21/4/12

Η κληρονομιά της χούντας:"Oι Γύφτοι με τα κρεμασμενα νταούλια τους" -"Εκεί που κρέμαγαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα"

....Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, στην πολύκροτη συνέντευξή του προς τον επιφανή Βρεττανό δημοσιογράφο σερ Χιου Γκρην, ωμολόγησε ότι πριν από την "Επανάσταση" "η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν διέτρεχε κανέναν άμεσο κίνδυνο από τις δραστηριότητες των κομμουνιστών".»....
... Η επιμονή της Χούντας επί της Ενώσεως ήταν προπέτασμα: ο Παπαδόπουλος ήταν ένθερμος θιασώτης του «ελληνοτουρκισμού» και της δημιουργίας μιας «ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας». Μετατρέποντας τα παραπάνω σε πολιτικές κατευθύνσεις και στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού, μετά τις προσπάθειες που κατέβαλε το ’69-’70 για ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο Παπαδόπουλος, στις 25/5/71, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα μαζί με τον Μετίν Τοκέρ, γαμπρό του Ισμέτ Ινονού. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του στη Μιλιέτ, στις 29/5/71, στις συνομιλίες του με τον γαμπρό του Ινονού ετέθη το θέμα της «ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας», την οποία η Αθήνα αντιμετώπιζε θετικά, με δεδομένο την προηγούμενη βιώσιμη λύση του Κυπριακού Ζητήματος (την οποία δεν έθεσε ως αναγκαίο προηγούμενο) (βλ. στο ίδιο βιβλίο του Κιτσίκη).Στο δε συγκεκριμένο δημοσίευμα της Μιλιέτ, ο Παπαδόπουλος αναφέρει: «εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μάς οδηγεί προς μια ομοσπονδία της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε ίσως 20 ή 50 χρόνια. Αλλά θα πραγματοποιηθεί».
http://www.ardin.gr)


...Το 1964, ο Κιτσίκης προέβη στην συστηματοποίηση του «ανατολικού ιδεώδους», το οποίο, το ’66, ονόμασε «ελληνοτουρκισμό». Σύμφωνα μ’ αυτό, Έλληνες και Τούρκοι είναι κοινός λαός με τον ίδιο «ανατολικό πολιτισμό». Κατά συνέπεια, αφού ελληνισμός και τουρκισμός συγκατοικούν και αλληλοεξαρτώνται από τον 11ο αιώνα, επιβάλλεται η δημιουργία ενός «ελληνοτουρκικού κράτους», που θα ενώνει τις δύο όχθες του Αιγαίου.Το συγκεκριμένο ιδεολόγημα, το οποίο συμπλέει πλήρως με τις γεωπολιτικές βλέψεις της Άγκυρας, έγινε ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής της Χούντας του Παπαδόπουλου, στα πλαίσια της προωθούμενης απ’ αυτήν «ελληνοτουρκικής φιλίας». Ο κ. Κιτσίκης ήτο πνευματικό στέλεχος της Χούντας και εκ των κύριων διαμορφωτών της τότε ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όσο και των συζητήσεων Χούντας – Τούρκων περί δημιουργίας «διζωνικής ομοσπονδίας» στην Κύπρο (βλ. Δημήτριος Κιτσίκης, Ιστορία του Ελληνοτουρκικού χώρου 1928-1973, σελ. 309-318, Ευάγγελος Κουφουδάκης, Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις 1923-1987).(http://ardin-rixi.gr)

Σκάνδαλα και διαφθορά

Η επταετία της Χούντας σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και πολλές περιπτώσεις χρηματισμού και ευνοιοκρατίας. Τα πιο γνωστά είναι το σκάνδαλο με τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια του συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά[24] που έμεινε κοροϊδευτικά στην ιστορία ως «ο κύριος καθαρά χέρια», το σκάνδαλο με τα σάπια κρέατα του συνταγματάρχη Μπαλόπουλου[25] και οι τεράστιες χρηματικές δαπάνες για τα κοσμικά πάρτι και την πολυτελή ζωή του αντισυνταγματάρχη (ο Παπαδόπουλος τον έκανε υποστράτηγο) Μιχάλη Ρουφογάλη, που του είχε ανατεθεί η διεύθυνση της ΚΥΠ, δηλαδή του εθνικά κρίσιμου τομέα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος επίσης εξασφάλιζε τη χορήγηση δανείων σε υποστηρικτές της χούντας, επιβαρύνοντας τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες [26]. Η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι επί χούντας γιγαντώθηκαν: ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του Αλέξανδρο Ματθαίου Υπουργό Γεωργίας, ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του στρατηγό και διοικητή της ΑΣΔΕΝ και έναν άλλο ξάδερφό του Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ο γαμπρός του Παττακού Ανδρέας Μεϊντάσης έγινε βαθύπλουτος παίρνοντας χαριστικά δουλειές από το Δήμο Αθηναίων. Ο στρατηγός Βασίλης Καρδαμάκης διορίστηκε διοικητής της ΔΕΗ και ο στρατηγός Αλέξανδρος Νάτσινας (πρώην αρχηγός ΚΥΠ με τεράστιες ευθύνες για το σχέδιο ΠΕΡΙΚΛΗΣ και το παρακράτος) διορίστηκε Πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.[27] Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος διόρισε τον αδελφό του Κωνσταντίνο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, περιφερειακό διοικητή Αττικής και Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό διαδοχικά. Τον άλλο αδελφό του, Χαράλαμπο, τον διόρισε Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο Χαράλαμπος αποκαλούνταν ειρωνικά "μπον φιλέ" από τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής, επειδή συνήθιζε να τρώει καθημερινά στα εστιατόρια ακριβών ξενοδοχείων μαζί με τη φρουρά του και τους υπαλλήλους του.[28]
Τις χειρότερες εντυπώσεις (ακόμη και σε χουντικούς) προκάλεσε η διαμονή του Παπαδόπουλου σε πολυτελέστατη βίλα στο Λαγονήσι, που του παραχώρησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ως αντάλλαγμα στη σκανδαλώδη εύνοια με την οποία η Χούντα αντιμετώπιζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο Παπαδόπουλος όταν κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία είχε υποσχεθεί την πάταξη της διαφθοράς και της φαυλοκρατίας, αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ χειρότερος των πολιτικών στην πράξη.[29] (http://el.wikipedia.org

Συμφωνία Πιπινέλη-Τσαγλαγιαγκίλ για απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο


Στις 15 Νοεμβρίου 1967 σημειώθηκε αιματηρή σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κοφίνου της επαρχίας Λάρνακας. Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κοφίνου, η χούντα της Αθήνας υποχρεώνεται να αποσύρει την Ελλαδική Μεραρχία από την Κύπρο. Σε συμφωνία καταλήγουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Πιπινέλης και Τσαγλαγιαγκίλ, με την αμερικανική επιδιαιτησία. http://tvxs.gr)

Νομοθετικό Διάταγμα 179/69 «περί Εθνικής Αντιστάσεως», αναγνώριση τής «αντιστασιακής» δράσης των ταγματασφαλιτών. 
Του Λεωνίδα Φ. Καλλιβρετάκη
Ο διορισμός στις 13 Φεβρουαρίου 1969 στη διοίκηση της ΑΤΕ του 76χρονου υποστράτηγου Ν. Κουρκουλάκου προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα μετά την «επιθετική» δημόσια προβολή, εκ μέρους του νεοδιορισμένου, της κατοχικής του δράσης ως διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Πατρών και σε συνδυασμό με την επίσης δημόσια διαβεβαίωση ότι ο διορισμός του υπήρξε προσωπική επιλογή του Γεωργίου Παπαδόπουλου.Οι εντυπώσεις αυτού του διορισμού δεν είχαν ακόμη κοπάσει όταν δύο μήνες αργότερα, στις 25 Απριλίου 1969, δημοσιεύθηκε το Νομοθετικό Διάταγμα 179/69 «περί Εθνικής Αντιστάσεως», το όποιο, μεταξύ των άλλων, προχωρούσε σε μια (έμμεση έστω) αναγνώριση τής «αντιστασιακής» δράσης των ταγματασφαλιτών.

12 σχόλια:

  1. "Σκάνδαλα και διαφθορά"

    Tο γεγονός είναι ότι απαριθμούνται, εν αντιθέσει με τα σημερινά. Ή μήπως κάνω λάθος; Θα μου πείτε ότι συγκρίνω επτά χρόνια με 38. Πάρτε όπoια επταετία θέλετε μετά το 1981 και τούτο διότι πρώτη επταετία μετά την χούντα (1974-1981), δεν θυμάμαι να σημαδεύτηκε από κανένα σπουδαίο σκάνδαλο.

    Ας είμαστε ειλικρινείς: Το σημερινό όργιο σκανδάλων, σπατάλης, πολυτελούς διαβιώσεως πολιτικών και ημετέρων, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, μιζών κλπ. κλπ., ουδεμία σχέση έχει με τα δήθεν σκάνδαλα της χούντας. Δείξτε μου έναν "Απριλιανό" Τσοχαρζόπουλο, Μαντέλη, Τσουκάτο, Ρουσσόπυλο με τις τρεις βίλες (το Λαγονήσι σας μάρανε).
    Κανένας από τους Απριλιανούς δεν πέθανε πλούσιος. Αντιθέτως, πολλοί δεν είχαν ούτε τα λεφτά για την κηδεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να συμπληρώσω ότι η Επταετία δεν είχε έξωθεν οικονομική βοήθεια, κονδύλια από την ΕΟΚ/ΕΕ (ΚΠΣ, ΜΠΟΠ κλπ) και όμως κατάφερε να κάνει περισσότερα δημόσια έργα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πριν η μετά απ' αυτήν.

    Η ανεργία είχε μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω των δημοσίων και ιδιωτικών έργων και επιπλέον υπήρχαν βιομηχανίες, που σήμερα δεν υπάρχουν. Χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο κάθε εβδομάδα, διαβάζω στον χθεσινό τύπο.... Πόσες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο στην Επταετία; Πόσες οικογένειες έμεναν άνεργες; Πόσες αυτοκτονίες, λόγω οικονομικής ανέχειας, είχαμε;

    Η Επταετία παρέδωσε οικονομία υγιή. Η διάδοχος κατάσταση, πήρε από την ΕΟΚ/ΕΕ περί τα 100 δισ. € μέσα σε 30 χρόνια, αλλά χρειάστηκε και επιπλέον δάνεια, για την εξυπήρέτηση πελατειακών σχέσεων, τα οποία τελικά οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και τον λαό στην εξαθλίωση.

    Αυτά δεν πρέπει να γράφονται; Εκτός κι αν δεν είναι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά θέλανε ελληνοτουρκισμό, ή ήθελαν να ένωση Κύπρου και Ελλάδος όπως ήξερα μέχρι χθες? Για αυτό δεν έγινε και η εισβολή στην Κύπρο? Δεν είμαι υποστηρικτής της χούντας για πολλούς λόγους, αλλά αυτά που γράφει το άρθρο είναι παντελώς αστήρικτα, βέβαια εξυπηρετούν στο να εμφανίζουν τους σημερινούς προδότες σωτήρες, επίσης κανένας δε μπορεί να απαντήσει, αφού όλοι πέθαναν και στη φυλακή και στην ψάθα. Το άρθρο μας λέει ότι διόρισαν δικούς τους ανθρώπους εμπιστοσύνης σε θέσεις κλειδιά, αυτό το περιμένεις από μια δικτατορία, δεν ξέρω αν είναι αναμενόμενο και σε μια δημοκρατία! Όλα αυτά περί των Τούρκων είναι όλα ψευδή, οι πράξεις της επταετίας έτσι μαρτυρούν τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η χούντα έκανε αρκετά καλά αλλά και μεγάλα ασυγχώρητα εγκλήματα.

    Η διαφορά με το σημερινό καθεστώς είναι ότι εκείνοι εκτός απο εγκλήματα άφησαν και έργο πίσω τους.

    Το ένα δεν αναιρεί το άλλο,εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε τα εγκλήματα της χούντας αλλά παράλληλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και τα καλά που έκαναν.

    Ωστόσο,αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί,θα πρέπει να θυμόμαστε και ποιοί τους έφεραν,και δεν εννοώ τους Αμερικανούς αλλά τους εγχώριους πολιτικούς που έδωσαν έδαφος όχι απλά να εκδηλωθεί πραξικόπημα,αλλά και να γίνει αποδεκτό απο σημαντική μερίδα του λαού.

    Επίσης,οι χουντικοί δικαίως χρεώνονται το έγκλημα της Κύπρου,αλλά δυστυχώς βλέπω ότι τους συνεχιστές του εγκλήματος κανένας δεν τους απέδωσε τα του Καίσαρα,αντιθέτως μάλιστα.

    ΥΓ
    Ελπίζω να μην αναγκαστούμε να ζήσουμε άλλη μια εθνική τραγωδία,που θα συνοδευτεί με το πολυπόθητο τέλος της μεταπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Alexandros

    Και ελληνοτουρκισμό να ήθελαν, καθ α ισχυρίζεται ο Καραμπελιάς, πάλι καλύτεροι ήταν από τους σημερινούς, που θέλουν μόνο τουρκισμό. Η χούντα Ιωαννίδη, πάντως, είχε σαν σύνθημα την Ένωση, γι αυτό έβαλε τον Νίκο Σαμψών, αγνωνιστή της ΕΟΚΑ, πρόεδρο της Κύπρου.

    Το μεγαλύτερο έγκλημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων είναι ότι έκαναν τον λαό να νοσταλγεί την χούντα. Τα έκαμαν τόσο χάλια, που την αγιοποίησαν. Συγκρινόμενοι μαζί της, είναι από κάθε άποψη χειρότεροι. Ούτε εγώ είμαι χουντικός, αλλά τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους.

    @ Χρήστο Χατζησαββίδη

    >Επίσης,οι χουντικοί δικαίως χρεώνονται το έγκλημα της Κύπρου,<

    Όχι όλοι, η Χούντα Ιωαννίδη μόνο (το γράφω και παραπάνω). Ως φαίνεται, το πρότειναν και στον Παπαδόπουλο, αλλά έφαγαν πόρτα.

    Επίσης, λέγεται και ξαναλέγεται ότι τους έφεραν οι Αμερικανοί, κάτι για το οποίο εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Τους στήριξαν οι Αμερικανοί, αλλά πώς τους έφεραν δηλαδή; Και γιατί δεν κατάφεραν να τους φέρουν και στην Ιταλία, όπου κάτι πήγε να κινηθεί, αλλά πνίγηκε εν τω γενέσθαι και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ακριβώς έγινε; Μάλιστα, για να διασκεδάσουν τις έντονες φήμες, γύρισαν το 1973 μία ταινία με τίτλο "Θέλουμε τους Κολλονέλους", κωμωδία με τον Ούγκο Τονιάτσι.

    Αν είχαμε σωστό κράτος και ισχυρή δημοκρατία, κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε. Πάντα οι άλλοι φταίνε και ποτέ εμείς. Αιωνία Ελλάς τα τέκνα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Nativist
    Έχεις υπ΄όψιν μήπως γιατί ο Μπίλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της Αμερικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Χούντας;

    Ή γιατί δεν ανοίγουν -και δεν θα τα δούμε εν ζωή -τα αρχεία του State Department σχετικά με τον ρόλο του Κίσσινγκερ για το Κυπριακό?

    Άλλο Κρίση - Άλλο Αλτσχάιμερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Georgia Eleonor

    Ζήτησε συγγνώμη, όπως γράφεις, "για τον ρόλο της Αμερικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Χούντας" και όχι επειδή την επέβαλε. Υπάρχει διαφορά κι εδώ χρειάζεται η Κρίση και προσεκτική ανάγνωση του τι γράφει ο άλλος.

    Ο ρόλος του Kissinger στο Κυπριακό είναι γνωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά εποχής απ΄αυτήν της τότε χούντας με την τωρινή εποχή.
    Αυτό έχει να κάνει και με τον ρόλο των Αμερικανών στην περίπτωσή μας.
    Ηταν ακόμα η εποχή του ψυχρού πολέμου,μην το ξεχνάμε, και αυτό το ζήτημα επηρέαζε πολλούς παράγοντες.
    Συμφωνώ με πολλούς ότι τα τωρινά είναι ίσως χειρότερα, γιατί προ παντός έχουμε τον φασισμό του παραλογισμού τώρα, που τρελλαίνει τους ανθρώπους.
    Εν τούτοις, για να συγκριθούν ισόρροπα δύο διαφορετικές εποχές της Ιστορίας (όπου πάντα υπάρχουν κοινά γνωρίσματα), θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον παράγοντα "χρόνος".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Nativist
    Ενώ συμφωνώ με την Ελίνα για την χρονική απόσταση και την διαφορετική γεωπολιτική συγκυρία- κυρίως αφού το πραξικόπημα εκλαμβάνεται σαν επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου, δεν μπορώ να δεχθώ την "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τον ρόλο των Αμερικανών.
    Αυτό γιατί η ζημιά για τα συμφέροντα της Ελλάδας ήταν τεράστια και προήλθαν από μία Σύμμαχο Χώρα- όπως και πλείστα όσα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τώρα που μας ευνοεί η συγκυρία.
    Σου παραθέτω απόσπασμα από wikipedia - ως ουδετερότερο:

    1)Παπαδόπουλος & ΣΙΑ
    "Μέσα στο στρατό υπήρχε παράνομη οργάνωση αξιωματικών, με το όνομα ΙΔΕΑ, που είχε πρόγραμμα πραξικοπήματος. Μέσα στον ΙΔΕΑ, δρούσε ο αξιωματικός Γεώργιος Παπαδόπουλος, ως υφιστάμενος του στρατηγού Νάτσινα. Οι μηχανισμοί αυτοί, ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον πήραν την εντολή να ενεργοποιηθούν, από τον Τζον Μόρι, πράκτορα της CIA στην Αθήνα, κατ΄ αρχήν για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, στη συνέχεια όμως με κύριο στόχο την επιβολή πραξικοπηματικής κυβέρνησης, αποτελούμενης μόνο από στρατιωτικούς."

    2)Τόμ Πάπας & ΣΙΑ
    "Η σύγκρουση είχε και οικονομικά αίτια: Όταν η Ένωση Κέντρου ανήλθε στην εξουσία, ο Παπανδρέου είχε επιβάλει στον εκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή Τομ Πάπας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα διυλιστήρια της ESSO (της σημερινής ΕΚΟ). "Ο Πάπας αντέδρασε και πίεζε την ελληνική κυβέρνηση, μέσω των διασυνδέσεων που είχε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να σταματήσει τις "σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις"... Τελικά το φθινόπωρο του 1964, η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υποχρέωσε τον Τομ Πάπας να υπογράψει νέα σύμβαση με την ESSO PAPAS, καταργώντας τα περισσότερα από τα μονοπώλια που είχε». Η CIA, η πολυεθνική Esso και το αφεντικό της δεν υποχώρησαν αλλά υπονόμευαν την κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ «... τη σχέση του με τη CIA παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πάπας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Φρέντυ Γερμανό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Nativist
    Καί για διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες και αντιρρήσεις για το αν και πως μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ συνεχίζω από wikipedia!

    1) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Αποστασίας:
    Στο βιβλίο που έγραψε ο Μακάριος Δρουσιώτης, 1974, Το άγνωστο παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής, Αλφάδι, Λευκωσία, 2002, σσ. 14-18 αναφέρει: «... ο Τομ Πάπας ήταν αυτός που συνέδραμε οικονομικά για την εξαγορά των βουλευτών που είχαν αποστατήσει από την Ένωση Κέντρου. Ο Λευτέρης Βόδενας συνεργάτης του τότε εκδότη των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ανατροπή του Παπανδρέου, αφηγείται στο βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου "Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης":

    "... μια μέρα ανέβηκα στον 7ο όροφο της οδού Φιλελλήνων 1 και πήρα κάτι δέματα.... Τα πήρα από τα γραφεία της ESSΟ Πάπας που ήταν εκεί και τα κατέβασα στα γραφεία της "Μακεδονίας" που ήταν στο δεύτερο όροφο. Από κει πέρασαν κάποιοι βουλευτές και τα πήραν».

    2)Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ: ΣΙΑ- ΠΑΠΠΑΣ- ΧΟΥΝΤΑ- ΚΥΠ- ΣΙΑ- ΝΙΞΟΝ.

    "Οι χουντικοί ενεπλάκησαν και στα πολιτικά των ΗΠΑ. Όπως γράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης,στο βιβλίο του 1974, Το άγνωστο παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής, Αλφάδι, Λευκωσία, 2002, σσ. 14-18: "Ένας εξόριστος δημοσιογράφος, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος εξασφάλισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική χούντα είχε χρηματοδοτήσει μέσω του Τομ Πάπας την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον, με 594.000 δολάρια σε μετρητά. Το ποσό, εξαιρετικά ψηλό για την εποχή εκείνη, προερχόταν από τα κονδύλια που η CIA διέθετε στην ελληνική ΚΥΠ για τις αντικομμουνιστικές της δραστηριότητες. Η χρηματοδότηση γινόταν με εντολή του Παπαδόπουλου, μέσω του διοικητή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη.... Η χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νίξον από τη χούντα τεκμηριώθηκε το 1975, όταν συστάθηκε μια επιτροπή από το αμερικάνικο Κονγκρέσο, που ερεύνησε τις δραστηριότητες της CIA...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Georgia Eleonor

    Καμμία "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τον ρόλο των Αμερικανών. Άπαγε απ' εμού.

    Απλώς, ερωτήσεις κάνω, διότι έχω απορίες. Αν ισχύουν όσα γράφεις και τα οποία έχω διαβάσει από παλιά, τότε είχαν ενεργή ανάμειξη οι Αμερικανοί.

    Όταν, όμως, έγινε το σαμποτάζ στον Έβρο, που τελικά το πλήρωσαν κάποια εξιλαστήρια θύματα, ο Γεώργιος Παπανδρέου κάλυψε τον Παπαδόπουλο και μάλιστα παρά τις έντονες αντιρρήσεις της ΕΔΑ. Ο Παρτσαλίδης τον κατονόμαζε στην Βουλή και προέβλεπε ότι "κάποτε θα μας δέσει όλους"! Γιατί αδιαφόρησε ο Παπανδρέου; Οι Αμερικανοί του το επέβαλαν κι αυτό; Απλώς δεν είχαμε κράτος, αλλά παρακράτος.

    Στην Ιταλία, όπου υπήρχε κράτος, η απόπειρα, όπως έχω γράψει, απέτυχε παταγωδώς.

    ΥΓ: Η Βικιπαίδεια, στην οποία γράφει όποιος θέλει, δεν είναι Ευαγγέλιο. Δίνει πληροφορίες, αλλά πρέπει να διασταυρώνονται. Όσο για το Μ. Δρουσιώτη, ειλικρινά δεν τον θεωρώ αξιόπιστη πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Nativist
    Χαίρε!
    Ιστορικός δεν είμαι, ούτε η Wiki ευαγγέλιο, για τον Έβρο θα σε γελάσω - πρέπει να το ψάξω - μην ξεχνάς και το Ανάκτορο.
    Χονδρικά όμως δεν γίνεται να παρακάμπτουμε το ζουμί της υπόθεσης, γιατί αυτά είναι Ιστορικά χρέη προς εμάς και πρέπει να τα βάζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.