικής (Βόρειας) και σε άλλες ηπείρους του πλανήτη.

Μετάφραση από τα ιταλικά στα γαλλικά: Marie-Ange Patrizio


4 σχόλια:

  1. "ο οικονομικός γίγαντας των ΗΠΑ και του
    κόσμου ήξερε και δεν έκανε τίποτα για να
    αλλάξει ή να τροποποιήσει τον χαρακτήρα της
    φύσης των συναλλαγών γύρω από την εμπορία του σεξ
    "

    Μα γιατί να κάνει κάτι; Κατεξοχήν εκπρόσωπος τών αγορών
    είναι η "φίρμα". Από τη λέξη αγορά άλλωστε βγήκε και η
    έκφραση αγοραία ήθη: τα πάντα αγοράζονται και τα
    πάντα πουλιώνται. Και φυσικά και το ανθρώπινο σώμα.
    Αφού ο μεγάλος θεός τους (=χρήμα) το επιτρέπει:
    Let's go and make money. Το πώς δεν έχει καμμία
    απολύτως σημασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Πιγκουίνε. Ούτε δουλειά στο Νονό άφησαν, αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Προχθές ανάρτησα και για τα ναρκωτικά της τράπεζας της βασίλισσας του ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η θεωρία "money is all that matters..", ήταν του Φρήντμαν, που παραδέχτηκε στο τέλος ότι το κράχ του 29, οφειλόταν σε δόγμα της δικής του σχολής.
    Μάλλον αποφάσισαν να ξαναδοκιμάσουν την αντοχή του ίδιου δόγματος στην εκσυγχρονισμένη του μορφή τώρα, αλλά το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι τρισχειρότερο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου Κριστιάν. Πακέτο πάνε όλα αυτά και
    δρουν συμπληρωματικά. Η μπίζνα είναι πολυδύναμη
    και ολοκληρωμένη. Με σκοπό ο μέσος μεσόκοπος ευκατάστατος
    πελάτης τους πρώτα να πάρει την κόκα του για να εξιταριστεί,
    έτσι ώστε να μπορεί μετά να...:>)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.